Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Kol 2018

Hrvatski duhan uskoro lakše na strana tržišta

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Brnić  

Hrvatski duhan uskoro lakše na strana tržišta

Dugogodišnje lobiranje proizvođača duhana da se hrvatski sustav proizvodnje i otkupa te sirovine konačno prilagodi tržištu dalo je rezultata, jer u zadnjem tromjesečju u proceduru bi trebao biti stavljen prijedlog novog zakona o duhanu, koji će, očekuje se, dati krila ovom sektoru. U Ministarstvu poljoprivrede o prijedlogu zakona u ovoj fazi ne žele javno razgovarati, no neslužbeno će potvrditi da slijedi konačna liberalizacija tržišta, na kojemu su od osamostaljenja Hrvatske držale glavnu ulogu dvije tvrtke - Hrvatski duhani (u vlasništvu TDR-a) i Agroduhan (u vlasništvu države).

Naravno, ta će se liberalizacija dogoditi unutar okvira koje se poštuje i u drugim zemljama, jer zbog zaštite od crnog tržišta ta je proizvodnja u pravilu u svim zemljama pod posebnim nadzorom. Ipak, Hrvatska je osjetno zatvorenija nego je to slučaj kod ostalih, posebno zapadnoeuropskih zemalja, jer spomenute su dvije tvrtke jedine u službenom registru evidentirane kao obrađivači duhana, a time i jedine s kojima su ovdašnji proizvođači mogli ugovarati proizvodnju.

Dosadašnji zakon o duhanu, kaže Željko Aragović, predsjednik Udruženja hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, nije ostavljao mogućnost proizvođačima da slobodno trguju svojom proizvodnjom na cijelom teritoriju EU i šire. To će se sada, o čemu se pregovara s Ministarstvom poljoprivrede, nastojati riješiti kroz osnivanje proizvođačkih organizacija. One bi, pojašnjava Aragović, bile registrirane po dva modela - kao zadruge ili kao dionička društva. Međutim, i poseban nadzor koji vrijedi za ovu proizvodnju osjetljivu zbog crnog tržišta ostao bi na snazi, jer, napominje Aragović, za proizvođače i obrađivače duhana izuzetno je važan legalan i kontroliran režim rada putem ugovora, ali im se očekivanim promjenama zakona otvara puno širi raspon kupaca sirovog duhana i time mogućnost dobivanja znatno boljih otkupnih cijena.

Unatoč percepciji koju se dobiva kroz globalnu antipušačku kampanju, duhan je još uvijek tražena roba, kako na europskom, tako i na svjetskom tržištu. Domaći proizvođači upravo i uvjeravaju u potrebu konačne "tranzicije" sustava ove proizvodnje činjenicom da se sama Europa suočava s manjkom duhana, budući da 50 posto potreba pokriva uvozom iz trećih zemalja. Potražnja za duhanom i dalje je velika u arapskim zemljama, pa hrvatski proizvođači smatraju da itekako ima osnova za poboljšanje organizacije u sustavu kojim će se omogućiti opstanak te grane u kojoj Hrvatska ima dugu tradiciju.

Udruženje "Krupan list" i ostale udruge proizvođača. Kako se godinama štitilo domaće tržište, s ulaskom BAT-a u TDR promijenili su se i odnosi s plasmanom sirovine, pa se otvara prilika za veće natjecanje, a više "igrača" daje i veću dinamiku na tržištu i za proizvođače bolje pregovaračke pozicije. Koliko je postojeći uspavani sustav negativno utjecao na proizvodnju, proizvođači kažu da najbolje svjedoče službeni statistički podaci, prema kojima je u proteklih deset godina proizvodnja gotovo prepolovljena, a izgubljeno je oko 600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su sadila duhan, a i vrijednost proizvodnje smanjena je za 70 milijuna kuna.

Lani je, prema podacima DZS-a, vrijednost dosegla 106 milijuna kuna, no zbog činjenice da su izravne potpore iz proračuna s 2016. prestale, te da i one bitno manje koje uzgoj dobiva u prijelaznom razdoblju iz nacionalne omotnice uskoro nestaju, velik broj proizvođača razmišlja o odlasku iz ove proizvodnje. No, iz udruženja proizvođača upozoravaju kako potencijala itekako ima, jer je hrvatski duhan podcijenjen, budući da su u Europi cijene sirovog duhana rasle za 250 posto, te je otkupna cijena u Hrvatskoj najniža u Europi, niža je između 30 i 40 posto.

"Izazovi koji su pred nama su takvi da bi domaći kupci u naredne dvije godine trebali podići cijenu duhana za dodatnih 45 milijuna kuna na sadašnju proizvodnju od oko 9 milijuna kilograma, što je povećanje cijene od 5 kuna po kilogramu, te nadomjestiti gubitak koji će proizvođači duhana imati od strane proračuna, a što je nemoguće, jer domaći kupci nisu u 10 godina investirali u proizvodnju duhana po pitanju dizanja cijene, tako da domaće tržište nema kapaciteta pružiti proizvodnji barem prosječne uvjete za opstanak. Stoga je nužno pružiti proizvođačima duhana šansu da probaju pronaći kvalitetnijeg i boljeg partnera, kako bi zadržali proizvodnju duhana u Hrvatskoj", ističe Aragović.

Bude li zakon omogućio udruživanje, mnogi bi se koji su napustili proizvodnju duhana mogli vratiti toj proizvodnji u požeško-slavonskom i virovitičko-podravskom području, a interesa za osnivanjem proizvođačkih organizacija ima. Aragović potvrđuje da su članovi Krupnog lista spremni za organizaciju, a registrirat će ju kad se zakon donese.


Komentari članka

Vezani članci

HGSPOT svojom e-cigaretom bacio rukavicu BAT-u i Philip Morrisu

28.11.2019.

Sasvim neočekivano, poznati maloprodajni lanac informatičke opreme HGSPOT odlučio je iskoračiti u područje duhanske industrije i razviti vlastitu elektroničku cigaretu. Kako javljaju iz tvrtke, Wiip je predstavljen tržištu nakon višegodišnjeg istraživanja

Prednost strojne berbe je brzina, ali ručna berba duhana daje kvalitetniji proizvod

27.09.2019.

Duhan je radno intenzivna kultura i zahtijeva puno ljudskog rada. Strojna berba duhana ipak brža i djelomično rješava problem radne snage, ali još uvijek duhan zahtijeva više ljudskog rada od većine ratarskih kultura.

Hrvatski duhani najavili su veće otkupne cijene duhana

16.07.2019.

Uz više otkupne cijene, Hrvatski duhani osigurali su svojim proizvođačima povoljne uvjete osiguranja, a nabavom 29 mehaničkih berača pomogli i rješavanju problema radne snage

Proizvođači duhanskih proizvoda u 2018. ostvarili 47,5 milijuna kuna neto dobiti

10.06.2019.

Poduzetnici u duhanskoj djelatnosti u 2018. godini su ostvarili ukupnu neto dobit od 47,5 milijuna kuna, za razliku od godine ranije kada su poslovali s ukupnim neto gubitkom od gotovo 80 milijuna kuna

Željko Aragović: Osnovna cijena duhana trebala bi biti 2,36 kuna po kilogramu

20.03.2019.

Udruga proizvođača duhana "Krupan list" donijela je pet zaključaka o daljnjoj proizvodnji duhana. Što traže?

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2052 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1287 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1041 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 993 članka imaju tag EU
 14. 890 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija