Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Svi 2019

Lonely Planet uvrstio Istru među deset najboljih DESTINACIJA U EUROPI

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Davor ŠIŠOVIĆ  

Lonely Planet uvrstio Istru među deset najboljih DESTINACIJA U EUROPI

Velika vijest stiže iz Lonely Planeta, jednog od najpopularnijih svjetskih turističkih portala i nakladnika turističkih vodiča, koji je Istru uvrstio u svoj izbor od deset najboljih turističkih destinacija Europe za 2019. godinu (Best in Europe 2019). U povodu objave ovog godišnjeg izbora Lonely Planeta, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević i istarski župan Valter Flego održali su konferenciju za novinare u porečkom hotelu Valamar Diamant, na koju su pozvali i predstavnike lokalnih turističkih zajednica s područja Istre.

Istra se drugi put našla u izboru Lonely Planeta, prvi put je to bilo 2010. godine kada je uvrštena u TOP 10 izbor najboljih svjetskih turističkih destinacija. Ove godine se u izboru najboljih deset europskih destinacija našla u društvu Visokih Tatri u Slovačkoj, Madrida u Španjolskoj, Arktičke sjeverne obale na Islandu, Hercegovine u Bosni i Hercegovini, Barija u Italiji, Shetlandskog otočja u Škotskoj, Lyona u Francuskoj, Lihtenštajna, i Veveya u Švicarskoj.

Kako nas vide drugi

Istražujući destinacije za ovogodišnji izbor, novinari-ocjenjivači Lonely Planeta u Istru su prvi put došli inkognito, a zatim još dva puta u vođene obilaske. Posebno ih je zanimao fenomen i ponuda tartufa, a upoznali su se i s ponudom istarskih agroturizama, konoba, malih obiteljskih hotela te sa spomeničkim baštinom istarskih gradića.

- Nije važno što mi mislimo o sebi, nego ono što drugi misle o nama, rekao je župan Valter Flego. Ispričao je da je tijekom jednog obiteljskog izleta do kaštela Pietrapelosa upoznao bračni par iz Njemačke te ih pitao zašto su došli u Istru. Oni su mu odgovorili da se "u Istri mnogo toga može naći" i da su to vidjeli na webu, pa su stoga Istru, kao jedini dio Hrvatske koji su posjetili, uvrstili u svoj itinerar jednomjesečnog putovanja Europom. - Eto, u tome vidim vrijednost priznanja Lonely Planeta, nadovezao se Flego na svoju priču, "kad ljudi kod nas dolaze radi svega onoga što već godinama gradimo i radimo, i zato zahvaljujem ljudima koji već godinama doprinose brendiranju Istre i obogaćivanju njezinih sadržaja. A kada to vide i vrednuju stručnjaci koji promatraju globalno tržište, onda to znači da smo uspjeli".

- Svake godine Istra dobiva po dva-tri svjetska priznanja kao najbolja destinacija u pojedinoj kategoriji ili biva uvrštena u izbore pet ili deset najboljih, a izbor Lonely Planeta već nam je treći ove godine, nakon što nas je Flos Olei četvrti put proglasio najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a Šveđani proglasili najromantičnijom destinacijom. U zadnjih desetak godina Istra je dobila četrdesetak ovakvih priznanja. Kad prvi put dospijete u nečiji TOP 10 izbor to je veliki uspjeh, ali kad se to ponovi više puta, onda to znači da je Istra sposobna podignuti razinu konkurentnosti, da je kao turistička destinacija dobro organizirana i strukturirana te da javni sektor dobro surađuje s privatnim. Zato želim zahvaliti svim turističkim djelatnicima koji su pridonijeli takvom imidžu Istre, jer mnogo je kamenčića u mozaiku Istre kao turističke destinacije, rekao je Denis Ivošević.

Kreiranje reputacije

Priznanje Lonely Planeta koje će odjeknuti cijelim svijetom i zasigurno imati neposredne učinke u zanimanju turista za Istru, čak i kod onih koji dosad za nju možda nisu čuli, Ivošević je povezao s marketinškim aktivnostima koje Turistička zajednice Istarske županije posljednjih godina provodi, a koje su se pokazale jako dobrom investicijom. Tijekom ove godine TZIŽ-a namjerava u Istru dovesti 275 novinara i 148 tour-operatera, dakle sveukupno petstotinjak opinion-makera koji u svom poslovnom okruženju ili medijski pronose sliku Istre svijetom.

- I ove aktivnosti doprinose kreiranju reputacije i bildanju imidža Istre kao turističke destinacije, pa su i one zaslužne za priznanja poput izbora Lonely Planeta, zaključio je Ivošević.


Komentari članka

Vezani članci

Turistički sektor trlja ruke: stižu rastrošni EU službenici i spremni su ostaviti milijune, vlada veliki interes za Dalmacijom

14.11.2019.

Europski diplomati, njihovi suradnici, članovi obitelji, službenici i drugi vezani uz njihov boravak u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, u šestomjesečnom predsjedanju EU-om u 2020. godini donijet će našem turističko-ugostiteljskom sektoru no

Pronašli dom iz snova i pretvorili ga u robinzonsku eko kuću

08.11.2019.

Ivana Potlaček Cvjetićanin i Nikola Cvjetićanin ponosni su vlasnici robinzonske eko kuće koja je samostalno održivi objekt. Gostima nude samo eko hranu i dokaz su da se negativan turistički utjecaj na okoliš može smanjiti.

Turistički sajam u Londonu: Hrvatska hit

05.11.2019.

U Londonu se održava jedan od najvećih turističkih sajmova, na kojem se predstavlja oko 5 tisuća izlagača iz više od 180 zemalja. Među njima je i Hrvatska, koja je ovogodišnji hit sajma. A da bi britanskih turista kod nas bilo još više, uvode se nove zrak

Prva faza projekta turističkog naselja Uvala Livka na Šolti strateški investicijski projekt RH

02.11.2019.

Prvu fazu projekta turističkog naselja "Uvala Livka, Otok Šolta" na otoku Šolta, ukupnih troškova gotovo 509 milijuna kuna, Vlada je na prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta proglasila strateškim investicijskim projektom RH.

PULSKI UNILINE DOVODI BOGATE AMERIKANCE U ISTRU

29.10.2019.

Oni ne gledaju na cijene, a ovdje će brati tartufe, obilaziti nacionalne parkove i učiti kuhati hrvatska jela

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1253 članka imaju tag izvoz
 5. 853 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 990 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 973 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 585 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija