Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Srp 2020

Mirjana Sović: Kad ljubav pretvorite u posao, nastane prvi hrvatski hotel za mačke

Izvor: www.lider.media · Autor: Kata Pranić  

Mirjana Sović: Kad ljubav pretvorite u posao, nastane prvi hrvatski hotel za mačke

Imala je Mirjana Sović sjajan posao u Njemačkoj, bila je direktorica prodaje u automobilskoj industriji, ali ipak se vratila kući i odlučila uložiti u nešto sasvim drugo. U malo više od godinu dana, koliko posluje Royal Cat Hotel u Dugom Selu (u mačjem svijetu dobio bi pet zvjezdica), to se pokazalo kao sjajan poslovni potez. Sve do koronakrize potražnja je bila triput veća od kapaciteta

Čovjek poželi barem nakratko biti mačka kad uđe u dnevni boravak Royal Cat Hotela u Dugom Selu, prvoga mačjeg hotela u Hrvatskoj. Mjesto je to gdje stvarnost uzmiče pred mačjom bajkom vrijednom 250.000 kuna. Toliko je, naime, Mirjana Sović uložila novca u najam i opremanje poslovnog prostora od 120 četvornih metara ​smještenog u prizemlju nove višekatnice uz glavnu dugoselsku prometnicu. ​

Ta je poduzetnica više od dvadeset godina radila u automobilskoj industriji u Njemačkoj, bila je direktorica prodaje, a kad se vratila u Hrvatsku, otvorila je hotel za mačke, ponajprije zbog toga što nije imala kamo sa svojih šest mačaka kad je trebala putovati jer u Zagrebu, kao ni u cijeloj Hrvatskoj, nije bilo hotelskog smještaja za te životinje.

Po uzoru na Singapur
U hotelu koji posluje malo više od jedne godine potražnja prije pandemije koronavirusa bila je triput veća od smještajnog kapaciteta. Svoju je poslovnu ideju Sović realizirala po uzoru na mačje hotele koje je vidjela putujući po svijetu, posebice u Singapuru.

U mačjem svijetu već je desetljećima: osim što su joj mačke kućni ljubimci, volontira u udrugama za njihovo zbrinjavanje i trenutačno se samostalno skrbi o dvadeset šest uličnih mačaka. Za sebe kaže da je, osim što je poduzetnica, i mačja služavka koja s kolegicom i poslovnom partnericom Rahelom Cvitković vodi hotel.

'Mijau-mijau' hotel opremljen je prostranim boksovima, apartmanima za mačke, penjalicama, grebalicama, skrivalicama i ostalim igračkama dizajniranima prema zamisli poduzetnice Sović. Dok smo razgovarali s njom u prostoru koji je gotovo sterilno čist i vrlo svijetao, oko nas se igralo šest mačaka. Jedna je bez imalo straha sjela na naslon našega stolca te zadovoljno prela i mazila se kao da se oduvijek poznajemo.

Svaka mačka svijet je za sebe i svaka je sebi središte svijeta te samo vrsni poznavatelji mačje psihe mogu udovoljiti željama tih samoljubivih bića. Briga o mačkama u hotelu ne svodi se samo na hranjenje i čišćenje, ondje se bave svakom posebno. Tijekom nedavnoga produljenog vikenda u hotelu su boravile dvadeset tri mačke, a smještajni kapacitet za srpanj i kolovoz već je osamdeset posto popunjen.

Briga o mačkama nije malen posao, ali Sović ističe da je pokreće velika ljubav prema njima. Posebna pozornost posvećena je higijeni: prije ulaska u prostor u kojemu borave životinje posjetitelj na recepciji dezinficira ruke i obuje jednokratne papuče. To pravilo postoji od početka rada hotela, neovisno o pandemiji koronavirusa, a sad je obvezatno nositi i masku.

Može i VIP apartman
S recepcije se ulazi u veliku prostoriju u kojoj su VIP apartmani (u jedan mogu stati četiri mačke), a iz njega u manji dio u kojem su dvokrevetni boksovi ili klasični apartmani. Dok se mačke bezbrižno igraju i izležavaju, svira im lagana klasična glazba, a na televizoru mogu gledati i kućne ljubimce.

One manje druželjubive, ne samo s ljudima nego i sa svojom vrstom, nerado napuštaju boks, a kad to učine, ponašaju se agresivno, zbog čega moraju biti pod posebnim nadzorom. Kad je odlučila otvoriti mačji hotel, Mirjana Sović jedva je našla prostor jer čim bi iznajmljivači čuli što namjerava raditi, odbijali su je uvjereni da je riječ o prljavom poslu. Tek je uz pomoć prijatelja uspjela unajmiti prostor u Dugom Selu; inače, bilo bi joj mnogo lakše da je bliže Zagrebu.

– Otvorila sam hotel da bih imala gdje ostaviti svoje mace dok sam na putu i od toga napravila posao od kojeg živim. U Hrvatskoj ima više od 350 tisuća mačaka, ali kao da ih nema. Niti ima skloništa za njih niti je bilo hotela, koji u inozemstvu postoje već pedeset godina. Po društvenim mrežama nudi se privatno čuvanje, ali za mene ne postoji opcija čuvanja mačke u nečijoj dnevnoj sobi. Najvažnije je da maca ima svoj mirni kutak, svoju zdjelicu, zahod i da zbog higijenskih razloga nema zajedničkog dijeljenja tih stvari s drugim mačkama. Sad imam gdje ostaviti svoje mace i mirne duše otići na put. Pratim ih videonadzorom pa mogu u bilo koje vrijeme vidjeti što rade kao i ostali koji svoje mačke ostave ovdje na čuvanje – kaže Sović, ističući da je dugo boravila u poslovnom svijetu i da se mogla baviti nekim drugim poslom, ali da u ovome uživa.


Komentari članka

Vezani članci

Raste u Nedelišću, kušaju je samo najhrabriji

29.09.2020.

Preložnjaci iz Nedelišća uzgajaju čili papričice. Među raznim sortama beru i one najljuće. Samo je liznete i osjećaj vam je kao da vam se pakao otvorio u ustima. Kušaju je samo najhrabriji, a ima privlačno ime - Carolina Reaper. Riječ je o najljućoj papri

Pothvat Marice Jakoliš: Ostavila olovku, uzela motiku i proširila imanje na tri županije!

23.09.2020.

Ako radiš što voliš sve je isplativo, kaže Marica Jakoliš. Zašto je napustila posao knjigovođe i kako je s jednog hektara u Biloj Vlaki povećala proizvodnju na 10 hektara u Zadarskoj, Ličko-senjskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Nanobit i Rimac nisu proizvod države ili društva već puno rjeđi primjer poduzetničke upornosti

23.09.2020.

Trebali bismo se zapitati gdje bi nam gospodarstvo bilo da počnemo njegovati poduzetnički i inovatorski duh, a i nešto što bi se trebalo podrazumijevati samo po sebi – izostanak korupcije.

Hobi su pretvorile u posao. Blizanke su oduvijek znale da će biti modne dizajnerice

21.09.2020.

Sestre blizanke Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić 2001. godine su osnovale obrt Boudoir. Sljedeće godine obilježavaju jubilarnu 20. godišnjicu postojanja modnog salona za čije su se osnivanje odlučile nakon što su završile studij modnoga dizajna

Poslovni su im rezultati ove godine bolji nego lani, najviše izvoze u Sloveniju, Njemačku i Švicarsku

16.09.2020.

“Do ove godine ta su sredstva bila vrlo malo zastupljena u ukupnom volumenu prodaje. Glavni dio našega proizvodnog programa su sredstva za osobnu njegu i ona za pranje i čišćenje”, ističe Dujmović. Asortiman Swisscolora je u šest kategorija – higijenski p

Tag cloud

 1. 2050 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1324 članka imaju tag izvoz
 5. 1104 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 764 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 303 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 371 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 327 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici