Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Sij 2009

Na snagu stupa niz zakona iz financija i tržišta kapitala

Izvor: www.bankamagazine.hr · Autor: Bankamagazin  

Na snagu stupa niz zakona iz financija i tržišta kapitala

Svako otvaranje računa u banci od danas će zahtijevati detaljnije informacije i dubinsku analizu klijenta, a naplate u gotovini i za građane i za pravne osobe ograničene su do iznosa od 105 tisuća kuna, odnosno do 15 tisuća eura u poslovima s nerezidentima i svako plaćanje iznad tih iznosa treba provesti bezgotovinski putem računa u kreditnim institucijama. Predviđa to novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je, kao i niz drugih zakona iz područja financija, bankarstva, tržišta kapitala, osiguranja i dr., danas stupio na snagu.

Već spomenuti novi Zakon zabranjuje anonimne proizvode, kao što su anonimni bankovni računi, štedne knjižice na šifru i sl., uvodi pojam politički izloženih osoba pod kojim podrazumjeva inozemne političke osobe za koje, kao i neke druge kategorije, predviđa i pojačanu dubinsku analizu.

S 1. siječnja na snagu stupa i nova zakonodavna regulativa u području bankarstva - Zakon o kreditnim institucijama (ZOKI) koji kroz 376 članaka uz ostalo detaljno razrađuje obvezu organizacije sustava unutarnjih kontrola, upravljanje rizicima, izloženost i veliku izloženost, pitanje bankarske tajne, zaštitu potrošača, itd. ZOKI detaljno regulira i superviziju Hrvatske narodne banke i uvodi sustav opomene za člana Uprave ako ne poštuje supervizorske mjere te propisuje da jedan član Nadzornog odbora kreditne institucije mora biti neovisan. Bankama propisuje i višu stopu adekvatnosti kapitala - sa 10 posto na 12 posto i za zadovoljavanje tog uvjeta ostavlja im rok od šest mjeseci. Polugodišnji rok prilagodbe imaju i sudionici na tržištu kapitala za usklađenje s novim Zakonom o tržištu kapitala.

Sa svojih 600 članaka taj zakon detaljno regulira osnivanje i rad investicijskih društava koja će ubuduće morati izračunavati i adekvatnost kapitala, uz burzu uvode i nova mjesta trgovanja, primjerice MTP (Mutilateralne trgovinske platforme kojima mogu upravljati i burze i investicijska društva), ukida obvezu uvrštavanja u burzovnu kotaciju javnih dioničkih društava, itd.

Predviđa i osnivanje posebnog Fonda za zaštitu ulagatelja, te osiguranje potraživanja, uglavnom malih ulagatelja, do iznosa od 150 tisuća kuna po klijentu.

Zakon detaljnije regulira i novinsko izvještavanje i moguće zlouporabe na tržištu kapitala - korištenje povlaštenih informacija i manipulacije tržištem, a posebnim Zakonom o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala za takve zlouporabe propisane su uz novčane i kazne zatvora od jedne do pet godina.

I društva za osiguranje svoje će poslovanje u propisanim rokovima morati prilagoditi izmjenama Zakona o osiguranju i novine vezane uz osnivanje i poslovanje osiguravajućih i društava za reosiguranje, upravljanje rizicima, postupak likvidacije i stečaja, zastupanje i posredovanje u osiguranju i reosiguranju i sl.

Novine su vezane i uz promidžbene aktivnosti i osiguravajuća će društva takve informacije prije objave morati dostaviti na odobrenje nadzornom tijelu (Hanfi), a razlog za njihovu promidžbu više ne mogu biti uspjeh i financijski pokazatelji.

Hrvatska također po prvi put ima i zakonsku regulativu o financijskim konglomeratima, institucijama za elektronički novac, o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata, o Agenciji za sigurnost željezničkog prometa.

Na snagu je danas stupio i novi Opći porezni zakon koji uvodi OIB za potrebe oporezivanja, preciznije regulira poreznu tajnu, uvodi institut odustanka od porezne prijave, itd.

Novi Zakon o proračunu uvodi pak strateško planiranje i izradu trogodišnje strategije Vladinih programa, a vezano uz zaduživanje lokalnih jedinica, uz kredite i zajmove, u opseg mogućeg zaduženja uključuje i jamstva i suglasnosti koje te jedinice daju komunalnim ili društvima u svom vlasništvu.

Na snagu je danas stupio i novi Zakonom o doprinosima, kao i zakon s njegovim izmjenama koje su vezane uz zdravstvenu reformu i obvezu doprinosa za zdravstveno osiguranje za umirovljenike i nezaposlene osobe. Tako će umirovljenici s mirovinom višom od 5.108 kuna plaćati doprinos od 3 posto, dok će za umirovljenike s nižom mirovinom doprinos od 1 posto plaćati država.

Iz državnog će se proračuna plaćati i doprinos za nezaposlene osobe i to prema najnižoj mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa (2.611 kuna) po stopi od 5 posto.

U području javnih nabava s današnjim su danom na snagu stupile izmjene Zakona o javnim nabavama i novi Zakon o koncesijama.

Izmjene Zakona o javnim nabavama ponovno uvode plan javnih nabava, novina je antikoruptivna klauzula i onemogućavanje da čelnici tvrtki sklope ugovore o nabavi s tvrtkama u kojima imaju bilo kakva upravljačka prava, dok se brisanjem nekih dosadašnjih izuzeća ukidaju tajne nabave za ugovore koji su bili klasificirani kao sigurnosni.

Novi Zakon o koncesijama bitno detaljnije uređuje to područje i razlikuje tri vrste koncesija - za javne radove, za javne usluge i za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra.

Novosti u ovoj godini očekuje i korisnike novčane naknade za nezaposlene s obzirom na novi Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti prema kojem nezaposleni s 20 i više godine staža koji dobiju otkaz više neće imati pravo na otpremninu iz Zavoda za zapošljavanje.

Zakonom se redefinira i pravo na novčanu naknadu za nezaposlene i ona se vezuje uz prethodno ostvarenu plaću (prosjek u zadnja tri mjeseca rada) i trajanje rada - od 90 dana za devet mjeseci rada do 450 dana za osobe sa 25 godina staža.


Komentari članka

Vezani članci

Na bankomatima će se uskoro moći dizati euri

30.12.2019.

Umjesto kuna, na bankomatima ćemo eure najranije dizati 2023. godine. Postavlja se pitanje koliko će kuna biti jedan euro i kada ćemo na policama trgovina imati cijene i u kunama i u eurima, a mnoge zanima i što će se dogoditi s kunskim kreditima.

Poduzetnici, donosimo sve bitne porezne promjene koje stupaju na snagu 1.1.2020.

27.12.2019.

U nastavku donosimo bitne porezne promjene koje u okviru 4. kruga poreznog rasterećenja stupaju na snagu 1. siječnja 2020.

Evo jedan od načina kako smanjiti poreznu osnovicu za 2020. godinu

24.12.2019.

Osim redovnih troškova koji umanjuju poreznu osnovicu na kraju godine, zakonodavac je omogućio i dodatna umanjenja porezne osnovice. Jedna od najviše korištenih mogućnosti je svakako plaćanje troškova za obrazovanje djelatnika, zaposlenih direktora ili sa

Vrhovni sud će donijeti oglednu presudu o ništetnosti konverzije

13.12.2019.

U roku od 90 dana svim građanima koji su podigli kredite u švicarcima, kasnije ih konvertirali u eurske i tužili banke (ili to tek namjeravaju) bit će poznato mogu li od banaka tražiti povrat preplaćenih kamata u periodu do konverzije.

Olakšano je otvaranje tvrtki, a evo kako je zatvoriti...

10.12.2019.

Ideja prestanka po skraćenom postupku je svakako doprinijela uštedi vremena i novca. Ostaje samo pitanje koliko će iznositi naknada za pohranu poslovnih knjiga s obzirom na to da pravilnik nije donesen a rok je do siječnja 2020. godine.

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1995 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1264 članka imaju tag izvoz
 5. 859 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1010 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1022 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 611 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 364 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg