Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Srp 2017

Čarobni trenuci opatijske povijesti: Carski grad isprepleo sadašnjost i prošlost

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Aleksandra Kućel-Ilić  

Čarobni trenuci opatijske povijesti: Carski grad isprepleo sadašnjost i prošlost

Romantika iz doba kada su raskošne krinoline bile modni hit među damama, a iz dana u dan se potvrđivalo nepisano pravilo o tome »što je muškarac bez brkova«, vratila se nakratko u Opatiju tijekom subotnje noći, uz manifestaciju Carski grad koju je i ove godine organizirala ekipa Turističke zajednice Grada Opatije. Namjera im je bila obogatiti ljetne sadržaje za turiste, ali i privući domaćeg posjetitelja u grad, u čemu su i uspjeli.

Otkrivanje nekih od čarobnih trenutaka iz opatijske povijesti upriličeno je na četrnaest poznatih punktova u gradu, a svaki je od njih uz pomoć statista, glumaca, plesača i glazbenika »pričao svoju priču«. Noć je bila ugodna premda vjetrovita, a pored samih lokacija koje su ugostile Carski grad i na kojima se okupilo najviše ljudi, dobro su prošli i okolni ugostiteljski objekti u kojima je bilo živahno, a domaća riječ se miješala s raznim drugim jezicima, od njemačkog i talijanskog, do engleskog i francuskog, mađarskog...

Plejada slavnih

Premda je opatijski »zid slavnih« u parku Angiolina i inače među omiljenim točkama za »selfije«, tijekom subotnje noći je to bilo još češće, budući da se ovdje zahvaljujući čudotvornome vremeplovu moglo ne samo fotografirati, već i popričati sa nekim od slavnih opatijskih gostiju poput Gustava Mahlera i Alberta Einsteina, ili pak Jamesa Joycea, a u Opatiju su se »vratili« i Drago Gervais i Andrija Mohorovičić, uistinu slavni opatijski sinovi. Sve je neumorno pratio i sam car Franjo Josip, dostupan također bez ikakvih problema i zaštitara za »selfije«, a glazbene numere i posebna rasvjeta su također dočaravale opušten svijet umjetnosti s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Carski grad je vješto isprepleo opatijsku sadašnjost i prošlost, a u programu su između ostalih nastupali i članovi Die Kärtner »k.u.k. Traditionsgendarmerie« iz Austrije, opatijske Udruge 60+ i Statisti Opatija, RI teatar i riječka udruga Strategija S te Roxy Dance iz Pazina, ali i plesne skupine iz Mađarske, Italije i Hrvatske.

Na šetalištu Slatina pažnju gostiju je izazivao mali sajam »svega i svačega« pod nazivom »Merkat po starinski«, u čijim su se okvirima predstavili opatijski umjetnici i proizvođači autohtonih proizvoda, Claudio Frank, Vedran Ružić, Eda Mihovilić, Saša Jantolek, Loredana Bradaschia, Atelier Ecosytle, La Bougie svjećarstvo, Kosenka Šikić, Natura Istria, OPG Kos, te Ivy’s Sweet Lavander. Uz pljesak i odobravanje publika je popratila i svirku i pjevanje Trija Asi, te program Društva »Naša djeca« Opatija. Desetak za picigin raspoloženih Opatijskih kukala u starinskim kupaćim kostimima, svoje noćno kupanje je odradilo u plićaku na Slatini, dok je s obližnje terase hotela »Milenij« u programu pod nazivom »Klasika s pogledom na Kvarnerski zaljev« publika mogla uživati uz Kvartet Veljak.

Očima umjetnika

Na Portiću je slikao Vedran Ružić, svoje su zanate promovirali ribari i škampari poput primjerice Duška Jeličića Duleta, a ispred Šporera je kamere mamio očuvani oldtimer. Pozornica ispred paviljona je bila rezervirana za program »Monarhija u malom«, tijekom koje su se predstavili Potkalnički plemenitaši iz Gornje Reke, Dame e Cavalieri iz Trsta i Venecije, Reformkori Hagyomanyorzok Egyesulete iz Balatonfüreda, Dvorska lepeza iz Topuskog, te Veseli oldtimeri iz Rijeke. Isti su izvođači nastupali i na terasi hotela Kvarner uz ženevski Simfonijski orkestar, ali i predstavili tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije ispred hotela Imperial. Poseban je ugođaj bio i u Parku Angiolina gdje su ispred Ville Amalije »Opatiju očima umjetnika« prikazali akademski slikar Claudio Frank, violinistica Esperanza Frank i pijanistica Natalia Maricheva, a pred Villom Angiolinom »Igru glazbenih nota i svjetla« uprizorili su Plesni studio Oksana iz Rijeke, tenor Voljen Grbac, te Mihalj Ivković na harmonici. Glazbeni paviljon u ovome parku bio je pozornica za susret plesnih cipelica i violine, a u programu pod nazivom »Isadora Duncan susreće Jana Kubelika« slavnu plesačicu i istaknutog violinista utjelovili su Karolina Šuša i Alberto Surina.

Goste su dočekala i druga iznenađenja, poput audicije za »novi film braće Lumiere«, a vodiče i propagandne materijale o Carskome gradu dijelile su nasmiješene hostese, pa se stoga i publika ove godine lakše mogla snaći i ciljano birati lokacije s programima koji su im se činili najzanimljivijim.


Komentari članka

Vezani članci

Veli Lošinj postaje otok vitalnosti

20.04.2018.

U prvoj fazi projekta, u kojoj je rekonstruiran objekt Park 1 s popratnom infrastrukturom, uloženo je 15 milijuna kuna.

Smokva može postati turistički brend Vinodola

17.04.2018.

Turizam i poljoprivreda mogu se izvanredno dopunjavati, ponudite gostima doživljaj da kušaju smokve, trešnje, bademe iz vašeg vrta

Santa Marina u Vabrigi nudit će mobilne kućice s privatnim bazenima i jacuzzijem

11.04.2018.

Deset ekskluzivnih mobilnih kućica imat će privatni jacuzzi na terasama, a cijela ta zona bit će obogaćena s dva bazena i dječjim igralištem.

HTZ-u glavne nagrade žirija i publike za najbolji svjetski promotivni video turističke organizacije

10.04.2018.

„Citizen's Travel Video Awards“ je organizacija osnovana od strane nezavisnih filmaša i brandova iz cijelog svijeta koja nagrađuje inovativne i inspirativne nezavisne, ali i brendirane videozapise.

Turizam nadmašio rast ukupnog svjetskog gospodarstva i bio najbrže rastući sektor

05.04.2018.

Prema WTTC-ovom izvješću za 2017., turizam i putovanja su globalnom BDP-u pridonijeli s 10,4 posto ili 8.300 milijardi američkih dolara, dok je u sektoru bilo ukupno više od 313 milijuna radnih mjesta ili jedno od deset diljem svijeta

Tag cloud

 1. 1742 članka imaju tag hrvatska
 2. 1772 članka imaju tag turizam
 3. 1484 članka imaju tag financije
 4. 1150 članka imaju tag izvoz
 5. 742 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 937 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 894 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 752 članka imaju tag investicije
 10. 906 članka imaju tag EU
 11. 828 članka imaju tag industrija
 12. 814 članka imaju tag ict
 13. 782 članka imaju tag svijet
 14. 742 članka imaju tag menadžment
 15. 911 članka imaju tag kriza
 16. 543 članka imaju tag maloprodaja
 17. 511 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 464 članka imaju tag tehnologija
 20. 301 članka imaju tag poticaji
 21. 366 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 226 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 304 članka imaju tag agrokor
 31. 279 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 293 članka imaju tag eu fondovi
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 286 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija