Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Srp 2014

Međimurje - Hrvatski raj za strane investitore

Izvor: liderpress.hr · Autor: Alan Eder  

Međimurje - Hrvatski raj za strane investitore

Unatoč krizi Međimurska županija jedna je od rijetkih primjera u kojima rastu svi gospodarski pokazatelji. Bil-ježi najveći porast zaposlenosti, od 2,7 posto, i jedina je u Hrvatskoj rasla više od jedan posto.

Prema posljednjim podacima, ondje je bilo 30.175 zaposlenih, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini.

Izvozna orijentacija To je dokaz da je orijentacija Međimurja prema stranim, izvozno orijentiranim ulagačima dobitna kombinacija. Finacijski pokazatelji također idu u korist te županije jer prema Fininim podacima rastu ukupni prihodi i dobit tvrtki iz toga kraja. Najsjevernija županija može se pohvaliti da unatoč krizi ima vanjskotrgovinski suficit. S 4,2 posto sudjeluje u hrvatskom izvozu, a uvozi samo 1,9 posto od ukupnoga hrvatskog uvoza. Ulagači se bore za mjesto u industrijskim zonama, pogotovo u preloškoj. Velik su plus odlični uvjeti i kvalitetna radna snaga spremna obavljati najteže zadatke, ali također treba istaknuti da Međimurje krasi odličan položaj. Investitori traže blizinu autoceste i željeznice, što ono ima, a nadohvat su ruke i Slovenija, Mađarska, Austrija i Slovačka.

U Županiji posluje više od dvije tisuće tvrtki, a od pedeset najvećih, očekivano, najviše njih sjedište ima u Čakovcu, čak 27.

Na Liderovu popisu tisuću najvećih tvrtki upravo ih 27 dolazi iz te županije. Najveća prema prihodima jest čakovečki Metss koji se bavi trgovinom i od osnutka 2003. narastao je na 414 milijuna kuna prihoda uz 678 zaposlenih. Drugo mjesto zauzima Perutnina Ptuj - Pipo koja je prošle godine uprihodila 365 milijuna kuna uz rast od 6,2 posto. Brončanu međimursku medalju osvojila je Tubla s 241 milijun kuna prihoda u prošloj godini.

Termalna energana u Draškovcu Županiju od ostatka Hrvatske izdvaja mnogo stranih ulagača koji otvaraju svoje tvornice. Gospodarske zone u Prelogu ispunjene su gotovo do posljednje parcele, Čakovec i Donja Subotica planiraju širiti svoje zone, a i drugi dijelovi Županije odlično privlače ulagače. Veliku ulogu u tome imaju lokalni čelnici koji pokušavaju biti na usluzi u svim koracima postupka.

Međimurje ima veliku prednost i u prirodnim izvorima. Hidroelektrane na Dravi opskrbljuju lokalno i šire područje Hrvatske električnom energijom i omogućuju učnkovit nadzor nad riječnim tokom te natapanje. Pred Međimurjem je također novi veliki projekt koji je prepoznala i Europska komisija. U programu financiranja projekata koji sudjeluju u borbi protiv klimatskih promjena NER 300, projekt termalne energane u Draškovcu, kao jedini takav projekt iz Srednje i Jugoistočne Europe dobio je 14,7 milijuna eura. Novac će se uložiti ugradnju energane koja će na početku proizvoditi sedam megavata električne energije i 24 megavata toplinske, a snaga će porasti na 17 odnosno 40 megavata.

Istraživanja na bivšoj Ininoj bušotini termalne vode u Draškovcu već su obavljena, a najesen bi trebali početi i radovi. Energana će iskorištavati termalnu vodu i plin koji je u vodi, a ugljikov dioksid posebno će se skladištiti. Smanjenje emisije štetnog plina upravo je plan Europske komisije. Za Draškovec će do do 1. travnja iduće godine stići prvih 8,4 milijuna eura, a ostatak od 6,3 milijuna do kraja te godine. Energana je i prva faza budućega lječilišno-turističkog kompleksa Vrt Hrvatske. Opskrbljivat će energijom buduće termalne toplice i plastenike za uzgoj voća i povrća, a energija će se ponuditi i kućanstvima te gospodarskim zonama.

U vrhu konkurentnosti Velik je problem Međimuraca niska plaća, za 22 posto manja od državnog prosjeka, koja ipak blago raste. Bez obzira na to Međimurje vrlo dobro stoji na ljestvici konkurentnosti hrvatskih županija, u vrhu je. U Županiji očekuju mnogo bolji položaj jer će pravi učinak Europske unije biti vidljiv tek ove godine. Danas je bolja i učinkovitost javne uprave. Posebno se to ističe pri izdavanju građevinskih dozvola, koje se mogu dobiti i brže od europskog prosjeka, što je važno za privlačenje ulaganja i otvaranje radnih mjesta. Međimurje krasi i odlična suradnja sa susjednim županijama i susjednim državama. Njegovi radnici poznati su po visokoj kvaliteti rada, pomalo germanskom načinu razmišljanja jer mnogi su se 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća trbuhom za kruhom selili u Austriju i Njemačku.

Nakon povratka u domovinu ostale su zapadnoeuropske odlike rada, što se očituje u svim područjima života. Županijski je cilj omogućiti povećanje prosječne plaće i dodatno smanjenje nezaposlenosti, koja posljednjih godina stalno pada. Uz to, mnogo se radi na širenju turističke ponude kako bi brojni turisti koji putuju na more preko Međimurja ondje i ostali nekoliko dana te razgledali znamenitosti toga kraja. Također je cilj razviti zajedničko sveučilište za cijelu regiju da mladi ne bi odlazili na studij u druge krajeve Hrvatske.


Komentari članka

Vezani članci

HEP i HOPS otvorili radove na izgradnji suvremenog postrojenja vrijednog 105 milijuna kuna

01.07.2020.

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj dva projekta od ukupno 500 milijuna dolara

29.06.2020.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj dva projekta ukupne vrijednosti 500 milijuna američkih dolara radi pružanja hitne potpore hrvatskim vlastima u ublažavanju učinaka trostrukog šoka koji je pogodio zemlju ove godine, priopćeno je

Napokon pomak u korištenju EU novca: Stigli smo do prosjeka, u rangu smo s Njemačkom i Slovačkom

16.06.2020.

Očekujući kako će novac iz Europske unije oživjeti njeno anemično gospodarstvo, Hrvatska se 2013. godine priključila bloku od 28 zemalja, a šest godina kasnije dosegnula je prosjek EU-a u povlačenju tog novca, ocijenjeno je u utorak u Bruxellesu, gdje se

Nikola Škorić: Kriptovalute su u koronakrizi dobile na vidljivosti jer je papirnati novac postao manje poželjan

10.06.2020.

U našem segmentu tržišta promjene neće biti toliko radikalne, koliko ubrzane. Ubrzana adopcija postojećih digitalnih tehnologija za sobom će povući i ubrzani razvoj novih. Ukoliko smo ranije procjenjivali kako će se određeni pomak dogoditi unutar pet godi

Država pokriva minimalac, poslodavac ostatak. Treba li uplaćivati cijeli bruto? NE!

13.05.2020.

Nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila gospodarstvo, a država 'uletila' poduzetnicima s prijeko potrebnom pomoći, otvorila su se nova pitanja i problemi. Naime, država 'pokriva' plaće do iznosa 4000 kuna, a poslodavac razliku do punog iznosa. No,

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1075 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 694 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 384 članka imaju tag hnb
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 386 članka imaju tag vlada
 36. 238 članka imaju tag koronavirus
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici