Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Sij 2020

'Dosta tvrtki kod nas još nije spremno napustiti model naređivanja i kontrole'

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

'Dosta tvrtki kod nas još nije spremno napustiti model naređivanja i kontrole'

Imena svjetskih poslovnih metropola ispod imena svojeg brenda, npr. London-New York-Tokio, imaju uglavnom velike globalne tvrtke koje zbog prirode poslovanja moraju imati sjedište u raznim dijelovima svijeta.

Iako ih u Hrvatskoj nema puno, svako malo se pronađe i domaća uspješnica koja je svoje headquarterse rasporedila, osim u našoj zemlji, i po europskim ili svjetskim metropolama. Jedna od takvih kompanija je Startaparat kojoj ispod imena stoji Zagreb-Beč-Dubai. Tvrtku Startaparat čine tri žene Sanja, Tanja i Helena. Iza njih je, kako ističu, dugogodišnje prijateljstvo, izraslo kroz zajednički rad u agenciji Bruketa&Žinić OM.

Tanja Škorić je bila kreativna direktorica u Zagrebu, a kasnije partnerica u Bruketa&Žinić Beč. Helena Rosandić Šepić niz je godina bila direktorica B&Ž u Bakuu, a nakon toga odlazi u Beč. Sanja Petek Mujačić u toj je agenciji provela 13 godina, većinu kao direktorica i članica Uprave. Startaparat su 2017. u Beču osnovale Tanja i Helena, a Sanja im se pridružila početkom 2019., kao partnerica i direktorica ureda u Zagrebu.

Glavni fokus Startaparata je kreiranje inovativnih komunikacijskih rješenja kojima se izgrađuju brendovi i organizacije za digitalno doba. Bilo da se radi o startupima ili već etabliranim kompanijama, one im pomažu da usvoje kulturu inovacija, kreativnosti i promjena, da ostvare svoj puni potencijal.

Zapravo, surađuju s tvrtkama koje se žele brže razvijati, od ideje do tržišnog koncepta. I sam njihov poslovni model mijenja ustaljene procese komunikacijske industrije - grade mrežu timova i iskusnih profesionalca/konzultanata s kojima surađuju na projektima i njihovim fazama - od HR stručnjaka, digitalaca, komunikatora, dizajnera, programera, business konzultanata. A prisustvo i iskustvo na različitim tržištima daje im uvid u razne trendove, znanja i prakse - što njihovim rješenjima daje određenu snagu i težinu.

U Zagrebu, Beču i Dubaiju
Osim Beča i Zagreba, od ove godine su sa 'set upiranjem' ureda u Dubaiju, a u planu je širenje u drugim zemljama.Sanja je svojevrsni primus inter pares, a današnje kompetencije pripisuje općoj naobrazbi i velikom iskustvu - diplomirana je hispanistica i povjesničarka umjetnosti, cijelu je karijeru provela u marketingu, a bavi se temom kako tehnologije mijenjaju svijet.

"Prije je to bilo više iz perspektive marketinga i komunikacija, a unazad dvije godine sve više iz pogleda upravljanja i rada u organizacijama. Moja omiljena tema je storytelling u biznisu, a kolika je snaga i moć priča u poslovnom okruženju otkrivam timovima najvećih hrvatskih kompanija kroz interaktivne radionice. Osim toga, posvećena sam vrućoj temi - employer brandingu, ali je moja i naša vizija da to nije nužno samo HR tema, već da spaja i komunikacije i marketing", pojašnjava Sanja Petek Mujačić.

Dodaje da se već nekoliko godina tvrtke intenzivno bave uvođenjem tehnologije u sve aspekte poslovanja. "Cilj je unaprijediti procese, ubrzati razvoj i plasman proizvoda, poboljšati korisničko iskustvo kupaca - i sve to ne bi li odgovorile sve dinamičnijim i bržim zahtjevima tržišta i kupaca.

'Stare' organizacije i poznati brendovi su na stalnom udaru brzih i inovativnih startupova i disruptivnih inovacija. Tehnologija je jedno od rješenja kako biti spreman za tržišnu utakmicu, no fokus se pomiče na ključni resurs kompanija - na ljude. Tako prioritet postaje intenzivna prilagodba načina rada i suradnje, što nas motivira i inspirira, tj. kako su kompanije organizirane i kako komuniciraju i stvaraju", ističe direktorica Startaparata.

Sustav bez jake hijerarhije
Pojašnjava da se puno tvrtki još vodi starim načelima menadžmenta, što je, kaže, u skladu s potrebama vremena naših djedova i nije u skladu sa suvremenim biznisom. "U većini slučajeva tvrtke su još nespremne na radikalne promjene - stvaranje pliće organizacije, napuštanje command&control modela, manja interna birokracija. Sustav bez jake hijerarhije, spreman na rizik. No ipak, polagano kreću u tom smjeru.

Ta tranzicija nije laka i jednostavna, no vjerujem da će benefiti promjena biti veliki te višestruko utjecati i na angažiranost i motiviranost zaposlenika, a definitivno na stvaranje inovativnih i relevantnih rješenja, proizvoda i usluga", kaže Petek Mujačić. Upozorava da zaposlenici i borba za njihovo zadržavanje i privlačenje, postaju ti koji tvrtkama, tj. menadžmentu, nameću sve brži tempo internih promjena.


Komentari članka

Vezani članci

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Deranja: Najveći danak ponovno će platiti privatni sektor

27.03.2020.

Predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta i čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja u četvrtak je za Hinu izjavila da za epidemiju COVID-19 nije nitko kriv, ali se pribojava da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor.

Kako spasiti biznis u vrijeme korone?

26.03.2020.

MNOGI poduzetnici su očajni, nekima je prihod pao doslovno na nulu jer im je zabranjeno poslovati. Drugi su ostali bez sirovina. Treći bez tržišta. Poslovne okolnosti su užasne posebno za one male, koji u pravilu nemaju rezerve za par mjeseci hladnog pogo

Paušalni obrtnici: Evo kako možete predati Zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

26.03.2020.

Poduzetnici, ako vam posebne okolnosti utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti možete Poreznoj upravi podnijeti Zahtjev za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti (u daljnjem tekstu Zahtj

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1034 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 926 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 358 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 385 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija