Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Srp 2019

Četvrta generacija obitelji Majetić koja ostaje svoj na svome baveći se poljoprivredom

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Dražen Krstanović/pozega.eu  

Četvrta generacija obitelji Majetić koja ostaje svoj na svome baveći se poljoprivredom

Odlučila je obitelj Zorana Majetića ostati svoj na svome, u rodnom mjestu, Šumanovcu, i baviti se poljoprivredom, onim poslovima koje je naslijedila od svojih starih, svoga djeda Josipa i oca Matije.

U današnjem se vremenu nije lako baviti poljoprivredom i zarađivati za koricu kruha. Tog se izazova nije bojao Zoran niti njegov brat Igor kada su odlučili, ne sačuvati samo ono što su naslijedili i što im je ostavljeno, već i proširiti svoje gospodarstvo, kupiti još zemlje i postati ozbiljan poljoprivrednik ratar sa svom potrebnom mehanizacijom koju danas posjeduju.

Ovih dana na poljoprivrednom gospodarstvu Majetić u Šumanovcu nema predaha. Intenzivne su pripreme za žetvu. Pripremaju se kombajni, traktori i drugi radni strojevi za ulazak na njive. Žetva ječma samo što nije počela. Ljetni pljuskovi sve to malo usporavaju, ali kao i da pomažu jer je potrebno pripremiti i pregledati sve radne strojeve kako ne bi bilo nekakvih većih nepredviđenih kvarova. Zatekli smo Zorana kako nešto "šarafa“ oko prikolice u kojoj će se prevoziti žitarice. Uz njega je i njegov sin Ivan koji je također aktivno uključen u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i koji je od velike pomoći svom ocu Zoranu, piše pozega.eu

Užurbane pripreme za žetvu
Svi nešto rade, uređuju, zavaruju, podmazuju, pripremaju, svatko zna svoj posao. Sve to skrivečki kroz prozor promatra stari 80-godišnji Matija, Zoranov otac, Ivanov djed, koji je sve do prije nekoliko godina bio aktivan na svim poslovima na poljoprivredi i oko radnih strojeva. Godine i bolest su učinile svoje, a on svjestan toga prepustio je sve to u ruke svojim nasljednicima nimalo se ne bojeći da sve neće biti najbolje moguće odrađeno.

Svojim smo dolaskom "ukrali“ malo vremena Zoranu i Ivanu jer su pripreme za sezonu žetve u punom jeku. Puno smo im toga poremetili, ali oni kao pravi domaćini svakom gostu, pa i novinarima, posvete pravu domaćinsku pažnju. Htjeli smo s njima razgovarati i malo više doznati o njihovoj tradiciji rada u poljoprivredi i na ratarskim površinama jer je obitelj Majetić u Šumanovcu poznata obitelj po svojoj radišnosti i samozatajnosti, ali i uspješnosti. Kad je sezona nema nedjelje niti sveca. Poslovi se moraju na vrijeme odradit, na čemu, kako kažu oni stariji, niti dragi Bog neće zamjeriti.

Kroz razgovor nam se pomalo otvorio Zoran i s dubokim razmišljanjem počeo progovarati o povijesti i tradiciji svoje obitelji, a njegov sin Ivan kao da je upijao svaku izgovorenu riječ. Na samom početku našeg razgovora stigla je "gazdarica“ Sanja, Zoranova supruga, s posla, a ona inače radi u obiteljskoj prodavaonici u Pleternici koja ima u ponudi sve za poljoprivredu, od strojeva, opreme za strojeve do svih drugih potrepština koje su potrebne u poljoprivrednoj proizvodnji. U sličnoj trgovini u Požegi radi i Zoranov brat Igor.

"I moj otac Matija je naslijedio poslove na poljoprivredi od svog oca Josipa. Jedino je velika razlika što su oni u tom vremenu zemlju obrađivali i sve druge poslove obavljali bez mehanizacije koju mi danas koristimo. Tih se godina sve radilo konjima, neki i volovima. Bilo je teško tako raditi na taj način, a možda je bilo većeg zadovoljstva i sve se na vrijeme stizalo. Danas imamo svu moguću mehanizaciju i uvijek nam nedostaje dana u godini jer ne stignemo sve na vrijeme, prepričava nam Zoran obiteljsku povijest nastavljajući kako je njegov otac Matija kupio svoj prvi traktor Zetor, davne 1961. godine, a odmah godinu kasnije 1962. godine i kombajn.

Od vršalice do kombajna
"Malo je tko u tom vremenu imao traktor, a kamoli kombajn. Imali smo mi prije kombajna tzv. vršalicu koja je također bila od velike pomoći u žetvi. Malo pomalo mehanizacija se povećavala na našem gospodarstvu. Otac je puno radio, a mi kako smo odrastali, brat i ja, sve smo se više uključivali u poslove i polako ih preuzimali," nastavlja sa svojom pričom Zoran.

Nisu se Majetići zaustavili 1962. godine s kupnjom kombajna i druge mehanizacije. Kupili su 1973. godine još jedan kombajn Zmaj 131, nakon toga nekoliko godina kasnije i Zamaj 132. Tako su Majetići išli uvijek u korak s vremenom sve do današnjih dana.

"Što da vam kažem, kad je sezona radi se dan i noć. Prije sam jako puno radio za tadašnji Kombinat Kutjevo. Imao sam sve potrebite strojeve koji su njima bili potrebni. Zavisno od godine do godine prije sam radio uslužno od 100 do 500 hektra godišnje. Kombinatu je trebalo puno sjemenskog kukuruza, od sjetve do žetve. I danas radimo uslužno koliko smo u mogućnosti. Imamo danas dosta vlastite zemlje, one koju smo naslijedili od oca, ali i koju smo brat i ja kupili. Pokušavamo sve stići odraditi na vrijeme i da svi budu zadovoljni i mi i oni koji koriste naše usluge", dodaje Zoran.

Pšenicu i kukuruz skladište u vlastitom prostoru
Sa svojih ratarskih površina Majetići ne voze pšenicu i kukuruz odmah u silose. Na svom gospodarstvu ima uvjete za sušenje, čuvanje i skladištenje tako da ti proizvodi u prodaju idu tek onda kada se dođe do bolje cijene. To je velika prednost kod svakog poljoprivrednika koji nije primoran odmah odvesti na skladištenje i čuvanje proizvode u silose kod otkupljivača.

Na kraju svega ovoga valja istaći da Zoran velike nade polaže na svog sina Ivana od kojeg očekuje da nastavi poslove na poljoprivredi. Iako se Ivan aktivno bavi sportom i još jednom dodatnom turističkom uslužnom djelatnošću, o kojoj smo pisali, ne treba sumnjati da će kod obitelji Majetić poljoprivreda ostati prioritet nad prioritetima, a koliko smo mogli zamijetiti, iako fakultetski obrazovana, Ivanova odabranica ne bježi od onoga što se u njihovoj obitelji prenosi s generacije na generaciju.

Oni koji zatrebaju usluge vršenja, branja ili neke druge poslove vezane na poljoprivredi mogu im se javiti.


Komentari članka

Vezani članci

Podravka počela otkup pšenice po cijeni od 0,90 do 1,25 kuna po kilogramu

08.07.2019.

Podravka je u subotu počela s otkupom ovogodišnjeg uroda pšenice, otvoreni su silosi u Koprivnici i u Virju, a otkupne cijene su od 1,25 kuna po kilogramu za premium klasu, do 0,90 kuna po kilogramu za pšenicu IV. klase, priopćeno je iz kompanije Podravka

Proizvođači pšenice nezadovoljni ponuđenim otkupnim cijenama od 0,95 do 1,20 kn/kg

03.07.2019.

Ponuđene otkupne cijene pšenice ovogodišnjeg roda kreću se od 95 lipa do 1,20 kuna po kilogramu, a kako proizvođači time nisu zadovoljni preporučuje im se da pšenicu uskladište u silosima i čekaju pravi trenutak za prodaju tržišnih viškova

Preživjeli su najteže dane u mljekarstvu i danas kažu: stvari idu nabolje

02.07.2019.

Možda smo i mi bili malo tvrdoglavi, ali danas smo došli do situacije da smo partneri s mljekarom i da jedni bez drugih ne možemo, kaže Lidija Pavić, vlasnica farme Agro Bovis d.o.o.

Na slavonsko-baranjskim poljima kombajni žanju na više kolosijeka

26.06.2019.

Poljoprivrednici istovremeno skidaju ječam, čiji otkosi već padaju, rane sorte pšenice te uljanu repicu

Diplomirala menadžment, otvorila OPG i prva u Hrvatsku uvezla britansku mliječnu ovcu

14.06.2019.

Danas 24-godišnja Slavica Zorić prije tri godine pokrenula je OPG koji uspješno vodi, a njena je priča dobila novi zamah kada je iz Programa ruralnog razvoja, kroz podmjeru 6.1., povukla 50.000 eura.

Tag cloud

 1. 1919 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 951 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 678 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 543 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 501 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija