Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Sij 2021

Baranjac proizvodnjom ulja odlučio napraviti odmak od tradicije

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Baranjac proizvodnjom ulja odlučio napraviti odmak od tradicije

U OPG-u Vllić mogu proizvesti 7 litara hladnog prešanog suncokretovog ulja na sat
Kada živiš u Baranji, nije neobično raditi i živjeti od baranjskih polja.

Osobno sam odmak od tradicionalne ratarske proizvodnje napravio tako što sam se odlučio okušati u preradi, odnosno stvaranju gotovog prehrambenog proizvoda, priča tridesetsedmogodišnji poljoprivredni tehničar iz Darde, Branislav-Bane Vilić, vlasnik istoimenog OPG-a koji se, najvjerojatnije jedini u Baranji, a među rijetkima u široj regiji, bavi proizvodnjom hladnog prešanog suncokretovog ulja za daljnju prodaju.

- Poljoprivredom se bavim od malih nogu. Kako je vrijeme odmicalo, shvatio sam da bi bilo bolje i isplativije vlastitu sirovinu finalizirati u obliku gotovog proizvoda. Odlučio sam se za proizvodnju ulja, ali ne onog koje se može kupiti u svakoj trgovini, već hladno prešanog - priča Branislav, naglašavajući kako je početku proizvodnje prethodilo ''istraživanje'' na Internetu i učenje o blagodatima takve vrste ulja. Osnovao je vlastiti OPG koji je proizašao iz većeg, obiteljskog OPG-a. Površine u sklopu njegovog gospodarstva prijavio je u ekološku proizvodnju, s kojom se ne može početi ''sutra'', već je određeno razdoblje potrebno pričekati. U međuvremenu krenuo je u nabavku strojeva i pripremu prostora tada još buduće uljare.

- Osim potpore uže i šire obitelji, pomoć u realizaciji zamišljenog projekta bila je potpora LAG-a Baranja, kroz natječaj za male poljoprivrednike. S tim sam sredstvima uspio realizirati zamišljeno i prošle godine polako krenuo u proizvodnju - kaže, dodajući kako je u strojeve, opremu, ambalažu (…) uložio 100-injak tisuća kuna. Prošla je godina protekla u znaku testiranja proizvoda, dakako ''na vlastitoj koži''. Vilići su, ujedno, počeli i istraživati tržište.

- Ovaj proizvod nije karakterističan za ruralne sredine. Ljudi sa sela misle da se zdravo hrane, u što nema sumnje, ali ne baš onako kako zamišljamo. Do nedavno smo, primjerice, svi kupovali rafinirano suncokretovo ulje u trgovinama po cijeni od osam, devet kuna. No, razlika između rafiniranog i hladno prešanog ulja je ogromna. Cilj rafiniranja je produljenje trajnosti ulja na policama. Dakle, da bi dobili takozvano konzumno ulje, sjeme suncokreta potrebno je podvrgnuti različitim ekstrakcijama i propuštanju kroz adsorbense. Dolazi do uklanjanja viška slobodnih masnih kiselina, a adsorbensi vežu na sebe obojene tvari poput karotenoida i sličnih, što znači da ulje na taj način postaje jednolično i vjerojatno za neke ljude vizualno prihvatljivije - objašnjava Branislavova supruga Bogdanka, nastavljajući kako na taj način ulje gubi ljekovite tvari. S druge strane, postupkom hladnog prešanja sjemenki, koštica ili jezgre dobiva se sirovo ulje koje ide na pročišćavanje zbog dobivanja finalnog proizvoda. Iako se zbog trenja stvara mala količina topline, ulje se ne izlaže realno nikakvoj vanjskoj toplini, pa se zbog toga kaže da je to hladno prešano. Tako proizvedena ulja zadržavaju hranjivu vrijednost, okus i miris, bogata su antioksidansima i vitaminima, većina ih ima ljekovita svojstva a pomažu i u poboljšanju imunološkog sustava, što je u COVID ''ludilu'' posebno važno. Kapacitet stroja je približno sedam litara ulja na sat a sama proizvodnja nije zahtjevna. Do sada je njegov OPG proizveo 200-injak litara hladno prešanog suncokretovog ulja a u ovisnosti o tržištu, proizvodnju će povećavati.
- Trenutačno raspolažem poljoprivrednom površinom veličine 3,5 hektara, prijavljenom za ekološku proizvodnju. Ako se ukaže potreba, za ekološku proizvodnju mogu prijaviti još određeni broj hektara i nakon određenog vremena povećati proizvodnju ulja - ističe. Proizvod pakira u staklenu ambalažu od litre, 500 ml i 250 ml, te plastičnu bocu zapremine jedne litre. Hladno prešano suncokretovo ulje s etiketom OPG Vilić može se, za sada, kupiti na ''kućnom pragu'' u darđanskoj Zagrebačkoj ulici, a zainteresirani više informacija mogu dobiti na Facebook stranici Hladno prešana ulja iz Baranje - OPG Vilić. Ulja dostavlja i poštom a u budućnosti u planu ima i web shop...


Komentari članka

Vezani članci

Marina Galović: Domaće povrćarstvo izumire, a sve što se naveliko uvozi možemo proizvesti

26.02.2021.

Smeta me što se konstantno umanjuju brojke domaće proizvodnje da bi se opravdao uvoz. Nekorektno je uvoziti salatu iz Italije, a imamo je dovoljno samo da bi se rušila otkupna cijena, kaže predsjednica Udruge zagrebačkih povrćara.

OPG Čudesna šuma: Koriste biodinamičke pripravke - jedan je od rogova i balege krave

22.02.2021.

Na imanju obitelji Romulić ne postoji riječ korov, biljke se međusobno brane od štetnika, a kao gnojivo se koristi balega kojom se pune kravlji rogovi, ali i drugi pripravci.

Uspješan poljoprivrednik je i poduzetnik i menadžer

08.02.2021.

Mladi poljoprivrednik, proizvođač industrijske konoplje s OPG-om u Đakovu i proizvodnjom i preradom u Vrpolju, Zvonimir Kalić, kaže kako danas biti poljoprivrednik, OPG-ovac, znači biti i poduzetnik, menadžer, želi li da mu proizvod pronađe tržište, a da

Ljubica Kovač: Buduća 'teta' u vrtiću s obitelji uzgaja cvijeće i aranžira vrlo tražene bukete

01.02.2021.

Zima je mjesec odmora, kako za obitelj, tako i za cvijeće. No, ovo vrijeme Ljubica Kovač ipak koristi za planiranje vrta, ali i novitete u aranžiranju.

OPG Muhoberac izrađuje kontonjatu, tradicionalnu slasticu od dunje

01.02.2021.

Želimo sve raditi kako su naši stari. S druge strane, drugačije na ovoj zemlji niti ne ide, kažu Nikolina i Mateo koji uzgajaju i kupusnjače i patate, od smokava rade marmelade, prodaju jaja, meso i mesne prerađevine.

Tag cloud

 1. 2090 članka imaju tag hrvatska
 2. 2166 članka imaju tag turizam
 3. 1367 članka imaju tag izvoz
 4. 1614 članka imaju tag financije
 5. 1162 članka imaju tag svijet
 6. 861 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1099 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1058 članka imaju tag trgovina
 9. 890 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1000 članka imaju tag ict
 11. 892 članka imaju tag investicije
 12. 725 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1027 članka imaju tag EU
 14. 930 članka imaju tag industrija
 15. 806 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 396 članka imaju tag koronavirus
 18. 632 članka imaju tag maloprodaja
 19. 417 članka imaju tag poticaji
 20. 583 članka imaju tag marketing
 21. 532 članka imaju tag tehnologija
 22. 512 članka imaju tag krediti
 23. 369 članka imaju tag opg
 24. 384 članka imaju tag eu fondovi
 25. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 301 članka imaju tag potpore
 27. 450 članka imaju tag obrazovanje
 28. 425 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 403 članka imaju tag porezi
 30. 384 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 315 članka imaju tag hgk
 36. 395 članka imaju tag vlada
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 405 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici