Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Tra 2018

Dovršili su projekt prve high-speed električne mreže u ovom dijelu Europe

Izvor: www.jutarnji.hr · Autor: Marko Biočina  

Dovršili su projekt prve high-speed električne mreže u ovom dijelu Europe

Ipak, oba ta trenda stavit će ogromne izazove pred infrastrukturu za distribuciju električne energije. Elektroenergetska mreža budućnosti morat će omogućiti transfer nikad većih količina energija, nikad većoj i nikad heterogenijoj skupini potrošača. S druge strane, mreža će morati podnijeti uključenje golemog broja malih proizvođača energije, uglavnom iznimno stohastičnog ritma proizvodnje. Pri tome, mreže će morati funkcionirati uz što veću moguću pouzdanost dobave, s obzirom da prekid opskrbe električnom energijom de facto podrazumijeva paralizu modernog načina života.

Europska premijera

Rješenje za te izazove skup je tehnologija objedinjen pod zajedničkim nazivom napredne mreže (eng. smart grid). Generalno govoreći, radi se o tehnološkom polju gdje se primjenom IT rješenja na elektroenergetskoj infrastrukturi omogućuje automatizacija upravljanja. Postoje brojni modeli i različite primjene smart grid tehnologija, a diljem svijeta razne kompanije ulažu desetke milijardi dolara u njihov razvoj.

Upravo zato, poprilično je važan događaj kad se prvo funkcionirajuće rješenje jedne vrste smart grida instalira u Hrvatskoj. A upravo to se dogodilo nedavno, kad je tvrtka Siemens Hrvatska dovršila projekt prve high-speed samoobnavljajuće mreže za naručitelje iz Hrvatske elektroprivrede. Sustav je na distributivnom području Koprivnice, a kako kaže Josip Tošić, voditelj ključnih projekata u diviziji Energy Management Siemens Hrvatske, radi se o europskoj premijeri.

“Ovo je prva high-speed samoobnavljajuća mreža u Hrvatskoj, ali i prvi takav projekt u Europi koji koristi komunikacijski protokol IEC 61850 preko bežične komunikacije, gdje se komunikacija kontrolera odvija u stvarnom vremenu, a vrijeme isklopa i rekonfiguracije mreže je manje od 0,3 sekunde”, kaže Tošić. Prevedeno sa stručnog jezika, projekt samoobnavljajuće mreže znači kako se radi o informatičkom sustavu koji konstantno prati njezino stanje i tokove električne struje. U slučaju da dođe do prekida, sustav to sam detektira te otklanja problem.

Kako je to moguće? Ako električnu distributivnu mrežu zamislimo kao zatvoreni strujni krug, s nizom sekundarnih vodova koji se granaju, tvoreći jednostavnu formu paukove mreže, jasno je kako prekid na jednoj lokaciji (npr. zbog pada drveta na vodove, smrzavanja...) može dovesti do pada napona i prekida opskrbe na cijeloj mreži. Ipak, što ako se mjesto gdje se dogodio kvar može izolirati, pa promjenom smjera tokova struje ponovno uspostaviti zatvoreni krug na smanjenom području? Takva mogućnost ne samo da bi smanjila broj incidenata s prekidom opskrbe struje na nekom području, već bi i značajno skratila trajanje takvih ispada.

Više nije ručno

A što ako se to može postići u treptaju oka? Upravo to omogućuje Siemensovo rješenje. “Osnovna ideja je automatizacija procesa ručne rekonfiguracije mreže prilikom izolacije kvara, te da se skrati vrijeme trajanja prekida napajanja. Primjenom standardnih rješenja koja se danas koriste, ta vremena mogu doseći i nekoliko sati. Dugotrajni prekidi napajanja mogu biti jako neugodni za kupce, ali i za operatore sustava pogotovo ako su prekidom zahvaćeni kritični kupci kao bolnice, škole, industrijski objekti, vojni objekti... Primjenom Siemens high-speed samoobnavljajuće mreže, vrijeme prekida napajanja i rekonfiguracije mreže se smanjuje na ispod 0,3 sekunde!”, kaže Tošić.

Dakle, Siemensovo rješenje će automatski otkriti lokaciju kvara, izolirati kvar te ponovno uspostaviti napajanje. Selektivnom izolacijom kvara smanjuje se broj kupaca zahvaćenih kvarom, a ostali kupci neće ni osjetiti prekid napajanja zbog brze rekonfiguracije mreže. Odnosno, velik broj kupaca neće ni znati da se kvar u mreži dogodio. Velika prednost Siemensovog sustava je i u tome što je primjenjiv na postojećoj elektroenergetskoj infrastrukturi, odnosno nisu potrebna nikakva značajnija ulaganja u mrežu kao priprema za njegovu instalaciju. Druga važna prednost je što se radi o sustavu s decentraliziranim upravljanjem, gdje kontroleri postavljeni na ključnim točkama mreže bežično komuniciraju u stvarnom vremenu.

Partnerska suradnja

“Sustav je instaliran na nadzemnim vodovima ukupne duljine oko 60 km u HEP ODS Elektra Koprivnica. Cilj projekta je unaprjeđenje glavnih pokazatelja pouzdanosti mreže koji mjere trajanje i učestalost prekida napajanja: prosječno godišnje trajanje prekida po kupcu (SAIDI) i prosječan godišnji broj prekida po kupcu (SAIFI)”, naglašava Tošić.

Pritom su u Siemensu iznimnu pažnju posvetili i pitanju sigurnosti, koje se sa sve širom implementacijom smart grid tehnologija nameće kao sve ozbiljniji izazov. Naime, kako raste penetracija IT tehnologija u elektroenergetskom sektoru, tako i raste ranjivost te ključne infrastrukture na razne forme digitalnih napada. U ovom sustavu sigurnost se čuva primjenom najviših standarda informatičke zaštite i kodiranja koji su za ovakve sustave propisani. Ipak, s daljnjim razvojem ovakvih rješenja, razvijat će se i sigurnosni protokoli.

Što se Siemensovog projekta tiče, njegovo značenje veliko je i u praktičnom i u simboličkom smislu. Simbolički, ova priča je dokaz kako domaći stručnjaci mogu kreirati i globalno inovativna tehnološka rješenja, pogotovo radeći unutar velikih, internacionalnih konglomerata, kao što je Siemens. S praktične strane, ovaj projekt značajan je korak naprijed za Siemens Hrvatsku i njegove djelatnike, koji će sada i unutar te kompanija steći status svojevrsnog centra izvrsnosti za implementaciju ovakvih rješenja na globalnoj razini.

Sam Tošić reći će kako, bez obzira na kvalitetu tehnološkog rješenja, ovog projekta ne bi bilo bez izvrsne suradnje s naručiteljem te lokalnim partnerima: “Ključ uspjeha projekta bila je partnerska suradnja s kupcem HEP ODS Elektra Koprivnica, te stručnost inženjera Siemens Hrvatska koji su odradili tehničku pripremu, projektiranje te puštanje u pogon cijelog sustava. Projekt je realiziran u suradnji s domaćim partnerskim kompanijama Elektrocentar Petek koja je obavila poslove elektromontaže, i tvrtke Microlink koja je isporučila komunikacijsko rješenje. Realizacijom ovakvog pilot-projekta, prvoga u Europi, Siemens Hrvatska se pokazao kao pouzdan partner u primjeni najnovijih tehnologija te se veselimo budućim smart grid projektima i novim izazovima”, zaključuje Tošić.


Komentari članka

Vezani članci

Totalni fijasko liberalizacije tržišta električnom energijom

05.12.2018.

Povuklo se već sedam opskrbljivača: evo što je u pozadini i kako će se to odraziti na potrošače

Predsjednica Uprave Siemensa: 'Previše poznajem regiju da bi bila optimist!'

30.10.2018.

Moramo voditi računa o tome da se neke stvari jako brzo mijenjaju i da ćemo morati voditi računa o vlastitoj trajnoj edukaciji. Kroz sljedećih 30 godina brojne profesije potpuno će se promijeniti. Oni koji ne budu otvoreni promjenama, ostat će bez posla.

Vukovarsko kogeneracijsko postrojenje ENNA grupe bit će dovršeno do kraja listopada

23.08.2018.

Radilište kogeneracijskoga postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase koje se gradi u Vukovarskoj gospodarskoj zoni obišli su u utorak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor investicija u ENNA grupi Damir Kurtović i naj

Siemens u Beču razvija tehnologiju za proizvodnju personaliziranih lijekova

23.05.2018.

Tehnologiju za proizvodnju personaliziranih lijekova u malim serijama koji se na osnovu podataka o genetskom materijalu i drugim biomarkerskim informacijama prilagođavaju svakom pojedincu i zdravstvenim potrebama njegova organizma, razvijaju u Siemensovom

HEP-ova pametna brojila donose i neke opasnosti

21.05.2018.

U narednih desetak godina HEP će o svom trošku zamijeniti sva postojeća brojila pametnim brojilima s daljinskim očitanjem. Digitalizacija praćenja korištenja električne energije donosi brojne koristi za potrošače, ali u njoj se kriju i neke opasnosti.

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1239 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 904 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 556 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 922 članka imaju tag kriza
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 343 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija