Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Kol 2018

Hrvatski turizam u špici sezone nije briljirao: Što se zapravo događa i ima li razloga za brigu?

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Ivana Barišić  

Hrvatski turizam u špici sezone nije briljirao: Što se zapravo događa i ima li razloga za brigu?

‘Nema nekog značajnijeg pada, a i na temelju jednog mjeseca ne bismo trebali donositi nikakve zaključke. Srpanj je donio stagnaciju. Treba pričekati kolovoz, visoku sezonu, kad su najviše cijene, što će u dobrom dijelu odrediti uspjeh cijele ove godine’, komentira turističke rezultate za tportal autorica analize popunjenosti kapaciteta Sanja Čižmar.

A u jeku ovogodišnje turističke sezone, prema podacima sustava eVisitor Hrvatske turističke zajednice, u lipnju je ostvareno oko milijun noćenja, s oko 200.000 gostiju manje nego u istom razdoblju lani. Ni srpanj nije briljirao jer je u Hrvatskoj bilo ukupno 77.377 turista manje nego u istom mjesecu prošle godine, ali je na Jadranu zabilježen veći minus jer je obalu posjetilo 91.944 turista manje nego prošlog srpnja. U prvoj polovici kolovoza ostvareno je pak 0,5 posto više dolazaka nego prošle godine u to vrijeme, ali i 0,12 posto manje noćenja.

‘Gledano ukupno u prvih sedam mjeseci, ostvaren je zbog dobre predsezone blag rast dolazaka i noćenja, a najveći porast noćenja ostvaren je u privatnom smještaju niže kvalitete. U srpnju je to bilo 4,41 posto za objekte u domaćinstvima i 14,86 posto za smještaj na OPG-ima. Najveći porast noćenja u prvih 15 dana kolovoza u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je ponovno u privatnom smještaju, posebice objektima u domaćinstvima, sa stopom rasta noćenja od 4,37 posto', komentirala je ova analitičarka HD Consultinga (HDC) turističke rezultate, napominjući kako ih se treba gledati u kontekstu rasta kapaciteta u privatnom smještaju od preko šest posto u odnosu na lani, zbog čega smo relativno u minusu u odnosu na prošlu godinu.

Takav trend analitičari pripisuju turizmu koji se ne razvija u skladu s postojećom strategijom, posebno u segmentu porasta privatnog i smanjenja hotelskog smještaja. Posljednjih sedam godina najintenzivnije raste privatni smještaj, dok su sve ostale vrste u stagnaciji ili blagom rastu uz značajno kvalitativno unapređenje. Od 2011. od ukupnog povećanja broj kreveta povećao se za oko 213.000, a 92 posto tog povećanja odnosi se na privatni smještaj.

Više privatnog smještaja niže kvalitete

Prema HDC-ovoj analizi, na privatni smještaj odnosi se 60 posto ukupnih kapaciteta u Hrvatskoj. Zbog visokog udjela privatnog smještaja niže kvalitete hrvatski turizam ima nisku zauzetost kapaciteta te je u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila 20,1 posto, navodi se u istoj analizi.

Hotelski smještaj u 2017. godini predstavlja 15 posto u ukupnim smještajnim kapacitetima Hrvatske, a posljednjih godina znatno se ulagalo u podizanje njegove kvalitete. Tako udjel hotela s dvije i pet zvjezdica ide prema izjednačavanju na oko deset posto, a hotela s četiri zvjezdice već je više od 40 posto i taj udio raste. Zauzetost kreveta u hotelskom smještaju je dosegla 40,4 posto i prema Eurostatu je među najvišima u EU, stoji u analizi HDC-a.

'Koliko imam informacija, najave bukinga za postsezonu kod hotelijera jako su dobre, što je pozitivna činjenica jer je prema Strategiji turizma cilj na srednji rok znatno produljiti sezonu. To je cilj prema kojem se svake godine pomičemo, iako to ide relativno sporo jer ne ovisi samo o hotelijerima, nego o sprezi destinacija s hotelijerima. U svakom slučaju treba pričekati rezultate za kolovoz jer će onda biti puno izvjesnije kako će završiti ova godina', napominje u razgovoru za tportal analitičarka Čižmar, dodajući kako se očekuje određeni rast prihoda jer su cijene podizane bez obzira na brojne last minute akcije za kolovoz nakon što su hotelski kapaciteti dijelom ostali nepopunjeni.

'Očekujemo da će prosječni prihod po noćenju biti ili na razini prošle godine ili nešto niži uslijed činjenice da je znatno porastao broj noćenja u privatnom smještaju koji sam po sebi ima niže cijene nego hoteli', kaže autorica ove analize.

Turisti se vraćaju mediteranskim konkurentima - Turskoj, Tunisu i Egiptu

Hrvatska se teško ravnopravno može boriti sa svojim konkurentima na istočnom Mediteranu, poput Turske, Tunisa i Egipta, koji, tumači se dalje u analizi, ponovo osvajaju tržišta nudeći znatne popuste i poboljšavajući avionske veze. Oni su se vratili na velika vrata i u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježili stopu rasta bukinga od 40 do 90 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Istovremeno su neki od zapadnih mediteranskih konkurenata, poput Španjolske, na pragu drugog kvartala signalizirali pad bukinga, a to se potvrdilo snižavanjem cijena.

'Ukupni prihod od turizma će nam sigurno rasti. Nepovoljna je tendencija to što se smanjuje taj prosječni prihod po noćenju. Kada uspoređujemo Hrvatsku s konkurentskim zemljama u okruženju na Mediteranu, prosječni prihod po noćenju nam je niži od 25 do 30 posto, a to je zbog strukture smještajnih kapaciteta jer oni nemaju tako velik udio privatnog smještaja, već više hotela', zaključuje u razgovoru za tportal analitičarka Čižmar.


Komentari članka

Vezani članci

Napustila radno mjesto kako bi ostvarila svoj san: U Vukovaru otvorila hotelčić s nekoliko soba i - uspjela je

03.12.2019.

Iako kod nje sezona traje 365 dana, godišnji odmor joj je praktički nepoznat pojam, kaže da svaki dan ide na posao sa osmijehom.

Trogir je postao brand

28.11.2019.

Trogir je dobio novi vizualni identitet i cjelovitu strategiju brendiranja. Projekt nazvan "Obilježili majstori" godinu i pol brusilo je više od stotinu ljudi. Tako je dalmatinski biser na Unescovu popisu zaštićene svjetske baštine postao prva destinacija

Danas privatni iznajmljivači moraju biti digitalni znalci

21.11.2019.

Kad govorimo o obiteljskom iznajmljivanju, govorimo o zahtjevnom i radno intenzivnom poslu. Uređenje, opremanje, održavanje, podizanje kvalitete smještaja, briga o gostima - sve je to posao iznajmljivača

Listopad u Opatiji bolji od lanjskog, obilježili ga domaći gosti

21.11.2019.

Promatrajući ukupan rezultat u prvih deset mjeseci, TZG Opatija zabilježio je ukupno 385 tisuća dolazaka i 1,2 milijuna noćenja

Turistički sektor trlja ruke: stižu rastrošni EU službenici i spremni su ostaviti milijune, vlada veliki interes za Dalmacijom

14.11.2019.

Europski diplomati, njihovi suradnici, članovi obitelji, službenici i drugi vezani uz njihov boravak u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, u šestomjesečnom predsjedanju EU-om u 2020. godini donijet će našem turističko-ugostiteljskom sektoru no

Tag cloud

 1. 1955 članka imaju tag hrvatska
 2. 1984 članka imaju tag turizam
 3. 1554 članka imaju tag financije
 4. 1257 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 994 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1014 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 845 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 923 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 592 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 772 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 371 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 351 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 380 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 307 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 380 članka imaju tag vlada
 34. 356 članka imaju tag porezi
 35. 300 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 381 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 271 članka imaju tag opg