Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Svi 2019

Mate Rimac iznio plan za razvoj automobilske industrije u Hrvatskoj

Izvor: prviplan.hr · Autor: Prvi plan  

Mate Rimac iznio plan za razvoj automobilske industrije u Hrvatskoj

“Autoindustrija se proširila po cijeloj Europi i Hrvatska je gotovo jedina iznimka. Već su bila dva vala investicija u regiji. Prvi je bio u Češku, Slovačku, Poljsku, Sloveniju, drugi u Rumunjsku i Slovačku, sada se dosta ulaže u Srbiju. Hrvatska ima manje od milijardu dolara prihoda iz autoindustrije, Češka 41 milijardu i to pokazuje potencijal.

Hrvatska, dakle, ima manje od pola posto BDP-a, a Češka više od pet posto BDP-a direktno iz autoindustrije, upozorio je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, na gospodarskom skupu ‘Croatia E-mobility forum’ kojeg su danas u Zagrebu organizirali Američka gospodarska komora (AmCham) i Jutarnji list.

Croatia E-mobility forum bio je posvećen izazovima velike e-mobility tranzicije te stvaranju platforme za zajedničko promišljanje tržišnih modela, regulative i javnih politika, a najveću pažnju privukao je Mate Rimac koji je održao prezentaciju na temu ‘Kako Hrvatska može privući automobilsku industriju’.

Sloveniji je glavni izvozni proizvod automobil, a Hrvatskoj drvo
Rimac je objasnio kako tvrtke biraju lokacije, koji su im kriteriji te je uspoređujući Hrvatsku s drugim zemljama, konstatirao da Hrvatska nije među najboljim kandidatima.

“Hrvatska ostvaruje 13 milijardi dolara izvoza s četiri milijuna stanovnika, Slovačka ima 78 milijardi dolara izvoza, od toga samo automobila i dijelova izvoze u vrijednosti od 20 milijardi dolara.

Pogledajmo bliže susjede. Slovenija s dva milijuna stanovnika više izvozi od nas i opet im je glavni izvozni proizvod automobili, a nama drvo”, konstatirao je Mate Rimac, dodavši da su te zemlje privukle tvrtke i zbog troška rada, ali i talenata, odnosno dobrih fakulteta, infrastrukture i dostupnog kapitala, prenio je Jutarnji list.

Rimac je napomenuo da ipak nije sve crno: “Davanja na male plaće su u Hrvatskoj konkurentne, na srednje nismo baš najbolji, a na veće smo najgori u Europi jer u Hrvatskoj nije dobro biti dobro plaćen. Nastane revolt jer se manje oporezuje bogate, ali ljudi ne razumiju da dobro plaćeni donose vrijednost.

Srbija je vrlo jaka u tome, zemlje se zalažu da dobiju investicije, da privuku firme. Ne radi se o tome koliko će država poticati industriju da dođe. Država mora prvo odrediti u kojem smjeru želi ići, koje industrije imati i raditi onda proaktivno”, izjavio je Rimac koji smatra da država prvo treba razraditi koje firme privući.

Prema njegovom uvjerenju trebalo bi se raditi o inovativnim firmama koje stvaraju najveći doprinose društvu, te investicijama koje daju maksimalni benefit.

Hrvatska se može poboljšati u kratkom roku
“Hrvatska se može poboljšati određenim mjerama i fokusirati se na veće benefite u kratkom roku. Industrija se mijenja, ima puno prilika, Hrvatska ima priliku da ne propusti treći vlak. Rimac Automobili su spremni pomoći ako želimo privući autoindustriju u Hrvatskoj. Smatramo da je to moguće uz rad”, poručio je Rimac koji je govorio i o velikim promjenama kroz koje prolazi automobilska industrija u svijetu.

“Trendovi i analize pokazuju da će velik dio automobila do 2030. postati autonomni, svi će biti povezani na internet, dogodit će se i jača elektrifikacija te će se pojaviti u značajnijom mjeri dijeljenje automobila, samo što će u budućnosti to biti i bez vozača. E-automobil može biti puno jeftiniji nego vlastiti automobil po milji i zato će veliki dio populacije napraviti tranziciju prema autonomnim vozilima”, smatra Rimac.

Prema njegovim informacijama autoindustrija ulaže gotovo 60 milijardi dolara godišnje u razvoj.

E-automobili ogromna prilika
“Stotine modela e-automobila dolazi na tržište. Oni se razvijaju od četiri do sedam godina i ono što je danas u laboratoriju, bit će na cestama za nekoliko godina. Tu je ogromna prilika jer će s današnjim udjelom od danas tri posto u prodaji, taj udio skočiti na 60-ak posto u sljedećim desetljećima.

Zato se puno ulaže u autoindustriju, u startupove i u tehnološke firme. Do sada je uloženo više od 25 milijardi dolara kroz venture investicije i tu se vidi u kojem smjeru ta industrija ide. Ulaže se u razvoj baterija, u tvrtke koje rade senzore i slično. Širi je portfolio nego što je nekad bio. Također, ulaže se puno u razvoj, budžeti su veći”, iznio je Mate Rimac potencijale ulaganja.

Njegova kompanija dosad je privukla više od 60 milijuna eura stranih investicija, ne računajući EIB koji im je lani dao zajam od 30 milijuna eura. Rimac je rekao da će ove godine imati još jednog velikog investitora te naglasio da su Rimac Automobili privukli više investicija nego sve ostale tehnološke firme u Hrvatskoj


Komentari članka

Vezani članci

Česima smo se nekad smijali kad su na more dolazili noseći paštete, a danas...

25.05.2019.

Češka je prema Svjetskom gospodarskom forumu 2018. bila 31. najkonkurentnija zemlja svijeta, dok je Hrvatska od nje lošije plasirana čak 43 pozicije.

Može li nam kišno vrijeme uništiti turističku sezonu?

24.05.2019.

S obzirom na to da sve ozbiljnije destinacije na Jadranu već godinama rade na razvoju novih i unaprjeđenju kvalitete postojećih turističkih proizvoda, ne očekujem da će loši vremenski uvjeti u svibnju imati značajan utjecaj na turističku sezonu

Škoda najavila električni Citigo

22.05.2019.

Možemo vidjeti kako će električni Citigo, zahvaljujući činjenici drugačijeg pogonskog sklopa, proći kroz neke manje izmjene vanjskog dizajna, no značajnijih razlika ustvari nema. Maska je zatvorena, prednji branik je ponešto izmijenjen

Kako do prosječne plaće od 7500 kuna, i kako to udvostručiti

21.05.2019.

Tranzicijski trošak mirovinske reforme u 2018. godini je bio više od devet milijardi kuna ili oko 2,5 posto BDP-a. Unatoč neslaganjima u stručnoj javnosti što čini tranzicijski trošak, nesporan je dio koji se odnosi na iznos mirovinskih doprinosa koji odl

Najpoželjniji poslodavci dm, Lidl i Müller, od domaćih tvrtki Rimac Automobili

17.05.2019.

Istraživanje je pokazalo kako plaća nije presudan faktor atraktivnosti poslodavca, 31 posto ispitanika smatra da su bitniji dobri odnosi s kolegama, dok je za 30 posto najvažnija sigurnost radnog mjesta te socijalna odgovornost poslodavca

Tag cloud

 1. 1900 članka imaju tag hrvatska
 2. 1918 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1221 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 929 članka imaju tag svijet
 11. 956 članka imaju tag EU
 12. 878 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 762 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 523 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 495 članka imaju tag tehnologija
 21. 355 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 256 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 388 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 336 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 336 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija