Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Sij 2018

Istraživanje: Dvije trećine poduzetnika planira povećati plaće svojim zaposlenicima

Izvor: lider.media · Autor: Matilda Bačelić  

Istraživanje: Dvije trećine poduzetnika planira povećati plaće svojim zaposlenicima

U istraživanju koje je proveo Hendal ispitanici kao ključne izazove u svojim kompanijama vide proširenje poslovanja te manjak kvalificirane radne snage.

I ako su u hrvatskom mentalitetu često prisutni pesimizam i kuknjava, čini se da su domaći poduzetnici relativno optimistični u pogledu poslovne 2018. Očekuje se da će iduća godina biti u najmanju ruku jednako dobra (ili loša) kao i ova, a poduzetnici će se fokusirati na rast prihoda i profitabilnosti. Naime, prema anketi koju je ekskluzivno za Lider među poslovnim ispitanicima provela agencija Hendal, najviše njih (37,7 posto) smatra da će im poslovanje iduće godine biti isto kao i 2017. Da stvar bude bolja, sljedeći najveći postotak ispitanika (27,9 posto) smatra da će 2018. biti malo lakša od ove godine. No, ukupno gledajući, jednak je postotak onih koji smatraju da će iduća godina biti lakša i onih koji očekuju težu godinu u odnosu na ovu, pri čemu je mnogo više poduzetnika koji očekuju da će 2018. biti mnogo teža (14,8 posto) od onih koji misle da će biti mnogo lakša (3,3 posto). Glavni fokus iduće godine bit će na rastu prihoda, premda je najviše ispitanika (36,1 posto) reklo da će fokus biti podjednako na rastu prihoda i dobiti. No kada se gledaju pojedinačni odgovori, rast prihoda (34,4 posto) odnio je pobjedu nad rastom profitabilnosti (14,8 posto).

Bez novih kupaca?!

Nakon prilično optimističnih pokazatelja, na pitanje hoće li nove kupce tražiti na domaćem ili izvoznim tržištima, odgovori poduzetnika poprilično su porazni u kontekstu jačanja izvoza. Samo 3,3 posto njih nove će kupce tražiti na izvoznim tržištima! Najviše (37,7 posto) će se u potrazi za novim kupcima orijentirati samo na hrvatsko tržište, a 32,8 posto i na domaće i na strano. Još je jedan porazan podatak da više od četvrtine ispitanih poduzetnika (26,2 posto) u 2018. uopće neće tražiti nove kupce, odnosno korisnike. Kao i kod općenite ocjene 2018., najviše ispitanih poduzetnika smatra da će konkurentsko okružje u kojem će poslovati ostati isto kao i ove godine (47,5 posto). No u ovom slučaju isti toliki postotak misli da će blago i jako zaoštriti, dok ukupno samo 4,7 posto smatra da će pritisak konkurencije blago (3,3 posto), odnosno znatno (1,6 posto), popustiti.

Ništa se osobito neće mijenjati ni u vezi s cijenama jer ih najviše ispitanih (55,7 posto) neće mijenjati. Od onih koji će ih mijenjati, 39,3 posto malo će podignuti cijene, a vrlo je malen postotak onih koji će ih smanjivati – 3,3 posto snizit će ih malo, a samo 1,6 posto znatno. No zato radnici mogu biti zadovoljni. Čak 63,9 posto anketiranih poduzetnika u 2018. blago će povećati prosječnu neto plaću. Doduše, samo 1,6 posto osjetno će je povećati. S druge strane, 34,4 posto kaže da neće mijenjati plaće, a nitko nije rekao da će ih smanjivati. Iduće godine mogle bi se očekivati i manje akvizicije. Gotovo petina ispitanih kaže da u 2018. planira takvu akviziciju, 8,2 posto njih planira veću akviziciju, a nešto više (9,8 posto) odlučilo se samo za organski rast. No zabrinjava podatak da 62,3 posto ne planira ni organski rast niti ikakve akvizicije. A kad je riječ o pokretačima rasta, kod onih kod kojih će ga biti, najviše ispitanih odabralo je veću produktivnost (39,3 posto), slijede nova tržišta, smanjenje troškova poslovanja te na četvrtom i petom mjestu nove tehnologije i novi modeli poslovanja. Taj podatak također pomalo zabrinjava jer većina svjetskih kompanija kao glavne pokretače rasta ističe upravo tehnologiju i nove poslovne modele.

Novac više nije problem

Ključni unutarnji izazov za najviše ispitanih tvrtki u idućoj godini bit će proširenje poslovanja i ponude (21,3 posto), zatim manjak kvalificirane radne snage (19,7 posto), a slijede povećanje kvalitete te zadržavanje postojeće razine poslovanja. Kada je riječ o makroekonomskim kategorijama koje ugrožavaju zdravo poslovanje njihovih kompanija, najviše ispitanih navodi još jedan vječni problem – visinu poreza (63,9 posto), a očekivano slijede nedostatak stručne radne snage (60,7 posto) te parafiskalni nameti (54,1 posto). Najmanje ih zabrinjavaju cijena kapitala, tečaj kune i inflacija (samo 1,6 posto). Ante Žigman, savjetnik guvernera HNB-a Borisa Vujčića, smatra pak da prethodni ekonomski pokazatelji daju osnove za optimističan pogled na 2018. Očekuje nastavak rasta BDP-a po stopi većoj od tri posto te inflaciju ispod dva posto. – Fiskalni su pokazatelji dobri i vode nas prema smanjenju javnog duga ispod 80 posto BDP-a. Također se zbog dobre turističke sezone može očekivati znatno smanjenje inozemnog duga na oko 76 posto BDP-a, što je najniža razina u posljednjih deset godina. Za ostvarivanje tako dobrih makroekonomskih rezultata potrebno je uspješno završiti restrukturiranje Agrokora, ostvariti uspješnu turističku sezonu te nastaviti sa strukturnim reformama i privatizacijom – smatra Žigman.

Izazov reducirane potrošnje

Prema njegovu mišljenju, glavni je izazov za 2018. dovršetak restrukturiranja Agrokora. Taj će proces, smatra Žigman, obilježiti cijelu godinu i o njemu će ovisiti turistička sezona i stabilnost cijeloga hrvatskog gospodarstva. Sljedeći će izazov biti, dodaje, konačni početak velikih infrastrukturnih i energetskih projekata. Naime, u Hrvatskoj već deset godina nema sličnog projekta i to je potrebno kako se rast ne bi iscrpio već u 2018. i 2019. – Izazov za hrvatske tvrtke svakako je brzi razvoj novih tehnologija i u tom segmentu zaostajemo za gotovo svim zemljama u okružju – upozorava Žigman. Osim Hendalove ankete, pitali smo i neke poduzetnike što oni očekuju od poslovne 2018. Većina ih je umjereno optimistična. U jednoj od najbrže rastućih tvrtki ne samo u Hrvatsko nego u srednjoj i istočnoj Europi, proizvođaču mobilnih igara Nanobitu, u posljednje dvije godine radili su na novim proizvodima čije izdavanje na tržište očekuju u prvom i drugom kvartalu 2018. te rast prihoda u prvom redu očekuju od novih proizvoda (dvije nove igre). – Više ćemo se fokusirati na rast prihoda nego profitabilnosti, što je u našem slučaju logično zbog visokih izdataka za marketing pri lansiranju proizvoda. Planiramo se kao i do sada širiti organski, uz dovođenje iskusnih ljudi na ključne pozicije iz industrije, iz inozemstva – kaže Alan Sumina, predsjednik Uprave Nanobita. S obzirom na njihovu gotovo stopostotnu izloženost američkom tržištu, najveći im je makroekonomski izazov tečaj dolara, koji ne mogu predvidjeti. – Interni nam je izazov kadar s iskustvom koji ne možemo naći u zemlji, no zato se trudimo dovesti strance s iskustvom – kaže Sumina. U Cemexu očekuju zadržavanje pozitivnih trendova u gospodarstvu Hrvatske i regije, od čega će koristi imati i sektor građevinarstva. – Dok očekujemo umjereni rast prihoda kao rezultat blagog oporavka tržišta, naš najveći izazov bit će očuvanje održivosti poslovanja zbog snažnog pritiska na troškove, i to prije svega troška goriva koji je ključan u proizvodnji cementa – kaže Velimir Vilović, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatske. Najveći izazov u građevinskom i pratećim sektorima, poput prijevoza i sl., vide u nedostatku kvalificirane radne snage zbog snažnog procesa ekonomske migracije prema zapadu Europe. Odljev stanovništva dugoročni je izazov u smislu reducirane potrošnje.

Digitalizacija pokreće rast

U tvrtki Auto Hrvatska u 2018. žele, kao i do sada, kročiti s punim optimizmom, ali i dozom potrebnog opreza. – Na temelju pozitivnog trenda u protekle dvije godine naši planovi temelje se na razvoju kvalitete, rastu prihoda, usluga, boljoj produktivnosti i većoj profitabilnosti. Nastojat ćemo ostati suzdržani u ponudama akvizicija i nastaviti politiku organskog rasta – kaže Bogdan Tihava, predsjednik Uprave Auto Hrvatske, dodajući da iduće godine otvaraju centar u Ljubljani. Hrvatska pošta u 2018. fokusirat će se na razvoj poslovanja, čime će, nadaju se, i daljnji trend poslovnih rezultata biti dobar, a glavni pokretač rasta bi trebale biti investicije. – Prema planu, gradimo novi sortirni centar vrijedan 345 milijuna kuna, a usto smo uložili gotovo 70 milijuna kuna u opremu presudnu za naše poslovanje – sortirne strojeve. Ubrzavamo, moderniziramo i centraliziramo naše procese vezane uz temeljno poslovanje, koje će i u 2018. biti glavni izvor prihoda – kaže predsjednik Uprave Ivan Čulo. Osim toga, u Pošti računaju da će digitalizacija poslovanja biti jedan od pokretača rasta idućih godina. Vjeruju da će rast BDP-a utjecati na još jači rast paketnog poslovanja, što je globalni trend, a usklađivanje internih kapaciteta i procesa s rastom paketnog poslovanja te pronalazak i zadržavanje adekvatnog kadra najveći su interni izazovi koji se očekuju 2018. U Addiko banci, koja je ove godine zabilježila rast u svim ključnim poslovnim segmentima, dogodine očekuju i rast prihoda i profitabilnosti. – Kao ključne pokretače rasta u 2018. vidim: kvalitetu usluga, unaprjeđenje portfelja proizvoda i usluga te nastavak digitalne transformacije – kaže Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko banke. Od eksternih izazova najvažnijim smatra restrukturiranje Agrokora koje će snažniji utjecaj imati u 2018., no ako se obistine projekcije da će BDP ponovno rasti oko tri posto te da ćemo vidjeti rast osobne potrošnje i zaposlenosti, 2018. bi, smatra Žižek, mogla biti gospodarski dobra godina. U svakom slučaju, kada se uzmu obzir mišljenja poduzetnika, bankara, analitičara i ekonomista, iduća godina uistinu bi mogla biti dobra, a na poduzetnicima je da iskoriste taj val i ostvare što veći rast prihoda, ali i profitabilnosti, poželjno na izvoznim tržištima.


Komentari članka

Vezani članci

Pad nezaposlenosti u prosincu na mjesečnoj razini odstupa od trenda

19.01.2018.

Ohrabruje podatak da je mjesečni i godišnji rast broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih prvenstveno posljedica izlaska radi zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, dok pada broj onih koji iz evidencije izlaze zbog odjava s

U Hrvatskoj stručnjak ima plaću kao obični radnik u Njemačkoj

17.01.2018.

Znanstvenici, inženjeri i stručnjaci plaćeni su u Njemačkoj 30 eura po satu, a u Hrvatskoj devet pa proizlazi da se u Hrvatskoj može angažirati stručnjaka za plaću nekog jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

Sedam velikih projekata koji će obilježit 2018. godinu u Hrvatskoj

17.01.2018.

Odluka rejtinške agencije Fitch o povećanju hrvatskog kreditnog rejtinga prvi je korak na putu jačanja boniteta hrvatske države.

Hrvatska 102 milijuna noćenja Iza nas je rekordna turistička godina

16.01.2018.

Prihod od turizma u Hrvatskoj u prvih 9 mjeseci 2017. narastao na gotovo 9 milijardi eura

Štednje nikad više: Hrvati u bankama imaju 271 milijardu kuna

16.01.2018.

Obje su kategorije zabilježile godišnje stope rasta iznad 22 posto, što je u potpunosti u skladu s kontinuiranim padom kamatnih stopa na štedne i oročene depozite u Hrvatskoj i eurozoni

Tag cloud

 1. 1723 članka imaju tag hrvatska
 2. 1741 članka imaju tag turizam
 3. 1479 članka imaju tag financije
 4. 1135 članka imaju tag izvoz
 5. 725 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 916 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 879 članka imaju tag trgovina
 8. 622 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 725 članka imaju tag investicije
 10. 896 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 804 članka imaju tag ict
 13. 737 članka imaju tag menadžment
 14. 750 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag maloprodaja
 17. 502 članka imaju tag marketing
 18. 466 članka imaju tag krediti
 19. 452 članka imaju tag tehnologija
 20. 292 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 336 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 25. 383 članka imaju tag obrazovanje
 26. 367 članka imaju tag hnb
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 216 članka imaju tag potpore
 29. 293 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 274 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 294 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 280 članka imaju tag rast
 39. 272 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija