Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Stu 2016

Najuspješniji IoT startup u nultoj godini zaradio prvi milijun kuna

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Najuspješniji IoT startup u nultoj godini zaradio prvi milijun kuna

Brzorastući startup u području interneta već ima više od 2000 korisnika i širi se na Australiju i Novi Zeland.

Istarski startup Sentinel u rujnu prošle godine bio je na razini prototipa, a danas je brzorastuća tvrtka s više od dvije tisuće poslovnih korisnika. Lani, u prvoj godini poslovanja, dosegao je od nule gotovo milijun kuna prihoda i postao globalni broj jedan u monitoringu flota čartera.

Broj 1. u regiji
Sentinel, koji se prethodno držao ispod radara, široj javnosti postao je poznat kad je prije nekoliko dana primio priznanje kao najbolji hrvatski startup u području interneta (IoT) prema izboru Central European Startup Awarda te time ušao u konkurenciju za broj jedan u cijeloj regiji. Marko Pihlar, suosnivač i operativni direktor Sentinela kaže da im se sve odvija vrlo brzo i da su se do sada fokusirali samo na razvoj proizvoda, poslovnog modela i prodajne mreže. "U Hrvatskoj su samo u nautičkom segmentu u 2015. godini osiguravajuće kuće isplatile odštete u vrijednosti od 23 milijuna eura i tu je prostor u kojem mi možemo pomoći i vlasnicima brodova i osiguravateljima", kaže Pihlar.

Tvrtka Sentinel razvila je tri hardverska proizvoda boat monitor, fleet monitor i Sentinel wifi, koji obične brodove pretvaraju u pametne brodove. U kombinaciji s pozadinskom cloud platformom i skladištem podataka Sentinel omogućuje vlasnicima brodova da na mapi na ekranu svog mobitela, bilo iPhonea bilo nekog Android uređaja, vide ne samo gdje im se nalazi jedno ili sva njihova plovila, već da imaju i točne podatke o stanju, opskrbljenosti i svim ključnim pokazateljima svojih brodova. No, čak ni to nije temeljno poslovanje Sentinela. Pihlar istiće da većinu prihoda ostvaruju od usluga pristupa tim podacima i poslovno vrijednih informacija koje se iz njih mogu iščitati.

Tako su razvili mogućnost ugovaranja povoljnije police osiguranja za brod ukoliko u slučaju odštetnog zahtjeva osiguravatelj može dobiti uvid u ono što je o nesreći zabilježio Sentinelov sustav. "I vlasniku broda i osiguravatelju top ide u prilog, jer ako tvrtka ili pojedinac prijavi štetu na svom brodu onda se u pravilu dopisivanja o isplati štete oduže u beskonačnost, a naš sustav razotkriva krive zahtjeve s jedne strane te smanjuje premije osiguranja koje vlasnici moraju plaćati s druge strane", pojašnjava Pihlar. Uz Pihlara, koji je u Ljubljani završio računarstvo i ekonomiju, Sentinel su zajednički osnovali Gregor Pipan s jakim zaleđem u računarstvu i investicijama, zatim Herman Matić, stručnjak za elektrotehniku i voditelj razvoja hardvera te Pedro Damian Kostelec, jedan od pet najboljih studenata u području umjetne inteligencije londonskog Imperial Collegea.

Međutim, osim zajedničkog interesa u Sentinelu, sva četvorica osnivača ujedno su zaposlenici poznate slovenske tehnološke R&D tvrtke Xlaba. Gregor Pipan, koji je u sudskom registru naveden kao jedini vlasnik Sentinela, ujedno je osnivač i direktor Xlaba. Sa Sentinelom su, tumači Marko Pihlar, nakon što su u lani u rujnu imali prototip, prvo otišli u Barcelonu u jedan od poznatijih europskih startup akceleratora IMPACT accelerator.

Sjever je već osvojen
"Bilo nam je jasno da nam treba ne samo tehnička već i poslovna inovacija i tu nam je IMPACT accelerator pomogao, a zahvaljujući tome što smo bili jedan od najboljih startupa u generaciji dobili smo i donaciju od 100 tisuća eura", kaže Pihlar. Nakon uspješnog testiranja tržišta u Hrvatskoj, koje je potom uslijedilo, Sentinel se sada priprema za iduću fazu razvoja: međunarodno širenje. Pihlar pojašnjava da je za ovu godinu sezona na sjevernoj hemisferi gotova. "Zato sad razgovaramo s jednim partnerom da se odmah proširimo na tržišta južne hemisfere, posebno Australiju i Novi Zeland, a ovu godinu očekujemo da ćemo zaključiti s dvostruko boljim rezultatom nego lani", zaključuje Pihlar.


Komentari članka

Vezani članci

Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

01.06.2020.

Tvrtka, koja danas ima četiri suvlasnika, zapošljava sedam djelatnika. Njihove se neto plaće kreću u rasponu od 8000 do 9000 kuna. Sjedište Fortis Labora je u ZICER-u, poduzetničkom inkubatoru na Zagrebačkom velesajmu.

Porinut brod za polarne ekspedicije; Horvat: To je najveći hrvatski izvozni proizvod

20.05.2020.

Novogradnja 487 putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine, vrijedan 106 milijuna eura, porinut je u subotu u Brodograđevnoj industriji Split​, a ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio je kako je to najveći hrvatski izvozni proizvod.

Recesija u Njemačkoj već se prelijeva i na nas, otkazuju se poslovi u Hrvatskoj

16.05.2020.

Pad narudžbi s njemačkog tržišta već je osjetio požeški proizvođač namještaja Spin Valis, čiji čelni čovjek Zdravko Jelčić kaže da im njemačko tržište u ukupnom izvozu sudjeluje s 30 do 40 posto. Pad narudžbi iz Njemačke u prva je četiri ovogodišnja mjese

Klub izvoznika: Povratak na staro neće biti brz i jednostavan

28.04.2020.

Usprkos zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa, Lider je, naravno zahvaljujući tehnologiji, organizirao prvi virtualni sastanak svog Kluba izvoznika, iako je glavni urednik Miodrag Šajatović izrazio nadu da će to biti i zadnji održan na ovaj način

Izvoznici se nadaju boljim danima

16.04.2020.

Teške dane zbog pandemije proživljavaju i bjelovarsko-bilogorski gospodarstvenici. Dio ih je morao prestati raditi, a neki su bili prisiljeni otpustiti određeni broj radnika.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 356 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija