Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Ruj 2023

Elektronički otpad građanima smeće, tvrtkama izvor zarade

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Elektronički otpad građanima smeće, tvrtkama izvor zarade

Čak 80 posto generacije Z, najpotentnijih potrošača, održivost smatra važnom
Tvrtke u brojnim industrijama, među kojima su telekomunikacije, IT, metali, maloprodaja, proizvodnja i gospodarenje otpadom, imaju priliku vratiti izgubljenu vrijednost u elektroničkom otpadu i ostvariti znatne zarade.

Svake se godine samo u SAD-u baci elektronički otpad vrijedan približno deset milijardi dolara, od kompjutorske opreme i uređaja preko ekrana do malih elektroničkih uređaja. Boston Consulting Group navodi izvješće Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, prema kojem se očekuje da će se proizvodnja EE otpada do 2050. godine više nego udvostručiti, s 50 na 110 milijuna tona godišnje. U svijetu se reciklira samo 20 posto tog otpada, a izgledno je da će se bez planiranog upravljanja tim otpadom on samo povećavati. Prema posljednjim podacima Eurostata, Hrvatska je u 2020. godini premašila 65 posto odvojeno prikupljenog elektroničkog otpada, no nema dostupnih informacija o tome koliki udjel tog otpada je recikliran.

Velike prilike

Upravo u upravljanju EE otpadom i njegovu recikliranju, odnosno ponovnom korištenju vrijednih sirovina, BCG vidi velike prilike za telekome, IT tvrtke, maloprodajne lance, proizvođače elektroničke opreme i tvrtke za gospodarenje otpadom.

Naime, potražnja za sirovinama iz EE otpada raste, kako zbog činjenice da recikliranje i uvođenje elemenata cirkularne ekonomije traže potrošači, tako i zbog rasta troškova iskapanja sirovina.

A o kojim je sirovinama riječ? U EE otpadu najvrjedniji su metali poput bakra, zlata, srebra, platine i paladija, ali EE otpad sadrži i živu, kadmij i olovo, koji zagađuju okoliš i prijetnja su ljudskom zdravlju.

Primarna proizvodnja mnogih metala postaje sve skuplja, pada kvaliteta ruda i povećava se trošak iskapanja. Iako isplativost recikliranja EE otpada može varirati, malo je inicijativa koje mogu imati toliko sveobuhvatnih koristi, od postizanja klimatskih i okolišnih ciljeva, do zaštite ljudskog zdravlja, a sve kompanije u vrijednosnom lancu imaju različite prilike okoristiti se reciklažom EE otpada.

Za početak, sve veći broj kupaca razmatra održivost proizvoda koje kupuju. BCG otkriva kako čak 80 posto generacije Z održivost smatra važnim faktorom u donošenju odluka o kupnji, a 20 posto kupaca u toj skupini kaže da kupuju isključivo robne marke koje smatraju održivima. U anketi BCG-a 60 posto potrošača na osam svjetskih tržišta s velikom kupovnom moći čak kaže kako je razočarano dosadašnjim pokušajima kompanija da unaprijede svoju održivost te BCG u tome vidi priliku za one koji su spremni dodatno se istaknuti.

Upravljanje

Tvrtke i lokalne vlasti traže održiva rješenja za upravljanje otpadom. Tvrtke koje upravljaju EE otpadom u velikim količinama traže druge tvrtke s istim kapacitetima. Mnoge reciklažne tvrtke izbjegavaju preuzimanje određenih količina EE otpada zbog rizika i troškova, a neke nemaju kapacitet za velike količine ili ekonomičnu obradu.

Kompanije koje su uspjele postaviti elemente cirkularne ekonomije mogle bi na račun toga ostvariti i "zelenu premiju" u cijeni proizvoda. BCG i Svjetski gospodarski forum otkrivaju kako su potrošači sve spremniji platiti tu premiju.

Zanimljive su i mogućnosti za stvaranje nove vrijednosti upravo kroz izvlačenje sekundarnih sirovina iz EE otpada. Telekomi i IT tvrtke koje proizvode i instaliraju velik broj sklopnih ploča s velikom količinom plemenitih metala i rijetkih minerala mogu ozbiljno profitirati ako se odluče na izmjene dizajna proizvoda koje bi omogućavale cirkularni pristup proizvodnji i ponovno korištenje vrijednih sirovina.

EE otpad je ekonomičan izvor mnogih metala, od bakra, zlata i srebra, platine, paladija, nikla, olova i kositra, za kojima raste potražnja. Godine 2019. Svjetski ekonomski forum procijenio je globalnu vrijednost EE otpada na najmanje 62,5 milijardi dolara godišnje. SAD godišnje izgubi više od 100 tona (ili 6 milijardi dolara) zlata u nerecikliranom EE otpadu.

Uz široke društvene i ekološke prednosti - očuvanje prirodnih resursa, smanjenje korištenja odlagališta i ilegalnog odlaganja otpada, sprječavanje onečišćenja i očuvanje energije i vode - recikliranje EE otpada pomaže tvrtkama u postizanju njihovih ciljeva očuvanja prirode. Emisije iz taljenja i recikliranja sekundarnih metala obično su mnogo niže od emisija iz ekstrakcije primarnih metala. Stoga sve više proizvođača originalne opreme i telekomunikacijskih tvrtki postavlja ciljeve cirkularnosti, koje recikliranje EE otpada pomaže ispuniti. Apple, primjerice, radi na korištenju 100 % recikliranih i obnovljivih materijala u svojim proizvodima.


Komentari članka

Vezani članci

Marko List, Consultare: Prvi kontakt sa stranim tvrtkama ostvarili smo s pomoću LinkedIna

31.05.2023.

Da mu je netko prije deset godina rekao da će jednoga dana biti poduzetnik, da će imati uspješnu tvrtku s nekoliko zaposlenika, Marko List u to sigurno ne bi povjerovao. Ipak, danas je to njegova stvarnost. Njegova tvrtka Consultare, sa sjedištem u Vrbovc

Sortirnicom riješiti problem gomilanja plastičnog otpada

22.02.2023.

Europska industrija plastike, u suradnji s Europskom komisijom, obvezala se da će do 2025. vratiti natrag u proizvodnju deset milijuna tona reciklirane plastike, što predstavlja velik izazov budući da se sada ugrađuje tek oko pet milijuna tona. No, indust

Tehnix otvara centar za savjetovanje, obuku i održavanje komunalnih vozila

02.05.2022.

Kako bi se prikupljanje otpada obavljalo sigurno, racionalno i ekonomično, vozačima trebaju dodatna znanja i specijalna obuka na Tehnixovim vozilima. Tako mogu uštedjeti dvadesetak posto vremena u prikupljanju

Hrvatska mora uložiti stotine milijuna eura da riješi problem smeća, to je šansa i za industriju

01.04.2022.

EU proizvodi više od 2,5 milijardi tona otpada godišnje. Izvješće o komunalnom otpadu za 2020. godinu koje je lani u listopadu objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokazalo je da je u 2020. godini ukupno nastalo 1.692.966 tona komunalnog

I u krizi, METIS raste i ostvaruje rekordne rezultate

29.12.2021.

Riječki METIS d.d., jedno od najstarijih i danas ujedno među najvećim poduzećima za gospodarenje otpadom i oporabu sekundarnih sirovina u Hrvatskoj, poslovnu 2021. završava s rekordnim poslovnim rezultatom.

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor