Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Svi 2019

Digitalni marketing

Izvor: www.jutarnji.hr · Autor: Daria Bertek  

Digitalni marketing

Koliko često trebate stavljati objave na svom profilu te zašto nipošto ne smijete zanemariti video kao glavni medij komunikacije danas, otkrivaju nam domaći stručnjaci iz područja online oglašavanja. Jedna od njih je Mia Bezjak, koja nam je otkrila kako stvari funkcioniraju u praksi

Digitalni marketing vruća je tema u poduzetničkim vodama i danas više nema sumnje da postoji industrija koja ne treba digitalne marketing kanale. U digitalu nije važno samo oglašavanje nego dublje razumijevanje biznisa, tvrdi Mia Bezjak (43), medijska stručnjakinja za male poduzetnike u području digitalnog marketinga.

"Mali klijenti ne mogu si priuštiti velika ulaganja u marketing i onda mi, kao specijalizirana mala boutique agencija, sa svojim znanjima i vještinama, odrađujemo strategiju, prodaju i marketing u digitalu. To znači da moraš znati koji proizvodi idu, a koji ne idu i kako zapakirati priču. Zapravo, moraš rasturati branšu i sam imati neko poduzetničko iskustvo. Najveći je izazov u digitalu s malo novca napraviti dobre rezultate, osobito kad su ti ciljevi prodajni - prodati određeni broj artikala, dovesti određeni broj klijenata", objašnjava Mia Bezjak.
Kad govorimo o samoj strategiji za jednog malog poduzetnika, građenje zajednice na društvenim mrežama i pojavnost nekog brenda ili tvrtke dugotrajan je proces, pa se ne treba opterećivati naglim brojem lajkova ili pratitelja. "Objave trebaju biti česte, barem tri puta tjedno, ali treba znati pametno targetirati korisnike, za male poduzetnike su bitni kupci, ne lajkovi", poručuje Mia.

No, pitanje svih pitanja jest kako postići da vaša stomatološka ordinacija postane krcata ili da se kozmetički proizvodi, pa čak i oni luksuzni, velikom brzinom rasprodaju na nekom web shopu? Rješenja, naravno, postoje, i nije riječ o magiji, već pomno odabranim alatima i rješenjima kojima se bave stručnjaci potpuno posvećeni ovoj relativno novoj marketinškoj grani. Mia Bezjak je inače vlasnica agencije Brand Angel, prve digitalne u kategoriji zdravlja, ljepote i premium proizvoda i usluga. U marketinškim krugovima Mia je poznata već niz godina kroz brojne suradnje za internacionalne i domaće kompanije, školovala se u Londonu gdje je i započela karijeru radeći za agenciju Saatchi & Saatchi. Po povratku u Zagreb dugo godina je radila poslove strateškog planiranja u Digitelu, za što je primila niz svjetskih nagrada. A evo nekih trikova iz prve ruke koje je stekla u brojnim dosadašnjim suradnjama.

Koliko često treba pisati objave na mrežama?
Optimalno je imati 3-4 objave tjedno, no pripazite više na kvalitetu objava nego na kvantitetu. Ako neka od objava nije dovoljno kvalitetna, radije je izostavite.

U koje je doba dana najbolje objavljivati postove?
Sve ovisi o kategoriji, razmislite kada je ljudima vaša poruka najrelevantnija, koriste li vaš proizvod svaki dan ili samo vikendom. Želite li u objavi dobro jutro ili laku noć. U prosjeku objave idu van ili ujutro ili navečer, no opet, budite kreativni, izbjegavajte cluttere u kojima svi objavljuju, testirajte kako vaša ciljna skupina reagira na objave.

Koliko dugački tekstovi trebaju biti?
Nikako predugački. Manje je više. Skratite FB objave, fokusirajte se, naglasite najvažnije dijelove. A objave za Instagram neka budu još kraće! Heštegovi također - pišite zasebne heštegove za Facebook i Instagram jer Facebook ih trpi manje.

Na što treba paziti kod sadržaja?
Sadržaj je danas sve - kvalitetan sadržaj je must have! Fotografije trebaju biti izvrsne kvalitete, prodajni tekstovi trebaju biti jasni i zanimljivi, a nipošto ne treba zanemariti ni video, koji postaje jedan od centralnih elemenata komunikacije u online svijetu
Budite kreativni - ne mora to biti neka skupa produkcija, video možete snimiti i sami, samo neka je autentičan i neka ističe prednosti vašeg proizvoda/usluge, neka ne bude prazna priča.

Kako targetirati korisnike?
Razmislite o vašim korisnicima - u koje grupe bi ih mogli svrstati? U Facebook ili Instagram korisnike? Ili kombinacija? Ako se bavite nekom kreativnom industrijom u kojoj je vizualna prezentacija važna, Instagram će se odmah nametnuti kao rješenje, ako targetirate šire, tu je Facebook, koji je neka baza otkud svi kreću s promocijom. Kaže se da su na Facebooku malo "stariji" korisnici, dodala bih, "ne prestari". Haha. No, najčešće ćete koristiti kombinaciju. Objave pišite imajući na umu društvenu mrežu i ne objavljujte jednu te istu objavu na FB/Insta samo jer je to lakše. Objave ne moraju ići u isto vrijeme, ne moraju isto izgledati, imajte na umu različitost ciljnih skupina i različitost mreža.

Koliko ima posla generalno kada je u pitanju online marketing?
Dosta je svakodnevnog posla oko društvenih mreža - kada dođete do razine da više sami ne možete to odrađivati i/ili da ne možete postići zadane prodajne ciljeve npr. ako imate webshop ili prodajni cilj dovođenja određenog broja klijenata, vrijeme je da odaberete agenciju. Jer, osnovna znanja o društvenim mrežama lako je pohvatati no digitalni svijet je vrlo agresivna sredina u kojoj se promjene događaju gotovo svaki dan i često je teško pohvatati što se sve događa, ako niste dovoljno upoznati s problematikom. I taj dio posla iziskuje znanje eksperata koji rade samo određene segmente poslova na društvenim mrežama i tu su najbolji.

Ima li nekih pravnih okvira na koje poduzetnici trebaju paziti?
Poduzetnici često nisu svjesni zakonskih ograničenja, primjerice, u organizaciji nagradnih natječaja. Treba paziti na to da se ne dogodi situacija u kojoj, primjerice, ne proglasite pobjednika, od korisnika ne smijete tražiti da lajkaju, dijele, a također, postoje kategorije proizvoda čije je oglašavanje zabranjeno ili ograničeno (alkohol, cigarete, dječja hrana...) Također, treba paziti na komunikaciju koja nije istinita tj. doista pravno opravdana za 'claim' koji koristite (npr. najbolji, najbrži, najefikasniji). Također, treba biti svjestan da postoje autorska prava korištenja fotografija za objave - ne smijete samo kopirati prvu fotografiju s Googlea jer vam se svidjela. Fotografije podliježu autorskim pravima. Svaki poduzetnik ima pravnu odgovornost za eventualni prekršaj. Informirajte se i ako niste sigurni, angažirajte agenciju. Jeftinije je!

Kako napisati objavu, postoji li neki dobar recept?
Tretirajte svaku objavu kao jedan dobar novinski oglas - imajte na umu da korisnici možda nemaju predznanja o vašem proizvodu/usluzi, objasnite ukratko tko ste, što nudite i po čemu je to dobro za krajnjeg korisnika. Less is more. Jednostavnim rječnikom, u što manje rečenica pojasnite, motivirajte, vizualizirajte proizvod/uslugu/rezultat korištenja, a istovremeno razmišljajući o korisnicima.

Ivan Kovačević, Bruketa&Žinić&Grey: Za višestruko manja ulaganja dobit ćete siguran povrat na investiciju!

Nitko nije toliko profitirao pojavom društvenih mreža kao mali i srednji poduzetnici, smatra Ivan Kovačević, digital direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić&Grey. Za višestruko manja ulaganja nego prije oni koji su tek pokrenuli svoj posao mogu se kvalitetno targetirati na ciljanu publiku te im približiti svoj proizvod ili uslugu. Upravo zato digitalni marketing neizostavna je stepenica pri pokretanju vlastite poduzetničke priče, nešto o čemu bi trebali misliti na samom početku. Jer što znači dobra ideja ako kupci nisu čuli za nju?
- Za samo nekoliko tisuća kuna na Facebooku ili Google Adworsima možemo ostvariti ne samo prvi kontakt nego i generirati značajan broj konverzija sa sigurnim povratom na investiciju. Sama činjenica da poruku možemo prilagoditi na temelju izuzetno detaljnih demografskih i psihografskih karakteristika potencijalnih korisnika te da uz korištenje tzv. remarketinga možemo ciljati one koji su već imali interakciju s nama znači da se umjesto sačmaricom služimo snajperom – objašnjava Ivan Kovačević.

Najbolji je pristup, prema njegovu mišljenju, kombinacija online i offline medija tako da se korisniku pruži jedinstveno iskustvo na svim kanalima. Svaki bi poduzetnik trebao dobro razmisliti o tome gdje je njegova publika i sukladno tome odrediti budžet koji će utrošiti na marketing, koji će uglavnom biti digitalni jer smo duboko zagazili u eru interneta. Osim toga, potrebno je dodatno prilagoditi poruku i targetiranje odgovarajućoj fazi korisničkog putovanja.


Komentari članka

Vezani članci

Zagrebačka agencija osvojila četiri nagrade najvećeg svjetskog natjecanja u rebrandingu

05.03.2020.

Četiri projekta zagrebačke branding agencije Fabular osvojila su nagrade na prestižnom natjecanju REBRAND 100®. Odličja najvećeg svjetskog natjecanja koje nagrađuje najbolje internacionalne rebrandinge u posljednje dvije godine Marra, Apsolon, Algebra i R

‘Priče po istinitom događaju’ za rast biznisa

04.03.2020.

Što vaši kupci kažu o vašoj usluzi ili proizvodu? Kakva su njihova iskustva? Jeste li ih pitali?

Svako drugo poduzeće iz EU-a koristi društvene medije

26.02.2020.

Sve više i više poduzeća u Europskoj uniji (EU) koriste društvene medije. U 2019. godini, jedno od dva poduzeća (50%) izvijestilo je da koristi barem jednu vrstu društvenih medija, što znači povećanje od 16 postotnih bodova od 2014. (34%).

Novi trendovi u poljoprivredi: plasman putem društvenih mreža

18.02.2020.

Da bi opstali na tržištu - poljoprivrednici moraju mijenjati način rada. Neki su se uspjeli prilagoditi i rezultati nisu izostali.

Dinko Bence i Hrvoje Borovac - Inovativni u grafičkom dizajnu, konzervativni u poslovanju

17.02.2020.

Neskloni riziku, Borovac i Bence zajedno rade dvadeset godina – njihove su etikete, amabalaža i katalozi mnogih brendova. Posao s grafičkim dizajnom proširili su i digitalizirali, ali ne žele brzo rasti. U bliskoj budućnosti vide se otprilike tu gdje su i

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1036 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1026 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 680 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 599 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 499 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija