Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2019

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Sanja Rapaić  

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Tridesetšestogodišnji Ivan Jemrić iz Šiškovaca, idiličnog malog sela smještenog nedaleko Vinkovaca i Županje, pravi je primjer nove generacije poljoprivrednika koja koristi znanja i iskustva prijašnjih generacija, a ujedno prati i suvremene trendove u poljoprivredi te uspješno koristi nove mogućnosti financiranja.

Naime, skromno roditeljsko gospodarstvo, s nekoliko krava i 10 hektara zemlje, taj je mladi diplomirani inženjer poljoprivrede, razvio u moderan OPG. Potom je otvorio i vlastiti OPG koji je nakon pet godina prerastao u obrt, a nedavno je, kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja, uspio povući višemilijunska sredstva.

"Budući da nisam gradsko dijete, poljoprivreda je nešto s čim sam odrastao. Od malih sam nogu, s roditeljima i bratom, radio na obiteljskom gospodarstvu. Imali smo tek nekoliko krava i obrađivali 10 hektara zemljišta. Poljoprivredni poslovi i rad sa životinjama odredili su i smjer u kojem sam odlučio krenuti te sam, kao svoje buduće zanimanje, odabrao poljoprivredu. Završio sam tadašnji Poljoprivredni fakultet u Osijeku (danas Fakultet agrobiotehničkih znanosti, op.a.) te sam stekao zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede.

Od OPG-a do obrta u 5 godina
Imao sam sreću, pa sam uspio dobiti posao u struci te sam stalno zaposlen u poljoprivrednoj zadruzi, kao rukovoditelj poslovnih jedinica. Ipak, zbog radnog mjesta nisam zapostavio naše obiteljsko gospodarstvo. Na OPG-u, čiji je nositelj bio moj stariji brat, postepeno smo povećali broj goveda na 50, od čega je bilo 15 muznih krava. Usporedo smo povećali i površinu poljoprivrednog zemljišta s 10 na 65 hektara. Nažalost, zbog teške situacije u mljekarstvu i stočarstvu, od 2010. godine na gospodarstvu više nemamo stoku“, kaže Ivan Jemrić koji je 2013. godine otvorio i vlastiti OPG. Krenuo je s 15, a danas obrađuje 63 hektara zemlje.

OPG, koji je pokrenuo poljoprivrednik iz Šiškovaca, u međuvremenu je prerastao u obrt koji se bavi pružanjem raznih usluga poljoprivrednicima.

"Na svom sam OPG-u počeo s proizvodnjom šećerne repe, kukuruza, pšenice, soje i uljane repice. Prošle godine OPG prelazi u Obrt za poljoprivredu Jemrić koji se, uz ratarstvo, bavi i uslugama u poljoprivredi, primjerice sjetvom, vađenjem repe, žetvom i prijevozom, zbog čega se ukazala i potreba za novim parom ruku te smo u stalni radni odnos zaposlili jednog radnika, a uz njega, po potrebi, zapošljavamo i sezonce“, kaže mladi inženjer poljoprivrede.

Uz vlastita sredstva, financijsku je "krvnu sliku" popravio i potporom koju je dobio iz županjske tvrtke za kupnju vadilice za šećernu repu. No, najveća pomoć dolazi kroz mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, putem kojih je ovaj mladi poljoprivrednik povukao višemilijunska sredstva.

Kroz mjere 4 i 6 do vrijednih sredstava
"Kako bih mogao razvijati posao, koristim kredite poslovnih banaka i mogu reći da je danas jedan od najvećih problema mladih poljoprivrednika upravo dobivanje povoljnog kredita za ulaganje. Na sreću, financijsku je konstrukciju sada moguće zatvoriti i kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja. U suradnji s tvrtkom koja nam je izradila projekte za prijavu na natječaj ruralnog razvoja, sa zajedničkim smo projektom, u kojem sudjeluju OPG Serezlija Slavko, OPG Galović Marko te OPG Stojanović Josip, prošli na natječaju za tip operacije 4.1.1.”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, te nam je odobreno 4,2 milijuna kuna, s 50 posto povrata.

Kako objašnjava, udružili su se iz razloga što je za tip operacije 4.1.1, za obnovu mehanizacije, bio iznimno veliki interes, a kroz zajednički projekt su dobili 5 dodatnih bodova na udruživanje. Tim novcem, dodaje, planira kupiti potrebnu mehanizaciju, kombajn, dva traktora, prikolice, plug, kultivator, malčer, kratku tanjuraču i drugo.

Ministrov tim radi dobar posao za male i mlade poljoprivrednike
"Iako smo nastupili udruženo, kredit glasi na mene, kao nositelja projekta te se meni vraćaju i sredstva. Samostalno sam, pak, prošao na natječaju za provedbu tipa operacije 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“, gdje smo dobili pozitivnu odluku na iznos od milijun i 157 tisuća kuna sa 70 posto povrata“, pojašnjava mladi poljoprivrednik te ističe kako za ministra Tomislava Tolušića i njegov tim ima samo riječi hvale, jer, kako kaže, rade dobar posao za male i mlade poljoprivrednike.

Na tip operacije 6.4.1, koja se odnosi na dodatne djelatnosti, nevezano za poljoprivredu, išao je, kaže, na komunalni dio gdje mu je mogao proći utovarivač budući da njegov obrt radi usluge utovara i prijevoza žitarica. "Sad samo čekamo konačnu odluku kako bi preko banke mogli realizirati sve do kraja. Odobrena sredstva namijenili smo za kupnju utovarivača, prikolice i malčer za košnju kanala", dodaje Ivan navodeći da je zadovoljan i plasmanom proizvoda.

S tržištem, kako kaže, nema nikakvih problema jer se sve što proizvede na 63 hektara poljoprivrednog zemljišta odmah plasira preko tvrtki s kojima ima suradnju. U planu mu je, stoga, povećati broj usluga koje njegov obrt nudi, okušati se na novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja te zaposliti još dva radnika, na što se i obavezao kroz mjeru 4.


Komentari članka

Vezani članci

Koliko će Zakon o poljoprivrednom zemljištu donijeti pravde?

27.01.2020.

Novi, već peti Zakon o poljoprivrednom zemljištu za neke je najbolji. Za neke, pak, teško provediv. Općine, naime, imaju diskrecijsko pravo određivanja zemljišnog maksimuma.

'Pouzdana logistika, stalna cijena i dovoljne količine ključ su dobre pozicije u hotelima'

23.01.2020.

Bez turističke sezone i naši bi poslovni rezultati bili znatno slabiji, što bi se na koncu loše odrazilo na količinu proizvoda, iskorištavanje proizvodnih kapaciteta, pa i na broj radnih mjesta

Preko SPAR-a prodali proizvode u vrijednosti većoj od 70 milijuna eura

20.01.2020.

Odličnim izvoznim rezultatima mogu se pohvaliti i tvrtke koje proizvode SPAR robne marke za trgovine u Sloveniji i Italiji. Pritom se ističu istarska tvrtka Alden, koja izvozi premium bakalar i masline, Vindija, koja proizvodi smrznuti burek sa sirom, te

U početku imao jedva četiri, danas Božidar Šarčević obrađuje 250 ha i - zapošljava!

17.01.2020.

Okušao se i u ugostiteljstvu, no ipak vratio korijenima. Taj uspješni ratar uzgaja pšenicu, ječam, uljanu repicu, soju, kukuruz, suncokret te sjemensku soju i pšenicu za poznatog kupca, izgradio je i podno skladište, a novih planova mu ne nedostaje.

Crni pinot i pušipel obitelji Dvanajščak Kozol: kći Tea već sa 16 postala sommelierka

17.01.2020.

Mama Rajka, tata Zdravko i kći Tea imaju položene ispite za sommeliere s tim da je Tea sa 16 godina bila i najmlađi sommelier(ka) u Hrvatskoj. Brat joj Viktor u obiteljski se posao uključio prije 4 godine kada je nakon 2 godine studiranja medicine shvatio

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1998 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1014 članka imaju tag svijet
 7. 993 članka imaju tag trgovina
 8. 1024 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 853 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 869 članka imaju tag industrija
 14. 615 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 596 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 515 članka imaju tag tehnologija
 20. 380 članka imaju tag poticaji
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 355 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 367 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg