Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Srp 2019

Četvrta generacija obitelji Majetić koja ostaje svoj na svome baveći se poljoprivredom

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Dražen Krstanović/pozega.eu  

Četvrta generacija obitelji Majetić koja ostaje svoj na svome baveći se poljoprivredom

Odlučila je obitelj Zorana Majetića ostati svoj na svome, u rodnom mjestu, Šumanovcu, i baviti se poljoprivredom, onim poslovima koje je naslijedila od svojih starih, svoga djeda Josipa i oca Matije.

U današnjem se vremenu nije lako baviti poljoprivredom i zarađivati za koricu kruha. Tog se izazova nije bojao Zoran niti njegov brat Igor kada su odlučili, ne sačuvati samo ono što su naslijedili i što im je ostavljeno, već i proširiti svoje gospodarstvo, kupiti još zemlje i postati ozbiljan poljoprivrednik ratar sa svom potrebnom mehanizacijom koju danas posjeduju.

Ovih dana na poljoprivrednom gospodarstvu Majetić u Šumanovcu nema predaha. Intenzivne su pripreme za žetvu. Pripremaju se kombajni, traktori i drugi radni strojevi za ulazak na njive. Žetva ječma samo što nije počela. Ljetni pljuskovi sve to malo usporavaju, ali kao i da pomažu jer je potrebno pripremiti i pregledati sve radne strojeve kako ne bi bilo nekakvih većih nepredviđenih kvarova. Zatekli smo Zorana kako nešto "šarafa“ oko prikolice u kojoj će se prevoziti žitarice. Uz njega je i njegov sin Ivan koji je također aktivno uključen u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i koji je od velike pomoći svom ocu Zoranu, piše pozega.eu

Užurbane pripreme za žetvu
Svi nešto rade, uređuju, zavaruju, podmazuju, pripremaju, svatko zna svoj posao. Sve to skrivečki kroz prozor promatra stari 80-godišnji Matija, Zoranov otac, Ivanov djed, koji je sve do prije nekoliko godina bio aktivan na svim poslovima na poljoprivredi i oko radnih strojeva. Godine i bolest su učinile svoje, a on svjestan toga prepustio je sve to u ruke svojim nasljednicima nimalo se ne bojeći da sve neće biti najbolje moguće odrađeno.

Svojim smo dolaskom "ukrali“ malo vremena Zoranu i Ivanu jer su pripreme za sezonu žetve u punom jeku. Puno smo im toga poremetili, ali oni kao pravi domaćini svakom gostu, pa i novinarima, posvete pravu domaćinsku pažnju. Htjeli smo s njima razgovarati i malo više doznati o njihovoj tradiciji rada u poljoprivredi i na ratarskim površinama jer je obitelj Majetić u Šumanovcu poznata obitelj po svojoj radišnosti i samozatajnosti, ali i uspješnosti. Kad je sezona nema nedjelje niti sveca. Poslovi se moraju na vrijeme odradit, na čemu, kako kažu oni stariji, niti dragi Bog neće zamjeriti.

Kroz razgovor nam se pomalo otvorio Zoran i s dubokim razmišljanjem počeo progovarati o povijesti i tradiciji svoje obitelji, a njegov sin Ivan kao da je upijao svaku izgovorenu riječ. Na samom početku našeg razgovora stigla je "gazdarica“ Sanja, Zoranova supruga, s posla, a ona inače radi u obiteljskoj prodavaonici u Pleternici koja ima u ponudi sve za poljoprivredu, od strojeva, opreme za strojeve do svih drugih potrepština koje su potrebne u poljoprivrednoj proizvodnji. U sličnoj trgovini u Požegi radi i Zoranov brat Igor.

"I moj otac Matija je naslijedio poslove na poljoprivredi od svog oca Josipa. Jedino je velika razlika što su oni u tom vremenu zemlju obrađivali i sve druge poslove obavljali bez mehanizacije koju mi danas koristimo. Tih se godina sve radilo konjima, neki i volovima. Bilo je teško tako raditi na taj način, a možda je bilo većeg zadovoljstva i sve se na vrijeme stizalo. Danas imamo svu moguću mehanizaciju i uvijek nam nedostaje dana u godini jer ne stignemo sve na vrijeme, prepričava nam Zoran obiteljsku povijest nastavljajući kako je njegov otac Matija kupio svoj prvi traktor Zetor, davne 1961. godine, a odmah godinu kasnije 1962. godine i kombajn.

Od vršalice do kombajna
"Malo je tko u tom vremenu imao traktor, a kamoli kombajn. Imali smo mi prije kombajna tzv. vršalicu koja je također bila od velike pomoći u žetvi. Malo pomalo mehanizacija se povećavala na našem gospodarstvu. Otac je puno radio, a mi kako smo odrastali, brat i ja, sve smo se više uključivali u poslove i polako ih preuzimali," nastavlja sa svojom pričom Zoran.

Nisu se Majetići zaustavili 1962. godine s kupnjom kombajna i druge mehanizacije. Kupili su 1973. godine još jedan kombajn Zmaj 131, nakon toga nekoliko godina kasnije i Zamaj 132. Tako su Majetići išli uvijek u korak s vremenom sve do današnjih dana.

"Što da vam kažem, kad je sezona radi se dan i noć. Prije sam jako puno radio za tadašnji Kombinat Kutjevo. Imao sam sve potrebite strojeve koji su njima bili potrebni. Zavisno od godine do godine prije sam radio uslužno od 100 do 500 hektra godišnje. Kombinatu je trebalo puno sjemenskog kukuruza, od sjetve do žetve. I danas radimo uslužno koliko smo u mogućnosti. Imamo danas dosta vlastite zemlje, one koju smo naslijedili od oca, ali i koju smo brat i ja kupili. Pokušavamo sve stići odraditi na vrijeme i da svi budu zadovoljni i mi i oni koji koriste naše usluge", dodaje Zoran.

Pšenicu i kukuruz skladište u vlastitom prostoru
Sa svojih ratarskih površina Majetići ne voze pšenicu i kukuruz odmah u silose. Na svom gospodarstvu ima uvjete za sušenje, čuvanje i skladištenje tako da ti proizvodi u prodaju idu tek onda kada se dođe do bolje cijene. To je velika prednost kod svakog poljoprivrednika koji nije primoran odmah odvesti na skladištenje i čuvanje proizvode u silose kod otkupljivača.

Na kraju svega ovoga valja istaći da Zoran velike nade polaže na svog sina Ivana od kojeg očekuje da nastavi poslove na poljoprivredi. Iako se Ivan aktivno bavi sportom i još jednom dodatnom turističkom uslužnom djelatnošću, o kojoj smo pisali, ne treba sumnjati da će kod obitelji Majetić poljoprivreda ostati prioritet nad prioritetima, a koliko smo mogli zamijetiti, iako fakultetski obrazovana, Ivanova odabranica ne bježi od onoga što se u njihovoj obitelji prenosi s generacije na generaciju.

Oni koji zatrebaju usluge vršenja, branja ili neke druge poslove vezane na poljoprivredi mogu im se javiti.


Komentari članka

Vezani članci

Nikola Božić: Ako gosti ne mogu do Đurine hiže, mogu delicije s OPG-a do njih

01.06.2020.

Zatvaranje restorana Đurina hiža na obiteljskom OPG-u u Varaždinskom Toplicama zbog pandemije koronavirusa umalo je upropastilo obiteljski posao, no Nikola Božić odlučio je dostavljati proizvode sa svojeg OPG-a po cijeloj Hrvatskoj. Krenulo je odlično. Pr

Brat i sestra vode uspješnu obiteljsku proizvodnju gljiva: Kako je inženjer prometa od dva plastenika izgradio uspješnu tvrtku

28.05.2020.

Nakon prva dva gljivarnika, uslijedila su još četiri, pa tri, pa i gljivarnik u Garešnici gdje se danas odvija većina proizvodnje. Sav prihod obitelj je ulagala, pa tako sada imaju svoju pakiraonu i distribuciju. Od 16 tona gljiva godišnje na samim počeci

Najbolji Royalov sin - svjetski rezultat hrvatskog uzgoja simentalca!

22.05.2020.

Stara Kapela selo je koje postaje fenomen hrvatskog stočarstva. Naime, najnoviji bik uzgojen na OPG Šobak, već je četvrti vrhunski genomski testirani bik koji se koristi za umjetno osjemenjivanje.

Obitelj Tomiša zaokružila proizvodnju, od magarećeg mlijeka i kozmetike do humusa

22.05.2020.

Onima koji sada kreću u neku sličnu priču, poručujemo - počeci su uvijek teški, no ako znate što želite postići i vjerujete u ono što radite te se dovoljno potrudite, uspjeh je zagarantiran, kažu Karmen i Marko Tomiša.

Mario Jurišić: Moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji hrane i vina

22.05.2020.

Suočeni s globalnom pandemijom koja je brojne vinare dovela u nezavidan položaj, odlučili su pokušati ponuditi ljudima nešto drugačije. Tako su Kos - Jurišići krenuli prvi s piknikom u vinogradu.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2049 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 356 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija