Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Lis 2019

Lokvarka širi posao: Direktor završio dimnjačarsku školu i sad su puni posla

Izvor: novilist.hr · Autor: Marinko Krmpotić  

Lokvarka širi posao: Direktor završio dimnjačarsku školu i sad su puni posla

Rad dimnjačarske službe koja djeluje u okviru Komunalnog društva »Lokvarka« nedvojbeno je primjer na koji način i kako je moguće proširiti djelatnost komunalnog društva i van svoje sredine te postati konkurentan na tržištu.

Naime, u šest godina koliko lokvarski dimnjačari postoje, prijeđen je put od jednog dimnjačara zaduženog za područje Lokava pa do čak četvero uposlenih koji sada uz Lokve brigu vode i o dimnjacima na području općina Skrad, Brod Moravice i Fužine! Postoji i mogućnost daljnjeg širenja na Mrkopalj i Ravnu Goru, govori najzaslužniji za osnivanje, rad i širenje dimnjačarske službe, direktor KD-a »Lokvarka« Ivica Gržanić.

Osobni primjer
»Počeli smo prije šest godina jer je Općina Lokve nekoliko godina za redom imala poteškoća s koncesionarom koji je brinuo o čišćenju dimnjaka na području naše lokalne samouprave. Zašto to ne bismo pokušali raditi sami, predložio sam Općinskom vijeću i uskoro smo odlučili to i pokušati. Da bismo se uopće bavili dimnjačarstvom, trebalo je imati čovjeka sa završenom srednjom dimnjačarskom školom. Kako bih osobnim primjerom pokazao da mislim ozbiljno, upravo ja sam kroz doškolovanje stekao diplomu te škole i nakon toga smo mogli osnovati dimnjačarski odjel u okviru KD-a »Lokvarka« i početi s radom.

Nakon toga smo počeli raditi na području općine Lokve, ali smo se željeli i širiti pa smo se počeli javljati na natječaje ostalih goranskih lokalnih samouprava. Najprije smo posao dobili u Skradu, potom i u Brod Moravicama te zaključno u Fužinama, a imamo upite i želju da se javimo na natječaje i na području Mrkoplja, odnosno Ravne Gore.

Nepovjerljivi Gorani
Naravno, razmotrit ćemo te ponude, a kako stvari sada stoje, planiramo poslati pismo namjere Općini Mrkopalj gdje već nekoliko godine te poslove ne radi nitko«, govori Gržanić dodajući da je jedini problem u radu – na svu sreću sve manji – nepovjerenje vlasnika kuća prema dimnjačarima.

»Tradicionalno su Gorani sami brinuli o svojim dimnjacima i gotovo svatko od nas uvjeren je kako i sam zna sasvim dobro očistiti dimnjak pa mu netko sa strane, koga k tome još mora i platiti, nije potreban. Razumijem takav stav, ali činjenica je da su naši ljudi zaista kvalitetno osposobljeni za ovaj posao i nakon njihova rada sigurnost kuće čije dimnjake očistimo sigurno je veća. To ne znači da ne vjerujemo ljudima koji i sami čiste, ali uz našu pomoć i savjete taj je posao sigurno još kvalitetniji«, govori Gržanić ističući kako je, na svu sreću, takvih primjera protivljenja radu dimnjačara sve manje.

Četvorka koja donosi »živi« novac
Uz Ivicu Gržanića koji je svojoj tituli inženjera, dodao i srednju dimnjačarsku školu kako bi dimnjačarski odjel mogao biti osnovan, u KD-u »Lokvarka« kao dimnjačari u sezoni čišćenja dimnjaka još rade i Miladin Mišo Branković, Toni Čop i Leon Rauker. S četvero uposlenih ovaj lokvarski dimnjačarski odjel najjača je dimnjačarska ekipa na području Gorskog kotara, a zahvaljujući njihovom radu u lokvarski KD slijeva se »živi« novac koji često omogućava daljnje poslovanje i osigurava likvidnost.


Komentari članka

Vezani članci

IT menadžerica se vratila iz Njemačke i pokrenula online ljekarnu: 'Narudžbe nam stižu iz cijele Hrvatske, a lijekove dostavljamo kupcima u roku od pet dana'

19.02.2020.

Iz kućnog naslonjača moguće je od sada naručiti proizvode iz online ljekarne. Aktivni su tek dva tjedna, a narudžbe stižu iz cijele Hrvatske, najviše iz Dalmacije te s otoka, na kojima u blizini nema ljekarne. Dodatni iskorak u poslovanju napravile su Lje

Kulen Novosel: Brendiranje i marketing uz pomoć županije za još jači proboj na tržište

19.02.2020.

Nikada nisam očekivao, koliko god ga volio, da će moj kulen pobuditi toliko zanimanje u Hrvatskoj i šire. To je dokaz da se sve što se radi sa srcem i isplati, kaže Slađan Novosel, vlasnik farme rasplodnih krmača i tovilišta te sve poznatijeg kulena.

‘U našoj tvrtki nudimo takve uvjete da potrebe za odlaskom u Irsku ili Njemačku naprosto nema’

18.02.2020.

Tvrtka Kova, smještena u naselju Mraclin u Velikoj Gorici, prije 38 godina počela je kao obrtna djelatnost, a danas je – sa 150 zaposlenih, u proizvodnom pogonu od 5000 četvornih metara – jedan od domaćih lidera u proizvodnji čeličnih konstrukcija za auto

Od hrvatskog startupa do laboratorija u koji dolaze raditi strani znanstvenici

17.02.2020.

“Genos je osnovan 2007. godine i na početku smo se uglavnom bavili genetikom, radili smo razne genetičke testove. Već tada smo lansirali neke testove koji su bili prvi u svijetu. Na primjer, prvi smo radili prenatalni test očinstva - to je test koji se mo

Veliko ulaganje međimurske tvrtke EKO Kotor uskoro će se višestruko isplatiti

17.02.2020.

Tov pilića povećat će pet puta prihod EKO Kotora, tvrtke koja se dosad bavila proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora energije. Otvara farmu uz potporu HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

Tag cloud

 1. 1968 članka imaju tag hrvatska
 2. 2004 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1273 članka imaju tag izvoz
 5. 861 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1017 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 858 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 873 članka imaju tag industrija
 14. 636 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 516 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 349 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 282 članka imaju tag opg
 40. 341 članka imaju tag recesija