Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Lip 2020

Glas poduzetnika: Poduzetnici ne vjeruju hrvatskom pravosuđu

Izvor: www.index.hr · Autor: index.hr  

Glas poduzetnika: Poduzetnici ne vjeruju hrvatskom pravosuđu

UDRUGA Glas poduzetnika je provela niz anketa među svojim članovima na temu pravosuđa. Rezultati su poražavajući, ali nažalost, očekivani, priopćili su iz UGP i dodali: "Sporo i neefikasno pravosuđe je i prema poduzetnicima jedan od glavnih problema hrvatskog društva. UGP smatra kako reforma pravosuđa mora biti jedna od prvih reformi nove Vlade".

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Jedan od postulata UGP-a je i #višepravde, a jedna od reformi koju smo tražili od Vlade RH odnosi se i na hrvatsko pravosuđe. Iako je povjerenje u pravosuđe na niskoj razini u općoj populaciji, kod poduzetnika izgleda kao da je još veći kamen spoticanja i prepreka u poslovanju.

Iz tog razloga poduzetnicima smo postavili više pitanja kako bi što bolje obradili temu i pokušali shvatiti gdje sve leže razlozi tako dubokog nezadovoljstva.

Koja je uloga pravosudnog sustava u ostvarivanju prava poduzetnika?

Prvo pitanje je bilo – Koja je uloga pravosudnog sustava u ostvarivanju prava poduzetnika? Da sustav znatno pomaže, kao što bi trebao biti slučaj, misli samo 0,5% ispitanika. Isti broj misli i potpuno suprotno, da pravosuđe znatno odmaže – 0,5%. Da umjereno pomaže misli i dalje jako malih 1,4% što čini ukupnu pozitivnu percepciju ispod 2%. Da pravosuđe ne pomaže poduzetnicima smatra 17,7%. A najveća kategorija od 80% daje odgovor – „Ma dajte molim vas…“ kojim sugerira da je stanje toliko loše da uopće nema smisla odgovarati na pitanje o bilo kakvom pozitivnom utjecaju. Ta razina rezignacije je prvi znak za podizanje uzbune.

Drugo pitanje je bilo o dužini parničnih postupaka, s obzirom na to da često o tome može ovisiti i održivost poslovanja i opstanak neke firme. Dobili smo ove odgovore o dužini parničnih postupaka koje su vodili ili vode naši članovi: samo 2,2% kaže da su trajali do 2 godine što smatramo da je razuman rok. Dodatnih 5,9 % navodi da su procesi trajali donekle prihvatljivih 2 do 5 godina. Najveći broj glasova – njih 47,8% je odabrao odgovor – više od 5 godina. Takav vremenski raspon nema mnogo smisla u poslovnom kontekstu. Ali čak 33% izjavljuje da su procesi trajali i više od 10 godina što je potpuno neprihvatljivo. I zadnji podatak je da gotovo 11% kaže kako su imali ili još uvijek imaju procese koji traju preko 20 godina! Ovaj posljednji dio ne znamo ni kako bismo komentirali.

Dio razloga velike razočaranosti u pravosudni sustav vjerojatno dolazi iz razlike između očekivanja i realnosti brzine i efikasnosti sustava. Zanimljivu sliku daju odgovori na pitanje – Koliko po vama sudski postupak može trajati? Za razumnu granicu – do 18 mjeseci daje glas oko 18% ispitanika, dok na više od 18 mjesecu pristaje samo oko 1% ispitanika. Preostalih oko 80% smatra da postupci moraju trajati manje od 18 mjeseci – od čega najveći broj mislim da trebaju biti do 6 mjeseci – njih 54%. Ostali predlažu čak i kraće rokove od 3 mjeseca ili samo mjesec dana. Iz ovih podataka vidimo da praktički ne postoji preklapanje između rokova koje poduzetnici smatraju nužnima, i onoga što se odvija u realnosti – samo 2,2% procesa koji traju manje od 2 godine.

Zbog čega su rezultati toliko loši, provjerili smo kroz pitanje – Što je najveći problem hrvatskog pravosuđa? Dobili smo ove odgovore: nešto manje od 11% smatra da je to pojedinačni element – korupcija. Oko 9% smatra da je to generalna neefikasnost, a iznad 3% da su politički pritisci razlog, kao i sporost koja je pogodovana zakonskim okvirima. Zanimljivo, manjak sredstava i neznanje kao odgovore ukupno navodi manje od 2% ispitanika. I na kraju nam ostaje odgovor s najvećim postotkom od preko 70% glasova koji kaže da je sve navedeno uzrok problema i da nema smisla izdvajati nešto pojedinačno. Sukladno prijašnjim rezultatima, zanemarivih 0,2% smatra kako problema nema.

Što se prvo mora riješiti u pravosuđu?

Dodatne informacije o tome što je gorući problem i na što bi se prvo trebala obratiti pažnja u nekim reformama dobili smo kroz pitanje: Što se prvo mora riješiti u pravosuđu?

Skoro 61% ispitanika smatra da je to korupcija. Drugi odgovor po veličini je brzina, koju bira oko 16% ispitanika. Da se mora riješiti sve navedeno i još štošta misli oko 12% ispitanika.

Kakvo je hrvatsko pravosuđe zadnjih godina?

I posljednji dio slike o hrvatskom pravosuđu je percepcija o tome događaju li se ikakve promjene. Pitali smo naše članove ima li razloga za nadu i pozitivnost s pitanjem: Kakvo je hrvatsko pravosuđe zadnjih godina?, nadajući se barem naznakama pozitivnog trenda. Ovo su dobiveni odgovori: najveći broj ispitanika – gotovo 58% smatra kako je stanje gotovo jednako loše i kako nema nikakvih promjena. Velik broj od 39,5% smatra kako čak ni ova vrlo loša situacija nije stabilna, nego da stvari postaju sve gore i nazaduju. Samo 1,3% smatra da napredujemo, ali ne dovoljno. A samo opet zanemarivih 0,2% smatra da je pravosuđe sve bolje i efikasnije.

Zaključak je da hrvatski poduzetnici, koji i ovako teško preživljavaju, nemaju gotovo nikakvo povjerenje da će im pravosudni sustav pomoći na stručan, objektivan i efikasan način. S obzirom na brzinu djelovanja u poslovnom svijetu, tromost pravosudnog sustava je pogubna i na njega sve manje ljudi računa. Glavni problem je korupcija, odnosno percepcija korumpiranosti pravosuđa, te beznađe zbog toga što se stvari ne popravljaju nego čak i nazaduju iz godine u godinu. Primjera koje smo dobili radeći ankete ima velik broj i mnogi zvuče nevjerojatno. Iz svih ovih razloga, jasno je kako će se udruga Glas poduzetnika zalagati za značajne reforme i promjene u radu pravosudnog sustava. Bez njega, kao integralnog dijela reformi koje zahtijevamo neće biti moguće osigurati prosperitet u državi. Zato što prije želimo vidjeti Hrvatsko 2.0!

Bujas: Pravosuđe - rak rana hrvatskog društva

“Da je pravosuđe rak rana hrvatskog društva postala je fraza koja je stalno korištena u javnom prostoru od osnutka samostalne Republike Hrvatske, i to toliko da je u međuvremenu izgubila na snazi, ali nažalost nikako u značenju i istinitosti.

Po svemu što nam se godinama servira ispada da je reforma pravosuđa nemoguća misija, i cilj možda nije lako ostvariv, ali je dohvatljiv, i prije nas su ga ostvarile mnoge države u koje se nastojimo ugledati, ali bez jasnog plana, odluka i rokova za provedbu sasvim sigurno neće biti ostvaren, te ćemo na nekim budućim izborima opet otvarati iste teme. UGP će pomno pratiti rad političara i svojim javnim djelovanjem utjecati na to da se pravosuđe prestane spominjati u negativnom kontekstu.“ rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.


Komentari članka

Vezani članci

Protokol oko Covid-19 za privatne iznajmljivače

13.07.2020.

Ova turistička sezona ostavlja gorak okus obiteljskim iznajmljivačima. Ne samo da im je popunjenost upitna već je koronakriza donijela i nove obveze, čini se, s mnogo neodgovorenih pitanja. Jedno od najvažnijih pitanja je - što s turistom za kojega se utv

HTZ: U Hrvatskoj više od pola milijuna turista

13.07.2020.

U Hrvatskoj boravi više od pola milijuna turista od kojih je oko 430.000 stranih, a najviše inozemnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske, objavila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

HNB: Hrvatski BDP bi u 2020. mogao pasti 9,7 posto, iduće godine porasti 6,2 posto

10.07.2020.

Navode kako će smanjenje robnog izvoza, zbog pada inozemne potražnje, i još veći pad turističkih prihoda nepovoljno djelovati na saldo tekućega i kapitalnog računa platne bilance, ali on bi trebao ostati pozitivan zbog smanjenja uvoza i veće apsorpcije eu

Od 15 zemalja najpogođenijih padom turizma Hrvatska je na trećem mjestu

02.07.2020.

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše 'trpjeti' zbog gubitaka turizma Hrvatska je

Zašto ćemo dobiti silne milijarde iz EU? Jer će nas koronakriza najteže pogoditi

02.07.2020.

"Čini se da EU pokušava ubiti dvije muhe jednim udarcem, a to je sanirati utjecaj covida-19 na ekonomiju i eksploziju javnoga duga koja bi posljedično nastala, a više bi pogodila zemlje koje imaju više razine javnoga duga", ocjenjuje za Index Vedrana Prib

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici