Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Svi 2020

Europa ih traži i dobro plaća, a mi ih sve manje proizvodimo

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Europa ih traži i dobro plaća, a mi ih sve manje proizvodimo

Nakon jagoda, kao prvog sezonskog voća koje se pojavljuje na domaćem tržištu, polovinom svibnja na tržnicama su se pojavile i trešnje, koje su među najtraženijim voćem u EU-u i koje postižu i izuzetno visoku maloprodajnu cijenu.

Prve procjene stručnjaka iz Smartera pokazuju da će ovogodišnji urod u Hrvatskoj biti prepolovljen te da bi se mogao kretati do maksimalno 650 tona zbog mraza koji je u dva navrata znatno utjecao na urod u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a nešto manje štete bile su u Dalmaciji, odakle ovih dana dolaze prve trešnje.

"Zbog znatno slabijeg uroda nego prethodnih godina i znatnog prekida u lancu opskrbe na globalnom tržištu zbog koronakrize te nedostatka radne snage u brojnim zemljama koje imaju veliku proizvodnju trešanja, kao i velike potražnje s tržišta Njemačke i skandinavskih zemalja, očekujemo da će ovo voće, u kojemu je Hrvatska u normalnim sezonama samodostatna, imati na tržištu iznimno visoku cijenu. Procjena je da će trgovački lanci ove godine manje na policama imati uvozne trešnje, te da će ovogodišnja cijena biti znatno viša nego prijašnjih godina", zaključak je Smarterove analize.

Polazna cijena ove je godine 40 kuna za kilogram na tržnicama, te čak 45 kuna u trgovinama.
Visoka cijena

Prema podatcima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), prošle godine prosječna cijena na tržnicama bila je 27,48 kuna, a tijekom glavne sezone kretala se od maksimalnih 38,75 kuna do 23,21 kune koliko je bila na vrhuncu sezone, krajem svibnja i početkom lipnja. Prosječna cijena u trgovinama u 2019. godini bila je 38,18 kuna, a kretala se u rasponu od 43,41 kune na početku sezone i nije se spuštala ispod 35 kuna za kilogram.

Trenutna otkupna cijena na područjima Dalmacije, gdje su posljednjih godina posađeni novi nasadi trešanja, ne ide ispod 30 kuna, a ona će se možda korigirati naniže tek kada se za sedam do deset dana na tržištu pojave trešnje iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Trešnje se najvećim dijelom konzumiraju od 20. svibnja do 20. lipnja, nakon čega ih zamjenjuju druge voćne vrste, iako se na tržištu mogu kupiti i kasnije sorte koje se proizvode i krajem kolovoza.

Tradicionalno veća potrošnja trešanja je u Dalmaciji, a u kontinentalnom dijelu veća je potražnja za jagodama. Visoka cijena trešanja jedan je od glavnih razloga slabije konzumacije. Prema procjenama, prosječno se u Hrvatskoj konzumira između dva i dva i pol kilograma trešanja po glavi stanovnika, a prosjek u razvijenim europskim zemljama i Turskoj kao velikom proizvođaču je oko osam, pa i više kilograma. Stručnjaci tvrde kako je za odluku o kupnji trešnje presudna cijena te da kupovna moć hrvatskih potrošača podnosi cijenu koja se kreće do maksimalno 25 kuna za kilogram, a to je prag do kojeg se može govoriti o dobroj prodaji. Sve iznad te cijene smanjuje prodaju za 30 i više posto.

Proizvodnja trešanja, prema službenim podatcima, odvija se na površini od maksimalno 972 hektara (2016. godine), a posljednje dvije godine proizvodnja je bila na 724 ha (2018. godine), da bi u prošloj godini pala na 681 ha. Proizvodnja se kretala od maksimalnih 1405 tona u 2015. godini, a prošle sezone bila je na 1091 tonu. Najmanja proizvodnja od 795 tona ostvarena je 2014. godine, pa se iz aktualnih procjena može zaključiti kako je ova godina jedna od najlošijih za ovu proizvodnju.
Zahtjevan uzgoj

Potrebno je istaknuti da je ovdje riječ o službenim podatcima koji se samo odnose na intenzivnu proizvodnju, namijenjenu za tržište, a dio trešanja iz ekstenzivnog uzgoja prodaje se na kućnom pragu ili na sivom tržištu, što je jedna od hrvatskih specifičnosti koja bi ove godine posebno mogla dobiti na intenzitetu zbog koronakrize i eksplozije prodaje preko društvenih mreža i dostava na kućni prag.

Hrvatska je lani uvezla 723 tone trešanja u vrijednosti od 1,17 milijuna eura, najviše iz Grčke – 488 tona vrijednih 580.000 eura. Čak 96 tona uvezeno je iz Njemačke, 67 tona iz Italije te 20 tona iz Srbije, a isto toliko i iz Španjolske. Hrvatski lanjski izvoz iznosio je 177,6 tona, vrijedan je 297.000 eura, a čak je 159 tona završilo na tržištu susjedne Slovenije. Uzgoj trešanja zahtijeva veliko znanje i iskustvo, što je izazov za voćare koji su spremni učiti. Obavezna oprema nasada trešanja su sustavi za navodnjavanje, folije za zaštitu od kiše, mreže za zaštitu od tuče i drugo, a što zahtijeva velike investicije.

ISKRČILI NASADE TREŠANJA I

OKRENULI SE UZGOJU ORAHA

Stjepan Zorić, zamjenik

Hrvatske voćarske zajednice

"Trešnja je vrlo osjetljiva voćna vrsta za uzgoj (neotporna je na kišu, pothlađivanje...), ali i vrlo zahtjevna jer traži dobru agrotehniku, navodnjavanje te kvalitetnu radnu snagu u berbi, a često na tržištu ne postiže dobru cijenu koja bi pokrila sve te troškove, a da bi mogla konkurirati uvoznim. Neki su to od razloga što voćari odustaju od te proizvodnje, odnosno što u Hrvatskoj padaju površine pod trešnjom. Osim toga, problem je nedostatak rashladnih skladišnih kapaciteta o čemu stalno pričamo. Budući da trešnja ne može duže stajati, ona treba imati osiguran plasman na lokalnom tržištu najviše u krugu od 100 kilometara. Da je to sve osigurano, vjerujem da bi površine pod trešnjama bile i veće, to više jer po jednom hektaru donese zaradu i do 22.000 kuna. Mogli bismo i izvoziti jer sjeverna Europa žudi i za ovim voćem, ali i voćem svih vrsta, posebice tržišta Njemačke i Švedske kojima bismo ga mogli prodati po cijeni suhog zlata. Ovako, nažalost, mnogi krče nasade i okreću se uzgoju manje dohodovnih vrsta poput oraha, ali s izdašnim potporama iz EU-a."

Prinosi fluktuiraju iz godine u godinu
Stručnjaci u Smarteru uvjereni su da proizvodnja trešanja, koja ima veliku potražnju na europskom tržištu i postiže visoku cijenu, može biti jedan od pokretača voćarstva u Hrvatskoj, u strateškom zaokretu koji nam je potreban i o kojemu stalno govorimo. Uvjereni smo kako bi se na razini države i nove poljoprivredne paradigme, snažnijeg pozicioniranja poljoprivredne proizvodnje u ukupnom gospodarstvu te velikog investicijskog ciklusa, moglo potaknuti sadnju novih nasada, povećanje proizvodnje, čime bi se ostvarile količine za domaće tržište te izvoz na tržište EU-a na kojemu ovo voće može ostvariti izuzetno dobre financijske efekte, zaključak je analize Smartera, iz kojeg dodaju da se u proizvodnji voća posljednjih godina ne vide veći pomaci u rastu površina i rastu proizvodnje, a prinosi jako fluktuiraju iz godine u godinu. Voćne vrste, kojih najviše proizvodimo - jabuke, mandarine, višnje, šljive... imaju neujednačenu proizvodnju i velike razlike u prinosima.

650

tona bit će ovogodišnji urod trešanja, prema procjenama iz Smartera


Komentari članka

Vezani članci

Stigle prve trešnje, polazna cijena skočila u nebo!

21.05.2020.

Nakon jagoda, kao prvog sezonskog voća koje se pojavljuje na domaćem tržištu, sredinom svibnja na tržnicama su se pojavile i trešnje, jedno od najtraženijeg voća u EU, koje postiže izuzetno visoku maloprodajnu cijenu. Prve procjene stručnjaka SMARTERA pok

Mraz poharao i nasade trešanja, ponovila nam se crna 2017. godina

17.04.2020.

Badava su voćari po cijele noći vozali traktorima lovce na mraz, palili slamu odnosno kovitlali vrući zrak vjetrenjačama, spasa za trešnje nije bilo, kaže Zlatan Kljaković Gašpić, iz Udruge 'Zg trešnja'.

Hrvoje Pavlić sadi klapice, stare sorte trešanja kojima će istražiti i DNK

20.03.2019.

Mladi agronom Hrvoje Pavlić na imanju u zagrebačkim Šestinama sadi pedesetak trešanja klapica, tamošnjih starinskih sorti više genskih tipova i vremena dozrijevanja. Planira im istražiti DNK, rodnost i drugo kako bi se utvrdilo je li to naša autohtona vrs

Poruka ministru: 'Švercer na trešnjama mjesečno zaradi do 200.000 kuna'

10.08.2015.

'Samo na zadarskoj tržnici u sivoj se zoni vrte milijuni kun', upozorila je vlasnica OPG-a.Ministar financija Boris Lalovac ...

POČELA BERBA: Prve trešnje prodao po 120 kuna

07.05.2009.

U prvom hrvatskom voćnjaku trešanja pod plastenikom, koji je na pet tisuća četvornih metara podignut u Klokočeviku, selu ...

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici