Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Lip 2018

Adris je žestoko napao Peruška i nagodbu

Izvor: www.index.hr · Autor: O.I.N.  

Adris je žestoko napao Peruška i nagodbu

U SJENI državnog praznika Dana državnosti prošla je razorna kritika jedne od najvećih hrvatskih kompanija, rovinjskog Adrisa na rad vladinog povjerenika u Agrokoru i predloženi model nagodbe.

Adris, koji je u Todorićevo vrijeme pozajmio Agrokoru 1,02 milijarde kuna i imao je kao zalog dionice Jamnice i Konzuma, trebao bi prema EPM modelu nagodbe naplatiti samo 154,8 milijuna kuna i to kroz udjele u novom Agrokoru.

Njihovu pravnu borbu u kojoj su osporili, odnosno blokirali potraživanja vlasnika obveznica, Fabris Peruško proglasio je štetnom za porezne obveznike.

"U širem društvenom kontekstu nije dobro da Adris osporava prava vlasnicima obveznica jer će to imati indirektan negativan utjecaj i na cijenu državnih obveznica, pa to negativno utječe na sve porezne obveznike... Dugotrajni spor među njima (op. a. Adrisa i vlasnika obveznica) imao bi negativni utjecaj i na cijenu zaduživanja budućeg Agrokora“, izjavio je Fabris Peruško u intervjuu uoči Dana državnosti.

U ponedjeljak je reagirao Adris, a iz njihova priopćenja ističemo četiri ključne stvari:

1. Upitna je pravičnost nagodbe

Adris stalno ukazuje na nedostatke modela namire i činjenicu da je Entity Priority Model (EPM) potpuno nepoznat našem stečajnom pravu i temelji se na dvije dvojbene postavke:

Nagodba vjerovnicima s razlučnim pravima na dionicama daje malu ili nikakvu vrijednost ako se radi o dionicama kompanija za koje sama Izvanredna uprava utvrdi da su insolventne, odnosno da su neodržive. Ne predviđa se da to utvrđuje sud, kao u redovnom predstečajnom ili stečajnom postupku, već će takvu odluku donijeti sama Izvanredna uprava temeljem kriterija koje je sama izabrala. Zato u Adrisu ističu da bi primjenom tih istih kriterija i „novi Agrokor“ bio insolventan!

Sporna im je i druga postavka EPM modela, dakle ne samo da sama uprava umjesto suda donosi kriterije nego se jednako vrednuju instrumenti osiguranja različite kvalitete. Kao jednakovrijedna se uzimaju jamstva vezana uz obveznice i jamstva dana u obliku ovršnih isprava, npr. zadužnice.
Stoga u predloženom modelu, ističu u Adrisu, bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitetnih jamstava od onih koji imaju manji broj kvalitetnih jamstava ili druga sredstva osiguranja koja su ovršna, iako bi se u redovnom tijeku stvari prije naplatili upravo ovi drugi.

2. Dioničari u hrvatskim kompanijama će izgubiti sve, za razliku od dioničara izvan Hrvatske

Dioničari u hrvatskim kompanijama - čiji postotak vlasništva varira od dvadesetak do više od 50 % i među kojima se nalaze država, mirovinski fondovi i drugi vlasnici čije je poslovanje od javnog interesa - gube svoje udjele u cijelosti i ostaju dioničari u kompanijama kojima su ostali jedino dugovi.

S druge strane, dioničari Agrokorovih stranih kompanija (u Sloveniji, Srbiji, BiH) ne gube svoje udjele. Provedbom nagodbe doći će i do nastanka obveze davanja javne ponude za te dioničare.

Drugim riječima, dok nagodba bude dovodila do ukidanja bilo kakve vrijednosti dionica koje ostali dioničari drže u Agrokorovim hrvatskim kompanijama, dionice Agrokorovih kompanija izvan Hrvatske imat će osiguranu likvidnost i vrijednost, što direktno oštećuje male dioničare i razlučne vjerovnike u RH u odnosu na dioničare i razlučne vjerovnike izvan RH.

3. Što će biti s porezom s obzirom na to da je krovna kompanija u Nizozemskoj?

Adris prvi put i otvara pitanje poreznih posljedica predloženog modela nagodbe na državni proračun, s obzirom na to da će vjerovnici stjecati prava u nizozemskoj zakladi. Naime, krovno društvo novog Agrokora, u čijoj će vlasničkoj strukturi dominirati dvije ruske banke - Sberbank i VT bank, imat će sjedište u Nizozemskoj, kao što je to bio slučaj i do sada dok je vlasnik bio Ivica Todorić.

4. Zašto nije sastavljeno stalno vjerovničko vijeće?

"Umjesto da odgovori na pitanja zašto nije postupio po nalozima suda o dostavi podataka i predlaganju skupina vjerovnika za potrebe ustanovljenja Vjerovničkog vijeća, izvanredni povjerenik bavi se javnom diskvalifikacijom jednog vjerovnika koji koristi zakonska prava u zaštiti svojih, pa i interesa cijelog postupka", navode iz Adrisa.

Ističu time da je nacrt nagodbe umjesto stalnog vjerovničkog vijeća, potvrdilo tijelo bez legitimiteta jer ga je birao osobno Ante Ramljak umjesto da su vjerovnici birali svoje predstavnike.


Komentari članka

Vezani članci

Transformacija Adrisa kao kruna ere Ante Vlahovića

18.12.2019.

Vlahović je tvrtku vodio četvrt stoljeća, a o njegovoj uspješnosti svjedoči činjenica da je, primjerice, u navedenom razdoblju Adris grupa povećala prihode 10 puta, dobit 30 puta, a vrijednost kapitala čak 50 puta. Broj zaposlenih povećao se dvadeset puta

Agrokor: Kraj Peruškove izvanredne uprave u 22 tvrtke koje nastavljaju poslovanje

23.08.2019.

Fabris Peruško više nije izvanredni povjerenik za 22 tvrtke koje su nekada bile u sastavu koncerna Agrokor, a sad su u vlasništvu ili suvlasništvu Fortenova grupe

Otvoren Grand Park Hotel Rovinj

01.04.2019.

U Rovinju je u nedjelju otvoren Grand Park Hotel Rovinj, jedna od najvećih turističkih investicija od hrvatske neovisnosti, čime je Adris grupa dovršila uređenje zone Monte Mulini, jedne od najluksuznijih turističkih zona na Jadranu, u koju je ukupno ulož

Adris Grupa lani povećala prihod za 8 posto na gotovo šest milijardi kuna

19.02.2019.

Grupa Adris je prošlu godinu završio s ukupno 5,96 milijardi kuna prihoda, što je gotovo 8 posto više nego godinu ranije, uz neto dobit od 423 milijuna kuna, od čega je u zadnjem kvartalu ostvareno 1,14 milijarda kuna prihoda

Moćna rovinjska tvrtka objasnila zašto je bila protiv nagodbe

05.07.2018.

Prema nagodbi, najveći pojedinačni vlasnik Agrokora bit će ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, dobavljači koncerna u prosjeku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2049 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 356 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija