Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Stu 2018

Hoće li dizel ikad više biti jeftiniji od benzina?

Izvor: www.index.hr · Autor: R.I.  

Hoće li dizel ikad više biti jeftiniji od benzina?

CIJENA nafte na američkim tržištima u utorak je potonula čak 7,1 posto, što je najveći dnevni pad u zadnjih 2,5 godine.

U skladu s kretanjima na svjetskim tržištima, a naročito ako se ovakav trend nastavi, i u Hrvatskoj možemo očekivati novi pad cijena dizelskih i benzinskih goriva. No taj pad će biti manji nego što bi se moglo pretpostaviti, s obzirom na činjenicu da se cijena goriva u Hrvatskoj formira tako da više od 50 posto cijene odlazi na davanja državi.

Ono što je vrlo zanimljivo je to da se u posljednjih nekoliko tjedana dogodio obrat - dizelska goriva postala su skuplja od benzinskih. Građani Hrvatske su, naime, dugo vremena kupovali dizelaše, s obzirom na to da su cijene dizelskih goriva bile konzistentno jeftinije od cijena benzina. No čini se da je tom trendu došao kraj i da vlasnici dizelaša u budućnosti više neće moći računati s manjim utroškom na gorivo.

Tim povodom popričali smo s Igorom Dekanićem, profesorom na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu i priznatim stručnjakom za problematiku nafte i naftnih derivata.

Otkud takav pad cijena sirove nafte?

Za početak smo ga pitali kako tumači najnoviji dnevni pad cijena nafte kakav nije zabilježen na američkom tržištu

"To je posljedica uobičajenih tržišnih fluktuacija. Cijene nafte su zadnjih tjedan dana pale 5-6 posto, ali to je normalna pojava na svjetskom tržištu nafte. U zadnjih 20-30 godina imali smo relativno velike i neočekivane oscilacije cijena nafte, a one su posljedica ponude i potražnje, ali i činjenice da se velik dio sirove nafte prodaje na robnim burzama. Međutim, nafta se prodaje na globaliziranom tržištu i njezine cijene ovise o globalnoj potražnji, odnosno o projekcijama globalnog rasta, odnosima između cijena ključni svjetskih valuta. Nafta funkcionira i kao svojevrstan tezaurus za čuvanje blaga pa su cijene nafte u uskoj vezi s tečajevima valuta, cijenama zlata te ponudom i potražnjom, a u pozadini su i geopolitička očekivanja", rekao je Dekanić u razgovoru za Index, a potom je pojasnio kako je došlo do relativno velikog pada cijena nafte u zadnje vrijeme.

"Sad imamo situaciju da su u zadnjih godinu dana cijene nafte na europskom tržištu oscilirale između 60 i 85 dolara za barel. Krajem prošle godine cijene su rasle sa 60 na 70 dolara, zatim su u veljači pale na 60, da bi ljeti porasle na 70. Potom je bilo oscilacija početkom rujna, a u zadnjih mjesec dana, između rujna i listopada, u Europi su porasle do 85 dolara, a u SAD-u do 75 dolara, što je bilo utemeljeno na procjenama o relativno povoljnom gospodarskom rastu za sljedeću godinu, a naročito u Indiji i Kini, na temelju sezonskih očekivanja zbog zime na sjevernoj polutki, ali i najavljenih oštrih sankcija SAD-a prema Iranu. Trgovci su požurili kupovati jer su svi očekivali dobru zaradu. Na vrhuncu tog rasta cijene su išle prema 75 dolara u SAD-u i 85 u Europi, a onda je krenuo suprotan trend", pojašnjava nam Dekanić.

Cijena nafte je pala oko 20 posto

"Nakon toga su procjene rasta snižene i za svijet u cjelini i za najbrže rastuće ekonomije kao što su Indija i Kina. OPEC je držao veliku proizvodnju i ponudu, a ispostavilo se da je u sankcijama protiv Irana izuzeto osam zemalja, među kojima su Italija, Grčka, Turska, Indija, Kina, Južna Koreja i Japan, redom zemlje koje su najveći kupci iranske nafte. Sankcije jesu oštre, ali nemaju posljedica na stanje na tržištu. Dogodile su se tri stvari koje cijenu nafte guraju u kontra smjeru: sniženje procjena rasta, sankcije Iranu koje nisu bile tako oštre kakve su proklamirane u početku, a u isto vrijeme su se zalihe nafte nagomilale pa se stvorila viša ponuda te su cijene nafte prilično pale. U tri tjedna su tako cijene nafte u EU pale na 65 dolara za barel, što je pad oko 20 posto. To je velik pad, ali nije prvi takav. Radi se možda o 3. ili 4. padu takvog intenziteta u zadnjih 20 godina, nije to ništa neočekivano", tumači Dekanić.

Kako je dizel postao jeftiniji od benzina?

Profesora Dekanića zamolili smo da nam objasni kako je došlo do toga da je litra dizela u Hrvatskoj (ali i dijelu EU-a) u zadnje vrijeme skuplja od litre benzina.

"Razlog leži u činjenici da su suvremena dizelska goriva tehnološki vrlo kompliciran derivat koji je skuplje proizvoditi. Radi se o dizelskim gorivima koja su skoro bez sumpora, s visokom kvalitetnom paljenja kakvu zahtijevaju suvremeni motori, skoro i nemaju parafina... Radi se o vrlo složenom i skupom derivatu, pa je cijena došla do razine koja je ista ili viša od cijene benzina. Drugi razlog je tržišni - u Europskoj uniji je potrošnja dizela veća od potrošnje benzina i kompanije idu na više cijene onog što se više kupuje", pojašnjava Dekanić.

Hoće li dizel ikad više biti jeftiniji od benzina?

Građani Hrvatske, ali i velikoj broja zemalja Europske unije godinama su davali prednost dizelašima ispred benzinaca i to dobrim dijelom upravo jer je dizel konzistentno bio jeftiniji od benzina. S obzirom na to da je dizel već neko vrijeme skuplji od benzina, Dekanića smo pitali hoće li dizel ikad više biti jeftiniji od benzina ili se s takvim vremenima možemo zauvijek pozdraviti.

"Motori dizelaša su u međuvremenu postali konstrukcijski izuzetno napredni, gotovo savršeni, a velikom dijelu javnosti u Hrvatskoj je to prošlo ispod radara. Njihova potrošnja je danas vrlo niska, a kakva će biti budućnost ovisi o razvoju tehnologije. Što se tiče cijena dizela i benzina, njihova cijena će u budućnosti biti ista ili će dizel biti malo skuplji od benzina. Ta dizelska goriva su danas skup i kompliciran derivat i on više nikad neće biti onako jeftin kao što je bio stari. Hoće li biti malo jeftiniji ili malo skuplji, to ovisi o tržišnim trendovima te tempu zamjene dizelaša i benzinaca s električnim, odnosno hibridnim vozilima", predviđa Dekanić.

Lavovski dio cijene goriva ide državi

Dekanić je za kraj pojasnio zbog čega pad cijena nafte od 20 posto ne donosi i pojeftinjenje goriva za isti postotak.

"U Hrvatskoj se maloprodajna cijena goriva formira na sljedeći način: 45 posto cijene odnosi se na cijenu sirove nafte, prerade, transporta, distribucije, prodaje i trgovačke marže. Ostalih 55 posto ide na ono što je vezano uz državu: poreze, autoceste, infrastrukturu, trošarine. Ukratko, pad cijena sirove nafte od 20 posto matematički iznosi manje od 8 posto pada cijena goriva. Može se očekivati pojeftinjenje, ali ni blizu takvim intenzitetom kakav je pad cijena nafte na svjetskim tržištima", zaključuje Dekanić.


Komentari članka

Vezani članci

Walmart se naoružao umjetnom inteligencijom u borbi protiv krađa i prijevara

26.06.2019.

Nove kamere je Walmart uveo još prije dvije godine u svojih 1000 trgovina, i to se pokazalo kao uspješna investicija jer su krađe i prijevare u tim trgovinama dovedene do minimuma, a sada će se kamere naći u gotovo svim Walmart trgovinama

Odrastao je bez telefona, a danas upravlja jednim od najmoćnijih tehnoloških divova

24.06.2019.

Sundar Pichai, danas je prvi čovjek Googlea, no odrastajući nije imao niti telefon, a kamoli računalo

Slom turizma gurnuo ih je na rub duboke recesije

24.06.2019.

Analitičari predviđaju pad BDP-a i do 1,9 posto, a središnja banka upozorava na slabljenje gospodarstva uslijed turističkih podataka

Hoće li Facebook postati svjetska središnja banka?

24.06.2019.

Glavni problem koji su kriptovalute imale do sada, tj. imaju još uvijek - s obzirom na to da Facebook još nije lansirao libru i ona neće zaživjeti još godinu dana - jest problem adopcije, odnosno to što se ne koriste na puno mjesta. Kriptovalute omogućava

Dolar oštro pao, euro snažno ojačao

24.06.2019.

Dolarov indeks koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,2 posto, na 96,22 boda, blizu najniže razine u tri mjeseca.

Tag cloud

 1. 1917 članka imaju tag hrvatska
 2. 1934 članka imaju tag turizam
 3. 1534 članka imaju tag financije
 4. 1226 članka imaju tag izvoz
 5. 833 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 959 članka imaju tag trgovina
 8. 830 članka imaju tag investicije
 9. 943 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 959 članka imaju tag EU
 12. 887 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 537 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 577 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 498 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 390 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija