Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Stu 2019

Danas je poznati uzgajivač selekcioniranih matica, a počeo je s 10 košnica dede Slaveka

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Danas je poznati uzgajivač selekcioniranih matica, a počeo je s 10 košnica dede Slaveka

Sve je počelo davne 1935. godine kada se naš pradjed Franjo Čunčić počeo baviti proizvodnjom meda za vlastite potrebe. Njegov sin Slavko, od milja naš deda Slavek, preuzima i proširuje proizvodnju te 1985. godine prvi put seli pčele radi dobivanja sortnog meda“, počinje priču nositelj OPG-a Miroslav Antolčić iz Velike Gorice.

Rad s pčelama nastavljaju kći Marica sa suprugom Stjepanom Antolčić koji svoje znanje prenose na sina Miroslava, a on sa suprugom Ines nastavlja obiteljsku tradiciju. Ljubav prema pčelarstvu Miroslav je razvio još kao dječak trčkarajući oko košnica koje je deda Slavek pregledavao. "Prvih 10 košnica dobio sam od djeda još u srednjoškolskim danima i već tada sam imao cilj profesionalno se baviti pčelarstvom. Za vrijeme studija upoznao sam suprugu Ines na koju sam također uspio prenijeti svoju ljubav prema pčelama“, kaže.

Danas pčelare sa gotovo 400 pčelinjih zajednica
Nakon završetka studija, oboje počinju raditi u struci, Miroslav se kao dipl. ing. elektrotehnike zapošljava kao nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi gdje radi i danas, a Ines kao dipl. ing. grafičke tehnologije u jednoj renomiranoj grafičkoj tvrtci gdje nakon osam godina rada odlučuje napustiti posao u struci i u potpunosti se posvećuje pčelarstvu. "Danas pčelarimo sa blizu 400 zajednica, pčelarimo sa AŽ i LR tipovima košnica“, kažu. Osim Miroslava i Ines i uz pomoć roditelja Marice i Stjepana u gospodarstvu je stalno zaposlena još jedna osoba.

Veći dio pčelinjih društva namijenjen je proizvodnji meda, a ostatak proizvodnji ostalih pčelinjih proizvoda: propolisa, meda u saću, peluda, perge, matične mliječi, pčelinjeg voska i uzgoju selekcioniranih matica. Proizvode sedam vrsta medova: bagrem, cvjetni, kesten, livadu, metvicu, amorfu i medljikovac. "Od kraja 2018. godine nositelji smo i znaka Med hrvatskih pčelinjaka. Za svaki od njih tijekom godine selimo pčele na medonosna područja. Tako bagrem potječe iz šuma u okolici Vrbovca, za dobivanje kestenovog meda pčele sakupljaju nektar u kestenovim šumama nedaleko Petrinje, livade Lonjskog polja zaslužne su na metvičin i amorfin med, dok je medljikovac, livadni i cvjetni med porijeklom sa šuma livada diljem Turopolja“, navode.

Ponosni vlasnici niza zlatnih diploma
Posebno mjesto zauzima linija proizvoda koji su na bazi meda, tj. med sa dodacima: med sa čokoladom, medni namaz s lješnjacima, med sa cimetom i narančinom korom, med s narančom, med s limunom, med sa orasima i orašastim plodovima i ledeni med (mješavina meda, čokolade i limuna).

"Svake godine sudjelujemo na Županijskom i Državnom ocjenjivanju meda u Osijeku gdje postižemo jako dobre rezultate. Tako smo ponosni vlasnici niza zlatnih diploma, a tri puta smo osvojili i šampionsko mjesto; 2008. godine za med od metvice te 2011. i 2014. godine za med od kestena. Sve svoje proizvode prodajemo isključivo na kućnom pragu, u sklopu obiteljske kuće imamo prostor koji je preuređen u dućan, na sajmovima te preko web trgovine“, doznajemo od Ines i Miroslava.

Osim što konstantno ulažu u edukaciju posjećujući razna pčelarska predavanja i stručne sajmove, Miroslav je kao registrirani uzgajivač selekcioniranih matica održao niz predavanja raznim pčelarskim udrugama na temu proizvodnje matične mliječi i uzgoja matica. "Posebno smo ponosni što su ove godine naš glavni pčelinjak u selu Kuče u kojem se odvija glavnina proizvodnje matica i matične mliječi posjetile četiri pčelarske udruge, imali smo dva organizirana posjeta studenata (Veterinarski i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, op.a.) te su nas posjetili polaznici tečaja Apiterapije u sklopu terenske nastave.

Prva api inhalacijska kućica na području Zagrebačke županije
Ove godine smo također na pčelinjaku u selu Kuče u funkciju stavili api inhalacijsku kućicu za inhalacije zrakom iz košnice. Sadrži četiri profesionalna api inhalatora ugrađena u AŽ košnice“, ističe Miroslav. Api inhalacija je inhalacija zrakom iz košnice koji je obogaćen mikro česticama pčelinjih proizvoda - meda, propolisa, fermentirane peludi, matične mliječi, pčelinjeg otrova i pčelinjeg voska. U Republici Hrvatskoj trenutno postoji svega nekoliko api inhalacijskih kućica, a na području Zagrebačke županija ovo je prva.


Komentari članka

Vezani članci

OPG Antolović mlijeko ne predaje već do 300 l dnevno prerađuju u sir i vrhnje

18.11.2019.

Obitelj Antolović dnevno prerađuje 250 do 300 litara mlijeka, koji prodaju na tržnicama u Našicama, Orahovici i Donjem Miholjcu. Uz pomoć sredstava Osječko-baranjske županije sada imaju potpuno opremljenu prostoriju za proizvodnju sira.

Slavonac otvorio restoran u tromilijunskom gradu i planira otvoriti još jedan, ali počeci nisu bili nimalo laki

17.11.2019.

Hrvatski kuhar Saša Medved (42) iz Orahovice nije ni sanjao da će odlaskom iz Hrvatske završiti čak na Dalekom istoku, a kamoli da će upravo tamo stvoriti poslovnu priču svog života.

Najveća briga naših tvrtki trošak plaća

15.11.2019.

Pada optimizam europskih poduzetnika, dok u Hrvatskoj raspoloženje stagnira.

Lansirali prvi gin s tartufima u svijetu, a boce od 100 eura planule

13.11.2019.

Nakon prvoga lova na tartufe i prvoga čokoladnog namaza, buzetski uzgajivači opet su pogodili

"Mali bauhaus" u centru grada: Već dvije generacije obitelji Linić vode obiteljski posao u Rijeci

13.11.2019.

Kad se imenu DaMan doda i lokacija, Adamićeva ulica nadomak pothodnika Robne kuće Ri, onda je jasno da je riječ o trgovini u kojoj nema čega nema. Ili, kako kažu vjerni kupci, to je jedino mjesto u gradu gdje možeš kupiti i vijak i gumicu, čavlić i brtvic

Tag cloud

 1. 1952 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1255 članka imaju tag izvoz
 5. 854 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 992 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 586 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 771 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 380 članka imaju tag vlada
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija