Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Kol 2018

Hrvatski turizam u špici sezone nije briljirao: Što se zapravo događa i ima li razloga za brigu?

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Ivana Barišić  

Hrvatski turizam u špici sezone nije briljirao: Što se zapravo događa i ima li razloga za brigu?

‘Nema nekog značajnijeg pada, a i na temelju jednog mjeseca ne bismo trebali donositi nikakve zaključke. Srpanj je donio stagnaciju. Treba pričekati kolovoz, visoku sezonu, kad su najviše cijene, što će u dobrom dijelu odrediti uspjeh cijele ove godine’, komentira turističke rezultate za tportal autorica analize popunjenosti kapaciteta Sanja Čižmar.

A u jeku ovogodišnje turističke sezone, prema podacima sustava eVisitor Hrvatske turističke zajednice, u lipnju je ostvareno oko milijun noćenja, s oko 200.000 gostiju manje nego u istom razdoblju lani. Ni srpanj nije briljirao jer je u Hrvatskoj bilo ukupno 77.377 turista manje nego u istom mjesecu prošle godine, ali je na Jadranu zabilježen veći minus jer je obalu posjetilo 91.944 turista manje nego prošlog srpnja. U prvoj polovici kolovoza ostvareno je pak 0,5 posto više dolazaka nego prošle godine u to vrijeme, ali i 0,12 posto manje noćenja.

‘Gledano ukupno u prvih sedam mjeseci, ostvaren je zbog dobre predsezone blag rast dolazaka i noćenja, a najveći porast noćenja ostvaren je u privatnom smještaju niže kvalitete. U srpnju je to bilo 4,41 posto za objekte u domaćinstvima i 14,86 posto za smještaj na OPG-ima. Najveći porast noćenja u prvih 15 dana kolovoza u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je ponovno u privatnom smještaju, posebice objektima u domaćinstvima, sa stopom rasta noćenja od 4,37 posto', komentirala je ova analitičarka HD Consultinga (HDC) turističke rezultate, napominjući kako ih se treba gledati u kontekstu rasta kapaciteta u privatnom smještaju od preko šest posto u odnosu na lani, zbog čega smo relativno u minusu u odnosu na prošlu godinu.

Takav trend analitičari pripisuju turizmu koji se ne razvija u skladu s postojećom strategijom, posebno u segmentu porasta privatnog i smanjenja hotelskog smještaja. Posljednjih sedam godina najintenzivnije raste privatni smještaj, dok su sve ostale vrste u stagnaciji ili blagom rastu uz značajno kvalitativno unapređenje. Od 2011. od ukupnog povećanja broj kreveta povećao se za oko 213.000, a 92 posto tog povećanja odnosi se na privatni smještaj.

Više privatnog smještaja niže kvalitete

Prema HDC-ovoj analizi, na privatni smještaj odnosi se 60 posto ukupnih kapaciteta u Hrvatskoj. Zbog visokog udjela privatnog smještaja niže kvalitete hrvatski turizam ima nisku zauzetost kapaciteta te je u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila 20,1 posto, navodi se u istoj analizi.

Hotelski smještaj u 2017. godini predstavlja 15 posto u ukupnim smještajnim kapacitetima Hrvatske, a posljednjih godina znatno se ulagalo u podizanje njegove kvalitete. Tako udjel hotela s dvije i pet zvjezdica ide prema izjednačavanju na oko deset posto, a hotela s četiri zvjezdice već je više od 40 posto i taj udio raste. Zauzetost kreveta u hotelskom smještaju je dosegla 40,4 posto i prema Eurostatu je među najvišima u EU, stoji u analizi HDC-a.

'Koliko imam informacija, najave bukinga za postsezonu kod hotelijera jako su dobre, što je pozitivna činjenica jer je prema Strategiji turizma cilj na srednji rok znatno produljiti sezonu. To je cilj prema kojem se svake godine pomičemo, iako to ide relativno sporo jer ne ovisi samo o hotelijerima, nego o sprezi destinacija s hotelijerima. U svakom slučaju treba pričekati rezultate za kolovoz jer će onda biti puno izvjesnije kako će završiti ova godina', napominje u razgovoru za tportal analitičarka Čižmar, dodajući kako se očekuje određeni rast prihoda jer su cijene podizane bez obzira na brojne last minute akcije za kolovoz nakon što su hotelski kapaciteti dijelom ostali nepopunjeni.

'Očekujemo da će prosječni prihod po noćenju biti ili na razini prošle godine ili nešto niži uslijed činjenice da je znatno porastao broj noćenja u privatnom smještaju koji sam po sebi ima niže cijene nego hoteli', kaže autorica ove analize.

Turisti se vraćaju mediteranskim konkurentima - Turskoj, Tunisu i Egiptu

Hrvatska se teško ravnopravno može boriti sa svojim konkurentima na istočnom Mediteranu, poput Turske, Tunisa i Egipta, koji, tumači se dalje u analizi, ponovo osvajaju tržišta nudeći znatne popuste i poboljšavajući avionske veze. Oni su se vratili na velika vrata i u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježili stopu rasta bukinga od 40 do 90 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Istovremeno su neki od zapadnih mediteranskih konkurenata, poput Španjolske, na pragu drugog kvartala signalizirali pad bukinga, a to se potvrdilo snižavanjem cijena.

'Ukupni prihod od turizma će nam sigurno rasti. Nepovoljna je tendencija to što se smanjuje taj prosječni prihod po noćenju. Kada uspoređujemo Hrvatsku s konkurentskim zemljama u okruženju na Mediteranu, prosječni prihod po noćenju nam je niži od 25 do 30 posto, a to je zbog strukture smještajnih kapaciteta jer oni nemaju tako velik udio privatnog smještaja, već više hotela', zaključuje u razgovoru za tportal analitičarka Čižmar.


Komentari članka

Vezani članci

Otkrivamo što je prava istina iza dramatičnih naslova o propasti hrvatskog turizma i praznim krevetima: evo što o ovogodišnjim brojkama kažu stručnjaci

14.08.2019.

Najlakše se pokvari želudac koji se puni lakomošću, govorili su stari i ne znajući koliko će se ta narodna mudrost potvrditi i pokazati točnom na turističkom ljetu 2019. godine.

Kako varaju ugostitelji i obrtnici: Računi se kopiraju i storniraju toče se pića iz rinfuze, a domišljatiji imaju i paralelne blagajne

12.08.2019.

Nakon objave teksta o tome kako domaći ugostitelji umjesto fiskaliziranih računa kupcima, pretežito stranim turistima daju ponude, narudžbe i slične dokumente na temelju kojih naplaćuju svoje usluge i tako varaju državu javili su nam se brojni čitatelji k

U srpanjskoj rupi čitav Jadran osim jedne regije

08.08.2019.

U srpnju 4,6 mil. dolazaka i 30,5 mil. noćenja - 1,2% manje dolazaka te 1,5% manje noćenja nego lani.

Pogledajte kolika je popunjenost apartmana u Hrvatskoj: Pa kome se to isplati?!

08.08.2019.

S ozbiljnijim oporavkom konkurenata, prije svega Turske ali i afričkih destinacija, vratila se i srpanjska rupa, koja se nadovezala na svibanjsku, a još je preostalo malo dana u kojima se to financijski može dobro nadoknaditi. U srpnju i kolovozu se i dal

'Dvije porcije ribe htjeli su mi naplatiti tisuću kuna! Ali tada sam progovorila hrvatski'

05.08.2019.

Iseljenica sjela u restoran na Makarskoj rivijeri pa se šokirala računom, zašto tako deremo goste?

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1956 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 965 članka imaju tag trgovina
 8. 963 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 963 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 554 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 582 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija