Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ou 2019

Hranidba krmača određuje brojnost legla i težinu prasadi - a to ovisi o svinjogojcu

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Karolina Tušek  

Hranidba krmača određuje brojnost legla i težinu prasadi - a to ovisi o svinjogojcu

Ljiljana Pomper, dipl. ing poljoprivrede iz tvrtke Schaumann Agri održala je predavanje u sklopu sajma Viroexpo na temu "Pretpostavke uspješne proizvodnje prasadi" s naglaskom na utjecaj hranidbe krmača na fazu sisanja i odbića te brojnosti legala.

Predavanje su poslušali svinjogojci što s velikih, što s malih svinjogojskih farmi sa područja Slavonije, ali i Podravine.

Schaumann u svom konceptu hranidbe na prvo mjesto stavlja proizvođača i krmiva proizvedena na vlastitom gospodarstvu uz inovativni i praktični pristup.

Ciljevi u proizvodnji prasadi
Legla s visokim brojem prasadi zahtijevaju djelotvornu pomoćnu hranidbu prasadi za odterećenje krmače i za visoke težine prasadi kod odbića. Da bi se to ostvarilo moraju se osigurati ukusne i visoko probavljive hranidbene komponente s mliječnim udjelom, termički obrađenim škrobom i specijalno obrađenim proteinskim izvorima, postići izravnanje nedostatka vlastite proizvodnje enzima i želučanih kiselina u fazi odbića primjenom dodataka s enzimima i kiselinama, optimalnu higijenu u hranilicama i pojilicama, višekratnu ponudu svježe hrane tijekom dana te osigurati optimalnu mikroklimu za prasad.

Najveću mogućnost preživljavanja (čak 89 posto) ima ona prasad čija porođajna težina iznosi 1,7 kilograma. Povećavanjem porođajne težine postotak preživljavanja se smanjuje.

Težina kod odbića prasadi bi kod 21. dana sisajuće faze trebala iznositi više od 6 kilograma žive vage, a s 28 dana poželjno je da je veća od 8,5 kilograma žive vage. Važno je napomenuti i važnost dnevnog prirasta koji bi trebao biti veći od 450 g od 6,5 do 28 kilograma žive vage. Svinjogojci bi trebali voditi računa o stabilnoj probavi prasadi, jer dani s proljevima koštaju rezultate te gubitke treba minimalizirati, objasnila je Ljiljana Pomper, te naglasila kako hranidba krmača određuje porođajnu težinu prasadi kao i njihovu težinu kod odbića!

Proizvode potrebne za kvalitetnu hranidbu krmača i prasadi kao i za tov svinja pronađite u Schaumannovom oglasniku!

Zašto je kolostrum toliko važan?
Prasadi je kod prašenja potrebno omogućiti dovoljnu količinu konzumacije kolostruma, također za "kasnije rođene" odvajanjem prvorođene prasadi. Kolostrum je vrlo bitan oprašenoj prasadi jer više od 50% proteina mlijeka dolazi iz gama-globulina, a antitijela pripadaju upravo gama-globulinima.

Prvi dan prasadi treba nadoknaditi energetski manjak i vitaminski poticaj za što iz Schaumanna preporučuju Schaumalac Pro Aktiv.

Početak određuje uspjeh
Utjecaj žive vage prasadi kod prašenja i kod odbića, Pomper je objasnila na sljedeći način:

dodatnih 0,1 kg kod rođenja znači dodatnih 0,2 kg kod odbića
dodatnih 0,2 kg kod odbića znači dva dana ranije klanje
dodatnih 5 g po danu do odbića znači jedan dan ranijeg klanja
maloj prasadi (minus 1,4 kg) potrebno je tjedan dana dulje do željene kilaže
Kada je riječ o kritičnom periodu odbića valja istaknuti kako je odbiće izrazito stresno za prasad koja odbićem ostaju bez mlijeka, majke, dotadašnjeg legla i sigurnosti, a dolaze u novi prostor, klimu i uvjete hranidbe, te za to razdoblje kao prihrana u Schaumannu postoji cijela paleta proizvoda. Izbor ovisi o uvjetima oko odbića.

Hranidba krmača - što ona zapravo podrazumijeva?
Kvalitetnom hranidbom krmača u laktaciji smanjujemo gubitke žive vage krmače, čime joj osiguravamo dulji životni vijek, utječemo na sljedeću suprasnost i veličinu legla. Nisu toliko važni zahtjevi po kilogramu smjese, već su odlučujući dnevni zahtjevi krmače. Zahtjevi po kilogramu smjese rezultat su dnevne konzumacije krmače, upozorila je Pomper.

Ukoliko dođe do gubitka težine krmače u laktaciji više od 10%, to bi moglo značiti dva praseta manje u sljedećem leglu naročito kod prvopraskinja. Krmaču i prasad treba poduprijeti s prihranom predstarterima jer se na taj način najbolje iskorištava potencijal prasadi.


Komentari članka

Vezani članci

Shumska farma Nikole Borića: Svinje preruju zemlju, kokoši zagrnu sjeme, pčele opraše

17.01.2020.

Smatram da bi svatko od nas s vremena na vrijeme trebao 'preokrenuti život naglavačke'. Volim učiti nove stvari i ne razumijem baš ljude koji ne razumiju mene, smije se pokretač Shumske farme Nikola Borić.

Hrvatskoj ukinuta sva ograničenja nastala zbog klasične svinjske kuge

08.01.2020.

Ovo je važan dokaz izuzetne organiziranosti i uspješnosti veterinarske struke u RH, koji garantira uspješno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih je jedan od najopasnijih - afrička svinjska kuga, kaže ministrica Vučković.

Nema odojaka, cijena žive vage sedam je kuna viša nego lani

18.12.2019.

Mnogi, kojima je blagdanska trpeza u prosincu nezamisliva bez pečenog odojka, ove će godine morati mijenjati meni. Jer, prasaca nema. Potvrdio je to i nedavni stočni sajam u Piškorevcima, gdje su oni najuporniji izbrojali samo 50 - 60 komada prasadi, a pr

OPG Šomođi proizvodi 800 prasaca godišnje: Kupci se vraćaju, a tajna uspjeha je u hranidbi

06.12.2019.

U hladno prosinačko jutro posjetili smo OPG Šomođi iz Slatine koji se bavi uzgojem svinja, prasaca i onih za tov. Upravo sada pred blagdane imaju najviše posla s njihovom prodajom, a potražnja je, kažu, nikad veća

Nova stroža pravila za kolinje

26.11.2019.

Vrijeme je kolinja ili svinjokolje, ali od studenoga prema novim strožim pravilima. Zbog prevencije afričke svinjske kuge svinjogojci s objektima u 1. kategoriji a takvih je u Hrvatskoj 90 posto, morat će najaviti kolinje kako bi veterinari obavili klinič

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 425 članka imaju tag dzs
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg