Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Srp 2020

Donosimo pozadinu gašenja proizvodnje mlijeka. Iz Megglea za Telegram: ‘Naša odluka je konačna’

Izvor: www.telegram.hr · Autor: Marko Repecki  

Donosimo pozadinu gašenja proizvodnje mlijeka. Iz Megglea za Telegram: ‘Naša odluka je konačna’

Kompanija Meggle Hrvatska, treća najveća mljekarska industrija u zemlji, najavila je gašenje proizvodnje krajem ove godine, nakon čega će oko 160 radnika ostati bez posla. Rezultat je to problema koji su se gomilali kroz niz godina, od Agrokora čiji je krah utjecao na sve proizvođače da bi na kraju odluku zapečatila koronakriza zbog koje je Meggle ove godine imao pad prodaje od čak 40 posto.

Na odluku o gašenju proizvodnje posebno je burno reagirao župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je odmah po objavi poslao priopćenje u kojem upravi Megglea prigovara inertnost, te to što ga nisu unaprijed obavijestili da se spremaju na taj potez, te ih je pozvao na sastanak, kako bi razgovarali što i kako dalje.

ŽUPAN SMATRA DA JE TO NEDOPUSTIVO
Anušić je u današnjoj izjavi za Telegram rekao da će u utorak biti održan sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, na kojem će biti prisutni i predstavnici Megglea.

“Napravit ćemo sve kako bismo spasili radna mjesta i proizvodnju mliječnih proizvoda u Osijeku, ali i veliki broj kooperanata koji ovise upravo o tvrtki Meggle. Ono što je važno istaknuti da Uprava tvrtke u Osijeku djelatnicima ni jednom riječju nije spomenula da se zapravo radi o preseljenju proizvodnje i to u Kragujevac i Bihać. Nedopustivo mi je takvo ponašanje u odnosu prema djelatnicima i uistinu ćemo u suradnji s ministarstvom i Vladom RH učiniti sve da naši ljudi ne završe na ulici”, kaže Anušić.

ŽUPANIJA REALNO NE MOŽE POSTAVLJATI UVJETE
Upitali smo ga i što namjeravaju ponuditi Meggleu kako bi zadržali proizvodnju u Slavoniji, na što nam je odgovorio da žele biti partner za razgovor, te je ponovio da im je cilj da se ne ugasi 160 radnih mjesta i osigura opstanak 200 kooperanata.

“Ako nema razgovora, nema ni potencijalnog rješenja. Mljekarska industrija kroz IPK MIA i onda Meggle ima dugu tradiciju u Osijeku, od 1949. godine, a upravo je tvrtka Meggle naglašavala kvalitetu domaćeg mlijeka s našeg područja. Ne smijemo dozvoliti da se ta tradicija ugasi. Osječko-baranjska županija ne može uvjetovati ni jednom poslovnom subjektu kako razvijati svoje poslovanje, niti bismo to željeli, no kroz partnerski odnos moramo naći rješenje za očuvanje radnih mjesta i mljekarske proizvodnje”, kaže Anušić.

MEGGLE JE DOBAR DIO SIROVINA MORAO UVOZITI
Poznavatelji stanja u mljekarskom sektoru kažu da velike mljekarske industrije teško pronalaze sirovinu na lokalnom tržištu, pa je tako i Meggle dobar dio sirovina zapravo uvozio.

Prema podacima konzultantske tvrtke Smarter, specijalizirane za poljoprivredu, u Hrvatskoj tijekom 2018. godine prikupljeno 453.000 tona kravljeg mlijeka, što je 4,9 posto manje u odnosu na 2017. godinu i 31 posto ili 204.000 tona manje u odnosu na 2008. godinu.

Također, samo u 2018. godini ugašeno je 800 farmi zbog gotovo nikakve raspoloživosti radne snage, malih ulaganja u automatizaciju proizvodnje i žestoke konkurencije.

‘OSIGURAT ĆEMO OTPREMNINE I POMOĆI KOOPERANTIMA’
Upitali smo i Meggle kako komentiraju Anušićeve izjave, na što su nam odgovorili da su oni tu odluku više puta odgađali, te da je ona sada definitivna. “Proizvodnja se gasi s krajem godine, a mi smo sve dionike počevši od naših zaposlenika o tome željeli pravovremeno informirati kako bismo imali dovoljno vremena taj proces restrukturiranja poslovanja provesti korektno, odgovorno i socijalno osjetljivo. Odluka je odgađana više puta i donesena je tek nakon što smo analizirali sve druge opcije, uključujući i mogućnost prodaje. Odluka je konačna i da nije tako ne bismo ju ni komunicirali”, stoji u odgovoru Megglea.

Kažu da su spremni razgovarati sa svima koji su na bilo koji način obuhvaćeni odlukom o gašenju proizvodnje te pomoći radnicima i kooperantima.

“Radnicima ćemo uz primjereni rok otkazivanja ugovora o radu osigurati i kvalitetne otpremnine, a kooperantima pronaći nove kupce kako bi i sljedeće godine bez zastoja imali osiguran otkup njihovog mlijeka.”

‘UZ SVE NAPORE, U HRVATSKOJ NISMO USPJELI’
Kažu i da su na hrvatskom tržištu imali cijeli niz problema, koji su sada kulminirali zbog snažnog pada prodaje uzrokovanog koronakrizom.

“Meggle grupa donijela je odluku o gašenju proizvodnje u Osijeku zbog višegodišnjih izazova i niza kriza s kojima smo bili suočeni, a koji su imali i imaju negativan utjecaj na naše poslovanje poput krize aflatoksina, krize Agrokora ili koronakrize. Unutar grupe na svim tržištima na kojima poslujemo fokusirani smo na pronalaženje dugoročno održivih modela poslovanja. Nažalost, uz sve napore i ulaganja nismo uspjeli osigurati održivost proizvodnje u Hrvatskoj, posebice nakon najnovije krize koja donosi i do 40 posto pada prodaje u ovoj godini.”


Komentari članka

Vezani članci

Kooperanti ostali uz Belje, ugovori o predaji mlijeka već potpisani

08.01.2021.

Nekoliko mjeseci smo bili u neizvjesnosti i to nije malo. Ne znate dobavljati još hrane ili ne, što će biti s kravama, nije nam bilo lako, kažu vlasnici OPG-a Bojanić i Kraljik.

Belje i službeno preuzima mljekaru

04.01.2021.

Sedam desetljeća duga tradicija proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku bit će nastavljena i nakon 1. siječnja 2021., što će potvrditi i službena primopredaja osječke Tvornice mlijeka koju će 31. prosinca obaviti čelnici tvrtke Meggle Hrvatska i Belja plu

Oznaka Mlijeko s hrvatskih farmi i Hrvatski proizvod - koja je razlika?

23.12.2020.

Pojašnjenje informacija pojedinih oznaka kvalitete za mlijeko, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zbog 150 krava Vlado Jurkas seli farmu, mljekaru pa i obiteljsku kuću

16.12.2020.

Osim susjeda koji su se žalili na smrad od krava, izmjenom GUP-a odnosno prostornog plana, nakon više od 40 godina, od legalne su, kaže, postali nelegalna farma. Vlado Jurkas sad je kupio zemljište u drugom selu.

Ministrica pustila u rad mljekomat i ponovila: sufinancirat ćemo fiskalizaciju

04.12.2020.

Zadruga Proizvodi sela, čiji su član, okuplja 12 mljekara iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba, od čega njih sedam ima 15 mljekomata i jedan siromat, pri čemu se godišnje na mljekomatima proda preko 1,6 mili

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2157 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1143 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1051 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 995 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1023 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 374 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 379 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici