Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Pro 2018

Marić: Svjedočimo jednoj pravoj pivskoj revoluciji

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivan Alilović  

Marić: Svjedočimo jednoj pravoj pivskoj revoluciji

Proizvodnju i potrošnju piva u zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, već dugo prate pozitivni trendovi. Posljednji službeni podaci udruženja Brewers of Europe, koje okuplja 29 nacionalnih udruženja proizvođača piva, kažu da je u 2016. godini proizvodnja piva premašila 400 milijuna hektolitara, dok se broj europskih pivovara gotovo udvostručio u usporedbi s 2010. te ih je krajem 2016. bilo 8,5 tisuća.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore i tržište piva u Hrvatskoj sustavno bilježi pozitivne ekonomske trendove. Proizvodnja piva u 2017. iznosila je 3,34 milijuna hektolitara, što nas svrstava na 21. mjesto europskih zemalja. Iako podaci za 2018. još nisu poznati, vjerujemo da je nastavljen pozitivan trend, uzevši u obzir i da je održano Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Uz velike pivovare sve veći udjel u proizvodnji i potrošnji imaju i nezavisne, ili craft pivovare. Prema riječima Kreše Marića, majstora pivara s 25-godišnjim iskustvom i voditelja proizvodnje u Daruvarskoj pivovari, čiji je osobni projekt 5thELEMENT njegovoj pivovari omogućio preporod, u tijeku je prava pivska revolucija.

- Otvaranjem malih nezavisnih pivovara sve se više širi ponuda, što pivo stavlja u vrlo povoljnu poziciju kao prehrambenog proizvoda, usudio bih se reći kao funkcionalne hrane, jer pivo proizvedeno na ovaj način to svakako jest. S obzirom na to da se u proizvodnju takvih piva upuštaju većinom ljudi koji nemaju formalno tehnološko obrazovanje, nego ih pokreće isključivo strast za pivom, svakako je riječ o svojevrsnoj socijalnoj revoluciji koja se pretače na cijelu kategoriju. Gledajući i porast broja registriranih pivskih stilova stvarno govorimo o pivskoj revoluciji u punom smislu - tumači Marić.

Broj malih pivovara sve je veći, kao i njihov tržišni udjel, zbog čega je veća i potreba za radnom snagom i sirovinama, što donosi višestruku korist hrvatskom gospodarstvu.

- Prema posljednjim podacima riječ je o više od 50 pogona za proizvodnju piva. Na temelju iskustva u prvim malim pivovarama otvorenima prije četiri godine, vjerujem da je do danas otvoreno više od 500 novih radnih mjesta, većinom u direktnoj proizvodnji. Sam tržišni udjel nije još uvijek značajan, ali raste i trenutačno je na više od tri posto. Snaga malih nezavisnih pivovara utjecat će i na razvoj poljoprivredne proizvodnje. U Novoj Gradiški je tvornica Slavonija Slad, koja je u proteklih 18 godina stvorila vrlo dobar sustav uzgoja i otkupa pivarskog ječma, tako da je u protekle dvije godine cjelokupna proizvodnja osnovnog pivarskog slada temeljena isključivo na pivarskom ječmu s hrvatskih polja. Ono što je novost koju donose male nezavisne pivovare jest eksperimentiranje s drugim sirovinama u proizvodnji piva, tako da se može očekivati da će doći do proširivanja sirovina koje se koriste u pivu, s naglaskom na regionalno podrijetlo - ističe Marić.

Piva proizvedena u nezavisnim pivovarama karakteriziraju nekonvencionalni stilovi. Dok su velike pivovare fokusirane na svijetla lager piva, craft pivari u proizvodnji gaje stilove kao što su Ale, American Blond Ale, India Pale Ale, Porter, Stout... Bez kompromisa, koriste samo najkvalitetnije sastojke, a sam postupak proizvodnje mnogo je skuplji i zahtjevniji, zbog čega ta piva imaju i nešto veću cijenu. Uz sve to, ili baš zbog toga, primjetna je njihova slaba zastupljenost na policama dućana.
- Hrvatsko je tržište temeljeno ponajprije na of trade potrošnji piva i sam sustav distribucije i prodaje piva nije pogodan za piva proizvedena u malim nezavisnim pivovarama. Naime, govorimo o pivu koje ima nizak stupanj završne obrade i samim tim kratak rok upotrebljivosti, što ga čini izrazito nezanimljivim velikim trgovačkim lancima. Isto kao što se pivovara trudi oko postizanja uvjeta za zadržavanja visoke izvornosti, kvalitete i svježine piva i lanac distribucije/prodaje treba se prilagoditi takvom proizvodu. Upravo je to jedan od razloga udruživanja malih nezavisnih pivovara, jer samo pivo s očuvanom kvalitetom može potpuno prenijeti poruku koju je majstor pivar zamislio prilikom izrade takvog proizvoda. Kada to uspijemo postići kvaliteta piva proizvedenih u malim nezavisnim pivovarama sigurno će donijeti porast potrošnje, odnosno povećati njihov tržišni udjel - zaključuje Marić.

Ivan Alilović
PRVO PIVO SKUHAO NA MAMINOM ŠTEDNJAKU
Proizvodnja piva u malim nezavisnim pivovarama odgovor je na tržište piva zasićeno brandovima u jednom pivskom stilu. Zbog toga to treba iskoristiti kao snagu i cjelokupan posao temeljiti na toj posebnosti koja proizlazi iz lokalnog tržišta i na lokalnim sirovinama i idejama, kaže Marić. Posao majstora pivara, kaže, nije mogao izbjeći. U Daruvarskoj pivovari, uz koju je odrastao, radili su i djedov i tatin brat. "Prvo pivo u kućnoj radinosti skuhao sam 1992. godine, kada sam odrađivao studentsku praksu u Daruvarskoj pivovari. Moram se pohvaliti da sam u tom hombrewu koristio specijalni slad proizveden od svijetlog slada karameriliziranog u loncu na maminom štednjaku. Taj prvijenac ne mogu pohvaliti, ali je bio sasvim OK. Popili smo ga na proslavi nove 1993., koja je postala moja nulta godina kao majstora pivara", kaže Marić.
Uz visoku kvalitetu piva za profiliranje na lokalnom tržištu ključna je i posebnost vlastite pivovare


Komentari članka

Vezani članci

'Možda je malo teže krenuti i ide dosta polako, ali interes je sve veći i rastemo'

25.02.2019.

Pivo je proizvod koji bi trebalo poštovati. I to je naša generalna ideja. Ako postoje trgovine samo s mesom ili samo s pekarskim proizvodima, zašto onda ne bi bilo i trgovina samo s pivom?! Naša ideja je svježe i kvalitetno pivo

Carlsberg Croatia otvorio novo skladište

19.12.2018.

Ukupna vrijednost investicije je 10,8 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na dogradnju skladišta od gotovo 2000 četvornih metara. Carlsberg Croatia uložio je znatna sredstva i u uređenje novih vanjskih manipulativnih površina od 3500 četvornih me

Veliki proizvođači gube novac jer milenijalci ne vole industrijsko pivo

04.11.2018.

Prema analizi Beer Marketer's Insightsa, Budweiser, nekad najprodavanije pivo u Americi, izbačeno je s ljestvice tri najprodavanija pivska brenda prošle godine, prvi put od 1970-ih. Podaci govore kako će milenijalci rijetko preporučiti Budweiser, za razli

Mala nezavisna Daruvarska pivovara živi od industrijog piva, ali za dušu proizvode craft

03.09.2018.

Peti element ove godine obogaćena s četiri nova piva. Prodaja Petog elementa u 2017. godini porasla je čak 60 posto pa u Pivovari Daruvar vjeruju u daljnji rast.

U Daruvaru se radi prvo hrvatsko pivo s kanabisom

27.08.2018.

Nakon izlaska iz stečaja 2010. godine kreću ispočetka, a prije četiri godine stvoren je Peti element - linija zanatskih piva koju čine Aba, Lela, Bart, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo 0.33, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo) te spomenuto pivo Green Po

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija