Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Lis 2019

Kako uvjeti držanja koka nesilica određuju kvalitetu jaja

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Ivana Živanić  

Kako uvjeti držanja koka nesilica određuju kvalitetu jaja

Proizvodnja konzumnih jaja vrlo je zahtjevan tehnološki proces koji je u intenzivnom peradarstvu poprimio odlike industrijske proizvodnje. Pritom, više se skoro i ne vodi računa o osnovnim potrebama peradi nego samo o efikasnosti i isplativosti proizvodnje. Upravo iz tog razloga, Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje držanje nesilica u konvencionalnim, klasičnim kavezima, a forsiraju se sustavi koji su mnogo bolji za dobrobit peradi.

Troškovi nabavke nesilica veći su u usporedbi s nabavkom jednodnevnih pilića za tov. Zato u proizvodnji postoji veliki interes da se produktivni period života nesilica produži do što većih okvira. S ciljem produženja perioda eksploatacije, neka jata nesilica poslije osam mjeseci nošenja podvrgavaju se procesu mitarenja, kroz primjenu adekvatnog režima hranidbe, napajanja i osvjetljenja.

Dvije faze u proizvodnji konzumnih jaja
Postoje dvije faze u sustavu proizvodnje konzumnih jaja: prva je uzgoj kokica do 18. tjedana starosti, a druga je faza eksploatacije od pronošenja do izlučenja, što je najčešće u uzrastu od 72 - 76 tjedana. Hibridi koji se danas koriste u proizvodnji konzumnih jaja visokog su genetskog potencijala, ali u kojoj mjeri će se on iskazati ovisi prije svega od uvjeta uzgoja kokoši nesilica, odnosno od uzgajivača.

Proizvodnja 18-tjednih kokica predstavlja fazu s mnogo tehnoloških specifičnosti i potencijalnih izazova. Uzgajivačima na raspolaganju stoji veći broj hibrida uglavnom sličnih karakteristika.

Pilići trebaju biti dobro ujednačeni
Pilići trebaju imati masu oko 40 grama i biti dobro ujednačeni. Ovisno od programa, pojedine inkubatorske stanice prakticiraju da se svako pile s loše rezanim kljunom treba škartirati. Od prateće dokumentacije uzgajivač obavezno dobiva potvrdu o porijeklu pilića i njihovom zdravstvenom stanju, uvjerenje da su obavljena obavezne cijepljenja, potvrdu o vlasniku inkubatorske stanice i datumu izvođenja pilića.

Uvjeti smještaja pilića bilo koje proizvodne namjene u osnovi su identični ili vrlo slični.

Period eksploatacije može se produžiti mitarenjem
Pojam mitarenja u tehnološkom smislu samo je uvjetnog karaktera jer ptice ne moraju potpuno izgubiti perje nego samo obustaviti nošenje u periodu od tri do šest tjedana. Kroz jedno mitarenje ukupan životni period eksploatacije može se produžiti na 90 tjedana a uz dva mitarenja na čak 120 tjedana. Drugim riječima, produktivni period života može se udvostručiti i zato postoji veliki ekonomski interes za ovom tehnološkom mjerom.

"Mitarenje se najlakše može isprovocirati ograničenjem hranidbe, što je vrlo često u suprotnosti s principima dobrobiti domaćih životinja. Zato se sve češće primjenjuju alternativni pristupi koji podrazumijevaju ekstremne koncentracije pojedinih minerala u smjesama ili hranidbu po volji (ad libitum) hranivima lošijeg okusa, kao što je sačma pamuka ili droždina jabuke. Moguće je postići željeni efekt visokim koncentracijama cinka, 20 g/ kg ili deficitom soli", objašnjava dipl.ing. Dragoljub Krajnović.

Koja preventiva se preporučuje?
Kokice u uzgoju vrlo su živahne i plašljive pa uslijed nepažnje može doći do panike u jatu i njihovog nagomilavanja u kutevima i gušenja. Zbog toga gustoća naseljenosti mora biti optimalna, a uvjeti sredine podešeni tako da se kokice dobro osjećaju.

Kokoši nesilice konzumnih jaja prije useljavanja u objekte cijepe se preventivno, prema preporukama nadležne veterinarske službe. Pored cijepljenja, preventivna zaštita u periodu nošenja podrazumijeva i pravilnu hranidbu, održavanje higijene u peradarniku, redovno napajanje kvalitetnom i bakteriološki ispravnom vodom. U preventivnu zaštitu spada i povremeno davanje vitaminskih preparata kroz vodu za piće.

Neke osnovne napomene
Na jednoj farmi može se uzgajati samo perad istog uzrasta, po mogućnosti porijeklom s iste farme;
Objekti moraju biti potpuno pripremljeni, odnosno, očišćeni, dezinficirani, s postavljenom opremom;
Oprema mora biti čista i dezinficirana, a njena funkcionalnost provjerena prije naseljavanja pilića;
Prostirka mora biti postavljena u sloju minimalno od pet do osam centimetara, zagrijana, čista i dezinficirana;
Objekt treba zagrijati najmanje 24 sata prije naseljavanja, a poželjno bi bilo da to bude dva dana prije naseljavanja, kako bi se ugrijali i zidovi i prostirka;
Hranilice i pojilice moraju biti spremne i napunjene;
Mogu se dodati vitamini u vodu za piće u prvim danima života;
Grijaća tijela moraju biti adekvatno postavljena.


Komentari članka

Vezani članci

Legalni trik s ukrajinskim pilećim prsima

13.06.2019.

Zbog kontroverznih metoda izvoza ukrajinskog proizvođača peradi, EU mijenja kvote za bescarinski uvoz pilećeg mesa iz te zemlje. A slijede i dalje konzekvence.

Eksplodirao izvoz hrvatskih jaja. Doznali smo zašto i prijeti li nam zbog toga nestašica te rast cijena

23.04.2019.

Izvoz kokošjih jaja porastao je za gotovo 133 posto, s 900.000 eura u 2017. (13,6 milijuna jaja) na 2,1 milijun eura u 2018. (24,4 milijuna jaja). Glavni 'krivac' za taj bum je tvrtka Luneta u vlasništvu Dražena i Ivane Čurila, brata i sestre iz Ludbrega.

Kada je otac dobio otkaz, novcem za školarinu kupio sam 30 koka

05.02.2019.

Dario Benjak jedan je od onih mladih ljudi na kojima će svijet ostati u sigurnim rukama. Kada se njegova obitelj suočila s problemom nezaposlenosti, taj je 25–godišnji student Veleučilišta u Karlovcu, odlučio čitavu svoju ušteđevinu, koju je godinama skup

Iz Švicarske u Gornje Bogićevce i uzgoj kokoši na otvorenom

19.12.2018.

Branko Kurtović sa suprugom Andreom i troje djece od 5, 7 i 16 godina, vratio se iz Švicarske u Gornje Bogićevce gdje su se počeli baviti uzgojem kokoši pasmine orpington na otvorenom

Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi dostupno 24 milijuna kuna potpora

22.11.2018.

Jedinični iznos potpore ne može biti veći od 2.500 kuna po prihvatljivom ženskom grlu (rasplodna junica) mesnih pasmina i/ili križanaca s mesnim pasminama goveda u sustavu krava-tele, 130 kuna po prihvatljivom grlu uzgojno valjanih ovaca ili koza, 110 kun

Tag cloud

 1. 1957 članka imaju tag hrvatska
 2. 1986 članka imaju tag turizam
 3. 1556 članka imaju tag financije
 4. 1258 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 995 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1015 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 847 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 925 članka imaju tag ict
 12. 975 članka imaju tag EU
 13. 866 članka imaju tag industrija
 14. 596 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 492 članka imaju tag krediti
 21. 372 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 352 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 308 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 358 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 382 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 272 članka imaju tag opg