Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Srp 2022

Martina Dalić: Kupci se okreću veličini, a najviše ispaštaju male tvrtke

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Roko Kalafatić  

Martina Dalić: Kupci se okreću veličini, a najviše ispaštaju male tvrtke

Novonastale okolnosti na svjetskom tržištu predstavljaju problem za mnoge kompanije, a pogotovo za izvoznike koji unatoč svim nedaćama moru ostati pouzdani dobavljači svojim partnerima.

Pitanja koja ostaju visjeti u zraku su kako isporučiti robu u dogovorenoj količini, roku i po dogovorenoj cijeni – to su ujedno izazovi s kojima se danas moraju nositi strani i domaći dobavljači.

'Savršena oluja'
Na devetoj Liderovoj konferenciji o izvozu, Borna Petrović, komercijalni direktor u LIBURNIA pomorskoj agenciji je kazao da je krizu u opskrbnim lancima izazvala 'savršena oluja' potaknuta s brojnim nepredviđenim elementima koji su nepovoljni za svjetsko tržište.

- To su poremećaji uzrokovani covid-19 pandemijom, nove ekološke norme, rast cijena goriva i manjak kapaciteta u svjetskoj floti. Zastoji u lukama također su pogoršali stanje u opskrbnim lancima uz globalni manjak transportne opreme, nedostatak radne snage i rat u Ukrajini s kojim ćemo se još dugo boriti – poručio je Petrović.

Pomorske vozarine strelovito rastu od prve polovice 2020. godine, od tada su skočile za više od 300 posto, a dugi su i redovi čekanja u lukama diljem SAD-a, nekad traju i do 20 dana.

- Deset najvećih kontejnerskih brodara drže većinu tržišta, namještaju cijene, skrivaju opreme i njihovo je poslovanje često isprepleteno dogovorima koji najviše pogoduju njima. Očekujemo da će EU prema takvima biti blagonaklona, s obzirom da su tri najveća brodara locirana unutar iste pa će im malo progledati kroz prste – izjavio je Petrović.

Kao glavne razloge povećanja cijena, naveo je gorivo koje je poskupilo za četrdesetak posto u zadnjih godinu dana, uz brojne druge izazove kao što su skuplja obnova flote, dulje rokove isporuke koji su danas do i do 12 mjeseci, a nekad su bili između tri i četiri.

- Ipak, pozdravljamo snažan ciklus ulaganja u multimodalne terminale i obnovu luke Rijeka, ali se nadamo modernizaciji zastarjele željezničke infrastrukture i daljnjoj liberalizaciji željezničkog prometa kao i revitalizaciji riječnih plovnih puteva poput onoga na Savi – zaključio je Petrović.

Kako ispuniti preuzete obveze prema inozemnim partnerima i zašto ne odbijati nove kupce?
Čini se kao da se svijet nalazi pred tsunamijem – gledamo kako dolazi, ali nismo sigurni što možemo napraviti i kako reagirati. Na panelu vezanom za nagle promjene na svjetskom tržištu i utjecaju istih na domaće kompanije, gostovali su Martina Dalić iz Podravke, Vanja Burul iz Končara, Josip Divić iz AD Plastika i Denis Nemčević iz Spider grupe.

- Svi se možemo složiti da je ova godina pokazala itekako težom i izazovnijom nego što smo mislili prošle godine kada smo izrađivali dvogodišnje ili trogodišnje financijske planove. Pandemija i njene posljedice rezultirali su brojnim poremećajima na tržištu, a cijene su drastično porasle – rekla je Dalić.

Jesen je, kaže, bila prekretnica i trenutak kad je većina ljudi shvatila da je pandemija donijela značajan rast cijena sirovina, energenata i raznih proizvoda.

- Fizički troškovi proizvodnje nisu toliko rasli, prilagodili smo poslovne planove i korigirali prodajne cijene. U trenutku kad je pandemijom izazvan rast cijena doživio svoj vrhunac i mislili smo da je našim problemima kraj, pojavio se rat u Ukrajini kao uzrok ponovnog rasta cijena, pogotovo energenata – dodala je Dalić.

Također je zaključila da je recesija moguća u nadolazećem razdoblju, ali nije sigurna jer postoje amortizeri kao što su povoljne financijske mogućnosti i EU fondovi koji mogu nadomjestiti neke investicije.

Jedno je B2C, a drugo B2B
Ipak, s nešto se drugačijim izazovima u zadnje vrijeme suočava Končar koji većinu sirovina nabavlja iz Amerike i Azije.

- Kroz 2021. godinu smo se već prilagodili situaciji na tržištu, a rat u Ukrajini samo je dodatno pogoršao stvari. Imamo planove kako nastaviti uspješno poslovati, ali je taj put pun prepreka, a neke su stvari jednostavno nepredvidive. Pokušavamo se prilagoditi – kazao je Burul.

Također je napomenuo da su proizvodi u Končaru dio priče o električnoj energiji, smanjivanju CO2 otiska i takvo nešto EU jasno podupire. Jedini je problem, rekao je, taj da kapaciteti Unije ne omogućuju razvoj velikom brzinom, a mnogi očekuju da se takvo nešto ostvaruje preko noći.

- Naše poslovanje je takvo da kad dođete kod potencijalnog kupca, proces traje i do pet ili šest godina dok ne postanemo njihovi dobavljači – zaključio je Burul.

Dvije tvornice u Rusiji, a auto industrija se ne miče s mjesta
Već i ptice na grani znaju da je automobilska industrija zadnjih godinu i šest mjeseci izložena nedostatku poluvodiča, a to utječe na proizvodne kapacitete zbog kojih su brojne kompanije primorane stvarati zalihe ne bi li ostale konkurentne. To, nažalost, nisu jedini problemi za domaće i strane kompanije.

- AD Plastik postoji u pet država, a imamo dvije tvornice u Rusiji. Četvrtina prihoda dolazi s ruskog tržišta i to nam predstavlja još jedan izazov. Od napada na Ukrajinu, proizvođači automobila u Rusiji praktički ne postoje. Unatoč tome, ugovorili smo otprilike 200 milijuna eura novih poslova koji kreću krajem 2023. i početkom 2024. godine – izjavio je Divić.

Izdržljivi i kad je najgore
Denis Nemčević iz Spider grupe koja se bavi proizvodnjom čajeva tvrdi da su za njih veliki izazov troškovi i upravljanje istima.

- Kontejneri znaju biti najavljeni u jednom terminu, a onda kasne mjesec ili čak dva. Nismo takvo nešto očekivali. Zbog toga smo povećali skladišne kapacitete da riješimo takve probleme, ali je zbog toga veća potreba za financiranjem i kapitalom – kazao je Nemčević čija grupa bilježi rekordni rast prodaje, ali se mogu samo nadati da će tako izgledati i 2023. s obzirom na nagli porast cijena.

Spider grupa, kazao je, želi budućim partnerima i klijentima pokazati da je jaka i izdržljiva čak i u najgorim trenutcima na svjetskom tržištu.

- Roba mora biti dostupna svima. Mi u Podravci vidimo značajan porast prodaje, ali su izraženi upitnici za manje dobavljače. Kupci se u zadnje vrijeme okreću veličini zbog sigurnosti isporuke, a zbog toga ispaštaju manje tvrtke – zaključila je Dalić i poručila da i dalje, unatoč nezavidnim vremenima, stoji iza čuvene izreke da je kupac uvijek kralj.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska franšiza Friendly Fire otvara igraonice u Meksiku

26.09.2023.

Potpisivanjem master franšiznog ugovora za Meksiko brand otvara vrata za minimalno 30 novih objekata na području te zemlje, a nada se i proboju na šire tržište latinske Amerike.

Borzan pobijedila velike proizvođače – Europa zabranjuje ugrađene kvarove

25.09.2023.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan održala je u Kući Europe konferenciju za medije o rezultatima završnih pregovora o zakonu o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji. Kaže da je došao kraj ugrađenim kvarovima uređaja, a oni koji će kršiti zakon

Bosch Hrvatska ponovno bilježi zdravi rast, usprkos globalnim izazovima u gospodarstvu

24.09.2023.

Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2022. godinu s konsolidiranom prodajom od 83,4 milijuna eura u Hrvatskoj, bilježeći time snažan rast od oko 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vedran Sorić i Saša Tenodi: Kako smo u Prodajni mindset uspjeli dovesti pravog Vuka s Wall Streeta

19.09.2023.

Međunarodna konferencija The Wolf Strikes Again, koja se održava 17. studenoga 2023. u Mozaik Event Centru u Zagrebu, kruna je projekta Prodajni mindset, jedinstvenog koncepta evenata, edukacije i networkinga, osmišljenog kako bi pomogao u unaprjeđenju pr

Uspješan uzlet hrvatske tvrtke: Đuri Đakoviću posao s Amerikancima vrijedan 3,8 milijuna dolara

18.09.2023.

Đuro Đaković Grupa pustila je preko Zagrebačke burze informaciju da je Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorilo suradnju vezanu za isporuku oklopnih vozila Bradley u vrijednosti od 3.824.918,75 dolara.

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1500 članka imaju tag svijet
 4. 1535 članka imaju tag izvoz
 5. 1802 članka imaju tag financije
 6. 1149 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1249 članka imaju tag ict
 9. 1372 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1122 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1113 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 593 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 469 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 414 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor