Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Srp 2014

Međimurje - Hrvatski raj za strane investitore

Izvor: liderpress.hr · Autor: Alan Eder  

Međimurje - Hrvatski raj za strane investitore

Unatoč krizi Međimurska županija jedna je od rijetkih primjera u kojima rastu svi gospodarski pokazatelji. Bil-ježi najveći porast zaposlenosti, od 2,7 posto, i jedina je u Hrvatskoj rasla više od jedan posto.

Prema posljednjim podacima, ondje je bilo 30.175 zaposlenih, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini.

Izvozna orijentacija To je dokaz da je orijentacija Međimurja prema stranim, izvozno orijentiranim ulagačima dobitna kombinacija. Finacijski pokazatelji također idu u korist te županije jer prema Fininim podacima rastu ukupni prihodi i dobit tvrtki iz toga kraja. Najsjevernija županija može se pohvaliti da unatoč krizi ima vanjskotrgovinski suficit. S 4,2 posto sudjeluje u hrvatskom izvozu, a uvozi samo 1,9 posto od ukupnoga hrvatskog uvoza. Ulagači se bore za mjesto u industrijskim zonama, pogotovo u preloškoj. Velik su plus odlični uvjeti i kvalitetna radna snaga spremna obavljati najteže zadatke, ali također treba istaknuti da Međimurje krasi odličan položaj. Investitori traže blizinu autoceste i željeznice, što ono ima, a nadohvat su ruke i Slovenija, Mađarska, Austrija i Slovačka.

U Županiji posluje više od dvije tisuće tvrtki, a od pedeset najvećih, očekivano, najviše njih sjedište ima u Čakovcu, čak 27.

Na Liderovu popisu tisuću najvećih tvrtki upravo ih 27 dolazi iz te županije. Najveća prema prihodima jest čakovečki Metss koji se bavi trgovinom i od osnutka 2003. narastao je na 414 milijuna kuna prihoda uz 678 zaposlenih. Drugo mjesto zauzima Perutnina Ptuj - Pipo koja je prošle godine uprihodila 365 milijuna kuna uz rast od 6,2 posto. Brončanu međimursku medalju osvojila je Tubla s 241 milijun kuna prihoda u prošloj godini.

Termalna energana u Draškovcu Županiju od ostatka Hrvatske izdvaja mnogo stranih ulagača koji otvaraju svoje tvornice. Gospodarske zone u Prelogu ispunjene su gotovo do posljednje parcele, Čakovec i Donja Subotica planiraju širiti svoje zone, a i drugi dijelovi Županije odlično privlače ulagače. Veliku ulogu u tome imaju lokalni čelnici koji pokušavaju biti na usluzi u svim koracima postupka.

Međimurje ima veliku prednost i u prirodnim izvorima. Hidroelektrane na Dravi opskrbljuju lokalno i šire područje Hrvatske električnom energijom i omogućuju učnkovit nadzor nad riječnim tokom te natapanje. Pred Međimurjem je također novi veliki projekt koji je prepoznala i Europska komisija. U programu financiranja projekata koji sudjeluju u borbi protiv klimatskih promjena NER 300, projekt termalne energane u Draškovcu, kao jedini takav projekt iz Srednje i Jugoistočne Europe dobio je 14,7 milijuna eura. Novac će se uložiti ugradnju energane koja će na početku proizvoditi sedam megavata električne energije i 24 megavata toplinske, a snaga će porasti na 17 odnosno 40 megavata.

Istraživanja na bivšoj Ininoj bušotini termalne vode u Draškovcu već su obavljena, a najesen bi trebali početi i radovi. Energana će iskorištavati termalnu vodu i plin koji je u vodi, a ugljikov dioksid posebno će se skladištiti. Smanjenje emisije štetnog plina upravo je plan Europske komisije. Za Draškovec će do do 1. travnja iduće godine stići prvih 8,4 milijuna eura, a ostatak od 6,3 milijuna do kraja te godine. Energana je i prva faza budućega lječilišno-turističkog kompleksa Vrt Hrvatske. Opskrbljivat će energijom buduće termalne toplice i plastenike za uzgoj voća i povrća, a energija će se ponuditi i kućanstvima te gospodarskim zonama.

U vrhu konkurentnosti Velik je problem Međimuraca niska plaća, za 22 posto manja od državnog prosjeka, koja ipak blago raste. Bez obzira na to Međimurje vrlo dobro stoji na ljestvici konkurentnosti hrvatskih županija, u vrhu je. U Županiji očekuju mnogo bolji položaj jer će pravi učinak Europske unije biti vidljiv tek ove godine. Danas je bolja i učinkovitost javne uprave. Posebno se to ističe pri izdavanju građevinskih dozvola, koje se mogu dobiti i brže od europskog prosjeka, što je važno za privlačenje ulaganja i otvaranje radnih mjesta. Međimurje krasi i odlična suradnja sa susjednim županijama i susjednim državama. Njegovi radnici poznati su po visokoj kvaliteti rada, pomalo germanskom načinu razmišljanja jer mnogi su se 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća trbuhom za kruhom selili u Austriju i Njemačku.

Nakon povratka u domovinu ostale su zapadnoeuropske odlike rada, što se očituje u svim područjima života. Županijski je cilj omogućiti povećanje prosječne plaće i dodatno smanjenje nezaposlenosti, koja posljednjih godina stalno pada. Uz to, mnogo se radi na širenju turističke ponude kako bi brojni turisti koji putuju na more preko Međimurja ondje i ostali nekoliko dana te razgledali znamenitosti toga kraja. Također je cilj razviti zajedničko sveučilište za cijelu regiju da mladi ne bi odlazili na studij u druge krajeve Hrvatske.


Komentari članka

Vezani članci

Pevec u gradnju centra u Vinkovcima ulaže 40 milijuna kuna

28.01.2020.

Trgovački lanac Pevec sklopio je ugovor za izgradnju novog prodajnog centra u Vinkovcima vrijednog 40 milijuna kuna, koji bi trebao biti otvoren krajem ljeta, objavili su u utorak iz Peveca

Radit će gotov proizvod, zapošljavaju još 35 ljudi

20.01.2020.

Od veljače u funkciji nova tehnološka linija, podižu se kapaciteti pogona

Crni pinot i pušipel obitelji Dvanajščak Kozol: kći Tea već sa 16 postala sommelierka

17.01.2020.

Mama Rajka, tata Zdravko i kći Tea imaju položene ispite za sommeliere s tim da je Tea sa 16 godina bila i najmlađi sommelier(ka) u Hrvatskoj. Brat joj Viktor u obiteljski se posao uključio prije 4 godine kada je nakon 2 godine studiranja medicine shvatio

Spider grupa otvorila novi pogon u Pitomači vrijedan 28 milijuna kuna

10.01.2020.

U petak je u Pitomači otvorena nova tvornica vodećeg hrvatskog proizvođača čajeva Spider grupe. Ukupna investicija u novi proizvodni pogon te izgradnju i opremanje iznosi više od 28 milijuna kuna, a polovica toga iznosa osigurana je sredstvima iz Europsko

Omco Croatia uložio više od sedam milijuna kuna u fotonaponsku elektranu i zaštitu okoliša

10.01.2020.

Nakon višegodišnjih ulaganja u povećanje kapaciteta kroz zapošljavanje i opremu te intenzivnog ulaganja u automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju, Omco Croatia je ulaganja usmjerio u zaštitu okoliša te osvojio posebno priznanje Lider investa.

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1998 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1014 članka imaju tag svijet
 7. 993 članka imaju tag trgovina
 8. 1024 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 853 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 869 članka imaju tag industrija
 14. 615 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 596 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 515 članka imaju tag tehnologija
 20. 380 članka imaju tag poticaji
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 355 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 367 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg