Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Ou 2020

Ludbreški pčelari - nove generacije, nove ideje

Izvor: vijesti.hrt.hr · Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/HRT  

Ludbreški pčelari - nove generacije, nove ideje

Pčelarima posljednjih godina nije lako. Redaju se loše pašne sezone, nema meda. Usto raste i uvoz - pčelari jeftinom uvoznom medu jedva konkuriraju. Teško im je i povećati proizvodnju jer godine su takve kakve su. Pa gdje je rješenje? Znaju ga u Ludbregu. Pčelari na poticaj tamošnje udruge rade sve više zanimljivih proizvoda od meda. Ne prodaju samo sirovinu, nego oplemenjujući ga stvaraju novu vrijednost.

Vladimir Havaić među prvim je pčelarima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj sagradio kućicu za apiterapiju. Vidio je, kaže, slične u Sloveniji, Italiji i Bosni. I rekao napravit će i sam jednu.

- Vrlo je jednostavno, košnice su unutra, kroz zid izlaze van, a zrak iz košnica se može udisati preko maske kroz nos i usta, ili preko usnika samo na usta. I dobro je za astmatičare, plućne bolesnike, alergičare - govori Havaić koji je 15 tisuća eura za svoju apiterapijsku kućicu povukao iz mjere za male poljoprivrednike Programa ruralnog razvoja.

Pokušavaju ludbreški pčelari ići ukorak s vremenom. Ne samo da su vrsni proizvođači meda, nego pčelarski asortiman obogaćuju i novim proizvodima.

- Krenuli smo u proizvodnju vina od meda za koje smo dobili nagradu srebrni trsek što mislim da je dokaz kvalitete - kaže Krešo Piljak, predsjednik Pčelarske udruge Ludbreg.

Dakako, ne otkriva nam tajnu proizvodnje. Ali vino od meda zasad u malim, eksperimentalnim količinama prvo je u Hrvatskoj. Poslužit će kao baza, kaže Krešo, i za proizvodnju prvog pjenušca od meda.

Već osam godina ludbreška udruga educira pčelare. Med je, uče na predavanjima, sirovina, baza raznih proizvoda. Kreme iz kućne radinosti, stikovi za usne, propolis, pčelinji otrov, vino, pjenušac… i uza sve to evo i prvog piva od meda.

- Nije med dodan, nego je fermentirano. I umjesto slada tu je med i dobili smo prema nekakvim informacijama zaista su svi zadovoljni. Pivo je posebno, ali i dobro - kaže Piljak.

- Ovisi koji med stavimo, kad stavimo aromatični med ima okus po tom medu, osjeti se miris i okus, neka punoća. Drugačije je pivo u svakom slučaju i može se svrstat u craft pivo koje se kuha u malim količinama - dodaje Dejan Brajković.

Nove generacije, nove ideje. Dejan Brajković nastavlja pčelarsku tradiciju suprugina 83-ogodišnjeg djeda. Pčelinjak je čak i povećao, sad ima 80-ak košnica. Posla je puno, kaže, ali rad sa pčelama je i pravi odmor od poduzetničkog stresa.

- Svaki pčelar prije nego krene u pčelarenje bi trebao završiti edukaciju da bi vidio u što se upušta. Imamo problema. Pčelari koji su needucirani šire bolesti, pčele im uginu. Da, trebala bi biti obavezna edukacija - smatra Brajković.

Čudna je ovo godina za pčelarstvo. Uz visoke temperature sve pupa i cvjeta. Posla u pčelinjaku je već krajem veljače kao u travnju.

- Pčele ovu zimu nisu ni stale. Mi smo tu na sjeveru, a kao da smo na jugu, u Dalmaciji. Nisu stale s leglom. Bar kod mene. Evo, lijeska je ocvala, cvatu visibabe, zvončići, vrba je počela već - kaže.

Edukaciju prolaze svi članovi ludbreške udruge. Njih 67-ero. Sve više je mladih u udruzi što je dobro, kaže predsjednik Piljak. Rad udruge prepoznali su i vijećnici grada Ludbrega i županije.

- U proteklim godinama poticali smo sjetvu facelije i hajdine. Ove godine idemo u sadnju pčelinjih drva, davat ćemo i sjeme rožnika. To je sjeme raznih pčelinjih biljkica djeteline, maka šarolika. I lijepo je za vidjeti i dobro je za pčele - napominje Piljak.

Proizvodimo vrhunski med, ali sigurno trebamo povećati i potrošnju meda. S dva kilograma po stanovniku na začelju smo Europske unije. Stoga su ludbreški pčelari potaknuli pisanje kuharice s tradicionalnim jelima od meda ovoga kraja. Odreda slasnima dakako!


Komentari članka

Vezani članci

Slavica Singer: Žene su u biznisu samokritičnije i opreznije, muškarci su umreženiji

08.07.2020.

Sto najvećih hrvatskih kompanija u ženskom vlasništvu, s Liderove liste objavljene, u suradnji s Bisnodeom, u novom tiskanom i digitalnom izdanju, donijelo je zanimljive usporedbe.

HZZ objavio mjere za srpanj - tko se može prijaviti i kada, ali jedno je pitanje ostalo bez odgovora!

08.07.2020.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o Potpori za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) za mjesec srpanj 2020. godine, a koja se odnosi na mikro poduzetnike.

[MOĆNE PODUZETNICE] Vesna Ramljak: Odvažnost i hrabrost u početku, a kasnije iskustvo i oprez

07.07.2020.

Vesna Ramljak, najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica je i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Sada je i službeno! Ponovno kreću mjere aktivne politike zapošljavanja i mjere samozapošljavanja

30.06.2020.

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti u manjem iznosu od traženog ukoliko se radi o djelatnostima koje ne zahtijevaju visoka početna ulaganja

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 723 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 697 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 242 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici