Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Sij 2018

Minuli prosinac pokazao da Opatija i zimi ima izvrstan turistički proizvod

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Aleksandra Kućel-Ilić  

Minuli prosinac pokazao da Opatija i zimi ima izvrstan turistički proizvod

Pet iznimnih zimskih tjedana »odradila« je adventska Opatija u kojoj je prosinac 2017. po posjetu gostiju bio do sada najizdašniji. Svi programi osim onih koje je omela kiša bili su odlično prihvaćeni kod publike, a velika je stvar za ovaj grad i činjenica da se uz tradicionalnu publiku zrelije dobi, u Opatiju sve više vraćaju i mladi. Opatijsko adventsko razdoblje ove je godine ponudilo sadržaje poput blagdanskog mrkata, zatim Adventa ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera, te Ledene čarolije na Ljetnoj pozornici, a posebna se pažnja pridala upravo sadržajima za najmlađe.

Program je obilovao radionicama i predstavama za djecu koja su se mogla zabaviti u kućici orašara i vilenjaka, uključiti se u Božićnu bajku na Učki i sjesti u krilo Djedu Mrazu, ili pak na Ljetnoj pozornici u podne 31. prosinca prvi dočekati Novu. Prvi put, različitih je programa bilo i u KTC-u Gervais, od kino-predstava koje konačno opet »stanuju« u Opatiji, no publika se tek treba priviknuti da za pogledati dobar film ne moraju više »potegnuti« do Rijeke, do klasičnih i prigodnih božićnih koncerata u glavnoj dvorani, te rock koncerata u Klubu Gervais.
Svi zadovoljni

Svečano iščekivanje Božića i prvi dani 2018. godine ovaj su grad odjenuli u blještavo ruho koje su zabilježile i brojne turističke kamere, a i izlozi hotela, trgovina i svih poslovnih prostora uz glavnu prometnicu bili su za nijansu bolje uređeni nego godinu ranije. Uz adventski vijenac s upaljenim svijećama oko fontane na Slatini, prigodno je dekorirana i opatijska crkva svetog Jakova, pa je kompletna slika grada znatno ljepša nego li je to bilo tijekom prethodnih adventskih dana. Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice Grada Opatije zadovoljna je odrađenim poslom i već sada razmišlja o Najljepšem Adventu uz more u 2018. godini.

– Naše zadovoljstvo očituje se prije svega u zadovoljstvu naših gostiju, i svih koji su sudjelovali u Adventu. Advent u Opatiji dobio je jednu novu dimenziju, oživio je zimsku idilu u Opatiji uz pet tjedana atraktivnih programa. Brojnim, raznolikim glazbenim programima, predstavama i radionicama za djecu i izložbama – povezali smo adventske lokacije u blagdanski uređenom gradu sa sad već prepoznatljivim zaštitnikom Adventa u Opatiji – atraktivnim orašarima. Uglavnom, Opatija je dobila izvrstan turistički proizvod, a svi mi već sad moramo zasukati rukave i početi raditi na Adventu 2018. godine koji mora biti još atraktivniji. Uspješne i dobro prihvaćene sadržaje i dalje ćemo razvijati, a razmišljamo i o novim atraktivnim iznenađenjima. Bila bi zaista bajka kada bi Park Angiolina kao nezaobilazna točka postao dio adventskih događanja. Opatijski Advent mora ostati prepoznatljiv i originalan baš kao što su to ocijenili naši posjetitelji – rekla je Petričić.

Također, u prvim danima godine u koju smo zakoračili, osvrnula se i na iznimne turističke rezultate.

– Ovo je period kada se sumiraju turistički podaci, pa je vrijedno istaknuti da je osim činjenice što je ovo najbolja turistička godina u Opatiji, prosinac 2017. najbolji prosinac ikad u Opatiji u kojem je ostvareno 47.000 noćenja, od kojih su najviše noćenja ostvarili gosti iz Austrije i domaći gosti s čak 20 posto više ostvarenih noćenja nego u 2016., a nije izostao ni odličan financijski rezultat. Turistička zajednica zahvaljuje se ovom prilikom svima koji su dali svoj doprinos organizaciji Najljepšeg Adventa uz more – navela je direktorica Turističke zajednice Grada Opatije Suzi Petričić.

I dok su adventski sadržaji u Opatiji zaključeni, pa se sada sve više počinje razmišljati o skorašnjem karnevalu koji u Opatiji, Matuljima, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi počinje 17. siječnja, na Antonju, za djecu koja su do 14. siječnja na zimskom školskom odmoru, a nisu upravo na nekom od skijališta, i dalje je, sve do kraja tjedna aktualna Ledena čarolija uz klizalište na Ljetnoj pozornici. Još jedna opatijska atrakcija – jedinstven ugođaj klizanja unutar najljepšeg teatra na otvorenom, u parku koji se nalazi uz samo more, uz glazbu i prigodnu rasvjetu...
Ledena čarolija

Za Ledenu čaroliju je u organizacijskom smislu nadležna tvrtka Festival Opatija čiji ravnatelj Ernie Gigante Dešković kaže kako je posjećenost klizališta bila još bolja nego tijekom iste manifestacije u sezoni 2016/2017. a najviše je publike bilo petkom, subotom i nedjeljom.

– Ledena čarolija definitivno ima svoju publiku, a najviše dolaze djeca i roditelji iz Opatije i okolnih mjesta, te iz Rijeke. Manifestacija postaje sve bolje posjećena, o čemu svjedoče i brojke. Naime, tijekom Ledene čarolije 2016/2017. godine na opatijskom je ledu klizalo 9.256 klizača, a škola klizanja je imala 64 polaznika. U ovoj sezoni, bez zadnjeg tjedna klizanja već imamo 9.288 klizača, a njih 68 je završilo i tečajeve škole klizanja pod vodstvom učitelja i trenera Aleksandera Cara – rekao je Ernie Gigante Dešković. Pozvao je djecu koja još od danas, od ponedjeljka, pa do kraja tjedna žele klizati u Opatiji, da se pridruže Ledenoj čaroliji.

U vrijeme našeg posjeta Ljetnoj pozornici, kiša je pljuštala nemilosrdno, no klizalište je svejedno bilo puno klizača, pretežno djece svih dobnih uzrasta. Najmlađe klizače su s ograde klizališta pratili roditelji. Pitali smo ih za dojmove.

– Prvi sam puta na klizalištu u Opatiji gdje sam dovela kćerku i njezinu prijateljicu. Moram reći da su mi prvi dojmovi odlični. Ambijent je lijep, glazba nadopunjava zabavni ugođaj, iako vrijeme kvari popratne sadržaje kojih bi bez kiše sigurno bilo više. Pozvani smo čak i na jedan dječji rođendan koji će se slaviti na ledu, tako da mi se sve zajedno čini jako dobrim zimskim sadržajem. Želja mi je da se Ledena čarolija u svakom slučaju nastavi i iduće godine – rekla je Snježana Smojver iz Bregi koja je na led dopratila djevojčice Ivanu i Enu.

Nešto više iskustva s opatijskom ledenom čarolijom imao je Ivica Bezinović iz Rijeke. Također se o manifestaciji izrazio u pohvalnim tonovima, ali ujedno dao i nekoliko korisnih prijedloga.

– Imam samo lijepa iskustva s opatijske Ledene čarolije i mislim da ona zaslužuje pohvale. Ipak, ponekad je na klizalištu prevelika gužva. Možda bi se moglo postaviti za iduću sezonu tablu s pravilima ponašanja, tako da se zna što je dozvoljeno, što nije i kako se treba ponašati da bi svi mogli što sigurnije klizati i da ne bude nekih situacija poput recimo grudanja uz ledene grude i sličnog. Također, možda bi se moglo uvesti i neke kategorije klizača, tako da se u neko vrijeme na klizalištu više šanse pruži klizačima početnicima mlađeg uzrasta, jer po sadašnjem rasporedu svi kližu zajedno, pa spretniji dečki koji su već savladali vještinu klizanja i vrlo su brzi na ledu ponekad mogu biti opasnost za one manje i opreznije klizače početnike – primijetio je Ivica Bezinović koji je u Opatiji pratio kćer i njezinu prijateljicu.


Komentari članka

Vezani članci

Web stranice HTZ-a bilježe rekorde: Porast posjeta veći za 250%

13.07.2018.

Ulazak Hrvatske u finale nogometnog prvenstva povijesni je rezultat koji je našu zemlju stavio u fokus svjetske javnosti.

Interes za putovanjem u Hrvatsku kod turista ne jenjava

10.07.2018.

Za Njemačku pak, odakle u Hrvatsku dolazi najviše turista, ističu da ove godine bilježi određene promjene na tržištu u odnosu na 2017. jer se destinacije koje su zadnjih par godina imale probleme zbog sigurnosti sada snažno vraćaju na to tržište

Milijunti putnik u Dubrovnik sletio šest dana ranije

10.07.2018.

Prvi milijunti putnik u povijesti dubrovačke zračne luke dočekan je 7. studenog 1978. godine, a prvi milijunti putnik od osamostaljenja Republike Hrvatske zabilježen je 15. listopada 2005. godine.

Za turistički sektor 18 milijuna kuna

10.07.2018.

Dosadašnji turistički rezul tati plod su brojnih aktivnosti koje se provode u svim segmentima turizma

U prvih 6 mjeseci hoteli imali najveći promet, iako ih je najmanje

05.07.2018.

U Hrvatskoj je od početka godine do kraja lipnja ostvareno 6,4 milijuna dolazaka i 25,4 milijuna noćenja, što je 12 posto odnosno 10 posto više nego lani, te čini oko četvrtine ukupnog lanjskog turističkog prometa

Tag cloud

 1. 1775 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 944 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 642 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 321 članka imaju tag poticaji
 21. 394 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 313 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 304 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP