Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Velj 2020

Hrvatski startup airt predstavio fintech rješenje za banke

Izvor: www.lider.media · Autor: Lider  

Hrvatski startup airt predstavio fintech rješenje za banke

Hrvatski AI startup airt predstavio je svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Airt su osnovali Davor Runje, serijski poduzetnik i IT stručnjak i Hajdi Ćenan, marketinška stručnjakinja i poduzetnica.

airtAI rješenje za banke procesira povijesne transakcije postojećih klijenata banaka i na osnovu njih predviđa kako će klijenti raspolagati novcem u budućnosti. Za svakog pojedinačnog klijenta model predviđa vjerojatnost budućih transakcija, na primjer kolika je vjerojatnost da će kupiti gorivo na konkretnoj benzinskoj postaji ili kolika je vjerojatnost da će za vikend otići u shopping ili na izlet u prirodu. Na osnovi ovog temeljnog modela, izrađuju se modeli koji rješavaju konkretan poslovni problem, na primjer kolika je vjerojatnost da je klijentu potreban kredit ili prilika za ulaganje. Tehnologija se bazira na najnovijim tehnikama dubokog učenja razvijenima za razumijevanje jezika, ali prilagođenima za procesiranje bankarskih podataka. Ovo rješenje bankama omogućuje znatno bolju komunikaciju s klijentima te posljedično bolje korisničko iskustvo, jer mogu predvidjeti te ispuniti potrebe svojih klijenata u pravo vrijeme, onda kada je njima to potrebno.

- Naše rješenje je rezultat dvogodišnje suradnje sa financijskim institucijama i temelji se na razumijevanju internih potreba i procesa tog sektora. Prvi modeli su u produkcijskoj upotrebi od 2018. godine kad smo pokrenuli suradnju s jednom bankom i jednom kartičarskom kućom. U tih godinu i pol kontinuirano smo testirali i unaprijeđivali modele i danas smo spremni ponuditi skalabilno rješenje za nekoliko bankarskih problema koje se dokazalo u praksi. Iako je rješenje u srži vrlo kompleksno, iz perspektive banke je jednostavno za instalaciju i pokretanje uz zadovoljavanje svih sigurnosnih zahtjeva. Trenutno proof-of-concept implementacije odrađujemo u tri mjeseca, a cilj nam je automatizacijom procesa smanjiti to vrijeme na tjedan dana – kaže Ćenan.

Jedna od glavnih odlika airtAI rješenja za banke jest njegova jednostavnost i brzina implementacije; riješen je jedan od glavnih problema u primjeni umjetne inteligencije općenito, a to je (pred)procesiranje povijesnih podataka. airt specificira točnu vrstu i format podataka koje je potrebno učitati u njihovo rješenje koje se može instalirati i pokrenuti u sâmom data centru banke (nije potrebno spajanje na vanjsku mrežu), kako bi se pokrenulo treniranje modela te dobio željeni output. Cijeli proces se može odviti u tjednima, za razliku od mjeseci (ili čak godina) koliko trenutno traju implementacije AI rješenja.

Banke se danas na tržištu ne bore samo međusobno, već se moraju braniti i od nove fintech, ali i bigtech konkurencije koja ulazi na njihov dosad prilično zaštićeni teritorij. Kako bi uspjele zadržati svoju poziciju, moraju pod hitno početi bolje koristiti podatke koje već imaju te početi primjenjivati nove tehnologije – kao što je umjetna inteligencija – na povijesne transakcije kako bi mogle bolje očekivati što njihovi klijenti sljedeće trebaju i očekuju. Naravno, to nije jednostavno kako zvuči – ljudskih resursa u području umjetne inteligencije nema dovoljno i stručnjaci iz tog područja su skupi, a manje banke si također ne mogu priuštiti ni angažiranje velikih (konzultantskih) kompanija. U airtu smatraju kako je rješenje tog problema mogu pronaći u njihovom proizvodu. airtAI rješenju za banke se trenutačno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo planiraju širenje na globalno tržište.


Komentari članka

Vezani članci

Adrović: Banke neće podizati ovrhe do 30. lipnja

30.03.2020.

Banke u Hrvatskoj još uvijek razmatraju mogućnost na moratorij na otplatu kredita tvrtkama i građanima uz formiranje garantne sheme

HNB: Banke ukinule naknadu za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite mreže

26.03.2020.

Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je u srijedu da su sve banke u Hrvatskoj privremeno ukinule naknade za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže.

Orqa - Najbolje naočale za upravljanje dronovima na svijetu dolaze iz Osijeka

20.03.2020.

Za projekt Orqa FPV.One, naočale za upravljanje bespilotnim letjelicama, tvrtka Capital Hook dobila je od HAMAG-BICRO-a bespovratna sredstva od 338 tisuća kuna. Naočale su izazvale veliko zanimanje na svjetskom tržištu

Banke najavile odgodu plaćanja kredita na tri mjeseca za pogođene koronavirusom

20.03.2020.

Hrvatska udruga banaka (HUB) izvijestila je u četvrtak da banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen usli

Što odluka Vrhovnog suda mijenja za one koji su tužili banku?

17.03.2020.

U prvom oglednom postupku pokrenutom u Hrvatskoj, Vrhovni sud odgovorio je da konverzija švicarskog franka nije ništetna. Dugogodišnji borci za prava oštećenih korisnika kredita u francima razočarani su. Smatraju da je sud stao na stranu banaka.

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1036 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1026 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 680 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 599 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 499 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija