Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Srp 2020

HEP i HOPS otvorili radove na izgradnji suvremenog postrojenja vrijednog 105 milijuna kuna

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: poslovni.hr  

HEP i HOPS otvorili radove na izgradnji suvremenog postrojenja vrijednog 105 milijuna kuna

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u utorak su otvorili radove na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC) u Trafostanici Konjsko, vrijedne 105 milijuna kuna, objavljeno je u zajedničkom priopćenju HEP-a i HOPS-a.

Radovi se odvijaju u sklopu EU projekta naprednih mreža SINCRO.GRID, inovativnom projektu Europske komisije u području naprednih mreža, u kojem sudjeluju hrvatski i slovenski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava.

Projekt SINCRO.GRID se sufinancira iz fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 milijuna eura, a njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 milijuna eura. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 milijuna kuna, navodi se u priopćenju HEP-a.

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Razvitak kvalitetne infrastrukture jača sigurnost energetskog sustava i čitave Hrvatske, pozitivno utječe na sve sektore poslovanja, a modernu medicinu ne možemo ni zamisliti bez funkcionalne tehnologije. Ovo je odličan primjer domaćeg projekta zasnovanog na inovativnoj tehnologiji koji je kao takav konkurirao i prepoznat je na međunarodnoj razini”, istaknuo je Beroš, koji je zadovoljan i što se HEP grupa i na tom projektu iskazala u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Po riječima predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, HEP grupa je u posljednje tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od oko milijardu kuna.

“Ovaj je projekt dokaz da smo i u kriznim okolnostima bez oklijevanja nastavili s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna”, rekao je Barbarić.

Istaknuo je i kako HEP posebnu pozornost posvećuje sigurnosti opskrbe na otocima te će u idućih pet godina u energetsko povezivanje hrvatskih otoka uložiti gotovo pola milijarde kuna.

Ujedno, dodaje, u suradnji s lokalnom zajednicom, na otocima se realizira i planira niz projekata sunčanih elektrana. Brojni drugi naši projekti vjetroelektrana i sunčanih elektrana u različitim su fazama izgradnje i pripreme, rekao je čelnik HEP-a.

“Snažan porast udjela obnovljivih izvora energije u bliskoj budućnosti predstavljat će sve veći izazov za upravljanje hrvatskim elektroenergetskim sustavom. Upravo ovaj projekt, SINCRO.GRID, između ostalog, omogućit će učinkovitiju integraciju obnovljivih izvora energije”, naglasio je Barbarić.

„Ovim postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska će biti prva u Jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Izuzetno mi je drago da smo HOPS-u pomogli naći jedinstveno state-of-the-art rješenje projektirano isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske. Mi u Siemens Energy-u, kao vodećoj svjetskoj kompaniji za energetiku, naprednim tehnološkim rješenjima ćemo nastaviti doprinositi provođenju Strategije Energetskog razvoja Republike Hrvatske.“ izjavio je Boris Miljavac predsjednik Uprave Siemensa Energy d.o.o..
Implementacijom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektromagnetskim sustavima, s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova.

Predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić podsjetio je da su se prije šest godina udružili s distribucijskim partnerima te hrvatskim i slovenskim operaterima prijenosnih sustava kako bi zajednički pronašli način da se uravnoteži i osigura stabilnost elektroenergetskog sustava u obje države.

Plod tog saveza je SINCRO.GRID – projekt međunarodne suradnje na razvoju pametnih mreža, koji na području Hrvatske predviđa četiri ključne cjeline projekta, od čega je jedan i postrojenje u TS Konjsko, naglasio je Plavšić.

TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobit će najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u regiji i šire.

Izvođač radova vrijednih 105 milijuna kuna je Siemens Energy, a udjel domaće industrije u investiciji je 65 posto. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. godine, ističu iz HEP-a i HOPS-a.

Te dvije tvrtke zajednički investiraju i u TS Sućidar, gdje su uzvanici upoznati s napretkom radova druge faze Programa energetskog napajanja grada Splita.

Nova TS Sućidar snage je 3×40 megavata (MW) u GIS izvedbi 110 kilovoltnog (kV) postrojenja te naponskog razine 110/20 kV. Ta zajednička investicija HOP-a i HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) ukupne je vrijednosti 110 milijuna kuna, odnosno 120 milijuna kuna zajedno s kabelskim distribucijskim raspletom, a omogućit će napuštanje vanjskog 110/35 kV postrojenja starijeg od 50 godina. Završetak radova na tom objektu očekuje se u drugom tromjesečju 2022. godine, najavljuju iz HEP-a i HOPS-a.


Komentari članka

Vezani članci

Turizam, ugostiteljstvo i industrija zabave najviše pretrpjeli zbog pandemije

17.01.2021.

Negativnim utjecajem pandemije covida-19 najviše su zahvaćeni poduzetnici u turizmu i ugostiteljstvu, a najmanje u prerađivačkoj industriji i trgovini, objavila je u utorak Fina, čija je analiza pokazala da u Hrvatskoj 1.251 poduzetnik posluje s minimalni

Počeo komercijalni rad LNG terminala u Omišlju

05.01.2021.

Prvi LNG tanker, brod "Tristar Ruby" s 143.000 prostornih metara ukapljenog prirodnog plina (UPP/LNG), doplovio je u petak ujutro do plutajućeg LNG terminala u Omišlju, čime je počeo komercijalni rad tog terminala, izjavio je za Hinu direktor tvrtke LNG H

Tko kaže da je sve stalo?! Građevinarstvo cvate, raste broj izdanih građevinskih dozvola, a rastu i plaće. Najveći je problem - manjak dobrih zidara

22.12.2020.

- Kriza se osjetila malo u ožujku i travnju, tada smo obustavili rad na gradilištima, no uspjeli smo ostati na nogama i nastaviti jakim tempom. Naplata nije problem, posla ima, i to u novogradnji i obnovi, zapošljavamo ovisno o obimu dobivenih projekata,

Petrokemija kreće u remont vrijedan 90 mil. kn

17.12.2020.

Prema ranije objavljenim podacima, Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila netodobit od 315 milijuna kuna, znatno više u odnosu prema istom razdoblju lani, kada je dobit iznosila 124 milijuna kn.

Brojimo šlepere (28): Bauwerk Boen mjesečno izveze 50 šlepera gotovog parketa i poluproizvoda

15.12.2020.

Bauwerk Boen d.o.o. iz Đurđevca dio je Bauwerk grupe čiji su brendirani proizvodi poznati diljem svijeta.

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2157 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1143 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1051 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 995 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1023 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 374 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 379 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici