Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Lip 2023

Ljubomir Tomašić (b.t.c.): Obiteljska tvrtka iz Nedelišća izrasla je u regionalnog lidera

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Valentina Starčević  

Ljubomir Tomašić (b.t.c.): Obiteljska tvrtka iz Nedelišća izrasla je u regionalnog lidera

Od trgovanja i servisiranja opreme za urede i banke tvrtka b.t.c. iz Nedelišća tijekom 34 godine postojanja izrasla je u regionalnog lidera koji razvija, nudi i integrira softverske i hardverske proizvode za financijsku djelatnost i poslovanje gotovim novcem, također za komercijalne djelatnosti te ispis i upravljanje dokumentima. Svoje proizvode izvozi i na Bliski istok te afrički kontinent

U 34 godine postojanja obiteljska tvrtka b.t.c iz Nedelišća prošla je kroz tri ključne dionice poslovanja. Nakon osnivanja 1989. godine bavila se prije svega prodajom i održavanjem uredske i bankarske opreme za obradu gotovine, ali 2006. prodaju i servis oblikuje kao cjelovitu uslugu, uključujući i uslugu najma. Tada b.t.c. započinje i širenje na regionalno tržište, a 2015. slijedi nova promjena i osnivanje vlastitog Razvojno-istraživačkog centra, s naglaskom na razvoj softvera te dizajn specijaliziranog hardvera.

Danas b.t.c. razvija i integrira softverske i hardverske proizvode za financijsku djelatnost i poslovanje gotovim novcem, softverska rješenja za komercijalne djelatnosti, kao što su CRM, ERP i HR sustavi, te razvija i integrira rješenja za ispis i upravljanje dokumentima. Suvlasnik i izvršni direktor Ljubomir Tomašić ističe da je b.t.c. izrastao u regionalnog lidera aplikativnih poslovnih rješenja za analizu, polog i obradu gotovine te rješenja za nadzor opreme za obradu gotovine, a svoje proizvode izvozi i na Bliski istok te na afrički kontinent. Svojom servisnom mrežom i servisnim partnerima pokriva cijelu Hrvatsku, pa se servisni centri nalaze u Nedelišću, Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli i Osijeku.

B.t.c.-ovi najvažniji proizvodi su BTCDeposit, SoftCash, DriveCash i SoftCash Monitor, a namijenjeni su bankama kao specijalizirane transakcijske platforme te omogućavaju digitalizaciju poslovanja njihovim maloprodajnim klijentima i jeftiniju i bolju manipulaciju gotovim novcem. Također, tvrtka se specijalizirala za razvoj softvera namijenjenog obradi gotovine u cash-centrima ili trezorima banke.

Ambiciozni planovi
Tomašić naglašava da se ističu time što nemaju veliku konkurenciju kod tih specijaliziranih rješenja, osim nekoliko velikih internacionalnih kompanija, a njihovim rješenjima za obradu gotovine koriste se sve banke u regiji. Osim softvera, dodao je Tomašić, proizvode svoje dizajnirane hardvere, poput uplatnih bankomata namijenjenih maloprodaji, serije uređaja BTC 8000 i BTC Multi.

– Naš je posao unaprijediti poslovnu učinkovitost i automatizaciju gotovinskih procesa u maloprodaji, financijskom sektoru i CIT (Cash-in-Transit) tvrtkama. No pružamo i usluge smart sefa u velikim hotelskim lancima, benzinskim postajama, kurirskim službama i maloprodajnim lancima, a mnoge srednje i velike proizvodne kompanije koriste se našim uslugama kod ispisa dokumenata i upravljanja njima. Poslujemo u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te se sada intenzivno okrećemo predstavljanju proizvoda na širem svjetskom tržištu, poput Kuvajta, Egipta, Turske, Grčke, Kazahstana i Maroka. Od ove do 2025. planiramo uložiti 1,5 milijuna eura u razvoj postojećih platformi s ciljem proširenja funkcionalnosti ERP (Enterprise Resource Planning – planiranje resursa poduzeća), CRM (Customer Relationship Management – upravljanje odnosima s klijentima) i novog HR modula za komercijalnu upotrebu te privlačenje novih korisnika, posebno velikih korporativnih korisnika. Također, usmjerit ćemo se i na prilagodbu postojećih rješenja novim oblicima tehnologije temeljenim na komunikacijskim sustavima interneta stvari za komercijalnu upotrebu – najavljuje Tomašić.

Dobitak od uvođenja eura
Tvrtka b.t.c. zajedno s partnerskom tvrtkom Nybble za informatički inženjering te svojim Razvojno-istraživačkim centrom čini grupu b.t.c., koja zapošljava više od sedamdeset djelatnika. Lani je b.t.c. ostvario godišnji prihod od 8,420.846,24 eura, što je prema 2021., kad je uprihodio 6,266.014,47 eura, veliko povećanje. Dobit je u 2022. dostigla 1,345.442,03 eura, što je povećanje od oko 300 posto u odnosu na 2021., u kojoj su prihodi bili za 61.161 euro manji nego u 2020. zbog koronakrize. Tomašić objašnjava da rast uvelike proizlazi iz širenja portfelja proizvoda i usluga, akvizicije novih klijenata te povećanja potražnje za opremom za obradu kovanica zbog zamjene valuta i uvođenja eura.

– Prošle godine obilježili smo 33 godine rada otvaranjem novog poslovnog objekta koji se proteže na 2200 četvornih metara i objedinjuje uredske i skladišno-proizvodne prostore te istraživačko-razvojni, servisni i edukacijsko-prezentacijski centar. Edukacijsko-prezentacijski centar omogućava nam predstavljanje svojih proizvoda i usluga u stvarnom okružju. U njemu se educira i naše prodajno i tehničko osoblje, a ondje su i prostori za slobodne aktivnosti i druženja naših zaposlenika. Ukupna investicija u gradnju i opremanje iznosila je oko 2,5 milijuna eura, financirana je s milijun eura vlastitih sredstava te dugoročnim kreditnim zaduženjem. Tako smo na jednom mjestu objedinili sve aktivnosti, čime smo dodatno racionalizirali poslovne i proizvodne procese, povećali efikasnost, optimizirali troškove i postigli visok stupanj komunikacije različitih odjela unutar tvrtke. Gradnja je započela i završila u vrijeme velike neizvjesnosti uzrokovane širenjem bolesti COVID-19., ali dokazali smo da nam ne nedostaje strasti i hrabrosti za nove izazove. Težimo širenju tržišta i povećanju produktivnosti unutar tvrtke, a istodobno stalno jačamo odjel za istraživanje i razvoj, uključujući najnovije tehnologije, kako bi naše poslovanje uvijek bilo u tijeku s vremenom i brzorastućim promjenama. Ulaganjem u ljudske resurse i tehnologiju cilj nam je povećati tržišni udio u Hrvatskoj i regiji na području rješenja za integracijski ispis, sustava za upravljanje dokumentima, digitalizacije poslovnih procesa i digitalizacije gotovine – rekao je Tomašić.

Napredna tehnološka rješenja
Osim timova razvojnih inženjera, tvrtka zapošljava i arhitekte sustava, stručnjake za baze podataka te specijalizirane projektne voditelje, koji su prema Tomašiću ključni za tvrtku. A izrada i implementacija programskih rješenja za Tomašića ne svodi se samo na proces programiranja i odabir tehnologije.

Cijelu poduzetničku priču obiteljske tvrtke b.t.c pročitajte u digitalnom ili tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatica s 24 godine otvorila pekaru u Njemačkoj: Nisam uložila ni cent

30.11.2023.

LANA POLJAK je mlada Hrvatica koja se preselila u Njemačku, gdje je, kaže, sa samo 24 godine postala vlasnica jedne pekare. Tvrdi da je to učinila bez ijednog uloženog centa. Nedavno je objavila video u kojem je pokazala kako izgleda jedan njezin dan kao

Čak 1200 tvrtki u Hrvatskoj mora se digitalizirati do vrlo visoke razine ako želimo dostići prosjek EU

30.11.2023.

Da hrvatske kompanije mogu i moraju ući u digitalno doba kako bi bile konkurentne na europskom i globalnom tržištu glavni je zaključak konferencije Digitalna (R)evoluacija koja se održala u organizaciji HUP-ICT udruge. Digitalna transformacija nije trend

Luda ideja Hrvata postala je stvarnost i sada se širi po svijetu: ‘Na ovome smo radili tri godine‘

30.11.2023.

Već više od tri godine radimo na tome, jako puno smo novca smo uložili s našim partnerima, i drago nam je da je do danas već gotovo 1000 natjecanja u svijetu organizirano preko Eleviena. Prošli su vikend, recimo, bila dva u Australiji i jedno u Indiji. Da

Zaradio je hrvatsku, slovensku i talijansku mirovinu: Reći ću vam što je križni put biznisa

28.11.2023.

I prije nedavno donesenog zakona ukinuo je radne nedjelje, prosječna plaća u njegovoj firmi kreće se od 850 do 1000 eura, većinom zapošljava žene, a radnika smatra najvećim bogatstvom. Godišnje automobilom prevali 76.000 kilometara, uz pravilo koje nikada

Prihodi OpenAI-ja od ChatGPT-a u narednoj godini bit će veći od milijardu dolara

22.11.2023.

Novi financijski pokazatelji predviđaju da će tijekom sljedećih 12 mjeseci organizacija OpenAI od svojeg chatbota ChatGPT i s njime povezanih servisa imati značajno veće prihode od očekivanih

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1176 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1266 članka imaju tag ict
 9. 1387 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 401 članka imaju tag osijek
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor