Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2020

Dok sve stoji oni isporučuju robu sve do Irske i Švedske

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Milan Bugarić  

Dok sve stoji oni isporučuju robu sve do Irske i Švedske

I dok su brojni poslovi i profesije u cijeloj Europi ostale "zaleđene" zbog pandemije koronavirusa, vozači kamiona ubacili su u petu brzinu. U nenormalnim uvjetima, u svojevrsnoj non-stop izolaciji, nemali broj hrvatskih vozača u nešto više od mjesec dana prevalili su nekoliko desetaka tisuća kilometara. Transport u ovim uvjetima jednostavno ne može, i ne smije stati, pa tako ni najudaljeniji krajevi Europe, ali i svijeta, nisu nedostižni.

Kolegijalnost

Dugoselska tvrtka Velebit Promet tako nije nije ni jedan dan prestala sa svojim vožnjama. Uz uobičajen prijevoz klasičnog tereta, tvrtka se bavi i prijevozom teških i izvangabaritnih tereta u domaćem i međunarodnom prometu. Dvojica su iskusnih vozača 20. travnja krenuli, svaki sa svojim 60 tona teškim električnim generatorom, put Švedske i Irske. Generator je bio smješten na posebnoj prikolici - labudici, koja može podnijeti ovako zahtjevan teret, a kamioni su zbog toga morali biti propisno označeni. Za put u Irsku, u blizini grada Corka, bio je zadužen Marinko Vidaček, kojemu je za istovar u mjestašcu Halwfay trebalo gotovo sedam dana. Nakon izlaska iz Hrvatske putovanje se nastavilo preko Austrije i Njemačke do Francuske. Tamo se u koloni čekalo u luci Roscoff na trajekt, a potom se Marinko konačno dokopao irskog tla. Nakon kraće vožnje lijevom stranom ceste konačno je došao do željenog odredišta gdje je, kako nam je rekao, "istovario 60 tona teško poboljšanje struje za Irsku". Istim putem: cesta, trajekt, cesta, granice, vratio se natrag u Hrvatsku. Marinko je iskusan vozač, pa mu ovakve ture nisu problem. Zna kako ovim nimalo laganim poslom pošteno hrani svoju obitelj. Na kabinu kamiona, kaže, navikao se, a na europskim putovanjima pomažu mu kolegijalnost ne samo hrvatskih, nego i inozemnih kolega vozača.

Još je jedna labudica prevozila u travnju identičan teret, a odredište je bio gradić Vattak, na jugu Švedske, u blizini granice s Norveškom. Za vožnju generatora labudicom bio je zadužen Stjepan Perković. I njegovo je putovanje do odredišta trajalo nekoliko dana. Nakon prolaska Austrije i Njemačke, Perković je ušao u Dansku, nakon čega se kamionom konačno domogao tla Švedske. I on, kaže, osjeća zadovoljstvo i olakšanje zbog obavljenog posla i isporučenog tereta. Kaže, također, da su vozači kamiona individualci koji mogu izdržati višednevnu samoću, ali također i ljudi s osjećajem za probleme drugih i posljedičnim pomaganjem.

"Kada se s kolegama vozačima nađem na odmorištima, primjerice u Njemačkoj, rijetko koji će odbiti zamolbu za pomoć. Ima nas stotine tisuća, svih boja kože i nacija, pa ako netko upadne u kakav problem, uvijek će se netko naći da pomogne, bilo prijevozom, bilo kontaktom s lokalnim vlastima, ili policijom", kaže Stjepan Perković, kojemu moderne tehnologije omogućuju i svakodnevan kontakt s obitelji.

Obojica vozača s kojima smo razgovarali sada su u povratku u Hrvatsku, a spremni su na novu europsku turu vrlo brzo.

Češka, Slovačka i Poljska gotovo su svakodnevna ruta i Matiji Lovriću iz Đurđevca, vozaču kamiona s 25-godišnjim iskustvom. On je, za razliku od vozača iz Dugog Sela, i vozač kamiona i suvlasnik tvrtke. Obujam posla njemu je kompleksniji, a kako tura nije toliko velika, kao put u Irsku ili Švedsku, često i sam sjedne za upravljač kamiona. Čuli smo se s njim dok je bio u Poljskoj, gdje je u blizini Krakowa imao istovar u velikom logističkom centru jednog trgovačkog centra.
Apel stožeru

"Kada si vozač trebaš doslovce shvatiti riječ - strpljenje, a tu mislim na granice koje su sada zatvorene za putnički promet. Ako se pridržavate pravila nećete imati nikakvih problema, pa stoga svakodnevno provjeravam informacije o prometnim pravilima koja se u ovo doba koronavirusa često mijenjaju u državama kojima prolaze moja tri kamiona, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj", kaže Lovrić, koji svaki put kada stigne u Hrvatsku mora u samoizolaciju. Njemu je lakše nego drugim vozačima, jer kamion parkira u velikom kućnom dvorištu, a potom ide u dvorišni stan, dok je obitelj u kući. Komunicira s njima, kaže, s distance. I on, kao i brojni drugi hrvatski vozači kamiona, apelira na Stožer civilne zaštite da tu mjeru samoizolacije ukine, i da ih se izjednači s vozačima iz susjednih država. I Hrvatska gospodarska komora zatražila je u ponedjeljak od Stožera civilne zaštite popuštanje mjera koje se primjenjuju na vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu.

Zaštitna oprema, gumene rukavice, maske i dezinficijensi obvezni su za vozače, što Lovrić poštuje, masku obvezno stavlja na graničnom prijelazu. Kada je prije nekoliko dana iz Slovačke ušao u Poljsku na graničnom prijelazu Chyzne, zaustavila ga je tamošnja granična policija. Već je posegnuo za otpremnicama, kada se ugodno iznenadio kada su mu, u ime Zaklade Truckers Life, uručili vrećicu s rukavicama za jednokratnu upotrebu, zaštitnim maskama, vizirom i tekućinom za dezinfekciju. "Kada su vidjeli da sam iz Hrvatske, samo su uz smiješak podigli palac gore i na mješavini engleskog i poljskog, uz uručenu vrećicu, rekli kako policija mora osigurati red, a profesionalni vozači osigurati da roba stigne na vrijeme", prepričava ovo ugodno iskustvo Matija Lovrić.

POPUSTITE MJERE
Hrvatska gospodarska komora zatražila je od Stožera civilne zaštite popuštanje mjera koje se primjenjuju na vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu. Komora na traženje članica iz Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK predlaže da se mjere karantene i kućne izolacije za međunarodne vozače provode prema istim uvjetima koje imaju i vozači u tuzemnom transportu. "Prema trenutačnim propisima vozač ne smije napuštati kuću, odnosno smještaj u kojemu provodi samoizolaciju, osim u slučaju poziva poslodavca za obavljanje prijevoza. Povratkom iz strane zemlje počinje im teći novi ciklus samoizolacije, a izmjenjivanje ciklusa vožnje i boravka u kućnoj izolaciji u ovom režimu može potrajati i do mjesec dana, u nekim slučajevima i više. Kako vozači u ovom režimu nemaju simptome bolesti, Komora smatra da im treba biti omogućen odlazak u trgovinu i ljekarnu te ograničeni boravak izvan kuće, kao i ostalim građanima“, kazala je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj. Udruženje autoškola HGK također predlaže popuštanje mjera kako bi se omogućio nastavak osposobljavanja kandidata za vozače od 11. svibnja, uz primjenu horizontalnih i specifičnih mjera zaštite. Smatraju da se uz edukaciju osoblja i strogo pridržavanje zdravstvenih propisa može nesmetano održavati teoretska i praktična nastava, a Stožeru su uputili i konkretne prijedloge kako sve to realizirati.


Komentari članka

Vezani članci

Brojimo šlepere (24): Tvrtka Salonašped mjesečno za izvoznike preveze 16 šlepera, većinom aluminija

22.10.2020.

Prijevoznička tvrtka Salonašped iz Splita, iako mali prijevoznik, svoje šlepere šalje prema izvoznim tržištima na mjesečnoj bazi, što pokazuje da su i mali prijevoznici zapravo veliki kada se govori o izvozu.

U njemačkom MAN-u najavili 9500 otkaza

15.09.2020.

Tvronice u austrijskom gradu Steyru, te u Plauenu i Wittlichu u Njemačkoj, mogle bi biti potpuno zatvorene. Najava otkaza nije iznenadila jer je MAN-ovo poslovanje ocijenjeno preskupim i prije krize.

Domaći prijevoznici u teškoj su drami, no za sada neće dizati cijene

21.05.2020.

Globalna logistika je u velikom problemu, a kad to i globalni igrači priznaju, znači da su domaći prijevoznici u teškoj drami. Premda su prometni i robno-transportni koridori i usred pandemije koliko toliko funkcionirali, obujam tereta se globalno smanjio

Kamiondžije očajni: 'Ako ovo potraje, prijeti nam potpuni kolaps'

12.03.2020.

Dopredsjednik Ceha vozača u Hrvatskoj obrtničkoj komori Boris Kos potvrdio nam je kako se najnovijim mjerama države u zaštiti od širenja koronavirusa vozačima koji su boravili u Italiji zabranjuje ostanak na poslu u trajanju od najmanje 14 dana i naređuje

Ralice iz Kalinovca idu u Norvešku, Njemačku i Ukrajinu

18.11.2019.

Proizvođač komunalne opreme RASCO iz Kalinovca ovih dana isporučuje 75 snježnih plugova i posipača soli u Norvešku te 100 strojeva u Ukrajinu, a ukupna vrijednost tih izvoznih poslova je gotovo 3,5 milijuna eura, izvijestila je u petak ta tvrtka.

Tag cloud

 1. 2084 članka imaju tag hrvatska
 2. 2159 članka imaju tag turizam
 3. 1356 članka imaju tag izvoz
 4. 1609 članka imaju tag financije
 5. 1148 članka imaju tag svijet
 6. 840 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1055 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 887 članka imaju tag investicije
 12. 721 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1025 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 802 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 376 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 365 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 450 članka imaju tag obrazovanje
 27. 299 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 382 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 398 članka imaju tag porezi
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 404 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici