Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Ruj 2016

Evo kako maheri iz proračuna otimaju milijarde kuna

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Evo kako maheri iz proračuna otimaju milijarde kuna

Kružnim prijevarama s PDV-om spretni kriminalci od hrvatskih poreznih obveznika otuđuju milijarde kuna. Osim što ugrožavaju državni proračun, nevolje stvaraju i naivnim poduzetnicima koje uvlače u prevarantske lance

Na međunarodnim prijevarama s PDV-om hrvatski proračun godišnje gubi oko pola milijarde eura, a na razini Europske unije gubici iznose nevjerojatnih 159,5 milijardi eura. Kako bi suzbila ovaj sofisticirani oblik kriminala, Europska komisije lani je donijela Akcijski plan za stvaranje jedinstvenog područja PDV-a, no aktualni podaci pokazuju da su potrebne dublje reforme.

Osim što pustoše državne proračune, kružne prijevare predstavljaju opasnost za poduzetnike koji se mogu mimo svoje volje naći u prevarantskom lancu. U tom slučaju prevareni poduzetnici mogu izgubiti pravo na povrat PDV-a ako ne uspiju dokazati da su poduzeli neophodne mjere zaštite.

Što su to kružne prijevare i kako funkcioniraju?

Kružne prijevare službeno se nazivaju 'zajedničke prijevare putem nestajućeg trgovca' i predstavljaju najteži oblik poreznih prijevara u Europskoj uniji. Funkcioniraju tako da, primjerice, prevarantska tvrtka osnovana u Hrvatskoj uveze robu od partnerske tvrtke iz neke zemlje Europske unije, pri čemu je oslobođena plaćanja PDV-a. Zatim tu robu preprodaje drugim tvrtkama u lancu (tzv. bufferi) uz malu ili nikakvu maržu, koje imaju pravo na povrat PDV-a (pretporez).

Nabavljena roba nikada ne završi u maloprodaji na domaćem tržištu jer zadnja tvrtka u lancu vraća robu u zemlju podrijetla odnosno prodaje je natrag inozemnoj tvrtki koja je pokrenula cijelu priču.

Kvaka je u tome što prevarantska tvrtka (poduzeće B) proda i naplati robu s uračunatim PDV-om, ali ga nikad ne plati državi jer u međuvremenu nestane. Riječ je o fiktivnoj tvrtki bez zaposlenih, koja je osnovana samo u svrhu prijevare. Vrlo brzo nakon obavljenog posla, odgovorne osobe te tvrtke postaju nedostupne poreznicima i poslovnim partnerima.

U konačnici, Porezna uprava trpi gubitka jer isplati povrat PDV-a tvrtkama u lancu (bufferima), ali ne naplati porez od prevarantske tvrtke koja nestaje.

Za prijevaru su dovoljne tri tvrtke, ali u lancu često sudjeluje i više od deset tvrtki. U cijeloj priči tvrtke 'bufferi' služe kako bi se zavarao trag i otežalo otkrivanje lanca Poreznoj upravi. Među njima mogu biti tvrtke povezane s prevarantima, ali i poduzetnici koji su uvučeni u lanac mimo svoje volje.

Primjer kružne prijevare

Poduzeće A iz zemlje EU-a prodaje robu vrijednu 1.000.000 eura poduzeću B na domaćem tržištu, te je oslobođeno plaćanja poreza. Poduzeće B prodaje robu poduzeću C za 1.250.000 eura s uračunatim PDV-om. Iznos od 250.000 eura poduzeće B treba unutar roka uplatiti u državni proračun, dok poduzeće C taj PDV iskazuje kao pretporez. Unutar roka plaćanja poduzeće B prestaje poslovati, odnosno nestaje (missing trader), a država je prevarena za 250.000 eura. Porezna uprava s vremenom će blokirati poduzeće B te pokrenuti ovršni postupak, ali ta tvrtka posluje u unajmljenom prostoru, s unajmljenim namještajem, bez zaposlenih i bez novca na računu pa od blokade i ovrhe neće biti koristi.

Kako uočiti prijevaru i zaštititi svoju tvrtku?

Kao što smo već spomenuli, u prevarantski lanac mogu biti uvučeni i pošteni poduzetnici, koji se mogu naći na udaru Porezne uprave. Naime, nakon utvrđivanja porezne prijevare, poreznici u pravilu svima u lancu osporavaju pravo na povrat poreza.

U tom slučaju pošteni poduzetnik treba dokazati da nije svjesno sudjelovao u prijevari te da je prethodno poduzeo nužne mjere zaštite, a što je dugotrajan i neizvjestan postupak. Stoga je važno na vrijeme uočiti namjeru zlouporabe sustava poreza na dodanu vrijednost.

U tu svrhu Porezna uprava izdala je uputu koja sadrži popis provjera koje je potrebno napraviti kako bi se na vrijeme uočila prijevara.

Kako bi izbjegli osporavanje pretporeza, poduzetnici u dužni provesti uobičajene provjere svojih kupaca i dobavljača. Između ostalog, trebaju provjeriti poslovne reference (bonitet), PDV registraciju, komercijalnu opravdanost transakcije, realnost i poslovnu opravdanost predloženih modaliteta plaćanja te status ponuđene robe (smještaj, raspoloživost, količina).

Također, trebaju voditi računa o signalima koji ukazuju na postojanje prijevare, poput nuđenja unaprijed određenog profita (marže) koji nije u skladu s prometom ili odrađenom količinom posla. Signal za uzbunu bi trebala biti i ponuda za kupnju koja automatski osigurava i daljnju prodaja robe, uz laku i brzu zaradu.

Poduzetnici osobito trebaju biti oprezni ako je ponuda stigla od novoosnovane tvrtke bez poslovne i financijske povijesti te ako uvide da ponuđač slabo poznaje ponuđenu robu.

Stručnjaci upozoravaju da u naše zakone nisu uključene odredbe o obvezi provjere klijenata pa mali poduzetnici lako postaju žrtve prevaranata. Međutim, europska regulativa daje za pravo Poreznoj upravi da uskrati pravo na odbitak pretporeza, ako utvrdi da je poduzetnik znao ili trebao znati da posluje s prevarantom.

U tom slučaju poduzetnik se može žaliti, ali treba dokazati da je poduzeo gore navedene mjere zaštite.


Komentari članka

Vezani članci

Porezni prihodi u svibnju na polovini prošlogodišnjih

28.05.2020.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u srijedu da su s jučerašnjim danom porezni prihodi u svibnju bili na polovini prošlogodišnjih, dok je vrijednost fiskaliziranih računa oko 18 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdo

Država pokriva minimalac, poslodavac ostatak. Treba li uplaćivati cijeli bruto? NE!

13.05.2020.

Nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila gospodarstvo, a država 'uletila' poduzetnicima s prijeko potrebnom pomoći, otvorila su se nova pitanja i problemi. Naime, država 'pokriva' plaće do iznosa 4000 kuna, a poslodavac razliku do punog iznosa. No,

Vlada odlučila o rebalansu proračuna, minus između 23 i 25 milijardi kuna

08.05.2020.

Vlada je na sjednici odlučila o rebalansu proračuna zbog velikog smanjenja prihoda izazvanog krizom. Ušteda ima u svim resorima, a rashodna strana ostala je ista, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Uvođenje eura: Hrvatska spremna za iduću fazu

08.05.2020.

Sljedeći koraci su slanje pisma obavijesti o provedbi reformskih mjera. Pismo će obuhvatiti i zahtjev za formalnu ocjenu provedbe tih mjera od strane euroskupine. Slijedit će formalna predaja zahtjeva za ulazak u ERM2 a potom i odluka o ulasku u ERM2 - re

Zašto direktori koji ne rade puno radno vrijeme moraju plaćati doprinose kao da rade?

22.04.2020.

Ta mjera najviše pogađa poduzetnike početnike, a Hrvatsku na globalnoj listi konkurentnosti stavlja iza Armenije i Azerbejdžana, pokazuje analiza koju je za Lipin Barometar konkurentnosti izradila Dagmar Radin.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 704 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 354 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija