Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Lis 2020

Korona: industrija zahtijeva više od paketa pomoći

Izvor: www.dw.com · Autor: Sabine Kinkartz  

Korona: industrija zahtijeva više od paketa pomoći

Aktualne brojke zvuče dobro: knjige narudžbi njemačke industrije ponovo se popunjavaju i to brže nego što se očekivalo - već nekoliko mjeseci zaredom.

„Trenutno doživljavamo oporavak gospodarstva, pad u drugom i trećem tromjesečju nije bio toliko velik kako smo se pribojavali, a smanjena je i nezaposlenost u odnosu na prošli mjesec", konstatirao je savezni ministar gospodarstva Peter Altmaier.

I kancelarka Angela Merkel uočava „oprezni oporavak“, ali upozorava da broj infekcija posvuda ponovo raste pa tako i u Njemačkoj te da bi nužan mogao biti novi shutdown s nesagledivim posljedicama za cijelu zemlju.

Ali, tomu se odlučno protivi savezni ministar gospodarstva Altmaier. On ukazuje da širenje zaraze ne dolazi iz poduzeća nego „s obiteljskih slavlja gdje brojni ljudi sjede zajedno u tijesnim prostorima“. „Ne smije biti ponovnog shutdowna i ja vam obećavam, koliko je do mene, da neće biti drugog shutdowna za industriju i gospodarstvo“, izjavio je Altmaier na konferenciji povodom Dana njemačke industrije održanoj ovoga tjedna u Berlinu, na kojoj su neki sudionici bili stvarno nazočni, a neki uključeni video-vezom.

To je poruka koju su predstavnici industrije rado čuli. Predsjednik Saveza njemačke industrije (BDI) Dieter Kempf ukazao je na „egzistencijalnu prijetnju“ te da rizici nisu povezani samo s pandemijom. Tu su i trgovinski sukobi, predstojeći izbori u SAD-u, sve vjerojatniji izlazak Velike Britanije iz tržišta EU-a bez sporazuma o slobodnoj trgovini, kaže Kempf.

Okretanje od kriznog prema modusu budućnosti

Uz to se njemačko gospodarstvo nalazi u strukturnim promjenama koje su prije pandemije bile na vrhu prioriteta, a sad se ponovo vraćaju u svijest. Automobilska industrija, nekoć pokretač njemačke industrije, muku muči zbog skandala s manipulacijom testova ispušnih plinova i zaostajanja u prelasku na elektromobilnost.

Digitalizacija se odvija vrlo sporo. A težak je i put prema proizvodnji neškodljivoj za klimu.

„Moramo se iz kriznog modusa prebaciti u modus budućnosti“, zahtijeva Kempf. „Velika je opasnost da akutna kriza i zadovoljstvo vlastitim stanjem uz već prihvaćene pakete pomoći iskrive pogled na stvarnost.“ Toga se boji i savezna kancelarka. „Ne radi se samo o tomu da se brzo ponovo dosegne razina koju smo imali prije krize nego o dugoročnim investicijama i pronalaženju novih putova“, kaže Angela Merkel.

Tko će sve to platiti?

Ali, za investicije treba novac, a njega je puno manje s obzirom na sadašnje gospodarsko stanje. „Na kraju trebamo i stvarnu iskrenost, što se može, a što ne može", smatra šef uprave kemijskog koncerna BASF-a Martin Brudermüller. Iako se gospodarstvo sad oporavlja industriji će trebati još dvije godine da dosegne razinu na kojoj je bila prije krize, kaže Brudermüller.

On govori o „zbroju opterećenja“ za poduzeća. „Ono što potrošim na jednoj strani ne mogu potrošiti na drugoj strani i mislim da se moraju odrediti prioriteti."

Trn u oku gospodarstva su osobito još ambiciozniji europski i njemački ciljevi u zaštiti klime. „Već da bi postiglo postojeći cilj EU-a o smanjenju izlučivanja za 40 posto do 2030. svih 27 članica EU-a bi morale odmah gotovo utrostručiti napore za zaštitu klime“, izračunao je Kempf. Povećanje na 55 posto zahtijevalo bi upeterostručenje dosadašnjih napora, kaže on. „Zaštita klime ne smije postati ubojica radnih mjesta.“

Pomoć države za preobrazbu

Savezni ministar gospodarstva Altmaier drži da nije ispravno postavljene ciljeve stalno dovoditi u pitanje. Ali, tako dugo dok ciljevi u zaštiti klime ne budu dosegnuti oni se stalno povećavaju. „Postigli smo brojne uspjehe, ali za to se ne dobivaju bonusi ni priznanja, jer na globalnoj razini nismo ostvarili napredak i jer smo puno vremena izgubili na interne rasprave, primjerice o određivanju cijene za izlučivanje ugljičnog dioksida.“

Altmaier je gospodarstvu obećao pomoć u prilagodbi za zaštitu klime, ali i poduzetnici znaju da je teško očekivati veća rasterećenja od države s obzirom na rekordno novo zaduženje državnog proračuna zbog pandemije, na već isplaćenu pomoć poduzećima i konjunkturni program koji je već planiran u vrijednosti od 50 milijardi eura.

Smanjiti cijene struje za gospodarstvo

„Ono što nam je načelno potrebno jest vrlo jeftina električna energija“, kaže šef BASF-a Brudermüller. „Onda možete što se mene tiče planski više godina povećavati cijenu za izlučivanje CO2 i onda ćete imati scenarij s kojim će vjerojatno brojna poduzeća moći izaći na kraj.“

Brudermüller pred očima ima „potpuno novi dizajn energetske politike“ kako bi poduzeća imala vremena investirati u tehnologije s kojima mogu ostati konkurentna.

To je želja koja teško da ima šanse za ostvarenje. Savezni ministar gospodarstva Altmaier podsjeća kako je već kao ministar za zaštitu okoliša izračunao da će energetski zaokret do 2040. koštati bilijun eura. „Te troškove se može samo nekomu natovariti ili ih se mora financirati kroz zaduženje“, dodaje on uz zaključak da u sadašnjoj situaciji to jednostavno nije moguće.


Komentari članka

Vezani članci

Pretekao Billa Gatesa - Bogatstvo Elona Muska u jednom danu poraslo za 7, 2 milijarde dolara

25.11.2020.

Američki poduzetnik Elon Musk pretekao je osnivača Microsofta Billa Gatesa i postao je druga najbogatija osoba na planetu s bogatstvom od 127,9 milijarda dolara, prema Indeksu Bloomberg Billionaires.

Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU - ruski potrošači negoduju zbog visokih cijena

25.11.2020.

Dok se ruski potrošači žale na visoke cijene i lošiju kvalitetu domaće hrane zbog nedostatka konkurencije, Putin je produžio zabranu uvoza hrane iz EU na dodatnih godinu dana.

Orijentirali su se na uski segment i danas briljiraju u njemu u cijelome svijetu

24.11.2020.

Nadamo se kako ćemo uskoro potpisati i novi ugovor preko natječaja IRI 2, za razvoj kompleksnog proizvoda koji bi u trenutku izlaska na tržište bio najnapredniji na svijetu u svom segmentu”, smatra osnivač Altproa i ističe da može slobodno reći da je HAMA

Poslodavcima u krizi troškovi konstantno rastu, a ne prate ih adekvatna rasterećenja

24.11.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca provela je anketu među svojim članicama o troškovima proizašlim iz uvođenja dodatnih mjera zaštite zdravlja i sigurnosti radnika u doba pandemije (fizičke barijere, viziri, maske, dezinficijensi, kamere).

U europskoj državi krenuo veliki projekt: Svatko dobiva osnovnu plaću od 1200 eura mjesečno, čak i ako ništa ne radi

24.11.2020.

Načelo je jednostavno: svatko dobiva mjesečnu plaću, bez obzira što činio. Za razliku od sustava socijalne pomoći, iznos uvijek ostaje isti i za primatelje nema nikakvih uvjeta. To znači da mogu i zarađivati sa strane.

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1340 članka imaju tag izvoz
 5. 1123 članka imaju tag svijet
 6. 801 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1069 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 336 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici