Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Sij 2021

Apel iz Crikvenice: ‘Hotelijere i iznajmljivače treba cijepiti među prvima, o tome nam ovisi sezona’

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Franjo Deranja  

Apel iz Crikvenice: ‘Hotelijere i iznajmljivače treba cijepiti među prvima, o tome nam ovisi sezona’

Iznajmljivači i hotelsko osoblje trebali bi ući u prioritet za cijepljenje jer o njima ovisi koliku sigurnost nudimo gostima, što će biti odlučujuće za odabir destinacije – kaže Slavko Matejčić

Bili smo već proteklih više godina navikli kako nam trendovi u gospodarstvu, pa tako i u turističkoj oblasti, moraju stalno imati uzlazan i isključivo pozitivan trend, a to znači što uspravniju uzlaznu putanju. Zaboravilo se ono »zlatno«, ali zlokobno i zloguko pravilo da jako uzlazni trendovi mogu, u slučaju neke veće nedaće, lako postati strmoglave krivulje! Uostalom, treba li podsjećati da smo još donedavno išli iz jedne rekordne turističke godine u novu rekordnu godinu. Odjednom, zadovoljni smo i s djelomičnom i polovično ostvarenom prošlom turističkom sezonom.

Što o tome misli i kako vidi predstojeću turističku godinu poznati i priznati stručnjak, diplomirani ekonomist Slavko Matejčić, koji je najveći dio svojeg radno aktivnog razdoblja proveo kao jedan od čelnih ljudi u crikveničkom hotelijerstvu, koji se okušao i u privatnom sektoru kao financijski i računovodstveni specijalist?

– U ovom trenutku posvemašnje neizvjesnosti sve studije najbiranijih i najpoznatijih ekonomskih eksperata ne bi bile dovoljne da iskažu pouzdanija predviđanja i prognoze o kretanju turista u ovoj godini. Kakva će biti predsezona i hoće li i koliko će je biti? Što je s glavnom špicom sezone – srpnjem, kolovozom? Neizvjesno je kako će razmišljati epidemiolozi u za nas glavnim emitivnim turističkim zemljama i hoće li cijepljenje dati željene rezultate. Također, upitno je kako će se kretati slika epidemije u Hrvatskoj. Sve su to pitanja od kojih strepi turistička privreda Hrvatske, a isto tako vodeći turistički djelatnici Crikvenice – govori Matejčić.

Odgovori u travnju

Ovaj stručnjak navodi da bi se tijekom proljetnih mjeseci ipak moglo znati nešto više i barem djelomice otkloniti ove nepoznanice i dvojbe.

– Odgovore na ova pitanja vjerojatno ćemo znati otprilike negdje u travnju, do kad bi se trebao vidjeti učinak sadašnjih mjera, koje nikako, barem za područje Hrvatske, ne bi trebalo ublažavati i zavaravati se nekim lakim i brzim poboljšanjem, što je trenutačno ipak uočljivo. Uostalom, moguće je da ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni čak do početka ožujka – navodi Matejčić.

Dodaje da bi uza sve ove pretpostavke trebalo aktivno raditi na pripremi sezone, a to znači na marketingu te istodobno već početi uređivati hotele i plaže.

– Naše područje ima niz prednosti, od blizine glavnih emitivnih zemalja i domaćeg tržišta pa do soba i apartmana u privatnom smještaju koje s manjom koncentracijom gostiju po jedinici površine umanjuju rizik zaraze. Trebalo bi također organizirati edukaciju iznajmljivača i hotelijera u vezi procedurama sigurnog boravka gostiju. Iznajmljivači i hotelsko osoblje trebali bi ući u prioritet za prvo i drugo cijepljenje jer o njima ovisi koliku sigurnost nudimo gostima, što će biti odlučujući činitelj za odabir destinacije i domaćina. Te zahtjeve trebalo bi svakako proslijediti u resorno ministarstvo i Stožer civilne zaštite. Ima očito posla za sve, a nadam se da netko odgovoran o ovome već i razmišlja – tvrdi Matejčić i dodaje:

Svi »na iglama«

– Držim da bi se uza sve ove mjere, ali i uz mnogo truda turističkih djelatnika, moglo u glavnoj sezoni postići zadovoljavajući rezultat koji nam nužno treba da bi gospodarstvo, a i mi svi, mogli ostati »na nogama«?! Zasad smo, moglo bi se reći, svi – »na iglama«!
U ovom trenutku pokazuje se koliko je važno biti u zajednici gdje se svi moraju odreći nečega da bi cjelina funkcionirala bolje.
– Nakon predstojeće turističke sezone – za koju se zasad nikako sa sigurnošću ne može reći koliko će biti COVID-sezona ili, kamo sreće, »novonormalna« i koliko-toliko zdrava sezona – bit ćemo pametniji pa svakako treba stalno pratiti rezultate i planirati što i kako dalje. Uz napomenu da bi Vlada i dalje trebala pomno motriti na stanje i kretanja u gospodarstvu. Jer, kad je situacija izvanredna, treba izvanredno i djelovati, a tu je još i potres na Banovini koji je sve još dodatno zakomplicirao. Sve bi ovo trebalo alarmirati odgovorne da se u gospodarskom smislu pokuša i nastoji od ove, 2021. godine izvući maksimum jer alarm je već upaljen samo što ga neki, čini se barem, zasad još ne čuju – naglasio je Slavko Matejčić.


Komentari članka

Vezani članci

Kad su svi stali, iz ove agencije nisu se dali: Putnike uredno vode na daleka putovanja

20.01.2021.

U apokaliptičnoj 2020. organizirali su strane ture s oko 250 putnika, te 40 polazaka unutar Hrvatske.

I Slavonci na svojoj koži 'osjetili' manjak turista

19.01.2021.

Slavonske županije ni u 'normalnim' se okolnostima ne mogu podičiti pretjerano razvijenim turizmom, ali čak su i one krajem prošle godine osjetile pad gostiju.

Zaustavljanje gospodarstva samo bi produbilo krizu

18.01.2021.

Sve više glasova traži najstrože moguće mjere protiv pandemije, pa i zaustavljanje gospodarstva. Ako političari to učine tek ćemo onda vidjeti što je kriza, upozorava Henrik Böhme.

Turizam, ugostiteljstvo i industrija zabave najviše pretrpjeli zbog pandemije

17.01.2021.

Negativnim utjecajem pandemije covida-19 najviše su zahvaćeni poduzetnici u turizmu i ugostiteljstvu, a najmanje u prerađivačkoj industriji i trgovini, objavila je u utorak Fina, čija je analiza pokazala da u Hrvatskoj 1.251 poduzetnik posluje s minimalni

Ugostitelji traže da im se omogući rad - barem na terasama

15.01.2021.

Kapa na glavi, kava u ruci. Ispija se na brzinu, mrzla bura puše. Kafići zatvoreni, no zato cvjeta biznis s kafe aparatima. A to baš i nema epidemiološke logike.

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2159 članka imaju tag turizam
 3. 1354 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 837 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1053 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 886 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 365 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 330 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici