Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Ou 2020

Imaju zalihe proizvoda, teško pronalaze tržište

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dragana Korpoš  

Imaju zalihe proizvoda, teško pronalaze tržište

Epidemija koronavirusa koja je paralizirala ili znatno usporila mnoge segmente života u Hrvatskoj, nedvojbeno će stvoriti brojne probleme i poljoprivrednicima koji s neizvjesnošću gledaju u budućnost i pitaju se kolike će štete imati i na koji će ih način sanirati.

Kada je riječ o proljetnoj sjetvi Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, kaže da većih problema u osiguravanju repromaterijala neće biti.

- U prva dva mjeseca ove godine Županija je poduzela niz koraka kojima želi unaprijediti proizvodnju i podignuti kvalitetu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Uvjeravaju me da imamo repromaterijala, a razgovarao sam s najjačim organizatorom u našoj Županiji, koji kaže kako gotovo sve što se tiče ratarske proizvodnje imamo na raspolaganju. Manjih problema ima s nekim povrćem, posebice sjemenskim krumpirom, jer nema dostatnih količina, a uskoro slijedi dobava - naveo je Matić, pojašnjavajući kako sve raspoložive informacije navode na zaključak kako proljetna sjetva najvećim dijelom nije upitna.

Ako bi za poljoprivrednike bile uvedene striktne mjere izbjegavanja socijalnoga kontakta, Matić je poručio kako im to ne bi bio problem, jer su uređaji veliki i učinkoviti, svatko će na njivama izvršiti zadaću te u samom postupku sjetve niti nema značajnog dodira i komunikacije među ljudima.
Upitan plasman

Na upit kakva je atmosfera među proizvođačima, odgovorio je kako zebnje ima među onima koji dobro procjenjuju ne samo sadašnje stanje, nego i potencijalne probleme u budućnosti.

- Primjerice, jedan je poljoprivrednik u plasteniku uzgojio ranu salatu, ali sada nema kupaca, jer je sve stalo. Drugi je stvorio velike zalihe suhomesnatih proizvoda, no svjestan je kako neće biti sajmova u Dubrovniku, Splitu, Rijeci i drugim gradovima, nema odlazaka u Austriju i Njemačku gdje bi u normalnim okolnostima bilo zainteresiranih kupaca, a ni za Uskrs neće biti plasmana planiranih količina. Možemo pretpostaviti kako trećina uskrsnih košarica neće biti napravljena - istaknuo je Matić.

Stoga je potencirao kako će svi koji su legalizirali proizvodnju imati problema s plasmanom suhomesnatih proizvoda, no vjerojatno će u istoj poziciji biti i proizvođači sireva. S obzirom na to da nitko ne može niti okvirno predvidjeti koliko će borba s koronavirusom trajati, jasno je kako mnogim proizvođačima najviše briga donosi plasman robe.

- Bio sam kod proizvođača u Vrbanji koji ima robu u vrijednosti milijun i pol kuna, ali je nema komu prodati. Niti ga tko zove, niti proizvode ima gdje odvesti i ponuditi, a bit će iznimno teško ući u trgovačke lance onima koji su to već učinili. Vjerojatno će takvi ljudi biti u krizi, jer prema posljednjim mjerama nema svatova, proslava imendana, rođendana, obljetnica… Nema okupljanja - naveo je Matić.
Kritične točke

Jasno je kako će Županija pomoći u okviru svojih mogućnosti, ponajprije u stvaranju novih modela trženja, organizacije i zaštite. Svima je jasno kako dovoljno novca za intervenciju u cijeli proces i podmirenje šteta nema ni država, međutim Matić je poručio kako se već sada daju naslutiti neke kritične točke te će im zadaća biti pravodobna i kvalitetna intervencija.

- Nemamo drugu opciju. Držim kako u ovom trenutku nije primjereno precizirati bilo koji potez, jer je prerano. Treba se strpjeti još nekoliko dana i vidjeti razvoj situacije. Uzalud nam je sada obećati "sto čuda" kad za pet-šest dana sve može biti drastično drugačije, možda mnogo gore i neizvjesnije, ali i mnogo jasnije oko nekih konkretnih problema. Još uvijek nitko nije u gospodarski životnoj nevolji, ali moramo pozorno pratiti tijek događaja. Primjerice, može se dogoditi da netko zbog bilo kojeg problema ne može platiti struju, pa mu farma više ne bi bila u funkciji - naveo je.

Prema Matićevim riječima svi se moraju orijentirati na održavanje sadašnjeg sustava proizvodnje, jer bi - ako kriza bude velika - dio proizvođača mogao ostati bez objektivne mogućnosti plaćanja struje, vode, goriva, ili bilo čega drugoga.
Također bi zbog izostanka plasmana svojih proizvoda neki poljoprivrednici mogli brzo doći u krizu i stoga pravodobno treba intervenirati, jer - kako je rekao - nekom 50 tisuća kuna znači život, dok nekom drugom 50 milijuna kuna ne znači ništa.


Komentari članka

Vezani članci

Postali su jedan od najtraženijih artikala na tržištu, a zagrebačka tvrtka to je prepoznala i sjajno im ide

29.05.2020.

Kemoplastika u svom pogonu u Zagrebu sad ‘sklapa’ i traženi artikl. Zahvaljujući mikrobicidnom djelovanju sredstvo posjeduje visoki dezinfekcijski učinak te uspješno reducira broj mikroorganizama s površina. Sredstvo je proizvedeno u njihovu zagrebačkom p

Dan D za europski turizam: Granice se otvaraju 15. lipnja

28.05.2020.

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa.

Nova pravila: ČETIRI sektora mogu dobiti pomoć, pad prihoda od 50 posto, nema isplate dividende do 2021.

28.05.2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u utorak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da postoji konsenzus svih strana o potporama gospodarstvu za mjesece svibanj i lipanj.

Europska komisija predlaže 1850 milijardi eura ‘težak‘ paket pomoći gospodarstvu

28.05.2020.

Paket mjera za oporavak sastoji se od dva dijela - višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. Ključni dio prijedloga je podizanje g

Stožer civilne zaštite ublažio ŠEST zabrana. Čekaju se preporuke HZJZ-a!

28.05.2020.

Zbog daljnjeg razvoja povoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nastavio je s ublažavanjem mjera te je u srijedu donio tri Odluke:

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 355 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija