Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Ruj 2016

Evo kako maheri iz proračuna otimaju milijarde kuna

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Evo kako maheri iz proračuna otimaju milijarde kuna

Kružnim prijevarama s PDV-om spretni kriminalci od hrvatskih poreznih obveznika otuđuju milijarde kuna. Osim što ugrožavaju državni proračun, nevolje stvaraju i naivnim poduzetnicima koje uvlače u prevarantske lance

Na međunarodnim prijevarama s PDV-om hrvatski proračun godišnje gubi oko pola milijarde eura, a na razini Europske unije gubici iznose nevjerojatnih 159,5 milijardi eura. Kako bi suzbila ovaj sofisticirani oblik kriminala, Europska komisije lani je donijela Akcijski plan za stvaranje jedinstvenog područja PDV-a, no aktualni podaci pokazuju da su potrebne dublje reforme.

Osim što pustoše državne proračune, kružne prijevare predstavljaju opasnost za poduzetnike koji se mogu mimo svoje volje naći u prevarantskom lancu. U tom slučaju prevareni poduzetnici mogu izgubiti pravo na povrat PDV-a ako ne uspiju dokazati da su poduzeli neophodne mjere zaštite.

Što su to kružne prijevare i kako funkcioniraju?

Kružne prijevare službeno se nazivaju 'zajedničke prijevare putem nestajućeg trgovca' i predstavljaju najteži oblik poreznih prijevara u Europskoj uniji. Funkcioniraju tako da, primjerice, prevarantska tvrtka osnovana u Hrvatskoj uveze robu od partnerske tvrtke iz neke zemlje Europske unije, pri čemu je oslobođena plaćanja PDV-a. Zatim tu robu preprodaje drugim tvrtkama u lancu (tzv. bufferi) uz malu ili nikakvu maržu, koje imaju pravo na povrat PDV-a (pretporez).

Nabavljena roba nikada ne završi u maloprodaji na domaćem tržištu jer zadnja tvrtka u lancu vraća robu u zemlju podrijetla odnosno prodaje je natrag inozemnoj tvrtki koja je pokrenula cijelu priču.

Kvaka je u tome što prevarantska tvrtka (poduzeće B) proda i naplati robu s uračunatim PDV-om, ali ga nikad ne plati državi jer u međuvremenu nestane. Riječ je o fiktivnoj tvrtki bez zaposlenih, koja je osnovana samo u svrhu prijevare. Vrlo brzo nakon obavljenog posla, odgovorne osobe te tvrtke postaju nedostupne poreznicima i poslovnim partnerima.

U konačnici, Porezna uprava trpi gubitka jer isplati povrat PDV-a tvrtkama u lancu (bufferima), ali ne naplati porez od prevarantske tvrtke koja nestaje.

Za prijevaru su dovoljne tri tvrtke, ali u lancu često sudjeluje i više od deset tvrtki. U cijeloj priči tvrtke 'bufferi' služe kako bi se zavarao trag i otežalo otkrivanje lanca Poreznoj upravi. Među njima mogu biti tvrtke povezane s prevarantima, ali i poduzetnici koji su uvučeni u lanac mimo svoje volje.

Primjer kružne prijevare

Poduzeće A iz zemlje EU-a prodaje robu vrijednu 1.000.000 eura poduzeću B na domaćem tržištu, te je oslobođeno plaćanja poreza. Poduzeće B prodaje robu poduzeću C za 1.250.000 eura s uračunatim PDV-om. Iznos od 250.000 eura poduzeće B treba unutar roka uplatiti u državni proračun, dok poduzeće C taj PDV iskazuje kao pretporez. Unutar roka plaćanja poduzeće B prestaje poslovati, odnosno nestaje (missing trader), a država je prevarena za 250.000 eura. Porezna uprava s vremenom će blokirati poduzeće B te pokrenuti ovršni postupak, ali ta tvrtka posluje u unajmljenom prostoru, s unajmljenim namještajem, bez zaposlenih i bez novca na računu pa od blokade i ovrhe neće biti koristi.

Kako uočiti prijevaru i zaštititi svoju tvrtku?

Kao što smo već spomenuli, u prevarantski lanac mogu biti uvučeni i pošteni poduzetnici, koji se mogu naći na udaru Porezne uprave. Naime, nakon utvrđivanja porezne prijevare, poreznici u pravilu svima u lancu osporavaju pravo na povrat poreza.

U tom slučaju pošteni poduzetnik treba dokazati da nije svjesno sudjelovao u prijevari te da je prethodno poduzeo nužne mjere zaštite, a što je dugotrajan i neizvjestan postupak. Stoga je važno na vrijeme uočiti namjeru zlouporabe sustava poreza na dodanu vrijednost.

U tu svrhu Porezna uprava izdala je uputu koja sadrži popis provjera koje je potrebno napraviti kako bi se na vrijeme uočila prijevara.

Kako bi izbjegli osporavanje pretporeza, poduzetnici u dužni provesti uobičajene provjere svojih kupaca i dobavljača. Između ostalog, trebaju provjeriti poslovne reference (bonitet), PDV registraciju, komercijalnu opravdanost transakcije, realnost i poslovnu opravdanost predloženih modaliteta plaćanja te status ponuđene robe (smještaj, raspoloživost, količina).

Također, trebaju voditi računa o signalima koji ukazuju na postojanje prijevare, poput nuđenja unaprijed određenog profita (marže) koji nije u skladu s prometom ili odrađenom količinom posla. Signal za uzbunu bi trebala biti i ponuda za kupnju koja automatski osigurava i daljnju prodaja robe, uz laku i brzu zaradu.

Poduzetnici osobito trebaju biti oprezni ako je ponuda stigla od novoosnovane tvrtke bez poslovne i financijske povijesti te ako uvide da ponuđač slabo poznaje ponuđenu robu.

Stručnjaci upozoravaju da u naše zakone nisu uključene odredbe o obvezi provjere klijenata pa mali poduzetnici lako postaju žrtve prevaranata. Međutim, europska regulativa daje za pravo Poreznoj upravi da uskrati pravo na odbitak pretporeza, ako utvrdi da je poduzetnik znao ili trebao znati da posluje s prevarantom.

U tom slučaju poduzetnik se može žaliti, ali treba dokazati da je poduzeo gore navedene mjere zaštite.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvati sve više koriste kartice: 17% njih plaća beskontaktno, a 62% želi plaćati mobitelom

11.07.2019.

Za plaćanja, čak i iznosa od 100 kuna potrošači se sve više oslanjaju na kartice, pokazali su to rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za kompaniju Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga

POREZNICI OPET U AKCIJI

11.07.2019.

Ovaj tjedan će imati tri djelatnosti imat posebno ‘na piku’, spuštaju se i na jug na popularni festival

Hrvatska poslala pismo namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam

05.07.2019.

Hrvatska je već započela provedbu nekih od navedenih mjera, pa je tako 27. svibnja 2019. Europskoj središnjoj banci upućen zahtjev za uspostavu bliske suradnje između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke.

HBOR snizio kamatne stope i objedinio kreditne programe za poduzetnike

05.07.2019.

Po programu Priprema izvoza umjesto dosadašnjih dva, odnosno tri posto, kamatna stopa, koja ovisi o kreditnom rangu poduzetnika i kolateralu, sada može biti već od 1,75 posto. Snižena je i kamatna stopa za kreditiranje obrtnih sredstava s postojećih četir

Europska komisija inovatorima stavlja na raspolaganje više od 2 milijarde eura

04.07.2019.

Europska komisija u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Europskom poduzetničkom mrežom, predstavila je unapr

Tag cloud

 1. 1922 članka imaju tag hrvatska
 2. 1946 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija