Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Tra 2020

Možemo proizvoditi dovoljno hrane za sebe, ali i za izvoz

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Možemo proizvoditi dovoljno hrane za sebe, ali i za izvoz

Fortenova grupa je, zajedno s Beljem, najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj. "Cijela Fortenova grupa obrađuje oko 2,9 posto poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, a u ukupnom nacionalnom brutodohotku participiramo s 8 posto poljoprivredne proizvodnje", ističe Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe. Na pitanje koje se nameće u vrijeme krize izazvane širenjem koronavirusa, može li Hrvatska proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe, Peruško odgovara potvrdno.

Domaći proizvodi
"Samo Fortenova grupa participira s 20-ak posto cjelokupnih hrvatskih potreba za svinjskim mesom, potom s 15-ak posto potreba za junetinom, isto toliko potreba za pšenicom i slično. Naši su planovi nova ulaganja u poljoprivredno-prehrambenu granu i na taj način još više poveća participaciju domaćih proizvoda", tvrdi.

Upozorava na činjenicu da je strateška odrednica Fortenova grupe razvoj regionalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje domaćeg podrijetla na svim tržištima na kojima radi te da u nabavi i prodaji stavlja naglasak na proizvode domaćeg podrijetla, što je u ovoj krizi jedna od ključnih poluga u sigurnosti opskrbe tržišta najvažnijim prehrambenim proizvodima.

"Posebna prednost Fortenova grupe bila je njezina regionalna rasprostranjenost i suradnja jer su, unatoč globalnoj krizi, gospodarski tokovi unutar naše regije funkcionirali. Kompanije poput naše mogu predvoditi jačanje ponude domaćih proizvoda na domicilnom tržištu, ali i u izvozu. Posebno to vrijedi u poljoprivredi i proizvodnji hrane, jer za to imamo sve pretpostavke, poput naslieđa, visoke kvalitete proizvoda i potrošače koji su na takve proizvode naviknuli i visoko ih cijene. Stoga u intenzivnijem razvoju domaće proizvodnje treba računati na još jaču domaću potrošnju, a to onda postaje i snažan doprinos očuvanju gospodarske aktivnosti i radnih mjesta u Hrvatskoj", ističe Peruško.

S njim se slaže i Davor Bošnjaković, direktor Belja plus, koji ističe kako s poljoprivrednim potencijalom kakav ima Belje, ali i cijela Slavonija i Baranja, Hrvatska može proizvoditi dovoljno hrane, prije svega za svoje potrebe, ali i za izvoz.

"Belje sustavno ulaže u razvoj i jačanje vlastitih proizvodnih kapaciteta te kontinuirano proizvodi domaću hranu koja dolazi s naših oranica i farmi. Unatoč zahtjevnim okolnostima u kojima smo se našli, svi poljoprivredni radovi teku u skladu s planovima, a sve naše proizvodnje rade maksimalnim kapacitetima, što najbolje pokazuju rezultati tvornica stočne hrane koje su u ožujku imale najveću mjesečnu proizvodnju u povijesti kompanije", kaže Bošnjaković, te nastavlja kako su u prvom tromjesečju ove godine svi segmenti Belja plus postigli izvrsne rezultate. No, dodaje, bez obzira na to što tvrtka radi punim kapacitetima i bazirana je na poljoprivrednoj proizvodnji, zbog novonastale situacije, kratkoročno gledajući, očekuju prve probleme.

Nedostatak radnika
"O tome smo u utorak razgovarali i s premjerom Andrejom Plenkovićem odnosno ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Očekujemo pad ekonomske odnosno kupovne moći te pad potražnje, što se već osjeća. Bilježimo manju potražnju za svinjskim mesom, a problemi su i s mliječnim proizvodima. Premijeru i ministrici iznijeli smo neka naša razmišljanja vezana uz zaštitu domaćeg proizvoda te razgovarali o strateškim odrednicama poljoprivrede. Ministrica je naglasila kako je izrada strategije pri kraju, a nama su najvažnija njezina dva cilja. To su očuvanje ruralnog prostora i povećanje proizvodnje, ali na način da ona bude konkurentna, a ne samo da proizvodimo kako bismo proizvodili", ističe Bošnjaković, dodajući kako mu se čini da su premijer i ministrica prepoznali poljoprivredu kao buduću stratešku granu. Od kratkoročnih problema očekuje i nedostatak sezonske radne snage, ali unatoč svemu vjeruje da će godinu završiti uspješno kao što je, što se poslovanja tiče, bila i prošla.

Važno je istaknuti kako je Belje plus najveći poljoprivredno-industrijski kompleks u Hrvatskoj. Ima poljoprivrednu proizvodnju koja prati sve svjetske trendove i može proizvesti dovoljne količine domaće hrane. Obrađuje 20.000 hektara oranica i 650 hektara vinograda, proizvodi 35 milijuna litara mlijeka godišnje te 35 posto hrvatske proizvodnje svinja i 14 posto hrvatske proizvodnje junadi. U ovom trenutku u Belju radi približno 1600 radnika.


Komentari članka

Vezani članci

U fokus globalne ekonomije vratila se proizvodnja hrane

18.05.2020.

"Poljoprivredni sektor Hrvatskoj je daleko važniji nego ostalim članicama Europske unije, ali to ne govori toliko o razvijenosti domaće poljoprivrede, koliko o neiskorištenosti potencijala ostalih ekonomskih sektora. Bruto dodana vrijednost primarne proiz

Za Uskrs manja potrošnja nego lani, ali i veća potražnja za domaćim proizvodima

09.04.2020.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predviđa da će ovogodišnja potrošnja građana tijekom uskrsnih blagdana biti manja od lanjske, kada je potrošeno više od 1,4 milijarde kuna, ali pozitivnim ocjenjuje što su se hrvatski kupci više okrenuli proizvodima domać

Ograničit će izvoz pšenice i kukuruza

31.03.2020.

Prijedlog da se izvoz žitarica od travnja do lipnja ograniči na sedam milijuna tona odgovor je na ovotjedni zahtjev vlade da se utvrdi treba li zbog pandemije ograničavati izvoz hrane

Ciljana populacija su vrtići i škole te sportaši i rekreativci

11.02.2020.

Preferiraju obroke spravljene od sezonskih namirnica, lako nabavljivih i s domaćih OPG-ova ili tržnica na našem području

Najbolji ocat u Hrvatskoj

11.02.2020.

Ocat od kupine i lavande Jasne Picek iz Posavskih Podgajaca, vlasnice OPG-a Picek Mala vidrica, o kojoj je Glas Slavonije nedavno pisao, utjecajni gastroportal Kult Plave Kamenice uvrstio je među dva ili tri najfinija octa koji se proizvode u Hrvatskoj, p

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2050 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 357 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija