Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Srp 2022

Martina Dalić: Kupci se okreću veličini, a najviše ispaštaju male tvrtke

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Roko Kalafatić  

Martina Dalić: Kupci se okreću veličini, a najviše ispaštaju male tvrtke

Novonastale okolnosti na svjetskom tržištu predstavljaju problem za mnoge kompanije, a pogotovo za izvoznike koji unatoč svim nedaćama moru ostati pouzdani dobavljači svojim partnerima.

Pitanja koja ostaju visjeti u zraku su kako isporučiti robu u dogovorenoj količini, roku i po dogovorenoj cijeni – to su ujedno izazovi s kojima se danas moraju nositi strani i domaći dobavljači.

'Savršena oluja'
Na devetoj Liderovoj konferenciji o izvozu, Borna Petrović, komercijalni direktor u LIBURNIA pomorskoj agenciji je kazao da je krizu u opskrbnim lancima izazvala 'savršena oluja' potaknuta s brojnim nepredviđenim elementima koji su nepovoljni za svjetsko tržište.

- To su poremećaji uzrokovani covid-19 pandemijom, nove ekološke norme, rast cijena goriva i manjak kapaciteta u svjetskoj floti. Zastoji u lukama također su pogoršali stanje u opskrbnim lancima uz globalni manjak transportne opreme, nedostatak radne snage i rat u Ukrajini s kojim ćemo se još dugo boriti – poručio je Petrović.

Pomorske vozarine strelovito rastu od prve polovice 2020. godine, od tada su skočile za više od 300 posto, a dugi su i redovi čekanja u lukama diljem SAD-a, nekad traju i do 20 dana.

- Deset najvećih kontejnerskih brodara drže većinu tržišta, namještaju cijene, skrivaju opreme i njihovo je poslovanje često isprepleteno dogovorima koji najviše pogoduju njima. Očekujemo da će EU prema takvima biti blagonaklona, s obzirom da su tri najveća brodara locirana unutar iste pa će im malo progledati kroz prste – izjavio je Petrović.

Kao glavne razloge povećanja cijena, naveo je gorivo koje je poskupilo za četrdesetak posto u zadnjih godinu dana, uz brojne druge izazove kao što su skuplja obnova flote, dulje rokove isporuke koji su danas do i do 12 mjeseci, a nekad su bili između tri i četiri.

- Ipak, pozdravljamo snažan ciklus ulaganja u multimodalne terminale i obnovu luke Rijeka, ali se nadamo modernizaciji zastarjele željezničke infrastrukture i daljnjoj liberalizaciji željezničkog prometa kao i revitalizaciji riječnih plovnih puteva poput onoga na Savi – zaključio je Petrović.

Kako ispuniti preuzete obveze prema inozemnim partnerima i zašto ne odbijati nove kupce?
Čini se kao da se svijet nalazi pred tsunamijem – gledamo kako dolazi, ali nismo sigurni što možemo napraviti i kako reagirati. Na panelu vezanom za nagle promjene na svjetskom tržištu i utjecaju istih na domaće kompanije, gostovali su Martina Dalić iz Podravke, Vanja Burul iz Končara, Josip Divić iz AD Plastika i Denis Nemčević iz Spider grupe.

- Svi se možemo složiti da je ova godina pokazala itekako težom i izazovnijom nego što smo mislili prošle godine kada smo izrađivali dvogodišnje ili trogodišnje financijske planove. Pandemija i njene posljedice rezultirali su brojnim poremećajima na tržištu, a cijene su drastično porasle – rekla je Dalić.

Jesen je, kaže, bila prekretnica i trenutak kad je većina ljudi shvatila da je pandemija donijela značajan rast cijena sirovina, energenata i raznih proizvoda.

- Fizički troškovi proizvodnje nisu toliko rasli, prilagodili smo poslovne planove i korigirali prodajne cijene. U trenutku kad je pandemijom izazvan rast cijena doživio svoj vrhunac i mislili smo da je našim problemima kraj, pojavio se rat u Ukrajini kao uzrok ponovnog rasta cijena, pogotovo energenata – dodala je Dalić.

Također je zaključila da je recesija moguća u nadolazećem razdoblju, ali nije sigurna jer postoje amortizeri kao što su povoljne financijske mogućnosti i EU fondovi koji mogu nadomjestiti neke investicije.

Jedno je B2C, a drugo B2B
Ipak, s nešto se drugačijim izazovima u zadnje vrijeme suočava Končar koji većinu sirovina nabavlja iz Amerike i Azije.

- Kroz 2021. godinu smo se već prilagodili situaciji na tržištu, a rat u Ukrajini samo je dodatno pogoršao stvari. Imamo planove kako nastaviti uspješno poslovati, ali je taj put pun prepreka, a neke su stvari jednostavno nepredvidive. Pokušavamo se prilagoditi – kazao je Burul.

Također je napomenuo da su proizvodi u Končaru dio priče o električnoj energiji, smanjivanju CO2 otiska i takvo nešto EU jasno podupire. Jedini je problem, rekao je, taj da kapaciteti Unije ne omogućuju razvoj velikom brzinom, a mnogi očekuju da se takvo nešto ostvaruje preko noći.

- Naše poslovanje je takvo da kad dođete kod potencijalnog kupca, proces traje i do pet ili šest godina dok ne postanemo njihovi dobavljači – zaključio je Burul.

Dvije tvornice u Rusiji, a auto industrija se ne miče s mjesta
Već i ptice na grani znaju da je automobilska industrija zadnjih godinu i šest mjeseci izložena nedostatku poluvodiča, a to utječe na proizvodne kapacitete zbog kojih su brojne kompanije primorane stvarati zalihe ne bi li ostale konkurentne. To, nažalost, nisu jedini problemi za domaće i strane kompanije.

- AD Plastik postoji u pet država, a imamo dvije tvornice u Rusiji. Četvrtina prihoda dolazi s ruskog tržišta i to nam predstavlja još jedan izazov. Od napada na Ukrajinu, proizvođači automobila u Rusiji praktički ne postoje. Unatoč tome, ugovorili smo otprilike 200 milijuna eura novih poslova koji kreću krajem 2023. i početkom 2024. godine – izjavio je Divić.

Izdržljivi i kad je najgore
Denis Nemčević iz Spider grupe koja se bavi proizvodnjom čajeva tvrdi da su za njih veliki izazov troškovi i upravljanje istima.

- Kontejneri znaju biti najavljeni u jednom terminu, a onda kasne mjesec ili čak dva. Nismo takvo nešto očekivali. Zbog toga smo povećali skladišne kapacitete da riješimo takve probleme, ali je zbog toga veća potreba za financiranjem i kapitalom – kazao je Nemčević čija grupa bilježi rekordni rast prodaje, ali se mogu samo nadati da će tako izgledati i 2023. s obzirom na nagli porast cijena.

Spider grupa, kazao je, želi budućim partnerima i klijentima pokazati da je jaka i izdržljiva čak i u najgorim trenutcima na svjetskom tržištu.

- Roba mora biti dostupna svima. Mi u Podravci vidimo značajan porast prodaje, ali su izraženi upitnici za manje dobavljače. Kupci se u zadnje vrijeme okreću veličini zbog sigurnosti isporuke, a zbog toga ispaštaju manje tvrtke – zaključila je Dalić i poručila da i dalje, unatoč nezavidnim vremenima, stoji iza čuvene izreke da je kupac uvijek kralj.


Komentari članka

Vezani članci

Nagrade Lider Investa za najbolje investicije dobili JGL, Podravka, EcoCortec i Bio ulja

07.06.2024.

Drugi dan prvog Liderovog Financijsko-investicijskog foruma koji je u dvorani zagrebačkog hotela Westin okupio brojne relevantne dionike domaćeg financijskog, ali i realnog sektora obilježila je dodjela nagrada za najbolje male, srednje i velike proizvodn

Brojimo šlepere (S05E01): Končar ove godine izvezao više od 860 šlepera

06.06.2024.

Pozitivan trend novougovorenih poslova Grupe Končar i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, što je rezultiralo još većom potražnjom za transformatorima. Samo u ovoj godini, do sredine svibnja, iz dvije Končareve tvor

Hrvatska je mala svjetska sila u izvozu ovih stvari

05.06.2024.

U HRVATSKOJ je daleko veći politički, javni i medijski fokus na turizmu nego industriji. Zbog toga prosječni građanin jako dobro zna koliko se dolazaka turista očekuje, jesu li rezultati sezone zadovoljavajući, koje probleme stvara turizam, jesu li rasle

Slovenska tvornica papira Paloma uložila 130 milijuna eura u proizvodnju, u planu već i nova ulaganja

05.06.2024.

Investicijom vrijednom više od 130 milijuna eura slovenska tvornica papira Paloma, dio slovačke SHP grupe (Slovak Hygienic Paper Group) koja je u vlasništvu češkog investicijskog holdinga Eco-Investment, zaokružila je tehnološka ulaganja u dvije nove konv

Ova kompanija je rijetkost u Hrvatskoj, proizvode visokotehnološka vozila za izvoz

27.05.2024.

Jedna od uspješnih, ali uglavnom nepoznatih kompanija u Hrvatskoj koje se bave proizvodnjom motornih vozila i dijelova za njih je Rasco, smještena u općini Kalinovac, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Tag cloud

 1. 2612 članka imaju tag turizam
 2. 2464 članka imaju tag hrvatska
 3. 1581 članka imaju tag svijet
 4. 1253 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1865 članka imaju tag financije
 6. 1568 članka imaju tag izvoz
 7. 1430 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1251 članka imaju tag trgovina
 9. 1295 članka imaju tag ict
 10. 1134 članka imaju tag investicije
 11. 1174 članka imaju tag industrija
 12. 1026 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 834 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1136 članka imaju tag EU
 15. 979 članka imaju tag menadžment
 16. 569 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 670 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 607 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 471 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 490 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 475 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 503 članka imaju tag obrazovanje
 31. 408 članka imaju tag osijek
 32. 428 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor