Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Kol 2023

Mladi osječki inženjeri u profesiji novog doba vidjeli šansu za svoj poslovni razvoj

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Mladi osječki inženjeri u profesiji novog doba vidjeli šansu za svoj poslovni razvoj

Fokus Panere je na uštedi energenata i stvaranju uvjeta za zelenu tranziciju
Sredinom srpnja istekle su dvije godine otkako je Gabriel John Šuper, tada kao nezaposleni prvostupnik, inženjer elektrotehnike, iskoristio poticajna sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za samozapošljavanje i otvorio je tvrtku Panera.

Te dvije godine on i njegov poslovni partner i suvlasnik Josip Spišić iskoristili su kao dobar temelj i sada su započeli novo poglavlje u svome poslovanju - bez osiguranog financijskog zaleđa od strane države. Mornarskim rječnikom - otisnuli su se na pučinu poduzetničkih voda...

Niz projekata

Bave se profesijom novog doba - objedinjavanja usluga u području HVAC (eng. Heating, Ventilation and Air Conditioning), poljoprivrede i IoT (Internet of Things) tehnologija uz fokus na automatizaciju, integraciju i praćenje rada tehničkih sustava te osiguravanje povoljnih uvjeta za uštedu energenata i ostvarivanju povoljnije klime za zelenu tranziciju Slavonije i cijele Republike Hrvatske.

- Ili pojednostavljeno, bavimo se upravljanjem velikim sustavima kroz elektroupravljačke ormare daljinskog upravljanja i nadzora potrošnje energenta. Sve to ide u smjeru smanjenja potrošnje energenata, kao i mogućnostima upravljanja koje omogućuju uštedu - kaže naš sugovornik.

I za njima je već dobar niz realiziranih projekata, što po Osijeku u sve brojnijim urbanim vilama po pitanju sustava automatizacije grijanja i hlađenja, ali i zahtjevnih projekata automatizacije termotehničkih sustava strojarnica i kotlovnica, poput onih u Vili Mimi (Osijek), Gradskom sportskom parku Beli Manastir, ili proizvodnom pogonu Soliuma u Petrijevcima.

- Posebno smo ponosni na ostvarenu suradnju s tvrtkom Končar Digital, u kojoj je uspješno realiziran projekt daljinskog mjerenja potrošnje električne energije, potrošnje vode i potrošnje toplinske energije u OŠ Franje Krežme Osijek temeljen na LoRaWAN-u - kaže naš sugovornik pa dalje nastavlja jezikom struke.

- Područje djelatnosti tvrtke također pokriva i samostalno projektiranje električnih shema i razvodnih ormara za primjenu u zgradarstvu i industriji. U dosadašnjem radu susretali su se s raznim industrijskim komunikacijskim protokolima Modbus RTU, Modbus TCP, M-bus, MP-bus, itd. Također izrada SCADA i HMI sučelja sastavni je dio djelatnosti.

Nadalje, Josip (Spišić, nap.a) iskusan je embedded hardver i softver inženjer s iskustvom u dizajniranju IoT uređaja temeljenih na LoRaWAN standardu i iza sebe ima nekoliko završenih projekata u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije Osijek, Fakultetom elektrotehnike Zagreb i Poljoprivrednim institutom Osijek - kaže Šuper.

Suradnja s fakultetom

Da imaju dobru suradnju s matičnim fakultetom pokazuje i to što su, između ostaloga, sudjelovali u FERIT-ovu projektu IoT - polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi, pod voditeljstvom prof. Drage Žagara. U ovom trenutku jedan od studenata FERIT-a kod njih radi na svom diplomskom radu. Na listi etabliranih tvrtki s kojima u Paneri surađuju su i Emax, Odašiljači i veze, Volta inženjering, Orqa...

- Daljnji plan za razvoj tvrtke je postati lider u automatizaciji na području HVAC-a i industrijske automatike uz veći fokus na Internet stvari koristeći LoRaWAN tehnologiju i integraciju komercijalnih uređaja, ali i razvoj vlastitih uređaja, ovisno o potrebama tržišta. Ponajviše cilj je rješavanje specifičnih tehničkih problema u poljoprivredi i daljinskom mjerenju prema zahtjevu korisnika, ne skriva Šuper.


Komentari članka

Vezani članci

Zvonimir Viduka: U vremenu promjena priliku imaju inovatori

02.10.2023.

Sljedeći korak koji s punim ponosom mogu najaviti jest novi pogon u Velikoj Gorici, gdje ćemo preseliti kompletnu proizvodnju i kontrolu kvalitete. Važnost takve investicije je velika jer ćemo sad imati značajno povećane kapacitete za proizvodnju, a to na

Muzej iluzija osvojio srebrnu nagradu u Bruxellesu

30.09.2023.

S više od 40 lokacija, u 25 država svijeta i 10 milijuna posjetitelja to je najveći lanac privatnih muzeja na svijetu. Upravo se radi na novim otvorenjima u Denveru, San Diegu, Seattleu i Kopenhagenu.

Kroz 10 godina riječkog startup inkubatora dodijeljeno 118.000 eura novim poduzetnicima

28.09.2023.

Prigodnim događanjima je u prostorima RiHub-a obilježena deseta godišnjica postojanja riječkog Startup inkubatora, na kojoj su se okupili bivši i sadašnji polaznici ovog pogona novih poduzetničkih ideja, njihovi mentori, poslovni partneri i predstavnici G

Vlade Prančić, Smjeli: U sljedeće dvije godine planiramo proizvodnju pršuta povećati do 30 posto

27.09.2023.

Kad se uvozu jeftinijega, nekvalitetnog pršuta, nelojalnoj konkurenciji te rastu cijena mesa i energenata doda svinjska kuga, proizvođačima mesa čini se kao da se bore s četiri jahača Apokalipse. Svinjska kuga koja se pojavila u Hrvatskoj i okolnim zemlja

Za samo 3 dana postala sam vlasnica obrta; od tada do danas to je moj jedini izvor zarade

27.09.2023.

Da je znala da je ovako jednostavno otvoriti obrt, taj korak bi napravila prije više od 10 godina, priznaje mlada poduzetnica i vlasnica obrta Avokado Content Studio Kristina Deranja. O pokretanju poslovanja, važnosti digitalnog marketinga u poslovanju da

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor