Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Srp 2014

Međimurje - Hrvatski raj za strane investitore

Izvor: liderpress.hr · Autor: Alan Eder  

Međimurje - Hrvatski raj za strane investitore

Unatoč krizi Međimurska županija jedna je od rijetkih primjera u kojima rastu svi gospodarski pokazatelji. Bil-ježi najveći porast zaposlenosti, od 2,7 posto, i jedina je u Hrvatskoj rasla više od jedan posto.

Prema posljednjim podacima, ondje je bilo 30.175 zaposlenih, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini.

Izvozna orijentacija To je dokaz da je orijentacija Međimurja prema stranim, izvozno orijentiranim ulagačima dobitna kombinacija. Finacijski pokazatelji također idu u korist te županije jer prema Fininim podacima rastu ukupni prihodi i dobit tvrtki iz toga kraja. Najsjevernija županija može se pohvaliti da unatoč krizi ima vanjskotrgovinski suficit. S 4,2 posto sudjeluje u hrvatskom izvozu, a uvozi samo 1,9 posto od ukupnoga hrvatskog uvoza. Ulagači se bore za mjesto u industrijskim zonama, pogotovo u preloškoj. Velik su plus odlični uvjeti i kvalitetna radna snaga spremna obavljati najteže zadatke, ali također treba istaknuti da Međimurje krasi odličan položaj. Investitori traže blizinu autoceste i željeznice, što ono ima, a nadohvat su ruke i Slovenija, Mađarska, Austrija i Slovačka.

U Županiji posluje više od dvije tisuće tvrtki, a od pedeset najvećih, očekivano, najviše njih sjedište ima u Čakovcu, čak 27.

Na Liderovu popisu tisuću najvećih tvrtki upravo ih 27 dolazi iz te županije. Najveća prema prihodima jest čakovečki Metss koji se bavi trgovinom i od osnutka 2003. narastao je na 414 milijuna kuna prihoda uz 678 zaposlenih. Drugo mjesto zauzima Perutnina Ptuj - Pipo koja je prošle godine uprihodila 365 milijuna kuna uz rast od 6,2 posto. Brončanu međimursku medalju osvojila je Tubla s 241 milijun kuna prihoda u prošloj godini.

Termalna energana u Draškovcu Županiju od ostatka Hrvatske izdvaja mnogo stranih ulagača koji otvaraju svoje tvornice. Gospodarske zone u Prelogu ispunjene su gotovo do posljednje parcele, Čakovec i Donja Subotica planiraju širiti svoje zone, a i drugi dijelovi Županije odlično privlače ulagače. Veliku ulogu u tome imaju lokalni čelnici koji pokušavaju biti na usluzi u svim koracima postupka.

Međimurje ima veliku prednost i u prirodnim izvorima. Hidroelektrane na Dravi opskrbljuju lokalno i šire područje Hrvatske električnom energijom i omogućuju učnkovit nadzor nad riječnim tokom te natapanje. Pred Međimurjem je također novi veliki projekt koji je prepoznala i Europska komisija. U programu financiranja projekata koji sudjeluju u borbi protiv klimatskih promjena NER 300, projekt termalne energane u Draškovcu, kao jedini takav projekt iz Srednje i Jugoistočne Europe dobio je 14,7 milijuna eura. Novac će se uložiti ugradnju energane koja će na početku proizvoditi sedam megavata električne energije i 24 megavata toplinske, a snaga će porasti na 17 odnosno 40 megavata.

Istraživanja na bivšoj Ininoj bušotini termalne vode u Draškovcu već su obavljena, a najesen bi trebali početi i radovi. Energana će iskorištavati termalnu vodu i plin koji je u vodi, a ugljikov dioksid posebno će se skladištiti. Smanjenje emisije štetnog plina upravo je plan Europske komisije. Za Draškovec će do do 1. travnja iduće godine stići prvih 8,4 milijuna eura, a ostatak od 6,3 milijuna do kraja te godine. Energana je i prva faza budućega lječilišno-turističkog kompleksa Vrt Hrvatske. Opskrbljivat će energijom buduće termalne toplice i plastenike za uzgoj voća i povrća, a energija će se ponuditi i kućanstvima te gospodarskim zonama.

U vrhu konkurentnosti Velik je problem Međimuraca niska plaća, za 22 posto manja od državnog prosjeka, koja ipak blago raste. Bez obzira na to Međimurje vrlo dobro stoji na ljestvici konkurentnosti hrvatskih županija, u vrhu je. U Županiji očekuju mnogo bolji položaj jer će pravi učinak Europske unije biti vidljiv tek ove godine. Danas je bolja i učinkovitost javne uprave. Posebno se to ističe pri izdavanju građevinskih dozvola, koje se mogu dobiti i brže od europskog prosjeka, što je važno za privlačenje ulaganja i otvaranje radnih mjesta. Međimurje krasi i odlična suradnja sa susjednim županijama i susjednim državama. Njegovi radnici poznati su po visokoj kvaliteti rada, pomalo germanskom načinu razmišljanja jer mnogi su se 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća trbuhom za kruhom selili u Austriju i Njemačku.

Nakon povratka u domovinu ostale su zapadnoeuropske odlike rada, što se očituje u svim područjima života. Županijski je cilj omogućiti povećanje prosječne plaće i dodatno smanjenje nezaposlenosti, koja posljednjih godina stalno pada. Uz to, mnogo se radi na širenju turističke ponude kako bi brojni turisti koji putuju na more preko Međimurja ondje i ostali nekoliko dana te razgledali znamenitosti toga kraja. Također je cilj razviti zajedničko sveučilište za cijelu regiju da mladi ne bi odlazili na studij u druge krajeve Hrvatske.


Komentari članka

Vezani članci

Olakšano je otvaranje tvrtki, a evo kako je zatvoriti...

10.12.2019.

Ideja prestanka po skraćenom postupku je svakako doprinijela uštedi vremena i novca. Ostaje samo pitanje koliko će iznositi naknada za pohranu poslovnih knjiga s obzirom na to da pravilnik nije donesen a rok je do siječnja 2020. godine.

Poduzetnički inkubator prima prve stanare 2020.

05.12.2019.

Objekt je površine je 1861 četvornih metara i čine ga pet proizvodnih prostora, 13 uredskih prostora, upravni dio zgrade te konferencijska dvorana od 100 četvornih metara i višenamjenska dvorana iste kvadrature s mogućnošću pregrađivanja.

U Vukovaru pogon komponenti za zrakoplovnu industriju

04.12.2019.

Predsjednik Uprave tvrtke Enikom Aerospace Marko Josip Andrijanić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su Ugovor o zakupu poslovnog prostora u Poslovno industrijskom centru čime će u proizvodnji komponenti interijera putničkih i poslovnih zrakop

Digitalizaciju će preživjeti samo računovođe koji postanu financijski direktori Goran Litvan

04.12.2019.

Poduzetnik treba nekoga da mu te komplicirane i stručne termine prevede na njegov jezik i brine se umjesto njega To će biti ključno. Procjenjuje se da će u idućih nekoliko godina u računovodstvu nestati od četrdeset do pedeset posto radnih mjesta

Europska komisija odobrila 57 milijuna eura za modernizaciju toplinskog sustava Zagreba

04.12.2019.

U sklopu paketa pomoći državama članicama, Europska komisija je potvrdila paket financijske pomoći vrijedan 57 milijuna eura koji bi trebao modernizirati sustav grijanja Grada Zagreba

Tag cloud

 1. 1955 članka imaju tag hrvatska
 2. 1985 članka imaju tag turizam
 3. 1555 članka imaju tag financije
 4. 1258 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 995 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1015 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 845 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 923 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 592 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 773 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 492 članka imaju tag krediti
 21. 371 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 352 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 308 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 356 članka imaju tag porezi
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 300 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 381 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 271 članka imaju tag opg