Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Sij 2023

Mislav Vučić, JGL: Teško nam je shvatljiva odluka o naplati ekstraporeza uspješnima

Izvor: lidermedia.hr · Autor: lider.hr  

Mislav Vučić, JGL: Teško nam je shvatljiva odluka o naplati ekstraporeza uspješnima

Očekivali smo da će vladajući dobro razmotriti koji su nam dijelovi gospodarstva u državi najzdraviji i učiniti sve da ih dodatno razvijamo, a ne da režemo grane na kojima sjedimo

Prošla je godina bila je još jedna u nizu proteklih godina kojih se nećemo rado sjećati. Već na početku 2022. godine blag oporavak nakon pandemije zamijenio je novi šok i rat u Ukrajini. Time se cjelokupno svjetsko gospodarstvo ponovno našlo pred novim izazovima i teškoćama, koje rezultiraju, među ostalim, i povećanom inflacijom i rastom kamatnih stopa.

Međutim, za nas u Hrvatskoj potkraj godine stigao je i još jedan neočekivani potez vladajućih, kojim se najavljuje dodatan porez, i to upravo najuspješnijim kompanijama u Hrvatskoj, odnosno onima koje su zdravo poslovale unatoč svim krizama posljednjih godina. Iznenađeni smo prijedlogom naplate ekstraporeza uspješnima kako bi se, tumače nam, solidarizirali s onima u teškoj situaciji u Hrvatskoj. Povijest i ekonomija uče nas da takvi potezi uglavnom samo oslabe uspješne, a nerijetko ne pomažu nikomu.

‘Nagrada‘ za reinvestiranje
Čini se da je Hrvatska odlučila otići mnogo dalje od preporuka Europske komisije koja je porez na esktraprofit sugerirala za energetske kompanije, i to one koje su zaista ostvarile velike zarade na špekulativnim cijenama energenata.

JGL je u samo proteklih pet godina investirao oko 500 milijuna kuna i otvorio oko 200 novih radnih mjesta. Tijekom zadnje četiri godine naša je dobit iznosila oko 300 milijuna kuna. Dakle, svu smo dobit reinvestirali i dodatno se zadužili za 200 milijuna kuna, kako bismo ulagali u nove tehnologije, digitalizaciju, razvoj novih proizvoda, energetsku učinkovitost i ono najvažnije – svoje zaposlenike, njihova znanja i bolje uvjete rada.

To bi značilo da smo sada, zato što smo se zaduživali i investirali, pa napokon imamo i bolje rezultate i dobit – kao ‘nagradu‘ dobili ekstraporez. I to za velik trud i rad u najgorim godinama za poslovanje i krizama, s kojima se hrabro nosimo.

Teško nam je to shvatiti jer smo očekivali da će vladajući dobro razmotriti koji su nam dijelovi gospodarstva u državi najzdraviji i učiniti sve da ih dodatno razvijamo, a ne da režemo grane na kojima sjedimo. Farmaceutska industrija pozicionirana je kao strateška u Hrvatskoj, jedan je od najvećih izvoznika i tim je nevjerojatniji takav potez.

U JGL-u gotovo 85 posto prihoda realiziramo u izvozu, neprestano otvaramo nova tržišta, a udvostručili smo i ulaganja u istraživanje i razvoj, zbog čega smo nedavno postigli i povijesni uspjeh te započeli treću fazu kliničkog ispitivanja inovativnoga nazalnog spreja za prehladu, koji planiramo lansirati na europsko tržište. Studija se prvi put vodi i financira iz Hrvatske.

Prije toga osnovali smo i međunarodno JGL-ovo Znanstveno vijeće kojim smo umrežili sva aktualna znanja svojih zaposlenika i istaknutih europskih znanstvenika u oftalmologiji, otorinolaringologiji i dermatologiji kako bismo upravo u Hrvatskoj stvarali proizvode s novom dodanom vrijednošću i dodatno pozicionirali svoju kompaniju, ali i svoju zemlju, kao ravnopravne partnere najvećima u Europi i u svijetu.

Svaka kriza jednom prođe
Svim tim potezima prethodila je donesena nova strategija razvoja naše kompanije i dodatna ojačavanja liderstva u spomenutim terapijskim područjima. Voljeli bismo vidjeti sličan pristup i na razini države, znati koje su nam to grane razvoja doista strateške, kako ćemo im pomoći da se dodatno razviju, budu još jače i bolje, a ne im odmagati uvođenjem posebnih nameta i tako ih tjerati da razmišljaju o tome hoće li opet investirati i u poslovanje i u ljude, ili će, jednostavno, smanjiti ili preseliti svoje poslovne aktivnosti. Ne bismo voljeli gledati takav scenarij jer bi on posljedično značio manje prihode i za kompanije i za državu, a o smanjenom zapošljavanju da ne govorimo.

Posebno je zabrinjavajuće takvo što u ovom trenutku, kad još ni ne znamo što nam točno nosi ova godina jer će rezultati poslovanja opet najviše ovisiti o ratu, o cijeni energenata, o inflaciji, o kamatnim stopama i o ostalim financijskim rizicima koji dolaze sa svim navedenim.

Unatoč svemu tomu u JGL-u ćemo i dalje gledati na razvoj i poslovanje dugoročno i nećemo zaustaviti investicije jer znamo da svaka kriza jednom prođe, a zanemarivanje ulaganja u vlastitu konkurentnost i najnovije trendove je mnogo skuplje od bilo koje krize. Želimo li biti građani današnjeg svijeta, nemamo taj luksuz da prestanemo učiti i napredovati jer će nas već sutra zamijeniti neki bolji i napredniji od nas.

JGL je agilna kompanija koja sebe stalno preispituje i traži nove prilike za rast i razvoj, zbog čega nas priznaju i poštuju i izvan granica Hrvatske. Stoga smo pokrenuli i svoj najveći projekt dosad, Integru 2020, u kojeg smo u posljednje tri godine uložili 400 milijuna kuna i kojim smo zakoračili u novi investicijski i poslovni ciklus te objedinjavamo proizvodne, istraživačko-razvojne i skladišne kapacitete JGL-a. Završetak tog projekta planiramo u idućoj godini, a to će nam otvoriti mnoge nove mogućnosti i povećati proizvodnju.

Oprez, ali i optimizam
Ova će godina zasigurno biti još zahtjevnija od prošle, ali smatram da će ona biti i godina za neustrašive. Mi u JGL-u dokazali smo da smo upravo takvi, da smo čvrsti i da smo prebrodili i najgore krize upravo s velikom dozom hrabrosti, uz mnogo zalaganja i truda svih naših zaposlenika.

Na ovu godinu gledamo oprezno, ali i optimistično, jer smo sebe izgradili tako da se brzo mijenjamo i prilagođavamo neočekivanim okolnostima i da ih pobijedimo. Na krize gledamo kao na sprintere, koje se uz mnogo vježbe i treninga može pobijediti. No mi smo svakako maratonci i namjeravamo pobjeđivati i na duge staze.


Komentari članka

Vezani članci

MMF Vladi: Ukinite antiinflacijske mjere i uvedite porez na nekretnine

10.06.2024.

Pita li se ekonomiste Međunarodnog monetarnog fonda, tempo usporavanja inflacije u Hrvatskoj (i) ove godine će biti nešto slabiji nego što računaju u Vladi. Za razliku od njezinih projekcija prema kojima bi se prosječna inflacija 2024. trebala spustiti na

Nagrade Lider Investa za najbolje investicije dobili JGL, Podravka, EcoCortec i Bio ulja

07.06.2024.

Drugi dan prvog Liderovog Financijsko-investicijskog foruma koji je u dvorani zagrebačkog hotela Westin okupio brojne relevantne dionike domaćeg financijskog, ali i realnog sektora obilježila je dodjela nagrada za najbolje male, srednje i velike proizvodn

Ivo Usmiani iz JGL-a na izboru za EY Svjetskog poduzetnika godine

05.06.2024.

Ovoga četvrtka u Monacu održat će se svjetska završnica globalnog programa EY Poduzetnik godine, koju organizira konzultantsko-revizorska tvrtka EY, a u sklopu koje će biti proglašen novi EY Svjetski poduzetnik godine.

Ivo Usmiani (JGL): Ubrzano razvijamo B2B segment da bismo smanjili ovisnost o ruskom tržištu

16.05.2024.

JGL Grupa najveća je hrvatska farmaceutska tvrtka u domaćem vlasništvu, osnovana još davne 1991. kao prvo privatno farmaceutsko društvo u zemlji. Jedan od osnivača i vlasnika Ivo Usmiani na čelu je Upravnog odbora i zajedno s poslovnim partnerima od malog

Kuće za odmor: Prijava prebivališta ne spašava od poreza ako ondje stvarno ne stanujete cijele godine

15.05.2024.

Prema novim izmjenama Poreznoga zakona, plaćanje poreza na dohodak na prihode od iznajmljivanja kuće za odmor ne anulira obvezu plaćanja poreza na kuće za odmor. Također, prijava prebivališta vlasnika u objektu kojim se koristi samo privremeno ne oslobađa

Tag cloud

 1. 2612 članka imaju tag turizam
 2. 2464 članka imaju tag hrvatska
 3. 1581 članka imaju tag svijet
 4. 1253 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1865 članka imaju tag financije
 6. 1568 članka imaju tag izvoz
 7. 1430 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1251 članka imaju tag trgovina
 9. 1295 članka imaju tag ict
 10. 1134 članka imaju tag investicije
 11. 1174 članka imaju tag industrija
 12. 1026 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 834 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1136 članka imaju tag EU
 15. 979 članka imaju tag menadžment
 16. 569 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 670 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 607 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 471 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 490 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 475 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 503 članka imaju tag obrazovanje
 31. 408 članka imaju tag osijek
 32. 428 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor