Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Kol 2023

Hrvatski DOK-ING igra veliku ulogu u spašavanju ljudskih života u Ukrajini

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Jerko Zlatar  

Hrvatski DOK-ING igra veliku ulogu u spašavanju ljudskih života u Ukrajini

Gordan Pešić, član Uprave za prodaju marketing, razvoj poslovanja, podršku korisnicima i lj udske resurse i Konstantin Darmaniyan, glavni tehnički savjetnik u DOK-ING-u o poslu u ratom zahvaćenoj zemlji.

Kao jedna od najinovativnijih domaćih tvrtki, po kojoj Hrvatska postaje sve poznatija u svijetu, DOK-ING igra veliku ulogu u spašavanju ljudskih života u Ukrajini. O djelatnostima DOK-ING-a u Ukrajini, te o pravcima budućeg razvoja tvrtke, razgovarali smo s Gordanom Pešićem, članom Uprave DOK-ING-a za prodaju, marketing, razvoj poslovanja, podršku korisnicima i ljudske resurse te Konstantinom Darmaniyanom, glavnim tehničkim savjetnikom u DOK-ING-u.

Prema konzervativnim procjenama u Ukrajini je oko 10 milijuna mina, a s isporukama kazetnih bombi Ukrajini te s već uhodanom praksom uporabe iste od strane Ruske Federacije, koliko će vremena biti potrebno za razminiranje Ukrajine?
Konstantin Darmaniyan: To je jako teško sada točno procjeniti. Veliko područje je bombardirano, nisu u pitanju samo mine i kazetna municija, već velik broj neeksplodiranih bombi, raketa, topničkih projektila… Neće se provoditi humanitarno razminiranje, već tzv. čišćenje bojnog polja. To je druga metodologija i tempo razminiranja, i neće se primjenjivati strojevi za razminiranje, već druga oprema. Ali, tempo razminiranja je jako teško procjeniti. Mislim da će prema najgrubljim procjenama sa svom međunarodnom potporom Ukrajini trebati 15-20 godina da sve očisti. Hrvatska je 1998. počela koristiti organizirani sustav protuminskog dijelovanja i još nije do kraja očišćena. Imamo i još jedan problem – visokomobilni rat, uz primjenu različitih vrlo pokretnih i dobro naoružanih mješovitih taktičkih grupa, zrakoplovstva, sustava PZO-a…

Planira li DOK-ING neke akvizicije u inozemstvu? Vidjeli smo da je potpisan Ugovor o suradnji s ukrajinskom tvrtkom A3Mash?
Gordan Pešić: DOK-ING je otvoren za srateška partnerstva, to što smo napravili u Ukrajini je primjer. Sljedimo njihove politike, kako glede lokalizacija nekih kritičnih komponenti, tako i glede lokalnog održavanja i potpore već isporučenih strojeva, pa smo formirali i takvo partnerstvo u Ukrajini, koje nam omogućava potporu našem programu ondje. DOK-ING će do kraja 2023. isporučiti oko 25 strojeva raznih kategorija i da bismo osigurali adekvatnu postprodajnu podršku, moramo biti na licu mjesta, kako bismo hitno intervenirali na zahtjeve krajnjih korisnika i kako bismo mogli adekvatno suportirati cjelokupni rad naših strojeva. Što se tiče akvizicija, ne bih rekao da imamo ambicija akvizirati kompanije, ali da ćemo ulaziti u strateška partnerstva i u kolaborativne projekte s jakim igračima na svjetskom tržištu, da, to nam je zanimljivo. To mislim kada govorimo o European Defence fondu, zatim Europskoj obrambenoj agenciji i svim aspektima kolaborativnih projekata.

Je li strojeve za Ukrajinu financirala Vlada RH? Imamo primjer Južne Koreje koja je financirala nabavu DOK-ING-ovih robota za razminiranje.
Konstantin Darmaniyan: Više je izvora financiranja. Uglavnom su to sve vanjski donatori, Ukrajina nema novca. Imate Južnu Koreju, Estoniju, Europsku komisiju, Vladu RH koja financira program razminiranja preko UNDP-a i dala je novac UNDP-u Ukrajini. Tu su i Norveška narodna pomoć, Švicarska zaklada za protuminsko djelovanje i drugi međunarodni NGO. Ondje su svi najjači igrači. Tu su i FAO, World Food Programme, jer su u pitanju i ogromne površine plodnog poljoprivrednog zemljišta (pšenica, ječam, sve zamislive žitarice). Lokalnom stanovništvu uskraćeno je bavljenje poljoprivedom, jako je puno poginulih seljaka. Vozač traktora koji je prije tjedan dana naletio na protutenkovsku minu bori se za život u bolnici u Kramatorsku, izvukli su ga teško ranjenog iz plamena. Svaka uklonjena mina s tih površina spašava nečiji život, nečiji traktor, kombajn…

U Hersonskoj oblasti te u ostalim novooslobođenim područjima su se dobro pokazala DOK-ING-ova sredstvaza razminiranje. Imamo primjer murala posvećenog MV-4, na primjer.Kakva su Vam iskustva bila tamo, ako uzmemo u obzir da je to bilo opitno polje?
Konstantin Darmaniyan: Naši strojevi rade na brojnim lokacijama, one se često mijenjaju i to ovisi o prioritetima. Prvi prioritet je vratiti struju selima koja ih nemaju godinu ili više. Također, sprovođenje vodovoda, i u tom kontekstu se to zove izvanredno razminiranje koridora. To se radilo i u Hrvatskoj nakon 1995. Zbog obnove i razvitka, prije svega. Drugo, radi se na razminiranju kuća i okućnica, što znači mala poljoprivredna gospodarstva koje će koristiti lokalno stanoviništvo. Nekoliko je sela od posebne važnosti, osobno ih je predsjednik Ukrajine stavio pod prioritet i to se razminirava. Ali, često se moraju mijenjati pozicije zbog prioriteta ili malog opsega posla. Drugo, naši strojevi namjenjeni su za humanitarno razminiranje, nemaju brzinu tenkova ili borbenih vozila i to oduzima vrijeme. Također, već se nekoliko mjeseci događa da su ciljevi postali nenaoružani civilni demineri. Pokušavaju ih ubiti, to se sustavno provodi. Nedavno je poginula čitava ekipa u Hersonu. Nisu koristili naše strojeve, već su radili ručno, ali snimili su ih dronom, a poslije gađali topništvom i minobacačima i točno su ih pogodili.


Komentari članka

Vezani članci

U pulskom Tehnomontu porinuta dva vatrogasna broda, HRT u utrobi

02.10.2023.

U pulskom brodogradilištu Tehnomont danas su porinuta dva vatrogasna broda koja se grade za grčko ministarstvo civilne zaštite i klimatskih promjena.

Zvonimir Viduka: U vremenu promjena priliku imaju inovatori

02.10.2023.

Sljedeći korak koji s punim ponosom mogu najaviti jest novi pogon u Velikoj Gorici, gdje ćemo preseliti kompletnu proizvodnju i kontrolu kvalitete. Važnost takve investicije je velika jer ćemo sad imati značajno povećane kapacitete za proizvodnju, a to na

Muzej iluzija osvojio srebrnu nagradu u Bruxellesu

30.09.2023.

S više od 40 lokacija, u 25 država svijeta i 10 milijuna posjetitelja to je najveći lanac privatnih muzeja na svijetu. Upravo se radi na novim otvorenjima u Denveru, San Diegu, Seattleu i Kopenhagenu.

Hrvatska franšiza Friendly Fire otvara igraonice u Meksiku

26.09.2023.

Potpisivanjem master franšiznog ugovora za Meksiko brand otvara vrata za minimalno 30 novih objekata na području te zemlje, a nada se i proboju na šire tržište latinske Amerike.

Borzan pobijedila velike proizvođače – Europa zabranjuje ugrađene kvarove

25.09.2023.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan održala je u Kući Europe konferenciju za medije o rezultatima završnih pregovora o zakonu o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji. Kaže da je došao kraj ugrađenim kvarovima uređaja, a oni koji će kršiti zakon

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor