Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Tra 2013

EU nije Hrvatskoj zabranio prošek

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Božica Babić  

EU nije Hrvatskoj zabranio prošek

Proizvođači mogu nastaviti s proizvodnjom i stavljanjem na tržište prošeka i nakon ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije.

Nigdje u pristupnom sporazumu RH i EU, a niti u bilo kojem drugom važećem službenom dokumentu ne postoji nikakva preuzeta obveza iz koje bi proizlazilo da se od 1. srpnja 2013. u Hrvatskoj mora prestati s proizvodnjom prošeka, odnosno s označavanjem proizvoda nazivom prošek. Činjenica je da nitko Republici Hrvatskoj u pregovorima s EU nije ni postavio takav zahtjev." Ovaj citat samo je izvadak iz vrlo opširnog dopisa koji je voditelj radne skupine za pristupne pregovore s EU za poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj - Miroslav Božić krajem prošlog tjedna poslao na desetak mjerodavnih adresa (među ostalim i potpredsjednicima Vlade Nevenu Mimici i Vesni Pusić te ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini) i čiju presliku Poslovni dnevnik ima na raspolaganju. Bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, iz kojeg je otišao prije godinu dana, ističe u spomenutom dopisu, da je iz "moralnih i profesionalnih razloga" morao reagirati i opovrgnuti informaciju koja je 25. ožujka objavljena na webu Ministarstva poljoprivrede (prenijeli je svi mediji) i u kojoj je stajalo - "Ulaskom u EU, odnosno od 1. srpnja 2013. naziv prošek neće se više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha. Stoga, obavještavamo proizvođače koji koriste naziv prošek da uzmu u obzir navedene činjenice i prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu, budući da od 1. srpnja neće više biti moguće stavljati na tržište, kako na domaće, tako i na vanjsko, vino pod nazivom prošek." Jesu li u Vladi nakon pozorna isčitavanja Božićeva dopisa p(r)ozvali resornog ministra Jakovinu na očitovanje zbog ovog gafa i činjenice da je netko iz njegova tima radi neznanja nepotrebno uzrokovao paniku među vinarima, odnosno je li Jakovina sankcionirao osobu koja je zaslužna za objavu potpuno promašene informacije jučer nismo uspjeli doznati. Da se nešto na tom tragu preko vikenda ipak događalo svjedoči podatak o nestanku info naputka o prošeku s weba Ministarstva.

Na upit - zašto je naputak maknut - u kabinetu ministra nisu konkretno odgovorili nego su uopćeno pojasnili svoje buduće namjere."Ministarstvo poljoprivrede održat će sastanak s proizvođačima prošeka u prvoj polovici travnja. Cilj sastanka je pojasniti činjenice koje otvaraju mogućnost da se prošek kao desertno vrhunsko vino, desertno kvalitetno vino ili kao likersko vino može stavljati i zadržati na tržištu i nakon ulaska RH u EU, pri čemu je i dalje otvoreno pitanje zaštite proizvoda i korištenja tradicionalnog izraza prošek. Na tom će se skupu pojasniti i sve okolnosti vezane uz mogućnost daljnje proizvodnje, označavanja i prometovanja proizvoda kao i usuglašavanje aktivnosti vezanih uz pokretanju zaštite oznake i registraciju prošeka na razini EU, s obzirom na mogućnost da se zahtjev za zaštitu pripremi, budući se tradicionalni izraz za ovaj proizvod nalazi u propisima na nacionalnoj razini (Zakon o vinu i provedbeni Pravilnik), međutim nije zaštićeni tradicionalni izraz niti je zaštićena oznaka proizvoda u okviru EU propisa," stoji u odgovoru Ministarstva uz najavu da će o zaključcima obavijesti javnost. U cijeloj priči oko prošeka, ističe Božić, jedini je problem što se taj proizvod nije našao na listi zaštićenih tradicionalnih izraza za vino. Iako je prošek prvotno u okviru pregovaračkih stajališta bio na listi (uz bermet, dingač, opolo, plavac i portugizac) odlukom Vlade i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU u Saboru u revidiranim stajalištima iz siječnja 2011. izbrisan je s liste.

"U pozadini odluke bila je najava da će Italija blokirati završetak pregovora (radi njihova već zaštićenog pjenušca prosecco) pa je odlučeno da se u tom trenutku povuče zahtjev za prošek te da se postupak nastavi nakon ulaska RH u EU," podsjeća zaboravne Božić i naglašava "bilo bi pogrešno zaključiti da je Hrvatskoj uskraćeno pravo da u budućnosti proizvođači pokrenu postupak za uvrštenje prošeka na listu tradicionalnih izraza prema propisima koji se primjenjuju u EU. To pravo je neotuđivo i nesporno." Kakav će biti rezultat tog postupka danas je, iznosi Božić, nezahvalno procjenjivati, no Hrvatska ima snažne argumente. Inače, tridesetak hrvatskih vinara godišnje proizvede oko 1000 hektolitara prošeka. Jedan od vodećih je hvarski vinar Andro Tomić koji ne skriva nezadovoljstvo radi šlamperaja administracije iz resornog Ministarstva. Uvjeren je da prošek ima dovoljno elemenata koji ga uskoro mogu uvrstiti na listu zaštićenih vinskih proizvoda.


Komentari članka

Vezani članci

Brexit bez dogovora stajat će Veliku Britaniju 60 milijardi funti

19.07.2019.

Čelna osoba britanske državne riznice Philip Hammond ustvrdio je, pak, "da bi i najblaži oblik izlaska bez dogovora bio veliki udarac za britansko gospodarstvo", kritizirajući pritom vodeće ljude Brexita koji ga "žele učiniti još težim".

SAD predložio proširivanje carina na još proizvoda iz Europske unije

03.07.2019.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) danas je radi javnih konzultacija predložio dopunsku listu proizvoda koji bi mogli podlijegati dodatnim carinama

Svi koji rade s državom morat će od 1. srpnja imati eRačun

02.07.2019.

Po sadržaju eRačun je istovjetan papirnatom računu i sadrži sve obvezne stavke propisane važećim zakonskim propisima

"Zagorski mlinci" zaštićeni na razini EU-a

26.06.2019.

"Zagorski mlinci" novi su, 23. po redu, hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

Rast gospodarstva u prvom tromjesečju ubrzao na 3,9%

30.05.2019.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine za 3,9% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast od kraja 2007., a ponajviše se zahvaljuje rastu investicija i osobne potrošnje.

Tag cloud

 1. 1922 članka imaju tag hrvatska
 2. 1946 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija