Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Tra 2020

Dva stoljeća dugu tradiciju Vinarija Tomac nadogradila pjenušcima iz amfora

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Dva stoljeća dugu tradiciju Vinarija Tomac nadogradila pjenušcima iz amfora

Jedan od najljepših bisera Plešivičke vinske ceste, koja ima 10-ak poznatih vinarija, je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zvonimira Tomca, čija je obiteljska tradicija proizvodnje vina u Donjoj Reci kod Jastrebarskog duga 200 godina. Zadnjih 20-ak poznati su po pjenušcima iz amfora koje je Decanter uvrstio među najbolje na svijetu.

Zvonimir Tomac kaže da proizvodnja 40.000 do 50.000 litara vina godišnje, nije običan posao na sedam hektara vinograda jer grožđe ne otkupljuju. "Zadnjih 20 godina nismo samo ulagali u proizvodnju već i u marketing vina što se lijepo vidi već na prvi pogled. Naime, osim dokazane i povrđene svjetske kvalitete, vina Tomac se ističu pomno odabranim etiketama, za koje se vidi da su rađene profesionalno, što na tržištu čini odlučujuću razliku", navodi.

Amfore su najbliže biodinamici u vinu
Vinogorje Plešivice, zahvaljući amfiteatarskim položajima vinograda i odgovarajućim klimatskim uvjetima, ima veliki potencijal i kada se radi o različitim sortama, prije svega o rizlingu. I obitelj Tomac ima vinograde na više položaja, jer su tamošnji vinogradi maleni i na mnogim položajima, odnosno jako raštrkani.

Dok stojimo iznad vinograda Tomac na položaju Šipkovice, Zvonimir nam pokazuje da je samo na jednoj manjoj parceli, na kojoj jedva možete 'traktor okrenuti', bilo i po šest vlasnika koje je trebalo isplatiti da bi se vinograd malo okrupnio. "No, sada na Plešivici imate možda deset posto vinograda u odnosu na vremena kada ih je bilo puno, puno više, a neki spominju i 3.000 ha", sjetno kaže iskusni vinogradar, koji je puno toga prošao.

Ipak, početkom 90-tih godina stari su vinogradi zamijenjeni induciranim sortama, koje se i sada uzgajaju na gospodarstvu: chardonnay, rajski rizling, sauvignon bijeli, graševinu, ali i crni pinot, što je rijetkost ne samo na Plešivici jer je vrlo zahtjevan za uzgoj, ali i daje najbolja svjetska vina. Lijepo je imati puno sorata u vinogradu, ali ako sve rode praktično isti dan, što se zadnji put dogodilo prije tri godine, onda ste u problemu s berbom.

U samim počecima proizvodnja grožđa se zasnivala na starim domicilnim plešivičkim sortama, a uzgojni oblik je bio 'starohrvatski, uz kolac'. Plešivica, ima već duže vrijeme jako dobre pjenušce, a i domorodne sorte popute šipelja, plaveca žutog, zelenca slatkog, stare hrvatske beline, veltlinca crvenog, nojburgera...

Obitelj Tomac je prva, još 1992. godine, krenula i napravila veliki iskorak s pjenušcima, ali i mirnim vinima, a još 1987. godine je počela puniti prve boce vina u butelje s vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla. Ništa čudno, ako se zna da pjenušci vole svježu klimu, a u cijeloj prošloj godini ni jedan dan na Plešivici, čak je i usred ljeta svježe, nije zabilježena temperatura viša do 29,7 stupnjeva.

Prvu amforu na Plešivici, a drugu u Hrvatskoj, obitelj Tomac je napunila iz berbe 2007. godine. Bila je riječ o mješavini chardonneya i starih, plešivičkih sorata. Zvonimir ističe da su amfore najbliže biodinamici u vinu, čemu teže, a njima su potom 'zarazili' i druge vinare s Plešivice, Šembera i Kolarića, o kojima smo već pisali. Plešivica slovi za vinogradarsku regiju s najvećim potencijalom u Lijepoj našoj, čemu je vrijedna obitelj Tomac dala jako veliki doprinos.

Najbolja vina se rade u vinogradu
'U naša vina je uloženo jako puno rada, truda, ali i ljubavi, kako bi svako vino bilo što bliže savršenom, koliko znamo i umijemo od prirode dobiti', ističe Tomac. Dakle, tu je predan rad, iskustvo stjecano kroz generacije, stoljećima, koje je posljednjih godina još i nadogradio Tomislav Tomac, agronom po struci, kojeg smo u vinariji zatekli u 'velikom poslu sa pjenušcima', koji traže vrijeme za odležanje.

Inače, Tomislav je redoviti gost na prestižnim vinskim festivalima, kako u zemlji tako i u inozemstvu, jer svijet je 'najbolje dvorište za vrhunska vina s Plešivice'. Na ovim domaćim vinskim smotrama lijepo je vidjeti vinare: Tomca, Koraka, Šembera, Jagunića, Kurtalja, Režeka, Kolarića i dr., da se međusobno druže i prvi znaju 'stati u krug', naravno s najboljim vinima, a onda ni pjesma 'nije daleko'.

Zvonimir nam je pokazao i novi vinski podrum obitelji Tomac, u koji stane četiri, pet vagona vina. Njegov je izbor vinograd jer se najbolje vino radi ondje, a sve ostalo je 'nadogradnja'. Nije zaboravio istaknuti vrijedan ostatak obitelji, koji sve rade složno o čemu svjedoče mnogobrojne medalje, nagrade i priznanja na ocjenjivanjima vina. No, prve se ne zaboravljaju, a bilo je to još 1996. godine za Chardonnay u Francuskoj te pjenušac Classic iz 1997. godine, srebrna medalja u Parizu na Vinalies d argent.

U vinogradima ne koriste herbicide, već vjeruju u ekološki pristup te koriste organska gnojiva. U vinariji Tomac nema barikiranih bačava, već velikih austrijskih od hrvatskog hrasta, koje se moraju prirodno osušiti na suncu.

'Zbog birokracije morali odustati od viljamovke'
Turista je bilo sve do pandemije koronavirusa jer Zagreb u koji se nekad s Plešivice, a sada je to većinom Jadran, regija i šire - vozilo vino na veliko, nije daleko. Tamošnja turistička zajednica bilježi prošle godine rast veći od 50 posto.


Komentari članka

Vezani članci

Osječko-baranjska vina i delicije na Krku

25.08.2016.

SAJAM PROMOCIJA NA JADRANU Proizvođači vina i voćnih rakija, delicija, poput kulena i sira te džemova, i ove godine, peti put zaredom, nastupit će na manifestaciji Dani vina otoka Krka u Vrbniku.

Hrvatska vina na festivalu u Bordeauxu

30.05.2016.

Više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina bit će predstavljeno na festivalu vina La Cité du Vin

Hrvatska uvozi jeftina vina iz Makedonije, a svoja skupa izvozi u Bosnu i Hercegovinu

13.04.2016.

VINARI TRAŽE JAČU KONTROLU VINA

Hrvatska vina kreću u osvajanje japanskog tržišta

25.02.2016.

Četiri hrvatske vinarije – Vina Belje, PP Orahovica, Kraljevski vinogradi i Zlatan Otok – predstavile su se sredinom veljače na ...

Šarengradsko vino putuje u Ameriku

15.01.2016.

Prvih 1.200 butelja vina iz Podruma Krešić već je otputovalo preko Atlantika. Šarengrad je posjetio mladi američki poduzetnik Chris Braxton Blackmon, vlasnik tvrtke koja je odlučila na američko tržište plasirati kvalitetno vino

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2052 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1287 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1041 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 993 članka imaju tag EU
 14. 890 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija