Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Ruj 2023

Ana Baričić, Marex Elektrostroj: Učenicima na praksi nudimo zaposlenje, ali budući bravari radije odlaze u konobare

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Aleksandra Brzić  

Ana Baričić, Marex Elektrostroj: Učenicima na praksi nudimo zaposlenje, ali budući bravari radije odlaze u konobare

Ana Baričić direktorica je i suvlasnica zadarskog Marex Elektrostroja, tržišnog lidera u proizvodnji priključnih energetskih ormarića za marine i autokampove koji kao pravni subjekt u kontinuitetu posluje od daleke 1964. godine. Tada je osnovana udružena zanatska radnja šestorice ravnopravnih majstora suvlasnika, od kojih je jedan bio Mate Petrić, otac Ane Baričić. U početku se obrt bavio popravkom malih kućanskih aparata, a zatim popravkom i prematanjem generatora, a onda je 80-ih godina prošlog stoljeća upravo Petrić napravio prvi energetski ormarić za marinu koji je, ističe s ponosom Baričić, i danas u funkciji.

Kako se povećavao broj marina i autokampova na Jadranu, ​rasla je i proizvodnja Marex Elektrostroja. Danas uz priključne energetske ormariće u paleti ima niz vlastitih proizvoda, od kojih su najvažniji oni za marine i kampove: sustavi za kontrolu potrošnje vode, crpne stanice, punionice za električna vozila, hidrantski ormari, ormari za vatrogasne aparate, mobilne stanice za gašenje požara i sl. Važan segment Marex Elektrostroja jest i proizvodnja rasvjetnih stupova te razne komunalne opreme: klupa, koševa za smeće, tuševa za plažu, autobusnih nadstrešnica, jarbola za zastave i mnogih drugih proizvoda.

Vlastita softverska rješenja
Ani Baričić poduzetnički posao nije nimalo stran jer je od najranijeg djetinjstva, još kao djevojčica, odrastala uz činjenicu da je svaki utorak bio sastanak suvlasnika obrtnika na kojem su se donosile odluke i planovi o poslovanju. Da bi se tradicija nastavila, i dandanas je svakog utorka kolegij Marex Elektrostroja i njegovih suvlasnika. Zanimljivo je reći da je iz nekadašnje udruge šestorice obrtnika izraslo nekoliko danas renomiranih tvrtki – u vlasništvu nasljednika tadašnjih osnivača – i svaka od njih uspješno posluje u svojoj branši.

U posljednjih šest godina, od kada je Baričić na čelu Marex Elektrostroja, bilježi se kontinuiran rast ukupnih prihoda i prihoda od proizvodnje, posebno otkako je tvrtka svoje elektroormariće i ostale proizvode usavršila softverskim rješenjima za koja je zadužen mladi inženjer elektrotehnike za automatizaciju Roko Baričić, sin direktorice toga uspješnog proizvođača koja objašnjava da se, u trenutku kad se elektroormarić doradi u pametni ormarić, njegova vrijednost udvostručuje, odnosno on dobiva znatnu dodanu vrijednost.

Prošle godine realiziran je prihod je oko tri milijuna eura, od čega je ostvareno oko 350 tisuća eura dobiti, što je značilo oporavak od 2021., godine koja je sama po sebi bila teška jer su zbog koronakrize mnogi projekti proširenja ili gradnje kampova i marina bili odgođeni. Ove godine prihodi su u prvih šest mjeseci bolji nego u istome lanjskom razdoblju, što je dobar pokazatelj iako se još ne zna kakva će biti sezona i kada će stići nove narudžbe. Zato u mrtvoj sezoni u tvrtki izrađuju proizvode koje mogu proizvesti unaprijed i držati na lageru, kao što su bitve za vezove i razne druge proizvode za nautičare.

Budući da su mu usluge održavanja jedna od važnih djelatnosti, Marex Elektrostroj je uz održavanje vlastitih proizvoda po marinama i kampovima dobio i četverogodišnju koncesiju održavanja dječjih igrališta u Zadru. Taj se angažman odnosi na popravak opreme, ugradnju klupa, kanti za smeće i ostaloga što se nalazi na tom urbanom prostoru. Uz tu koncesiju dobio je i onu za održavanje javne rasvjete u tom gradu Zadru, zbog čega je njeg​ova ekipa električara stalno na terenu.

Više struje, manje troška
Uspješna priča Marex Elektrostroja odnosi se i na povlačenje novca iz fondova Europske unije. Prvi takav projekt realiziran je 2013. kad je sagrađena solarna elektrana na vrhu poslovne zgrade pa se već deset godina u proizvodnji koristi električnom energijom iz vlastitih izvora, što mu je smanjilo troškove struje od trideset do četrdeset posto. Ukupno je do sada realizirano jedanaest projekata sufinanciranih europskim novcem, a upravo je završen projekt digitalizacije tvrtke vrijedan osamdeset tisuća eura kojim je softverski povezao proizvodne pogone, zaposlenike i radne zadatke.

Iako tema o kadrovima i zaposlenicima dolazi, gotovo u pravilu, u drugom dijelu razgovora koji vodimo s poduzetnicima, upravo se problem nedostatka majstora i onih koji bi ih trebali naslijediti nametnuo kao prva tema razgovora s Anom Baričić. Unatoč alarmantnom nedostatku majstora bravara, a i upravo zbog toga, u tvrtki rade na edukaciji učenika naučnika, kao što su radili nekada.

– Osposobili smo svoje majstore za edukaciju učenika koji posljednje četiri godine dolaze k nama na učeničku praksu. Iako najboljima od njih nudimo i mogućnost zaposlenja, to, nažalost, uopće ne funkcionira jer većina njih, nakon što završi školovanje i praksu za strukovno zanimanje, ode u neka druga zanimanja: konobare, ugostitelje, bave se iznajmljivanjem apartmana, odu u inozemstvo ili jednostavno ne žele raditi ništa – ističe Baričić.

Od ukupno 34 zaposlena u tvrtki, u proizvodnji radi 26 radnika. Baričić navodi da je iskusnog majstora bravara nemoguće naći. Više od dvije godine imali su otvoren natječaj, no na njega se nije javio nitko s potrebnim kvalifikacijama iako su u posljednje dvije godine radničke plaće porasle za više od trideset posto, isplaćuju trinaestu plaću i nude druge povlastice.


Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.


Komentari članka

Vezani članci

U pulskom Tehnomontu porinuta dva vatrogasna broda, HRT u utrobi

02.10.2023.

U pulskom brodogradilištu Tehnomont danas su porinuta dva vatrogasna broda koja se grade za grčko ministarstvo civilne zaštite i klimatskih promjena.

Zvonimir Viduka: U vremenu promjena priliku imaju inovatori

02.10.2023.

Sljedeći korak koji s punim ponosom mogu najaviti jest novi pogon u Velikoj Gorici, gdje ćemo preseliti kompletnu proizvodnju i kontrolu kvalitete. Važnost takve investicije je velika jer ćemo sad imati značajno povećane kapacitete za proizvodnju, a to na

Borzan pobijedila velike proizvođače – Europa zabranjuje ugrađene kvarove

25.09.2023.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan održala je u Kući Europe konferenciju za medije o rezultatima završnih pregovora o zakonu o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji. Kaže da je došao kraj ugrađenim kvarovima uređaja, a oni koji će kršiti zakon

Bosch Hrvatska ponovno bilježi zdravi rast, usprkos globalnim izazovima u gospodarstvu

24.09.2023.

Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2022. godinu s konsolidiranom prodajom od 83,4 milijuna eura u Hrvatskoj, bilježeći time snažan rast od oko 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Uspješan uzlet hrvatske tvrtke: Đuri Đakoviću posao s Amerikancima vrijedan 3,8 milijuna dolara

18.09.2023.

Đuro Đaković Grupa pustila je preko Zagrebačke burze informaciju da je Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorilo suradnju vezanu za isporuku oklopnih vozila Bradley u vrijednosti od 3.824.918,75 dolara.

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor