Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Tra 2020

Glas poduzetnika: Vlada je pokazala razumijevanje za naše probleme

Izvor: www.index.hr · Autor: R.I.  

Glas poduzetnika: Vlada je pokazala razumijevanje za naše probleme

NAJAVLJENI drugi paket mjera vlade RH vrlo je blizu liste od 10 zahtjeva koje je Inicijativa "Glas poduzetnika" poslala vladi prije desetak dana. Tako će se u novom paketu mjera prema najavi naći i otpis, a ne odgoda poreza na dohodak i doprinosa te oslobađanje plaćanja mnogih parafiskalnih nameta.

U inicijativi "Glas poduzetnika" čvrsto vjeruju da će najavljeni paket mjera biti predstavljen i potvrđen na sutrašnjoj sjednici vlade. Najavljene mjere će mikro, malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima i njihovim zaposlenicima, kojima je onemogućeno poslovanje, uz već donesenu mjeru isplate minimalne plaće od 3250 kuna, omogućiti da opstanu tijekom kriznog perioda bez prihoda s minimalnim troškovima te da broj izgubljenih radnih mjesta bude što manji, priopćili su iz “Glasa poduzetnika”

"Vjerujemo da će Vlada i s bankama naći zajednički jezik kako bi se odobrilo zamrzavanje kredita i leasinga od 12 mjeseci bez obračuna kamata, a ne tri mjeseca s obračunom kamata kako se sada predlaže, a sve s ciljem da nakon krize gospodarstvo može prodisati", rekao je jedan od pokretača inicijative Hrvoje Bujas i dodao da su u inicijativi sigurni da i vlada dijeli njihov stav. "Ovo je tek početak strukturnih promjena koje će omogućiti da iz ove krize hrvatsko gospodarstvo izađe s minimalnim gubicima te da proračun ima održiv deficit, a što ćemo svakako zajednički adresirati kroz suradnju u Gospodarskom savjetu u koji smo predložili članove još prošli tjedan", dodaje Bujas.

Vlada je pokazala razumijevanje za probleme malog i srednjeg poduzetništva

Iz inicijative naglašavaju kako je vlada pokazala razumijevanje za probleme malog i srednjeg poduzetništva te su bili spremni poslušati prijedloge koji su dolazili iz privatnog sektora, od HUP-a, "Glasa poduzetnika", ekonomskih stručnjaka i samih poduzetnika. "Donošenje drugog paketa mjera je pravi početak borbe protiv gospodarske krize. Kvalitetna primjena mjera koja mora biti osigurana s jednoznačnim provedbenim uputama je ključna. Imali smo dosta pitanja od naših članova s terena o operativnim problemima i nejasnoćama vezanim za prvi set mjera, a na te stvari su upozoravali i naši pravni i knjigovodstveni savjetnici", ukazuju iz "Glasa poduzetnika" ističući da država treba promijeniti stav prema poduzetnicima i pojednostaviti postupak odobrenja potpora, uz minimalne restrikcije i rigorozne kazne za zloporabe.

Mnoge jedinice lokalne samouprave već su donijele mjere kojima otpisuju najam i komunalne naknade za vrijeme krize poduzetnicima i obrtnicima, a u inicijativi vjeruju da će to uskoro donijeti i ostale. "Glas poduzetnika" ističe kako bi bilo potrebno da se JLS usklade oko jedinstvenog i zajedničkog pristupa kako bi svi imali podjednake uvjete.

"Dobar dio poslodavaca u privatnom sektoru s nestrpljenjem iščekuje nove mjere Vlade, ali u krizi ovakvih razmjera to nisu njihovi jedini problemi. Naravno, očekivanja i prema njihovim uobičajenim institucionalnim zastupnicima su veća i pod konstantnim nadzorom. Njihov opstanak će osim o intervenciji države ovisiti i o njihovim kupcima, klijentima i poslovnim partnerima. Dosta pitanja se potegnulo i oko vrlo važnog troška koji je vezan uz najam nekretnina koje tvrtke koriste", dodaju iz "Glasa poduzetnika".

23 posto poduzetnika u ovom trenutku planira zatvoriti tvrtku

Prema istraživanjima inicijative, u ovome trenutku samo će 10% kompanija pokušati dići kredite kojima će podmirivati takvu vrstu obaveza, a za razliku od njih, 23% ljudi planira zatvoriti tvrtku i samim time otpustiti sve zaposlene. Dodatnih 16% planira za početak samo smanjiti broj zaposlenih i pratiti razvoj situacije. Nadalje, oko 51% ispitanika planira na razne druge načine minimizirati troškove i nastojati preživjeti krizu. "Taj podatak je dobro staviti u kontekst jedne od prethodnih anketa koja je pokazala da preko 90% tvrtki može s minimiziranim troškovima preživjeti maksimalno tri mjeseca", podsjećaju iz inicijative te dodaju kako je potrebno napraviti cjelovito rješenje te da parcijalne mjere, čak i kada su zasebno dobre, neće biti dovoljne za preživljavanje velikog dijela privatnog sektora i radnih mjesta u njemu. "Već danas oko 39% poduzetnika bi povuklo drastične mjere, a vidimo da se taj rezultat iz tjedna u tjedan mijenja u negativnom smjeru", ističu.

"Glas poduzetnika" dosad je okupio gotovo 100.000 tvrtki, obrta i njihovih zaposlenika te samozaposlenih. Uz podršku tvrtki i obrta koji su u 2019. ostvarili više od 22 milijarde kuna prihoda, cilj inicijative je očuvati egzistenciju što većeg broja zaposlenika i poduzetnika, ali i hrvatskog gospodarstva od potencijalne višegodišnje krize.


Komentari članka

Vezani članci

Nova pravila: ČETIRI sektora mogu dobiti pomoć, pad prihoda od 50 posto, nema isplate dividende do 2021.

28.05.2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u utorak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da postoji konsenzus svih strana o potporama gospodarstvu za mjesece svibanj i lipanj.

Stožer civilne zaštite ublažio ŠEST zabrana. Čekaju se preporuke HZJZ-a!

28.05.2020.

Zbog daljnjeg razvoja povoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nastavio je s ublažavanjem mjera te je u srijedu donio tri Odluke:

Vlada: Proizvođačima tovne junadi, svinja, janjadi i klaonicama 9 milijuna kuna pomoći

22.05.2020.

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Potpora poduzetnicima kasni zbog snažnijih kontrola, bilo je pokušaja prevare

20.05.2020.

Većina poduzetnika koji su aplicirali za pomoć države poštuje pravila igre. Državi kao alat za nadzor sada stoje uvezane evidencije HZZ-a, HZZO-a, HZMO-a i Porezne uprave.

Poruka iz Vlade: Novca za pomoć radnicima bit će i za svibanj

19.05.2020.

Za razliku od prvog kruga, rade se provjere preko Zavoda za mirovinsko osiguranje i Porezne uprave, pa zato duže traje.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija