Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Tra 2020

Možemo proizvoditi dovoljno hrane za sebe, ali i za izvoz

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Možemo proizvoditi dovoljno hrane za sebe, ali i za izvoz

Fortenova grupa je, zajedno s Beljem, najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj. "Cijela Fortenova grupa obrađuje oko 2,9 posto poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, a u ukupnom nacionalnom brutodohotku participiramo s 8 posto poljoprivredne proizvodnje", ističe Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe. Na pitanje koje se nameće u vrijeme krize izazvane širenjem koronavirusa, može li Hrvatska proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe, Peruško odgovara potvrdno.

Domaći proizvodi
"Samo Fortenova grupa participira s 20-ak posto cjelokupnih hrvatskih potreba za svinjskim mesom, potom s 15-ak posto potreba za junetinom, isto toliko potreba za pšenicom i slično. Naši su planovi nova ulaganja u poljoprivredno-prehrambenu granu i na taj način još više poveća participaciju domaćih proizvoda", tvrdi.

Upozorava na činjenicu da je strateška odrednica Fortenova grupe razvoj regionalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje domaćeg podrijetla na svim tržištima na kojima radi te da u nabavi i prodaji stavlja naglasak na proizvode domaćeg podrijetla, što je u ovoj krizi jedna od ključnih poluga u sigurnosti opskrbe tržišta najvažnijim prehrambenim proizvodima.

"Posebna prednost Fortenova grupe bila je njezina regionalna rasprostranjenost i suradnja jer su, unatoč globalnoj krizi, gospodarski tokovi unutar naše regije funkcionirali. Kompanije poput naše mogu predvoditi jačanje ponude domaćih proizvoda na domicilnom tržištu, ali i u izvozu. Posebno to vrijedi u poljoprivredi i proizvodnji hrane, jer za to imamo sve pretpostavke, poput naslieđa, visoke kvalitete proizvoda i potrošače koji su na takve proizvode naviknuli i visoko ih cijene. Stoga u intenzivnijem razvoju domaće proizvodnje treba računati na još jaču domaću potrošnju, a to onda postaje i snažan doprinos očuvanju gospodarske aktivnosti i radnih mjesta u Hrvatskoj", ističe Peruško.

S njim se slaže i Davor Bošnjaković, direktor Belja plus, koji ističe kako s poljoprivrednim potencijalom kakav ima Belje, ali i cijela Slavonija i Baranja, Hrvatska može proizvoditi dovoljno hrane, prije svega za svoje potrebe, ali i za izvoz.

"Belje sustavno ulaže u razvoj i jačanje vlastitih proizvodnih kapaciteta te kontinuirano proizvodi domaću hranu koja dolazi s naših oranica i farmi. Unatoč zahtjevnim okolnostima u kojima smo se našli, svi poljoprivredni radovi teku u skladu s planovima, a sve naše proizvodnje rade maksimalnim kapacitetima, što najbolje pokazuju rezultati tvornica stočne hrane koje su u ožujku imale najveću mjesečnu proizvodnju u povijesti kompanije", kaže Bošnjaković, te nastavlja kako su u prvom tromjesečju ove godine svi segmenti Belja plus postigli izvrsne rezultate. No, dodaje, bez obzira na to što tvrtka radi punim kapacitetima i bazirana je na poljoprivrednoj proizvodnji, zbog novonastale situacije, kratkoročno gledajući, očekuju prve probleme.

Nedostatak radnika
"O tome smo u utorak razgovarali i s premjerom Andrejom Plenkovićem odnosno ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Očekujemo pad ekonomske odnosno kupovne moći te pad potražnje, što se već osjeća. Bilježimo manju potražnju za svinjskim mesom, a problemi su i s mliječnim proizvodima. Premijeru i ministrici iznijeli smo neka naša razmišljanja vezana uz zaštitu domaćeg proizvoda te razgovarali o strateškim odrednicama poljoprivrede. Ministrica je naglasila kako je izrada strategije pri kraju, a nama su najvažnija njezina dva cilja. To su očuvanje ruralnog prostora i povećanje proizvodnje, ali na način da ona bude konkurentna, a ne samo da proizvodimo kako bismo proizvodili", ističe Bošnjaković, dodajući kako mu se čini da su premijer i ministrica prepoznali poljoprivredu kao buduću stratešku granu. Od kratkoročnih problema očekuje i nedostatak sezonske radne snage, ali unatoč svemu vjeruje da će godinu završiti uspješno kao što je, što se poslovanja tiče, bila i prošla.

Važno je istaknuti kako je Belje plus najveći poljoprivredno-industrijski kompleks u Hrvatskoj. Ima poljoprivrednu proizvodnju koja prati sve svjetske trendove i može proizvesti dovoljne količine domaće hrane. Obrađuje 20.000 hektara oranica i 650 hektara vinograda, proizvodi 35 milijuna litara mlijeka godišnje te 35 posto hrvatske proizvodnje svinja i 14 posto hrvatske proizvodnje junadi. U ovom trenutku u Belju radi približno 1600 radnika.


Komentari članka

Vezani članci

Zašto se manje hrane donira, a više baca?

19.11.2020.

- Proizvođači hamburgera odbacuju vrhove rajčica, mi ih onda uzmemo i pretvorimo ih u ukusne umake i juhe. Isto tako prerađujemo i mrkvu koja je prevelika za maloprodaju ili industrijsku proizvodnju, rekao je Bob Hutten, direktor Surplus Food factory.

Kutinski Agrivi zna kako uzgojiti hranu u pustinji

11.11.2020.

Kutinski Agrivi ključ je uzgoja hrane u pustinji, piše u utorak Večernji list, navodeći da softver te tvrtke koriste mali i veliki poljoprivrednici u više od 100 zemalja, a prehrambeni div Nestle njime kontrolira kvalitetu sastojaka za dječju hranu

Legendarni riječki rocker smislio je genijalnu formulu kako žene mogu prevariti svoje muževe, a da oni pritom traže još

11.11.2020.

Osamdesetih godina bacao je žene diljem bivše države u trans svojim senzualnim vokalom i zavodljivom pojavom u kultnoj rock grupi Fit, a danas 55-godišnji Davor Lukas brojnim damama pomaže da pripreme ukusna jela. Mnoge od njih nerijetko ih podvaljuju svo

Izrađuju luksuzne zamrznute deserte za hotele i restorane

10.11.2020.

Mala obiteljska tvrtka 7Stars iz Vinkovaca zapošljava šest žena, posluje tek godinu dana, a njezine ručno rađene luksuzne zamrznute deserte već uvelike koriste hoteli i restorani u Istri, Dalmaciji i Zagrebu.

Promovira slavonsku gastronomiju pripremom na tradicionalan način, a s modernim štihom završnog tanjura

05.11.2020.

Maja Božičanin (49) ekonomistica je i iznimno svestrana Orahovčanka koja dugi niz godina živi i radi u Osijeku u tvrtki Europapier, ali njezina prepoznatljivost je vlastiti obrt ‘‘maXYama‘‘ specijaliziran za organizaciju unikatnih ideja vezanih uz slavons

Tag cloud

 1. 2070 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1603 članka imaju tag financije
 4. 1342 članka imaju tag izvoz
 5. 1125 članka imaju tag svijet
 6. 805 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1046 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1072 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 884 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 919 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 408 članka imaju tag poticaji
 20. 343 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 525 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 351 članka imaju tag opg
 26. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 397 članka imaju tag porezi
 30. 377 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 326 članka imaju tag osijek
 32. 435 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 391 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici