Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Sij 2009

Na snagu stupa niz zakona iz financija i tržišta kapitala

Izvor: www.bankamagazine.hr · Autor: Bankamagazin  

Na snagu stupa niz zakona iz financija i tržišta kapitala

Svako otvaranje računa u banci od danas će zahtijevati detaljnije informacije i dubinsku analizu klijenta, a naplate u gotovini i za građane i za pravne osobe ograničene su do iznosa od 105 tisuća kuna, odnosno do 15 tisuća eura u poslovima s nerezidentima i svako plaćanje iznad tih iznosa treba provesti bezgotovinski putem računa u kreditnim institucijama. Predviđa to novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je, kao i niz drugih zakona iz područja financija, bankarstva, tržišta kapitala, osiguranja i dr., danas stupio na snagu.

Već spomenuti novi Zakon zabranjuje anonimne proizvode, kao što su anonimni bankovni računi, štedne knjižice na šifru i sl., uvodi pojam politički izloženih osoba pod kojim podrazumjeva inozemne političke osobe za koje, kao i neke druge kategorije, predviđa i pojačanu dubinsku analizu.

S 1. siječnja na snagu stupa i nova zakonodavna regulativa u području bankarstva - Zakon o kreditnim institucijama (ZOKI) koji kroz 376 članaka uz ostalo detaljno razrađuje obvezu organizacije sustava unutarnjih kontrola, upravljanje rizicima, izloženost i veliku izloženost, pitanje bankarske tajne, zaštitu potrošača, itd. ZOKI detaljno regulira i superviziju Hrvatske narodne banke i uvodi sustav opomene za člana Uprave ako ne poštuje supervizorske mjere te propisuje da jedan član Nadzornog odbora kreditne institucije mora biti neovisan. Bankama propisuje i višu stopu adekvatnosti kapitala - sa 10 posto na 12 posto i za zadovoljavanje tog uvjeta ostavlja im rok od šest mjeseci. Polugodišnji rok prilagodbe imaju i sudionici na tržištu kapitala za usklađenje s novim Zakonom o tržištu kapitala.

Sa svojih 600 članaka taj zakon detaljno regulira osnivanje i rad investicijskih društava koja će ubuduće morati izračunavati i adekvatnost kapitala, uz burzu uvode i nova mjesta trgovanja, primjerice MTP (Mutilateralne trgovinske platforme kojima mogu upravljati i burze i investicijska društva), ukida obvezu uvrštavanja u burzovnu kotaciju javnih dioničkih društava, itd.

Predviđa i osnivanje posebnog Fonda za zaštitu ulagatelja, te osiguranje potraživanja, uglavnom malih ulagatelja, do iznosa od 150 tisuća kuna po klijentu.

Zakon detaljnije regulira i novinsko izvještavanje i moguće zlouporabe na tržištu kapitala - korištenje povlaštenih informacija i manipulacije tržištem, a posebnim Zakonom o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala za takve zlouporabe propisane su uz novčane i kazne zatvora od jedne do pet godina.

I društva za osiguranje svoje će poslovanje u propisanim rokovima morati prilagoditi izmjenama Zakona o osiguranju i novine vezane uz osnivanje i poslovanje osiguravajućih i društava za reosiguranje, upravljanje rizicima, postupak likvidacije i stečaja, zastupanje i posredovanje u osiguranju i reosiguranju i sl.

Novine su vezane i uz promidžbene aktivnosti i osiguravajuća će društva takve informacije prije objave morati dostaviti na odobrenje nadzornom tijelu (Hanfi), a razlog za njihovu promidžbu više ne mogu biti uspjeh i financijski pokazatelji.

Hrvatska također po prvi put ima i zakonsku regulativu o financijskim konglomeratima, institucijama za elektronički novac, o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata, o Agenciji za sigurnost željezničkog prometa.

Na snagu je danas stupio i novi Opći porezni zakon koji uvodi OIB za potrebe oporezivanja, preciznije regulira poreznu tajnu, uvodi institut odustanka od porezne prijave, itd.

Novi Zakon o proračunu uvodi pak strateško planiranje i izradu trogodišnje strategije Vladinih programa, a vezano uz zaduživanje lokalnih jedinica, uz kredite i zajmove, u opseg mogućeg zaduženja uključuje i jamstva i suglasnosti koje te jedinice daju komunalnim ili društvima u svom vlasništvu.

Na snagu je danas stupio i novi Zakonom o doprinosima, kao i zakon s njegovim izmjenama koje su vezane uz zdravstvenu reformu i obvezu doprinosa za zdravstveno osiguranje za umirovljenike i nezaposlene osobe. Tako će umirovljenici s mirovinom višom od 5.108 kuna plaćati doprinos od 3 posto, dok će za umirovljenike s nižom mirovinom doprinos od 1 posto plaćati država.

Iz državnog će se proračuna plaćati i doprinos za nezaposlene osobe i to prema najnižoj mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa (2.611 kuna) po stopi od 5 posto.

U području javnih nabava s današnjim su danom na snagu stupile izmjene Zakona o javnim nabavama i novi Zakon o koncesijama.

Izmjene Zakona o javnim nabavama ponovno uvode plan javnih nabava, novina je antikoruptivna klauzula i onemogućavanje da čelnici tvrtki sklope ugovore o nabavi s tvrtkama u kojima imaju bilo kakva upravljačka prava, dok se brisanjem nekih dosadašnjih izuzeća ukidaju tajne nabave za ugovore koji su bili klasificirani kao sigurnosni.

Novi Zakon o koncesijama bitno detaljnije uređuje to područje i razlikuje tri vrste koncesija - za javne radove, za javne usluge i za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra.

Novosti u ovoj godini očekuje i korisnike novčane naknade za nezaposlene s obzirom na novi Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti prema kojem nezaposleni s 20 i više godine staža koji dobiju otkaz više neće imati pravo na otpremninu iz Zavoda za zapošljavanje.

Zakonom se redefinira i pravo na novčanu naknadu za nezaposlene i ona se vezuje uz prethodno ostvarenu plaću (prosjek u zadnja tri mjeseca rada) i trajanje rada - od 90 dana za devet mjeseci rada do 450 dana za osobe sa 25 godina staža.


Komentari članka

Vezani članci

Izmjene Pravilnika o porezu na dohodak - mogućnost za povećanje primanja

02.09.2019.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, koje na snagu stupaju s današnjim danom, poslodavcima pružaju dodatnu mogućnost za povećanje primanja njihovih zaposlenika.

Sve više velikih svjetskih kompanija bira malu državu u srcu Europe kao svoju središnjicu

14.08.2019.

Budući da mnoge svjetske kompanije zbog nadolazećeg Brexita ostaju bez svoje europske središnjice, sićušna zemlja u srcu Europe pokazala se kao idealna destinacija koja će nadomjestiti tu poziciju. Zahvaljujući britanskom izlasku iz Europske unije, Luksem

Bruto inozemni dug gotovo 40 milijardi eura

14.08.2019.

Bruto inozemni dug Hrvatske je prema podacima Hrvatske narodna banke (HNB) na kraju travnja iznosio 39,9 milijardi eura, što je za 1,1 milijardu eura ili 2,9 posto više u odnosu na kraj 2018. godine.

Počinje isplata povrata poreza građanima

01.08.2019.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će Porezna uprava od sutra započeti s povratom poreza na dohodak građanima, od kojih bi većina trebala biti isplaćena do prve polovine kolovoza.

Ugostitelji predlažu dizanje plaća za 10 posto

01.08.2019.

Smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane s 25 na 13 posto otvara prostor za ulaganja u konkurentnost, kvalitetu i povećanje plaća te su hotelijeri najavili njihov rast za 10 posto čim snižena stopa stupi na snagu, rekao je Cappelli za Hinu.

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1961 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1243 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 968 članka imaju tag trgovina
 8. 970 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 909 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 486 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 393 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 340 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 346 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija