Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Ruj 2023

Ana Baričić, Marex Elektrostroj: Učenicima na praksi nudimo zaposlenje, ali budući bravari radije odlaze u konobare

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Aleksandra Brzić  

Ana Baričić, Marex Elektrostroj: Učenicima na praksi nudimo zaposlenje, ali budući bravari radije odlaze u konobare

Ana Baričić direktorica je i suvlasnica zadarskog Marex Elektrostroja, tržišnog lidera u proizvodnji priključnih energetskih ormarića za marine i autokampove koji kao pravni subjekt u kontinuitetu posluje od daleke 1964. godine. Tada je osnovana udružena zanatska radnja šestorice ravnopravnih majstora suvlasnika, od kojih je jedan bio Mate Petrić, otac Ane Baričić. U početku se obrt bavio popravkom malih kućanskih aparata, a zatim popravkom i prematanjem generatora, a onda je 80-ih godina prošlog stoljeća upravo Petrić napravio prvi energetski ormarić za marinu koji je, ističe s ponosom Baričić, i danas u funkciji.

Kako se povećavao broj marina i autokampova na Jadranu, ​rasla je i proizvodnja Marex Elektrostroja. Danas uz priključne energetske ormariće u paleti ima niz vlastitih proizvoda, od kojih su najvažniji oni za marine i kampove: sustavi za kontrolu potrošnje vode, crpne stanice, punionice za električna vozila, hidrantski ormari, ormari za vatrogasne aparate, mobilne stanice za gašenje požara i sl. Važan segment Marex Elektrostroja jest i proizvodnja rasvjetnih stupova te razne komunalne opreme: klupa, koševa za smeće, tuševa za plažu, autobusnih nadstrešnica, jarbola za zastave i mnogih drugih proizvoda.

Vlastita softverska rješenja
Ani Baričić poduzetnički posao nije nimalo stran jer je od najranijeg djetinjstva, još kao djevojčica, odrastala uz činjenicu da je svaki utorak bio sastanak suvlasnika obrtnika na kojem su se donosile odluke i planovi o poslovanju. Da bi se tradicija nastavila, i dandanas je svakog utorka kolegij Marex Elektrostroja i njegovih suvlasnika. Zanimljivo je reći da je iz nekadašnje udruge šestorice obrtnika izraslo nekoliko danas renomiranih tvrtki – u vlasništvu nasljednika tadašnjih osnivača – i svaka od njih uspješno posluje u svojoj branši.

U posljednjih šest godina, od kada je Baričić na čelu Marex Elektrostroja, bilježi se kontinuiran rast ukupnih prihoda i prihoda od proizvodnje, posebno otkako je tvrtka svoje elektroormariće i ostale proizvode usavršila softverskim rješenjima za koja je zadužen mladi inženjer elektrotehnike za automatizaciju Roko Baričić, sin direktorice toga uspješnog proizvođača koja objašnjava da se, u trenutku kad se elektroormarić doradi u pametni ormarić, njegova vrijednost udvostručuje, odnosno on dobiva znatnu dodanu vrijednost.

Prošle godine realiziran je prihod je oko tri milijuna eura, od čega je ostvareno oko 350 tisuća eura dobiti, što je značilo oporavak od 2021., godine koja je sama po sebi bila teška jer su zbog koronakrize mnogi projekti proširenja ili gradnje kampova i marina bili odgođeni. Ove godine prihodi su u prvih šest mjeseci bolji nego u istome lanjskom razdoblju, što je dobar pokazatelj iako se još ne zna kakva će biti sezona i kada će stići nove narudžbe. Zato u mrtvoj sezoni u tvrtki izrađuju proizvode koje mogu proizvesti unaprijed i držati na lageru, kao što su bitve za vezove i razne druge proizvode za nautičare.

Budući da su mu usluge održavanja jedna od važnih djelatnosti, Marex Elektrostroj je uz održavanje vlastitih proizvoda po marinama i kampovima dobio i četverogodišnju koncesiju održavanja dječjih igrališta u Zadru. Taj se angažman odnosi na popravak opreme, ugradnju klupa, kanti za smeće i ostaloga što se nalazi na tom urbanom prostoru. Uz tu koncesiju dobio je i onu za održavanje javne rasvjete u tom gradu Zadru, zbog čega je njeg​ova ekipa električara stalno na terenu.

Više struje, manje troška
Uspješna priča Marex Elektrostroja odnosi se i na povlačenje novca iz fondova Europske unije. Prvi takav projekt realiziran je 2013. kad je sagrađena solarna elektrana na vrhu poslovne zgrade pa se već deset godina u proizvodnji koristi električnom energijom iz vlastitih izvora, što mu je smanjilo troškove struje od trideset do četrdeset posto. Ukupno je do sada realizirano jedanaest projekata sufinanciranih europskim novcem, a upravo je završen projekt digitalizacije tvrtke vrijedan osamdeset tisuća eura kojim je softverski povezao proizvodne pogone, zaposlenike i radne zadatke.

Iako tema o kadrovima i zaposlenicima dolazi, gotovo u pravilu, u drugom dijelu razgovora koji vodimo s poduzetnicima, upravo se problem nedostatka majstora i onih koji bi ih trebali naslijediti nametnuo kao prva tema razgovora s Anom Baričić. Unatoč alarmantnom nedostatku majstora bravara, a i upravo zbog toga, u tvrtki rade na edukaciji učenika naučnika, kao što su radili nekada.

– Osposobili smo svoje majstore za edukaciju učenika koji posljednje četiri godine dolaze k nama na učeničku praksu. Iako najboljima od njih nudimo i mogućnost zaposlenja, to, nažalost, uopće ne funkcionira jer većina njih, nakon što završi školovanje i praksu za strukovno zanimanje, ode u neka druga zanimanja: konobare, ugostitelje, bave se iznajmljivanjem apartmana, odu u inozemstvo ili jednostavno ne žele raditi ništa – ističe Baričić.

Od ukupno 34 zaposlena u tvrtki, u proizvodnji radi 26 radnika. Baričić navodi da je iskusnog majstora bravara nemoguće naći. Više od dvije godine imali su otvoren natječaj, no na njega se nije javio nitko s potrebnim kvalifikacijama iako su u posljednje dvije godine radničke plaće porasle za više od trideset posto, isplaćuju trinaestu plaću i nude druge povlastice.


Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.


Komentari članka

Vezani članci

Nikad više radnika i nikad manje stanovnika

10.06.2024.

Hrvatska danas ima najviše zaposlenih u protekle 32 godine, pokazuju službene statistike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Zadnji je put više osiguranika, osoba koje su po različitim radnim osnovama uplaćivale mirovinsko osiguranje, Hrvatska ima

Brojimo šlepere (S05E01): Končar ove godine izvezao više od 860 šlepera

06.06.2024.

Pozitivan trend novougovorenih poslova Grupe Končar i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, što je rezultiralo još većom potražnjom za transformatorima. Samo u ovoj godini, do sredine svibnja, iz dvije Končareve tvor

Hrvatska je mala svjetska sila u izvozu ovih stvari

05.06.2024.

U HRVATSKOJ je daleko veći politički, javni i medijski fokus na turizmu nego industriji. Zbog toga prosječni građanin jako dobro zna koliko se dolazaka turista očekuje, jesu li rezultati sezone zadovoljavajući, koje probleme stvara turizam, jesu li rasle

Slovenska tvornica papira Paloma uložila 130 milijuna eura u proizvodnju, u planu već i nova ulaganja

05.06.2024.

Investicijom vrijednom više od 130 milijuna eura slovenska tvornica papira Paloma, dio slovačke SHP grupe (Slovak Hygienic Paper Group) koja je u vlasništvu češkog investicijskog holdinga Eco-Investment, zaokružila je tehnološka ulaganja u dvije nove konv

Ova kompanija je rijetkost u Hrvatskoj, proizvode visokotehnološka vozila za izvoz

27.05.2024.

Jedna od uspješnih, ali uglavnom nepoznatih kompanija u Hrvatskoj koje se bave proizvodnjom motornih vozila i dijelova za njih je Rasco, smještena u općini Kalinovac, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Tag cloud

 1. 2612 članka imaju tag turizam
 2. 2464 članka imaju tag hrvatska
 3. 1581 članka imaju tag svijet
 4. 1253 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1865 članka imaju tag financije
 6. 1568 članka imaju tag izvoz
 7. 1430 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1251 članka imaju tag trgovina
 9. 1295 članka imaju tag ict
 10. 1134 članka imaju tag investicije
 11. 1174 članka imaju tag industrija
 12. 1026 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 834 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1136 članka imaju tag EU
 15. 979 članka imaju tag menadžment
 16. 569 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 670 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 607 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 471 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 490 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 475 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 503 članka imaju tag obrazovanje
 31. 408 članka imaju tag osijek
 32. 428 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor