Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Lis 2008

ICT projekt "MasliNET" - prototip sustava primijenjen u testnom masliniku u Petrčanama kod Zadra

Izvor: www.cee.siemens.com · Autor: Siemens Korporativne komunikacije  

ICT projekt "MasliNET" - prototip sustava primijenjen u testnom masliniku u Petrčanama kod Zadra

U povodu primjene ICT projekta MasliNET u pokusnom masliniku u Petrčanama kod Zadra danas je održana prezentacija i demonstracija tog jedinstvenog projekta u organizaciji Siemensa d.d. i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom demonstriran je rad bežične mreže osjetila (eng. wireless sensor network) u masliniku obitelji Pavlović u Petrčanama koja se bavi maslinarstvom već nekoliko naraštaja. Bežična mreža osjetila prikuplja podatke o mikroklimi i vlažnosti tla, a omogućava i uvid u postojanje maslinove muhe. Podaci se trenutačno prate i analiziraju u laboratoriju FER-a u Zagrebu. Sustav će u masliniku raditi do završetka berbe, a nadograđena inačica će se postaviti sljedeće godine.

Tijekom pokusnog rada u masliniku ispitat će se funkcionalnost mreže, elektronički i mehanički dizajn i definirati zahtjevi za rad na sljedećoj generaciji sustava. Preduvjet za implementaciju spomenute tehnologije u krošnje stabla masline bio je razvoj platforme za bežični osjetilni čvor nazvan „FER Čvorak“ koji je tim FER-ovih stručnjaka završio u ljeto ove godine. Sustav je primjenjiv za mnoge voćarske ili povrtlarske kulture (vinogradarstvo, uzgoj agruma, plastenici), tako što omogućava praćenje razvoja biljke i ploda, praćenje pojave štetnika te upravljanje navodnjavanjem.

Na predstavljanju i demonstraciji projekta govorili su prof.dr.sc. Vedran Bilas s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Stanislav Janjac, dipl.ing. iz Siemensa, te Josip Ražov, dipl.ing.agr. sa Sveučilišta u Zadru Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja..

MasliNET (www.maslinet.com) je razvojno-istraživački projekt pokrenut u lipnju 2007. kada su partneri FER i Siemens d.d. predstavili javnosti ciljeve i planove rada za trogodišnje razdoblje, a projektne aktivnosti započele su u listopadu prošle godine. Na prezentaciji Stanislav Janjac, dipl.ing. iz Siemensa, je napomenuo. „Cilj projekta MasliNET je izgradnja koncepta mreže inteligentnih senzora za praćenje mikroklimatskih uvjeta i pojave štetnika - maslinine muhe u maslinicima i sustava prikupljanja informacija. Namjera je partnera da se primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije stvore preduvjeti za povećanje kvalitete uzgoja domaće masline i omogući bitan doprinos ekološkoj proizvodnji“.

Trenutačna faza projekta:
Razvijena i stavljena u probni rad prva generacija sustava bežične mreže osjetila
Tim stručnjaka, predvođen prof. Bilasom s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, u ljeto ove godine završio je istraživanje i razvoj prve generacije sustava bežične mreže osjetila, a pokusni rad započeo je u rujnu primjenom u masliniku obitelji Pavlović u Petrčanama. Sustav bežične mreže osjetila (eng. wireless sensor network), kakav je instaliran u probnom masliniku, čine čvorovi kojima se mjere parametri mikroklime u masliniku te temperatura i vlažnost tla.

Posebnost sustava je bežični osjetilni čvor s kamerom visoke razlučivosti ugrađen u lovku za maslinovu muhu kojim se detektira postojanje tog štetnika. Rezultat istraživanja i razvoja FER-ova tima je vlastita platforma bežičnog osjetilnog čvora, nazvana „FER Čvorak“. Mreža se zasniva na ZigBee protokolu. Čvorovi su veći dio vremena neaktivni („spavaju“ gotovo 99,9% vremena) čime se smanjuje njihova potrošnja (srednja struja desetak μA) i produljuje autonoman rad na terenu na više od tri godine uporabom baterije veličine AA. Lokalni koordinator mreže dobiva energiju iz solarnih ćelija i akumulatora (aktivan 10% vremena i autonoman bez solarnog napajanja 10 dana). Prikupljene informacije prenose se nekoliko puta na dan u serversko računalo uporabom GSM mreže.

Krajnji cilj: Očekivana funkcionalnost sustava nakon tri godine
Maslinove muhe (lat. Bactrocera oleae) trenutačno se ručno hvataju na mamce “žute ploče” i ručno prebrojavaju u ciklusima od nekoliko dana. Cilj je da razvojno-istraživački projekt MasliNET rabi bežične senzorske čvorove smještene u krošnji masline zajedno s lovkom. Bežična mreža senzora bi automatizirala postupak, smanjila trošak ljudskih aktivnosti i terenskog rada, dala geografsku raspodjelu rasprostranjenosti i širenja nametnika te omogućila analizu pojave štetnika u širem području. Te bi se informacije mogle koristiti za upravljanje uporabom pesticida i eventualno razvoj prognostičkih modela. Pravodobna uporaba i pravilno doziranje pesticida omogućava da se unaprijedi kvaliteta tretiranja štetnika.

O partnerima
Partneri u razvojno-istraživačkom projektu primjene bežičnih senzorskih mreža u uzgoju masline su Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu i Siemens d.d. FER Zagreb radi na razvoju osjetilnih čvorova, algoritama za obradu informacija i komunikaciji čvorova, prikupljanju podataka iz bežične mreže senzora u središnje računalo i obradi tih podataka. Siemens d.d. kao snažna kompanija iz ICT domene sudjeluje na projektu kroz potporu istraživačko-razvojnom radu FER-a, primjenom svojih tehnoloških rješenja i integracijom sustava.


Komentari članka

Vezani članci

Svi govore o maslinama, ali i dalje trošimo tek dvije litre po stanovniku; Prosjek u EU je čak šest puta veći!

14.03.2019.

Kvaliteta maslinova ulja našeg podneblja nedvojbena je - to nam je, zapravo, i najjači adut na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu - premda udio Hrvatske ni u proizvodnji ni u potrošnji i prodaji takvog ulja nije na razini naših potencijala.

Hrvatske masline putuju u Italiju

08.03.2019.

Opasna bakterija koja izaziva brzo sušenje maslina poharala je talijanske maslinike. Prilika je to za domaće rasadnike. Iz jednoga istarskog - u Italiju je izvezeno 30 tisuća sadnica.

Uzgojem maslina bavi se 45 tisuća OPG-a, a koji su najveći problemi?

07.03.2019.

Uoči ovogodišnjeg Noćnjaka - 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, održan je Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu u Splitu u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije

Nakon 8 minuta dobili ponudu za posao ili praksu kod renomiranih kompanija

17.12.2018.

Predstavljanje i međusobno ocjenjivanje studenata i poslodavaca na FER-u jedna od najučinkovitijih headhunting akcija u RH

Tvrtka iz Svetog Martina na Muri svojim 4Dx i ScreenX sustavima oprema kina diljem Europe

06.11.2018.

U poduzetničke vode mlada ferovka krenula je 2015. kada je i osnovan SmartWay kojem je dvije godine kasnije pripojen elektroinstalaterski obrt njezina oca.

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija