Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Sij 2020

Bez njih Zračna luka Split ne bi imala svoj najimpresivniji detalj, sin Grgur je zvijezda YouTubea, a sve je pokrenuo otac Kruno kad je izgubio posao vozača

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Luka Filipović  

Bez njih Zračna luka Split ne bi imala svoj najimpresivniji detalj, sin Grgur je zvijezda YouTubea, a sve je pokrenuo otac Kruno kad je izgubio posao vozača

Drvena konstrukcija na svodu lani otvorenog novog terminala Zračne luke Split zasigurno je njegov najimpresivniji dio. Čini se kao da impozantne grede u valovima plešu iznad glava putnika. Malo je poznato to da ih je montirao, a dobrim dijelom i izradio, mali obiteljski obrt KG Mont iz Svete Nedelje. Vodi ga 58-godišnji Kruno Gabrek uz pomoć djece – sinova Grgura (32) i Gustava (25) te kćerke Margarete. Grgur je uz to zvijezda YouTubea, čiji kanal, na kojem prezentira svoje stolarske projekte, prati gotovo 200 tisuća ljudi

Poduzetnička priča Gabrekovih počela je prije 30 godina, kada je Kruno izgubio posao vozača u samoborskom trgovačkom poduzeću Sama. Dobio je otkaz kao tehnološki višak.

'Za otpremninu nismo dobili novac, već stare kamione. I kaj sad s tim? Nemaš kapitala, nemaš ništa… a dobio si otkaz. Kamion nisam mogao ni prodati. Odluka je bila otvoriti autoprijevoznički obrt', prisjeća se Gabrek stariji.

Sjedimo u kancelariji iznad radionice. Riječ je o jednokatnici od nekih 400 kvadrata, na ulazu u Svetu Nedelju, čije je gornje pročelje obloženo drvetom. Grgur i Gustav povremeno se uključuju u razgovor, puštajući oca da vodi glavnu riječ.

Prijevozništvom se Kruno bavio do izbijanja rata, kada je prodao kamion. Tim novcem kupio je nešto alata i u obiteljskoj garaži krenuo popravljati male strojeve, uglavnom motorne pile i motokultivatore.

'Radio sam to do sredine 90-ih. Posao je s vremenom opadao. Kako je došao plin, sve se manje išlo s motornom pilom u šumu. Ljudi su napustili i obradu zemlje. Nije bilo dobro… a onda sam igrom slučaja došao do strojeva za obradu drva. Umro je vlasnik obrta i ostali su strojevi. Nitko ga nije imao naslijediti pa sam ih kupio. Planirao sam osposobiti i prodati strojeve, ali nakon probnog rada odlučio sam ih zadržati', kaže Kruno.

Prvi posao u drvnoj branši za KG Mont bila je izrada ambalaže za Ericsson Nikolu Teslu. Jedno vrijeme činilo se sve idealno. Narudžbe su samo rasle. Međutim napretkom tehnologije nekadašnje telefonske centrale, za koje je trebala čitava zgrada te gomila uređaja, postojale su sve manje i sofisticiranije. Posljedično, smanjila se i potreba Ericssona za drvenim sanducima Gabrekovih.

'Nanovo sam se zapitao u kojem smjeru ići', govori Kruno.

U to vrijeme u KG Montu pridružio mu se Grgur. Imao je samo 16 godina i pohađao je drugi razred gimnazije. Njih dvojica odlučila su izrađivati nadstrešnice i pokazalo se to punim pogotkom. Dizajn sa zakrivljenim lukovima toliko se svidio kupcima da su ga Gabrekovi zaštitili kao intelektualno vlasništvo.

Pitamo Krunu kako je uspio namamiti 16-godišnjeg tinejdžera da mu se pridruži u poslu. Smije se.

'Zvao sam ga, ali nije htio. Nije htio i gotovo. Ali tad mu je velika želja bio motor. Kupio sam ga i platio mu vozački. Tad sam mu rekao kako u životu nije ništa besplatno i da to mora odraditi. I tako je počeo. Svaki dan je nakon škole radio sa mnom u firmi. Zavolio je posao i ostao', s ponosom govori Kruno.

Iako su im nadstrešnice omogućile da lakše dišu, prvi veliki posao s drvetom za Gabrekove bila je izrada dviju velikih pozornica za klub Noa na Zrću prije devet godina. Zatim ih je 2013. velika građevinska tvrtka Kamgrad uzela za podizvođače na uređenju hotelskog kompleksa Valamara na otoku Sveti Nikola pokraj Poreča.

'I tu nam je pomogla slučajnost. Kamgrad i mi imamo istog dobavljača drvene građe. On nas je preporučio Kamgradu i dobili smo posao. Radili smo na Svetom Nikoli dvije godine. Uredili smo dva restorana, postavili brojne nadstrešnice i odradili neke druge poslove. Mislim da smo ugradili 200 kubika lameliranih greda u otok', objašnjava Kruno.

Čudimo se kako mu je slučajnost još jednom pomogla na poslovnom putu. Da nije možda rođen pod sretnom zvijezdom?

'U životu vam je sve tako. Sve je sreća. I žena se slučajno pronađe. A kasnije se vidi radi li se o sreći ili nesreći', odgovara smijući se.

Za Kamgrad su Gabrekovi odradili još dva hotela u Rapcu, a zatim su se našli pred najvećim izazovom – montiranjem i izradom drvene konstrukcije novog terminala u Zračnoj luci Split.

Kruno iskreno priznaje kako se ne bi prihvatili tog posla da ih nije podržao njegov dugogodišnji prijatelj Miljenko Haiman, profesor drvnih konstrukcija na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

'On mi je rekao kako vjeruje da to možemo odraditi. Napravio je kompletnu statiku i radioničke nacrte sa svojim timom. Uvijek nam je bio pri ruci kad bismo negdje zapeli', kaže Kruno.

O kakvom je pothvatu riječ, pokušao nam je dočarati Grgur. On je u KG Montu voditelj proizvodnje i njegova je zadnja kad se radi o tehničkim pitanjima. Inače je prvostupnik građevine. Njegov brat Gustav inženjer je drvne tehnologije i zadužen za ugovaranje novih poslova.

'Elemente glavne kupole splitske zračne luke izradila je tvrtka Drvene konstrukcije. Mi smo bili zaduženi za montažu. Radi se o gredama dužine 25 metara i teškim preko sedam tona. Bila je potrebna velika preciznost jer su bile jako male tolerancije, svega četiri milimetra. Investitor je bio iznajmio najveću dizalicu u Hrvatskoj, čiji je dnevni najam koštao nekoliko tisuća eura. Zbog toga smo morali biti jako brzi. Uspjeli smo sve napraviti samo za pet dana', prisjeća se Grgur.

Manja kontrakupola splitskog aerodroma u potpunosti je izrađena u KG Montu, s time da je sve na dva robota odradio Grgur. I nju su kompletno postavili Gabreki.


Komentari članka

Vezani članci

HZZ: Mjeru samozapošljavanja u 2019. koristile 8.723 osobe, isplaćeno 446 milijuna kuna

24.02.2020.

Bespovratne potpore se mogu dodijeliti za otvaranje paušalnog obrta, "običnog" obrta, za samostalnu djelatnost, za društvo s ograničenom odgovornosti (d.o.o.), jednostavno društvo s ograničenom odgovornosti (j.d.o.o.), kao i za zadrugu.

Na Trgovačkom sudu u Osijeku u 2019. otvoreno 1468 novih tvrtki

21.02.2020.

Iako se još uvijek suočavaju s nizom administrativnih prepreka, domaći poduzetnici ipak priznaju da se osjeća olakšanje u poslovanju. Nameti se smanjuju, a do rasterećenja dolazi i u poreznoj politici. Takva reakcija velikog broja poduzetnika, koji u razn

IT menadžerica se vratila iz Njemačke i pokrenula online ljekarnu: 'Narudžbe nam stižu iz cijele Hrvatske, a lijekove dostavljamo kupcima u roku od pet dana'

19.02.2020.

Iz kućnog naslonjača moguće je od sada naručiti proizvode iz online ljekarne. Aktivni su tek dva tjedna, a narudžbe stižu iz cijele Hrvatske, najviše iz Dalmacije te s otoka, na kojima u blizini nema ljekarne. Dodatni iskorak u poslovanju napravile su Lje

Sav češnjak sade ručno, a sve što uzgoje - prodaju do sredine listopada

19.02.2020.

Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada bismo svojim primjerom bar nekoga ohrabrili i potaknuli da se vrati zemlji i poljoprivredi jer, iako je teško, uz dovoljno volje i želje, rezultati ne izostaju, kaže 28-godišnji Ivan koji sa suprugom Romanom uspješno g

Kulen Novosel: Brendiranje i marketing uz pomoć županije za još jači proboj na tržište

19.02.2020.

Nikada nisam očekivao, koliko god ga volio, da će moj kulen pobuditi toliko zanimanje u Hrvatskoj i šire. To je dokaz da se sve što se radi sa srcem i isplati, kaže Slađan Novosel, vlasnik farme rasplodnih krmača i tovilišta te sve poznatijeg kulena.

Tag cloud

 1. 1971 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1275 članka imaju tag izvoz
 5. 862 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1019 članka imaju tag svijet
 7. 995 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 859 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 639 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 385 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 269 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 383 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija