Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Lis 2021

Biznis influencera: Porast od 33% i ulaganja u SAD-u viša od 3,6 milijardi dolara

Izvor: pcchip.hr · Autor: Marko Županić  

Biznis influencera: Porast od 33% i ulaganja u SAD-u viša od 3,6 milijardi dolara

Pitate se kako zarađuju influenceri i ima li u tom marketinškom segmentu zaista ozbiljne zarade? Niste sigurni do kojih razmjera može narasti influencer biznis i mogu li influenceri zaista biti prevaga nečijem marketinškom modelu? Koje su najpopularnije mreže i kako je došlo do rasta od čak 33% u ulaganjima u influencer marketing u 2021. godini?

Influenceri su poprilično osporavana skupina ljudi u medijskom prostoru jer mnogi smatraju da se radi o klincima koji zgrću lovu ne radeći ništa. No, činjenica je da tome baš i nije tako i da influenceri zapravo grade jedan poprilično ozbiljan biznis. Jasno, u žitu kvalitetnih influencera uvijek se nađe i ponešto kukolja, no tako je u svim životnim segmentima.

Nakon što je prošle godine inflencer marketing uslijed korona krize doživio svojevrsnu stagnaciju, ove godine brojke ponovno rastu. Predvodnici influencer marketinga dolaze dakako iz SAD-a, a tamo je ove godine zabilježen rast od čak 33 posto po pitanju ulaganja u influencere. Samim time, postavlja se pitanje: gdje su granice influencer marketinga i isplati li se ulagati u ovoj segment marketinga i biznisa?

U današnjem članku predstaviti ćemo vam nekoliko najvažnijih podataka vezanih uz influencer marketing te pokazati statistike koje definitivno potvrđuju važnost ovog segmenta oglašavanja u svijetu biznisa.

Influencer marketing kao isplativa investicija
Iako se uz influencere veže puno skeptičnosti, činjenica je da marketinški stručnjaci itekako prepoznaju veliki potencijal koji donose influenceri. Dapače, sav taj potencijal itekako potvrđuju brojke i statistike prema kojima se influencer marketing pokazuje jednim od najboljih modela oglašavanja posljednjih godina. Zanimljivo, prema nekim analizama influencer marketing može biti višestruko učinkovitiji od ostalih standardnih modela digitalnog marketinga – što daje dodatni vjetar u leđa cijelom influencerskom svijetu.

Dakle, influenceri ne prodaju maglu i veliki broj njih zapravo radi ozbiljan i kvalitetan biznis koji doprinosi kompanijama koje se odluče investirati u određene influencere. Razlog uspješnosti influencer marketinga počiva u činjenici da influenceri oko sebe skupljaju vrlo lojalnu publiku kojoj je zatim lako nešto ispromovirati i prodati (ako to odgovara potrebama publike). Htjeli mi to priznati ili ne, influenceri su postali nove svjetske zvijezde koje mlađe generacije obožuavaju i odrastaju uz njih. Nekada su popularne zvijezde bile slavni pjevači, glumci i sportaši, a danas tu ulogu sve više preuzimaju popularni youtuberi i instagrameri.

Bilo kako bilo, podaci pokazuju da je inflencer marketing itekako isplativ način oglašavanja – kada se pogodi pravi inflencer. Valja pri tome imati na pameti činjenicu da ne može svaki influencer reklamirati svaki proizvod. Želite li prodavati fitness proizvode logično je da ćete se za pomoć obratiti fitness influencerima, želite li oglašavati gastro proizvode vaši ciljani influenceri će biti iz gastro sektora, itd. S obzirom da se oko tih influencera okuplja lojalna publika, ekipa će vrlo kvalitetno reagirati na preporuke svojeg influencera – što će dovesti do velikog interesa i uspješnog oglašavanja. Samim time, influencer marketing postaje respektabilan vid oglašavanja u kojeg marketinški stručnjaci ulažu sve više novca.

Veliki rast influencera u SAD-u i svijetu
Iako influencer marketing iz godine u godinu značajno raste, činjenica je da još uvijek zauzima relativno male postotke kada gledamo oglašavanje u cjelini. Samim time, mjesta za daljnja ulaganja i rast influencer marketinga itekako ima i nimalo ne sumnjamo kako će se taj influencer segment znatno povećati u godinama pred nama. Prošla godina za mnoge je poduzetnike bila poprilično izazovna i neizvjesna pa je samim time i influencer marketing doživio svojevrsni udarac. Konkretno, dogodila se situacija u kojoj influencer marketing nije značajno rastao, već su ulaganja u influencere stagnirala na razini iz godine prije. No, ta stagnacija je čini se iza influencera jer ovogodišnje brojke su fantastične.
Istraživačka kuća Insider Intelligence radila je veliko istraživanje na području influencer oglašavanja kako bi saznali kako se tržište ponaša prema ovom vidu marketinga u 2021. godini. Rezultati istraživanja su poprilično ohrabrujući i pokazuju da je influencer marketing nakon prošlogodišnje stagnacije (mali rast od 10-ak posto) – ponovno na tragu velikog rasta udjela na tržištu. Prema prikupljenim podacima za područje SAD-a, rast influencer marketinga ove godine iznosi više od 33%, što su fantastične brojke uzmemo li u obzir činjenicu da se tržište još uvijek oporavlja od krize izazvane koronom. Sukladno tom rastu, analitičari prognoziraju kako će do kraja godine biti oboreni novi rekordi po pitanju ulaganja u influencere.

Do kraja 2021. godine u SAD-u bi u influencere trebalo biti uloženo sveukupno 3,69 milijardi američkih dolara. Ovakvim velikim cjelogodišnjim ulaganjem po prvi puta će se preći granica od uloženih 3 milijardi dolara. Zanimljivo je vidjeti da otkako se pojavio na tržištu, influencer marketing iz godine u godinu značajno raste i mnogi se pitaju gdje je uopće granica tog rasta. No, valja imati na pameti da je influencer marketing trenutno još uvijek tek manji dio cjelokupnog tržišta digitalnog oglašavanja, a novac koji se ulaže u društvene mreže je ogroman. Samim time, budućnost influencera je poprilično perspektivna i ovaj segment sasvim sigurno će nastaviti rasti i narednih godina.

Raste broj domaćih inflencera
Hrvatska je još uvijek relativno neotkrivena zemlja za influencere i kod nas ima itekako puno mjesta za rast ovog segmenta tržišta. Na domaćoj sceni nalazimo relativno mali broj kvalitetnih influencera koji zbog toga mogu birati kvalitetne suradnje kakve im odgovaraju. Uz popularne i vrijedne velike influencere iz mjeseca u mjesec u Hrvatskoj imamo i sve veći broj malih influencera koji pokušavaju izgraditi svoju slavu i zaraditi nešto novca. No, mnogi od tih novih influencera biraju pogrešnu taktiku u startu pa oglašavaju sve i svašta čime samo gube svoj kredibilitet kod lojalnih pratitelja koje je teško pridobiti.
Top influenceri u Hrvatskoj mogu zarađivati poprilično velik novac koji se kreće od nekoliko tisuća po suradnji pa sve do nekoliko desetaka tisuća kuna po suradnji. Dakako, vrste suradnje značajno se razlikuju pa neki nude pojedinačne objave, dok drugi nude cjelokupne pakete objava – što se pokazalo vrlo dobrom taktikom za privlačenje pažnje pratitelja. Činjenica je da popularni influenceri u Hrvatskoj i regiji itekako dobro žive od influencanja i zahvaljujući svojim fanovima na društvenim mrežama mogu zarađivati i znatno više od prosječne hrvatske plaće. Dakako, sve ovisi o tome kako se influenceri postave do svojeg online biznisa i koliko ozbiljno pristupaju cijeloj stvari.

Što se tiče brendova, u Hrvatskoj za sada nema veliki broj malih brendova koji su spremni ulagati u influencere. Uglavnom se radi o velikim brendovima koji na tragu uspjeha s influencerima u svijetu, pokušavaju istu stvar napraviti i na području Hrvatske. Posljednjih mjeseci imamo nekoliko sjajnih primjera kako kvalitetnim pristupom i razrađenom taktikom brendovi mogu ostvariti značajni rast na društvenim mrežama i poboljšati poslovne rezultate – zahvaljujući ulaganjima u influencer marketing. Sigurni smo kako će i u narednim mjesecima stotine i tisuća korisnika društvenih mreža pokušati ostvariti proboj na scenu influencer marketinga, no samo će mudra nekolicina u tome i uspjeti. Influencer marketing danas nije samo naslikavanje s proizvodima, već puno ozbiljniji poslovni pristup koji se u mnogim segmentima poklapa s ozbiljnim poslovnim sustavima.

Instagram kao top mreža za influencere
Facebook je promijenio svijet, o tome nema apsolutno nikakve dileme. Iako je i dan danas ta društvena mreža najpopularnija na svijetu, činjenica je da influencer marketing na toj mreži baš i ne prolazi kod korisnika. Naime, Facebook je nekako postao platforma za informiranje i stariju generaciju, dok mlađa generacija zabavu traži na drugim mrežama. No, Facebook je prije nekoliko godina napravio fantastičan potez kada je u svoje redove akvizirao Instagram, koji je danas jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu. Prema istraživanjima Instagram drži čak 50% zarade od influencer marketinga, što samo pridodaje značaj toj popularnoj društvenoj mrežu. Uz Instagram vrlo dobro kotira i popularni YouTube, dok Facebook kao takav drži treće mjesto u svijetu influencer marketinga. Zanimljivo, danas sveprisutni TikTok još uvijek nije toliko moćan kada je influencer marketing u pitanju, no možda ni metrike zarade nisu toliko točne za tu mrežu jer je još uvijek poprilično drugačije modelirana u odnosu na ostale mreže.

Instagram zapravo često povezujemo uz pojam influencer i mnogi smatraju kako je baš ta društvena mreža zaslužna za pojavu i popularizaciju influencera. Format sadržaja koji se objavljuje na Instagramu definitivno odgovara influencerima jer se kroz foto i video sadržaje mogu kreativno izraziti i predstaviti brend koji reklamiraju u najboljem svjetlu. Iako su nakon Instagrama još mnoge druge mreže doživjele veliki uzlet u popularnosti, činjenica je da je Instagram bio i ostao “Meka za inflencere”. Trendovi s američkog tržišta preslikavaju se na ostatak svijeta pa tako ni u Hrvatskoj stvari nisu znatno drugačije. I na našem teritoriju, Instagram je vodeća mreža kada su u pitanju influenceri i influencer marketing. S obzirom na sve veći broj atraktivnih funkcionalnosti koje Instagram nudi za pretpostaviti je da će se popularnost influencera na Instagramu održati i u narednim godinama.

TikTok uvodi plaćanje sadržaja korisnika
Zanimljivo je kako u cijeloj toj priči oko influencer marketinga još uvijek relativno malo pažnje zauzima TikTok. Ova popularna društvena mreža definitivno je trenutno među najpopularnijim društvenim mrežama na svijetu i gotovo da nema internet korisnika koji barem jednom u posljednjih nekoliko godina nije pogledao barem jedan TikTok video. Platforma koja forsira zabavan video sadržaj posebno je popularna među mladima pa tamo stasaju neke nove generacije influencera koji će predvoditi budućnost influencer marketinga. Iako je TikTok jedna od najpopularnijih društvenih mreža, činjenica je da zarada vezana uz TikTok još uvijek nije značajna u usporedbi s drugim mrežama. Takvo stanje valja pripisati činjenici da TikTok još uvijek nema razvijen jedinstven sustav monetizacije putem kojeg bi bilo lako pratiti kako i koliko zarađuju inflenceri.

Inflencera na TikToku danas ima jako puno pa sasvim sigurno postoji “glad” vlasnika te mreže da uzmu dio novca koji se okreće na mreži. Nedavno je predstavljen novi sustav monetizacije koji se na prvu čini zabavan i pomalo neozbiljan, no s druge strane itekako ima smisla za društvenu mrežu poput TikToka. Naime, uvedeni su jedinstveni coini putem kojih je moguće nagraditi najbolje korisnike na TikToku. Iako sve izgleda kao svojevrsna igra jer coine pretvarate u mjenjačnici, činjenica je da za posjedovanje coina trebate uplatiti određeni novac. Iako se radi o malim ciframa, kada u obzir uzmemo broj korisnika TikToka – zarada od takvog način financiranja bi mogla biti ogromna. Super stvar u cijeloj toj priči je da i sami korisnici (influenceri) dobivaju novac za svoj sadržaj pa bismo mogli reći da se radi o relativno poštenom načinu zarade, tj. raspodjele novca. Uvođenjem novih način monetizacije TikTok će definitivno u budućnosti izroditi još novih influencera te će ta scena nabujati do granica koje će možda jednog dana svrgnuti Instagram s trona. Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze jer Instagram trenutno ima itekako čvrstu poziciju i vjerojatno malo tko misli da mu neka društvena mreža može naštetiti.

Zaključak
Influencer marketing iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate. Iako još uvijek tvori tek dio zarade u ogromnom svijetu digitalnog oglašavanja, statistike pokazuju snažan kontinuirani rast. Čak i prošle godine kada je biznis scena relativno stagnirala, influencer marketing rastao je za više od 10 posto u odnosu na godinu ranije. Ove godine rast će iznositi oko 33%, što su fantastične brojke koje daju novi “vjetar u leđa” svim sadašnjim i budućim influencerima. Prema nekim prognozama, sljedeće godine zarada influencer marketinga samo u SAD-u mogla bi iznositi oko 4 milijarde dolara, a godinu dana kasnije već bi trebala biti oko 5 milijardi.

Iako danas mnogi influencere ne smatraju ozbiljnim poslovnjacima i radnicima, činjenica je da iza tog posla stoji mukotrpan rad koji obuhvaća puno više od naslikavanja za društvene mreže. Kvalitetni influenceri razvili su čitave poslovne modele zahvaljujući kojima uspješno koračaju digitalnom scenom, što im omogućuje da zarađuju poprilično visoke novčane cifre. Bilo da se radi o svjetskim influencerima ili o domaćim (kojih je sve više) – mjesta za nove influencere i dodatnu zaradu itekako ima. Kvalitetan sadržaj, dobre komunikacijske vještine i kreativnost – sjajan su preduvjet za ulazak u svijet influencer marketinga. Razmišljate li o influencer marketingu – možda je baš sada pravo vrijeme da se ozbiljnije prihvatite digitalnog biznisa. Puno sreće i uživajte u razvoju.


Komentari članka

Vezani članci

Kako osobno brendiranje utječe na brendiranje (startup) kompanija?

19.11.2021.

Brendovi su postali sastavni dio potrošačkog identiteta i uglavnom se koriste za razvoj i izražavanje sebe. Drugim riječima, potrošači komuniciraju svoju osobnost, dob, klasu, bogatstvo i status odabirom određenog brenda čime brend postaje sredstvo društv

Hoće li metaverzum postati decentralizirano utočište ili centralizirana tiranija

10.11.2021.

Niz kripto-izvornih platformi društvenih medija i metaverznih projekata trenutno je u razvoju i nedvojbeno imaju veliku prednost u odnosu na proizvode koje podupire korporacije jer mogu ostati istinski bez dopuštenja i demokratski. Neki od primjera su Dec

Klikabilnost više nije sveto pismo, sadržaj ostaje svet

12.10.2021.

Naučili su ljudi zanemariti sadržaj koji nalikuje na oglase, blizu je njih ili se pojavljuje na mjestima koja su tradicionalno posvećena oglasima. Zato nativni formati priču nastoje predstaviti u prirodnome medijskom okružju, u pravo vrijeme na pravome mj

Najpodatniji sadržaj mijese ruke običnih ljudi

11.10.2021.

Sadržaj koji su stvorili korisnici, odnosno ‘user generated content‘ (ili UGC, korisnički generirani sadržaj), pretvorio se u nenadmašne reklamne kampanje. Autentičan je, besplatan i kupci mu vjeruju

TikTok preskočio YouTube po prosječnom vremenu gledanja u SAD-u i UK-u

08.10.2021.

Statistike koje su nedavno objavljene pokazuju u kolikoj mjeri raste popularnost TikToka. Novi izvještaji donose informaciju kako svaki korisnik u SAD-u i UK-u pojedinačno provodi u prosjeku više vremena na TikToku nego na YouTubeu.

Tag cloud

 1. 2289 članka imaju tag turizam
 2. 2147 članka imaju tag hrvatska
 3. 1420 članka imaju tag izvoz
 4. 1652 članka imaju tag financije
 5. 1250 članka imaju tag svijet
 6. 947 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1092 članka imaju tag trgovina
 8. 1168 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 1071 članka imaju tag ict
 10. 905 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 936 članka imaju tag investicije
 12. 751 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1051 članka imaju tag EU
 14. 953 članka imaju tag industrija
 15. 834 članka imaju tag menadžment
 16. 448 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 650 članka imaju tag maloprodaja
 19. 445 članka imaju tag poticaji
 20. 611 članka imaju tag marketing
 21. 440 članka imaju tag opg
 22. 541 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 415 članka imaju tag eu fondovi
 25. 405 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 464 članka imaju tag obrazovanje
 29. 420 članka imaju tag porezi
 30. 396 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 396 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 401 članka imaju tag vlada
 35. 320 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 416 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 328 članka imaju tag start up