Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Lip 2020

Hrvatski turizam: Nema zatvaranja zbog zaraženih turista

Izvor: www.dw.com · Autor: Mirjana Vermezović Ivanović  

Hrvatski turizam: Nema zatvaranja zbog zaraženih turista

Kurt i Manuela Gegonfürtner iz Kaufbeurena u Bavarskoj jedni su od oko 400 gostiju koji su proteklih dana ljetovali u kampu Bi Village u Valbandonu pokraj Pule. Jedva ih pronalazim na parceli, među gomilom zatvorenih mobile homeova, apartmana i travnatih površina namijenjenih šatorima. U ovom kampu, naime, u špici sezone zna boraviti gotovo šest tisuća gostiju, što je pravi mali grad, i zato se brojka od četiri stotine čini poprilično mizerna.

No, naše protagoniste to ne brine, a još ih manje mori koronavirus od kojeg uopće ne strahuju. Mjesta u kampu ima koliko hoćeš, razmak je više nego dovoljan, svatko uživa u svom kutku. „Ostajemo 12 dana. U Hrvatsku dolazim već 15 godina i ovdje je jako lijepo. Ne nosim masku. I grad iz kojeg dolazim je corona free. U Njemačkoj se samo u trgovini nosi maska i važna je distanca", kaže Kurt.

U Istarskoj županiji već puna dva mjeseca nema oboljelih od koronavirusa, a slično je i u cijeloj Hrvatskoj. Situacija se normalizira, gotovo nitko više ne nosi maske, pa ni strani turisti, poput protagonista s početka priče. U Istru, koja ostvaruje nešto manje od trećine turističkog prometa Hrvatske, ovih dana stižu mahom Slovenci, ali i gosti s njemačkog govornog područja. Samo ovoga četvrtka u Hrvatsku je ušlo gotovo 50 tisuća stranih gostiju.

Među njima je 16,6 tisuća Slovenaca, više od osam tisuća Nijemaca, te 9,5 tisuća Austrijanaca. Naime, paralelno s poboljšanjem epidemiološke slike, olabavljene su i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, pa je Hrvatska otvorila granice za turiste iz deset zemalja, među ostalim i za Njemačku i Austriju. Ministar turizma Gari Cappelli ovih je dana izjavio da će se do 15. lipnja otvoriti gotovo sve granice u Europskoj uniji.

Nema zatvaranja

To bi, potencijalno, moglo značiti da bi se s turistima mogao ponovno pojaviti koronavirus, čega su u Stožeru civilne zaštite Istarske županije itekako svjesni. Nakon što je dvomjesečna blokada gospodarstva dovela nacionalnu ekonomiju gotovo do ruba propasti, odlučeno je da se smještajni objekti ipak neće zatvarati u slučaju novog vala epidemije. Načelnik Stožera Dino Kozlevac napominje da postoji cijeli protokol u slučaju detektiranja virusa.

„Hotelske kuće trebaju čim prije locirati osobu sa simptomima. Ona će se zbrinuti, provjerit će se o čemu se radi, a ako se utvrdi virus, smjestit će se u samoizolaciju u turističkom objektu i taj dio objekta će se zatvoriti. Drugi dio objekta će normalno raditi. Dakle, nema više generalnog zatvaranja", objašnjava Kozlevac za DW. U samoizolaciju će morati i ljudi s kojima je oboljeli bio u kontaktu.

No, još je puno nepoznanica. Nakon ovotjednog sastanka s predstavnicima turističkog sektora i javnog zdravstva, Kozlevac je izjavio da na nacionalnoj razini još nisu donesene upute koje bi trebale dati detaljan odgovor na pitanje na koji će način biti zbrinuti turisti oboljeli od covida-19. Ukoliko upute izostanu, najavio je da će biti donesene na istarskoj razini idućeg tjedna. „Mi ćemo inzistirati na tome da se suspektnog gosta na siguran način transportira njegovoj kući u samoizolaciju, a bolesnog treba liječiti. O tome gdje će se liječiti treba odlučiti država“, rekao je Kozlevac.

Sve je spremno

Epidemiolog Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kaže da će osoba kod koje se sumnja u covid ostati u objektu, gdje će joj se uzeti bris. Svi oboljeli smjestit će se u zdravstvenu ustanovu, međutim, otvoreno je pitanje hoće li to biti u pulskoj bolnici ili u zemlji iz koje turist dolazi, izjavio je Stojanović. Kao i sve hotelske kuće, i u kampu Bi Village dobili su upute Zavoda o tome kako postupati u slučaju pojave virusa. Direktor kampa Roland Cinkopan je optimističan: kaže da se oboljeli neće upućivati kućama, već će za njih biti osigurani posebni objekti za samoizolaciju ili će boraviti u svojim kamperima.


Komentari članka

Vezani članci

Rad od kuće - Površna zakonska regulativa otvorila mnogo pitanja na koja se traže hitni odgovori

21.01.2021.

Može li poslodavac jednostrano naložiti rad od kuće, barem u neuobičajenim uvjetima poput epidemije? Koje bi troškove rada poslodavci radnicima morali naknaditi dok rade od kuće? Što je sa zaštitom na radu, troškovima prijevoza, evidencijom radnog vremena

Kad su svi stali, iz ove agencije nisu se dali: Putnike uredno vode na daleka putovanja

20.01.2021.

U apokaliptičnoj 2020. organizirali su strane ture s oko 250 putnika, te 40 polazaka unutar Hrvatske.

I Slavonci na svojoj koži 'osjetili' manjak turista

19.01.2021.

Slavonske županije ni u 'normalnim' se okolnostima ne mogu podičiti pretjerano razvijenim turizmom, ali čak su i one krajem prošle godine osjetile pad gostiju.

Zaustavljanje gospodarstva samo bi produbilo krizu

18.01.2021.

Sve više glasova traži najstrože moguće mjere protiv pandemije, pa i zaustavljanje gospodarstva. Ako političari to učine tek ćemo onda vidjeti što je kriza, upozorava Henrik Böhme.

Turizam, ugostiteljstvo i industrija zabave najviše pretrpjeli zbog pandemije

17.01.2021.

Negativnim utjecajem pandemije covida-19 najviše su zahvaćeni poduzetnici u turizmu i ugostiteljstvu, a najmanje u prerađivačkoj industriji i trgovini, objavila je u utorak Fina, čija je analiza pokazala da u Hrvatskoj 1.251 poduzetnik posluje s minimalni

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2159 članka imaju tag turizam
 3. 1354 članka imaju tag izvoz
 4. 1608 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 837 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1053 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 886 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 802 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 376 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 365 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 330 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 356 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici