Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Ruj 2023

Elektronički otpad građanima smeće, tvrtkama izvor zarade

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Elektronički otpad građanima smeće, tvrtkama izvor zarade

Čak 80 posto generacije Z, najpotentnijih potrošača, održivost smatra važnom
Tvrtke u brojnim industrijama, među kojima su telekomunikacije, IT, metali, maloprodaja, proizvodnja i gospodarenje otpadom, imaju priliku vratiti izgubljenu vrijednost u elektroničkom otpadu i ostvariti znatne zarade.

Svake se godine samo u SAD-u baci elektronički otpad vrijedan približno deset milijardi dolara, od kompjutorske opreme i uređaja preko ekrana do malih elektroničkih uređaja. Boston Consulting Group navodi izvješće Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, prema kojem se očekuje da će se proizvodnja EE otpada do 2050. godine više nego udvostručiti, s 50 na 110 milijuna tona godišnje. U svijetu se reciklira samo 20 posto tog otpada, a izgledno je da će se bez planiranog upravljanja tim otpadom on samo povećavati. Prema posljednjim podacima Eurostata, Hrvatska je u 2020. godini premašila 65 posto odvojeno prikupljenog elektroničkog otpada, no nema dostupnih informacija o tome koliki udjel tog otpada je recikliran.

Velike prilike

Upravo u upravljanju EE otpadom i njegovu recikliranju, odnosno ponovnom korištenju vrijednih sirovina, BCG vidi velike prilike za telekome, IT tvrtke, maloprodajne lance, proizvođače elektroničke opreme i tvrtke za gospodarenje otpadom.

Naime, potražnja za sirovinama iz EE otpada raste, kako zbog činjenice da recikliranje i uvođenje elemenata cirkularne ekonomije traže potrošači, tako i zbog rasta troškova iskapanja sirovina.

A o kojim je sirovinama riječ? U EE otpadu najvrjedniji su metali poput bakra, zlata, srebra, platine i paladija, ali EE otpad sadrži i živu, kadmij i olovo, koji zagađuju okoliš i prijetnja su ljudskom zdravlju.

Primarna proizvodnja mnogih metala postaje sve skuplja, pada kvaliteta ruda i povećava se trošak iskapanja. Iako isplativost recikliranja EE otpada može varirati, malo je inicijativa koje mogu imati toliko sveobuhvatnih koristi, od postizanja klimatskih i okolišnih ciljeva, do zaštite ljudskog zdravlja, a sve kompanije u vrijednosnom lancu imaju različite prilike okoristiti se reciklažom EE otpada.

Za početak, sve veći broj kupaca razmatra održivost proizvoda koje kupuju. BCG otkriva kako čak 80 posto generacije Z održivost smatra važnim faktorom u donošenju odluka o kupnji, a 20 posto kupaca u toj skupini kaže da kupuju isključivo robne marke koje smatraju održivima. U anketi BCG-a 60 posto potrošača na osam svjetskih tržišta s velikom kupovnom moći čak kaže kako je razočarano dosadašnjim pokušajima kompanija da unaprijede svoju održivost te BCG u tome vidi priliku za one koji su spremni dodatno se istaknuti.

Upravljanje

Tvrtke i lokalne vlasti traže održiva rješenja za upravljanje otpadom. Tvrtke koje upravljaju EE otpadom u velikim količinama traže druge tvrtke s istim kapacitetima. Mnoge reciklažne tvrtke izbjegavaju preuzimanje određenih količina EE otpada zbog rizika i troškova, a neke nemaju kapacitet za velike količine ili ekonomičnu obradu.

Kompanije koje su uspjele postaviti elemente cirkularne ekonomije mogle bi na račun toga ostvariti i "zelenu premiju" u cijeni proizvoda. BCG i Svjetski gospodarski forum otkrivaju kako su potrošači sve spremniji platiti tu premiju.

Zanimljive su i mogućnosti za stvaranje nove vrijednosti upravo kroz izvlačenje sekundarnih sirovina iz EE otpada. Telekomi i IT tvrtke koje proizvode i instaliraju velik broj sklopnih ploča s velikom količinom plemenitih metala i rijetkih minerala mogu ozbiljno profitirati ako se odluče na izmjene dizajna proizvoda koje bi omogućavale cirkularni pristup proizvodnji i ponovno korištenje vrijednih sirovina.

EE otpad je ekonomičan izvor mnogih metala, od bakra, zlata i srebra, platine, paladija, nikla, olova i kositra, za kojima raste potražnja. Godine 2019. Svjetski ekonomski forum procijenio je globalnu vrijednost EE otpada na najmanje 62,5 milijardi dolara godišnje. SAD godišnje izgubi više od 100 tona (ili 6 milijardi dolara) zlata u nerecikliranom EE otpadu.

Uz široke društvene i ekološke prednosti - očuvanje prirodnih resursa, smanjenje korištenja odlagališta i ilegalnog odlaganja otpada, sprječavanje onečišćenja i očuvanje energije i vode - recikliranje EE otpada pomaže tvrtkama u postizanju njihovih ciljeva očuvanja prirode. Emisije iz taljenja i recikliranja sekundarnih metala obično su mnogo niže od emisija iz ekstrakcije primarnih metala. Stoga sve više proizvođača originalne opreme i telekomunikacijskih tvrtki postavlja ciljeve cirkularnosti, koje recikliranje EE otpada pomaže ispuniti. Apple, primjerice, radi na korištenju 100 % recikliranih i obnovljivih materijala u svojim proizvodima.


Komentari članka

Vezani članci

Inovativni alati za pomoć u svakodnevnom životu

26.03.2024.

Razvoj i primjena inovativnih rješenja kao pomoći u svakodnevnim situacijama te mladi menadžer koji je napredak svoje profesionalne karijere odlučio vezati uz rodni Osijek, dva su bitna razloga za predstavljanje osječke tvrtke Technomodul.

Domaće rješenje za ponovnu uporabu opasnog otpada

03.01.2024.

Kemijska industrija proizvodi osjetnu količinu otpada što predstavlja popriličan ekološki problem. Prema procjenama, u EU se proizvede više od 55 milijuna tona otpada, od čega je šest milijuna opasnog. U Hrvatskoj, kemijska industrija proizvede oko 25 tis

Marko List, Consultare: Prvi kontakt sa stranim tvrtkama ostvarili smo s pomoću LinkedIna

31.05.2023.

Da mu je netko prije deset godina rekao da će jednoga dana biti poduzetnik, da će imati uspješnu tvrtku s nekoliko zaposlenika, Marko List u to sigurno ne bi povjerovao. Ipak, danas je to njegova stvarnost. Njegova tvrtka Consultare, sa sjedištem u Vrbovc

Sortirnicom riješiti problem gomilanja plastičnog otpada

22.02.2023.

Europska industrija plastike, u suradnji s Europskom komisijom, obvezala se da će do 2025. vratiti natrag u proizvodnju deset milijuna tona reciklirane plastike, što predstavlja velik izazov budući da se sada ugrađuje tek oko pet milijuna tona. No, indust

Tehnix otvara centar za savjetovanje, obuku i održavanje komunalnih vozila

02.05.2022.

Kako bi se prikupljanje otpada obavljalo sigurno, racionalno i ekonomično, vozačima trebaju dodatna znanja i specijalna obuka na Tehnixovim vozilima. Tako mogu uštedjeti dvadesetak posto vremena u prikupljanju

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1577 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1256 članka imaju tag trgovina
 10. 1141 članka imaju tag investicije
 11. 1180 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 573 članka imaju tag opg
 17. 744 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke