Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Srp 2017

Čarobni trenuci opatijske povijesti: Carski grad isprepleo sadašnjost i prošlost

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Aleksandra Kućel-Ilić  

Čarobni trenuci opatijske povijesti: Carski grad isprepleo sadašnjost i prošlost

Romantika iz doba kada su raskošne krinoline bile modni hit među damama, a iz dana u dan se potvrđivalo nepisano pravilo o tome »što je muškarac bez brkova«, vratila se nakratko u Opatiju tijekom subotnje noći, uz manifestaciju Carski grad koju je i ove godine organizirala ekipa Turističke zajednice Grada Opatije. Namjera im je bila obogatiti ljetne sadržaje za turiste, ali i privući domaćeg posjetitelja u grad, u čemu su i uspjeli.

Otkrivanje nekih od čarobnih trenutaka iz opatijske povijesti upriličeno je na četrnaest poznatih punktova u gradu, a svaki je od njih uz pomoć statista, glumaca, plesača i glazbenika »pričao svoju priču«. Noć je bila ugodna premda vjetrovita, a pored samih lokacija koje su ugostile Carski grad i na kojima se okupilo najviše ljudi, dobro su prošli i okolni ugostiteljski objekti u kojima je bilo živahno, a domaća riječ se miješala s raznim drugim jezicima, od njemačkog i talijanskog, do engleskog i francuskog, mađarskog...

Plejada slavnih

Premda je opatijski »zid slavnih« u parku Angiolina i inače među omiljenim točkama za »selfije«, tijekom subotnje noći je to bilo još češće, budući da se ovdje zahvaljujući čudotvornome vremeplovu moglo ne samo fotografirati, već i popričati sa nekim od slavnih opatijskih gostiju poput Gustava Mahlera i Alberta Einsteina, ili pak Jamesa Joycea, a u Opatiju su se »vratili« i Drago Gervais i Andrija Mohorovičić, uistinu slavni opatijski sinovi. Sve je neumorno pratio i sam car Franjo Josip, dostupan također bez ikakvih problema i zaštitara za »selfije«, a glazbene numere i posebna rasvjeta su također dočaravale opušten svijet umjetnosti s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Carski grad je vješto isprepleo opatijsku sadašnjost i prošlost, a u programu su između ostalih nastupali i članovi Die Kärtner »k.u.k. Traditionsgendarmerie« iz Austrije, opatijske Udruge 60+ i Statisti Opatija, RI teatar i riječka udruga Strategija S te Roxy Dance iz Pazina, ali i plesne skupine iz Mađarske, Italije i Hrvatske.

Na šetalištu Slatina pažnju gostiju je izazivao mali sajam »svega i svačega« pod nazivom »Merkat po starinski«, u čijim su se okvirima predstavili opatijski umjetnici i proizvođači autohtonih proizvoda, Claudio Frank, Vedran Ružić, Eda Mihovilić, Saša Jantolek, Loredana Bradaschia, Atelier Ecosytle, La Bougie svjećarstvo, Kosenka Šikić, Natura Istria, OPG Kos, te Ivy’s Sweet Lavander. Uz pljesak i odobravanje publika je popratila i svirku i pjevanje Trija Asi, te program Društva »Naša djeca« Opatija. Desetak za picigin raspoloženih Opatijskih kukala u starinskim kupaćim kostimima, svoje noćno kupanje je odradilo u plićaku na Slatini, dok je s obližnje terase hotela »Milenij« u programu pod nazivom »Klasika s pogledom na Kvarnerski zaljev« publika mogla uživati uz Kvartet Veljak.

Očima umjetnika

Na Portiću je slikao Vedran Ružić, svoje su zanate promovirali ribari i škampari poput primjerice Duška Jeličića Duleta, a ispred Šporera je kamere mamio očuvani oldtimer. Pozornica ispred paviljona je bila rezervirana za program »Monarhija u malom«, tijekom koje su se predstavili Potkalnički plemenitaši iz Gornje Reke, Dame e Cavalieri iz Trsta i Venecije, Reformkori Hagyomanyorzok Egyesulete iz Balatonfüreda, Dvorska lepeza iz Topuskog, te Veseli oldtimeri iz Rijeke. Isti su izvođači nastupali i na terasi hotela Kvarner uz ženevski Simfonijski orkestar, ali i predstavili tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije ispred hotela Imperial. Poseban je ugođaj bio i u Parku Angiolina gdje su ispred Ville Amalije »Opatiju očima umjetnika« prikazali akademski slikar Claudio Frank, violinistica Esperanza Frank i pijanistica Natalia Maricheva, a pred Villom Angiolinom »Igru glazbenih nota i svjetla« uprizorili su Plesni studio Oksana iz Rijeke, tenor Voljen Grbac, te Mihalj Ivković na harmonici. Glazbeni paviljon u ovome parku bio je pozornica za susret plesnih cipelica i violine, a u programu pod nazivom »Isadora Duncan susreće Jana Kubelika« slavnu plesačicu i istaknutog violinista utjelovili su Karolina Šuša i Alberto Surina.

Goste su dočekala i druga iznenađenja, poput audicije za »novi film braće Lumiere«, a vodiče i propagandne materijale o Carskome gradu dijelile su nasmiješene hostese, pa se stoga i publika ove godine lakše mogla snaći i ciljano birati lokacije s programima koji su im se činili najzanimljivijim.


Komentari članka

Vezani članci

Pozamašan iznos kuna iz proračuna pratit će Opatijce od rođenja do mirovine

23.01.2018.

Grad sa što manje nezaposlenih osoba, u kojemu se mlade ljude potiče na zasnivanje obitelji, pa se »dolazak rode« potencira izdašnim novčanim iznosima, roditelji plaćaju vrtić samo za prvo dijete, dok je za svu ostalu iz iste obitelji besplatan

Na Makarskoj rivijeri 5,9 milijuna noćenja

22.01.2018.

Od siječnja do konca prosinca najveći broj noćenja ostvaren je u Makarskoj, 1.569.370, u Općini Baška Voda 1.116.024, slijede Tučepi, Gradac, Podgora i Brela.

Ljetovanje u pogonu za pneumatske brusilice

18.01.2018.

Soldić i dalje proizvodi brusilice, upravo to je posao u kojemu je najbolji. Ali kada je preselio pogon u novo sjedište, trebalo je nešto učiniti sa starim. A turizam cvjeta

Sedam velikih projekata koji će obilježit 2018. godinu u Hrvatskoj

17.01.2018.

Odluka rejtinške agencije Fitch o povećanju hrvatskog kreditnog rejtinga prvi je korak na putu jačanja boniteta hrvatske države.

Hrvatska 102 milijuna noćenja Iza nas je rekordna turistička godina

16.01.2018.

Prihod od turizma u Hrvatskoj u prvih 9 mjeseci 2017. narastao na gotovo 9 milijardi eura

Tag cloud

 1. 1723 članka imaju tag hrvatska
 2. 1741 članka imaju tag turizam
 3. 1479 članka imaju tag financije
 4. 1135 članka imaju tag izvoz
 5. 725 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 916 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 879 članka imaju tag trgovina
 8. 622 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 725 članka imaju tag investicije
 10. 896 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 805 članka imaju tag ict
 13. 737 članka imaju tag menadžment
 14. 750 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag maloprodaja
 17. 503 članka imaju tag marketing
 18. 467 članka imaju tag krediti
 19. 452 članka imaju tag tehnologija
 20. 293 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 336 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 25. 383 članka imaju tag obrazovanje
 26. 367 članka imaju tag hnb
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 216 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 274 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 294 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 280 članka imaju tag rast
 39. 272 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija